Köpeklerde Obezite Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

köpeklerde obezite

Köpeklerde Obezite

Köpeğinizin sağlığını, hareketliliğini ve yaşam kalitesini iyileştirmek için adımlar atmak asla çok geç değildir. Köpeklerde obezite hastalığı artık sık bir şekilde görülmeye başlandı. Köpeğinizin kilo vermesine yardımcı olmak için beklemeyin ve yazımızla beraber harekete geçin.

Amerikan Tabipler Birliği 2013 yılında insanlarda obeziteyi bir hastalık olarak tanımladı. Veteriner hekimliği mesleği de benzer şekilde belirlenen evcil hayvanlarda obezitenin bir hastalık olduğuna hemfikir. Ekim 2019'da, Evcil Hayvan Obezitesini Önleme Derneği (APOP), evcil hayvanlarda tek tip bir obezite tanımı, evrensel bir vücut kondisyonu puan sistemi ve obezitenin hastalık olarak tanımlanması çağrısında bulunan bir makale ("Küresel Evcil Hayvan Obezite Girişimi") yayınladı. Yayın, tüm dünyadaki veteriner sağlık kuruluşlarından geniş destek buldu.

Köpeklerde Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Muhtemelen köpeğiniz fazla kilo taşıyorsa kendini iyi hissetmiyordur. Biraz fazla kilonun etkisi bile daha büyüktür ve insanlara kıyasla köpeklerde daha fazla yoğunlaşır. Köpeklerde obezite sadece bir dizi hastalığa neden olmakla birlikte diğer hastalıkları da tetikler. Aynı zamanda normal vücut fonksiyonlarını da bozar. Fazla kilolu köpekler, metabolik düzensizlikler, birçok organ sisteminde anormal işlevler, diabetesmellitus ve insülin direnci, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, karaciğer ve cilt hastalıkları, tiroid dengesizlikleri, solunum rahatsızlıkları, kalp yetmezliği ve kronik iltihaplanma, artrit, mesane / idrar yolu sorunları, eklem ve bağ sorunları ve diğer ortopedik sorunlarına da neden olur.

Araştırmalar ayrıca obezite ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. Ancak bunun kanser riskini nasıl artırdığı net değil. Bir teori, hayati organların etrafındaki aşırı yağın tahrip edici iltihabı arttırmasıdır. Zamanla, kronik düşük seviyeli iltihaplanma, kanser gelişimine yol açan DNA hasarına neden olabilir.

Fazla kilolu veya obez olan köpekler daha kısa yaşarlar. Ortalama olarak sağlıklı bir vücut durumuna sahip köpeklerden ortalama 2 yıl daha az. 2018'de yayınlanan bir araştırma, 20 yıllık bir süre boyunca 12 popüler ırkta 50.000'den fazla köpek sahibine ait, kısırlaştırılmış köpeğin kayıtlarını inceledi. Aşırı kilolu vücut rahatsızlığının 12 cinsin tümünde daha kısa yaşam süresi ile ilişkili olduğunu buldu. Etkinin büyüklüğü, en az büyük cins köpekler için (5 ay) ve en küçük cins köpekler için (2 yıldan fazla) olmak üzere değişmiştir.

İyi haber şu ki, bu sağlık sorunlarının çoğu doğru beslenme, aktif bir yaşam tarzı ve sağlıklı bir kiloyu koruyarak önlenebilir, hafifletilebilir veya ortadan kaldırılabilir.

Bir Köpeğin Kilosunu Etkileyen Faktörler

Enerji, kalori ile ölçülür ve vücudun çalışması için kalori gereklidir. Bununla birlikte, fazla enerji vücut yağı olarak depolanır. Vücut tarafından kullanılandan daha fazla kalori tüketildiğinde ortaya çıkar.

Yağ depolaması, bazı hayvanlar için yararlı bir olabilir. Örneğin, ayılar kış uykusuna yatmadıkları günlerini yiyecek arayarak ve mümkün olduğunca çok yemek yiyerek geçirirler. Böylece ekstra ağırlık, kış uykusundayken vücudun temel vücut işlevleri için kullanması için hazır hale gelir. Bunu yaparlar çünkü z soğuk kış aylarında yiyecek hemen bulunmaz. Kış uykusundayken vücutları, hayatta kalmak için depolanan enerjiyi kullanarak fizyolojik süreçlerini en düşük seviyeye indirir.

Bunun aksine, köpeklerimizin yıl boyunca hazır yiyecekleri vardır. Bu nedenle fazladan enerji depolamaya ihtiyaçları yoktur. Aslında, bu fazla kilo zararlı olabilir.

Yiyecek miktarının yanı sıra, bir köpeğin ağırlığını etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Kalori yoğunluğu (bir porsiyondaki kalori sayısı) ve yiyeceğin sindirilebilirliği de bir rol oynayabilir. Kiloyu etkileyebilecek gıda dışı faktörler arasında genetik, yaşam tarzı ve aktivite seviyesi, yaşam evresi, iklim ve hatta bazı hastalıklar yer alır.

Ekim 2019'da Koruyucu Veteriner Hekimliği, obezite risk faktörlerini araştıran bir Danimarka çalışması yayınladı. Araştırmacılar, kısırlaştırmanın erkek köpeklerde obezite riskini artırdığını, ancak dişilerin sağlam veya kısırlaştırılmış olup olmadıklarına bakılmaksızın risk altında olduğunu buldular. İlginç bir şekilde çalışma, köpekler yaşlandıkça obezite riskinin yaşlı dişi köpeklerde arttığını ancak yaşlı erkeklerde azaldığını belirtti.

Aynı çalışma, köpeklerin kilo yönetiminde sahibinin davranışının önemli bir faktör olduğunu buldu. Fazla kilolu hayvan sahipleri, atıştırmalık olarak veya hayvan sahibi yemek yerken köpeğine ikramlar verme eğilimindeyken, fazla kilolu olmayan hayvan sahipleri genellikle sadece eğitim amaçlı ikramlar dağıtır. Bu, evcil hayvanların ve sahiplerinin sağlığının birbirine bağlı olduğunu göstermektedir. Ayrıca hem köpek hem de sahibi için kilo yönetimi planlarının ortaklaşa üstlenilmesi halinde daha başarılı olabileceğini de göstermektedir!

Vücut Kondisyon Puanı

Bir köpeğin ideal ağırlığı cins, boyut ve yaşa göre değiştiğinden ve köpeğin durumu, ağırlığından daha önemli olduğundan, vücut kondisyon puanı, köpeğin tek başına ağırlığından daha anlamlı bir ölçüm sağlar.

Vücut kondisyon puanı yönergeleri, bir köpeğin vücudundaki belirli yerlerde durum değerlendirmesi yapılmasını gerektirir; bu değerlendirmeler daha sonra bir puan olarak kategorize edilebilir. Dokuz noktalı ölçek 1 ila 9 arasında değişir. 1 puanı, köpeğin aşırı derecede zayıf olduğunu ve 9 puanı aşırı derecede obez olduğunu gösterir. 4 ve 5 puanlar idealdir.

Dokuz noktalı grafikteki her nokta arasındaki fark yaklaşık% 10 ila 15'i temsil eder. Aşırı vücut yağı seviyesi idealin % 15'inden fazlaysa bir köpek fazla kilolu olarak kabul edilir. Obez ise genel olarak optimalin % 30 üzerinde olarak tanımlanır.

Genel bir vücut kondisyon puanı, sahibine köpeğin tüm vücudunun nasıl göründüğü ve nasıl hissettiği ve özellikle nasıl görünmesi ve hissetmesi gerektiği hakkında daha fazla bilgi verir. Sık tartılar, bir köpeğin kilosundaki küçük kayıpları (veya kazançları) tespit etmede yardımcı olurken, vücut kondisyon puanı hem sorunu hem de hedefi açıklamaya yardımcı olur.

Veteriner Hekim Yardımı Gerekli mi?

Köpeğinizin kilo durumunu ele almanın ilk adımı, veteriner hekiminize sağlıklı yaşam ziyaretidir. Sonunda köpeğinizin obez olduğu gerçeğiyle yüzleşiyorsanız, onu önce veteriner hekim müdahalesi olmadan kilo verme programına koymayın. Fazla kilodan sorumlu olan altta yatan bir sağlık durumu var mı? Örneğin, hipotiroidizm, hiperadrenokortizm ve Cushing hastalığı kilo alımı ile ilişkilendirilebilir. Bu ve diğer koşullar, köpeğinizin kilo sorununun olası nedenleri veya katkısı olarak göz ardı edilmemelidir.

Veteriner hekiminiz diyabet testi yapmalıdır. Obezite, kan şekeri düzenlemesini zorlaştırabilir. Köpeğiniz şeker hastasıysa, yeni bir diyete başlamadan önce durumun stabilize edilmesi, süreç boyunca izlenmesi gerekir. Böylece ilaca ayarlamalar yapılabilir. İlaçlar uygun şekilde ayarlanmazsa, ölümcül olabilen hipoglisemiye yol açabilir.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin vücut durumunu, kas durumunu ve yaşam tarzını değerlendirmek ve köpeğin yeni diyet ve egzersiz planıyla birlikte ele alınması gerekebilecek diğer eşzamanlı sağlık koşullarını değerlendirmek için sizinle birlikte çalışmak isteyecektir.

Daha da önemlisi, veteriner hekiminiz köpeğinizi her gün kaç kalori beslemeniz gerektiğini de hesaplayacaktır. Köpek maması etiketlerindeki önerilen mama miktarlarının köpeklerin ideal kilosuna dayandığını çok az insan bilir. Etikette belirtilen miktarı köpeğin o anki ağırlığı için hesaplarlar.

Veteriner Hekiminizle İşbirliği

Veteriner hekiminizden, köpeğinizin ideal kilosunun ne olması gerektiğini, köpeğinizin bu kiloya ulaşmak için ne kadar kalori alması gerektiğini ve mevcut beslenme rejiminizden daha uygun bir miktara tam olarak nasıl uyum sağlamanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olmasını isteyin. (İpucu: Köpeğinizin mamasını bir gecede yarı yarıya keserseniz, yiyecek yüzünden diğer köpeklerinize karşı saldırganlık gibi hoş olmayan davranışların hızla ortaya çıktığını görebilirsiniz.)

Veteriner hekiminiz ayrıca, köpeğiniz için en iyi beslenme seçeneklerini belirlemenize yardımcı olması için veteriner beslenme uzmanına danışabilir veya sizi yönlendirebilir. Amerikan Veteriner Beslenme Koleji (ACVN) uzmanları, hem sağlıklı hayvanların hem de hastalıkları olanların beslenme yönetimi konusunda kapsamlı bir şekilde eğitilmiştir. Bu uzman veteriner hekimler, ticari gıdaları ve takviyeleri formüle etme, evde hazırlanmış diyetleri formüle etme, hayvanların karmaşık tıbbi ve beslenme ihtiyaçlarını yönetme ve hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için kullanılan belirli beslenme stratejilerinin altında yatan nedenleri ve sonuçları anlamak için eğitim almışlardır.

Fazla kiloları kaybetmenin üç temel stratejisi, kalori alımını azaltmak, egzersizi arttırmak ve ikisinin bir kombinasyonudur. Kilo kaybı genellikle en iyi şekilde ikincisi ile sağlanır.

Köpeklerde Diyet ve Egzersiz

İdeal olarak, bir köpeğin kilo verme programı, köpeğin ideal kilosunu desteklemek, kilo vermesini sağlamak ve program boyunca rahat etmesini sağlamak için yeterli kalori alacak şekilde tasarlanacaktır. Kalori alımı daha uygun bir seviyeye düştüğünde vücut depolanan ağırlıktan enerji çekmeye başlayacaktır.

Düşük kalorili, lif bakımından zengin yiyecekler bir kilo verme planının başarısı için faydalı olabilir. Bu düşük kalorili, lif bakımından zengin yiyecekler yeşil sebzelerdir. Köpeklerin daha tok hissetmesine ve açlık hissini azaltmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bir diyetin kalori yoğunluğunu azaltır.

Gıdanın uzun süre azaltılması gerektiğinde, beslenme eksikliklerinin oluşmamasını sağlamak için özel diyetler reçete edilebilir. Optimal sağlığı korumak ve belirli hastalıkları yönetmek için iyi beslenme gereklidir.

Egzersiz genel sağlık için önemlidir, ancak yardımcı olmasının tek nedeni bu değildir. Kaslar vücut yağından daha fazla kalori yakar ve egzersizi artırmak kas kütlesinin oluşmasına yardımcı olur.

Güvenli ve uygun bir egzersiz planı geliştirmek için veteriner hekiminizle yakından çalışın. Köpeğiniz egzersize alışkın değilse, tehlikeli olabileceği için yeni ve güçlü bir rejime başlamayın. Yavaş ve istikrarlı olmak, köpeğiniz daha sağlıklı hale geldikçe artar.

Yavaş Hareket Nedenleri

Köpeklerde kilo verme programları uzun vadeli projeler olabilir ve sağlıklı kilo kontrolü ömür boyu sürer. Bir köpeğin ideal vücut ağırlığına dönmesi için geçen süre değişmekle birlikte, bu hedefe ulaşmak dokuz ay veya daha uzun sürerse şaşırmayın. Vücut kondisyon puanı iyileşme veya bir sağlık sorununun azaltılması gibi artan başarılara odaklanın.

Bir köpeği daha iyi hissettirmek için çok fazla kilo vermenin gerekmediğini de unutmayın. Mütevazı kayıplar bile faydalı olabilir. Bir 2010 araştırması, sadece % 6 kilo kaybından sonra eşzamanlı artritliobez köpeklerin hareketliliğinde fark edilebilir gelişmeler olduğunu bulmuştur.

Yayınlanan bir makale raporuna göre, köpeklerin haftada vücut ağırlıklarının % 2'sinden fazlasını vermemelerini tavsiye etmektedir. Kayıp oranı bunu aşarsa, köpekler aç hissedebilir ve yiyecek arama davranışlarına girebilir. Daha kötüsü, metabolizmaları yavaşlayabilir bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Vücut, vücut yağı yerine enerji için kas dokusunu yaktığı için kas kütlesi kaybedilebilir. Bir kilo verme programına başladıktan sonra, yaklaşımın işe yaradığından ve çalışmaya devam ettiğinden emin olmak için periyodik tekrar kontroller ve tartılar gereklidir. Genellikle bir plan, optimum etkinliği sürdürmek için özelleştirme gerektirir.

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

Etiketler: köpeklerde obezite, Köpeklere kilo nasıl verdirilir
Temmuz 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.