Portegü Nedir?

Portegü Nedir?

Portegü

Hayvan ve insan sağlığında aktif olarak kullanılan birçok cerrahi alet ve malzeme bulunmaktadır. Kullanımları yapılan cerrahi aletler sayesinde, yapılacak olan operasyon için uygun malzemeler kullanılır. Cerrahi aletler içerisinde bulunan Portegü de bunlardan bir tanesidir. Portegü ameliyatlar sırasında ya da dikiş atmak amacıyla kullanılan önemli bir cerrahi alettir. Genel olarak doktorlar tarafından, veteriner hekimler tarafından ya da acil müdahale odalarında sıkça kullanılan bir alettir. Bu aletler dokuların ayrılmasında ya da birleştirilmesinde kullanılmaktadır. Yapılan operasyonların önemli bir parçasıdır. Rahat tutuşları vardır. Genellikle paslanmaz çelikten ve en kaliteli malzemelerden üretilmektedirler. Dikiş atılırken iğneyi tutturmak için kullanılan portegüler baş ve yüzük parmakları ile tutulur işaret parmağı ile de üstten desteklenecek şekilde kullanılır. Portegüler tam olarak kapanabilen bir uç yapısına sahip olduğu için kilit mekanizmaları sayesinde kullanan kişiye sıkı ve iyi bir tutuş sağlamaktadır. Portegülerin farklı çeşitleri vardır. Farklı portegü çeşitleri sayesinde, dikiş atma işlemleri farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu sayede cerrahi operasyonlardan sonra farklı sütür teknikleri uygulanabilmektedir. Bugün sizlere portegünün ne olduğundan, nasıl kullanıldığından ve ne özelliklerinin olması gerektiğinden bahsedeceğiz. Hazırsanız portegü hakkında sorularınızı yanıtlamaya başlıyoruz.

Portegü Nedir?

Portegü ameliyatlar sırasında ya da dikiş atmak amacıyla kullanılan önemli bir cerrahi alettir. Genel olarak doktorlar tarafından, veteriner hekimler tarafından ya da acil müdahale odalarında kullanılan ve aranan bir  cerrahi alet olarak karşımıza çıkmaktadır. Portegü dokuların ayrılmasın ve aynı zamanda da birleştirilmesine olanak sağlayan bir özelliğe sahiptir. Kısacası yapılacak operasyonların kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yapısal olarak rahat ve ortopedik bir tutuşa sahip olacak şekilde dizayn edilmektedir. Bunun sebebi ise yapılan işlem sırasında veteriner hekimin rahat çalışabilmesi açısındandır.

Portegü nedir?

Portegü Çeşitleri Nelerdir?

  1. Portegü
  2. Avuç İçi Portegü
  3. Hegar Olsen Model Portegü
  4. Crile Wood Model Portegü
  5. Collier Portegü

Portegü Ne İçin Kullanılır?

Portegü temel olarak dikiş atma işlemlerinin yapılabilmesi için kullanılan cerrahi alettir. Portegü sayesinde dikiş atma işlemleri sırasında cerrahi iplikler kolayca tutulur. Portegünün sağlam ve kullanışlı yapısı sayesinde dikiş atma işlemleri pratik ve kolay yapılmaktadır. dikiş ve sütür atma işlemleri için vazgeçilmez olan bir cerrahi alettir. Ayrıca portegü veteriner kliniklerinde devamlı olarak bulundurulan bir cerrahi alettir.

Web sitemizde satışı yapılan bir çok cerrahi aletlerden biri olan portegü'den bahsettik. Tüm cerrahi aletler 'e ulaşıp göz atabilirsiniz.

Günümüzde sağlık alanında kullanılan birçok çeşit cerrahi alet, medikal ürünler, solüsyonlar ve daha birden fazla ürün bulunmaktadır. Bu malzemelerin bir kısmı insan sağlığı için üretilip kullanılırken, bazı ürünlerde hayvan sağlığında kullanılması için üretilip ona göre tasarlanmaktadır. Veteriner hekimler hayvanların sağlığında, kontrollerinde ve ameliyatlarında kullanması gereken bazı malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemelerden bazıları veteriner kliniklerinde bulundurulması zorunlu olan malzemelerdir. Veteriner hekimlerin hayvan sağlığında kullandığı malzemelerden biri ise Portegü adı verilen cerrahi bir alettir. Portegü kullanımı kolay olan ve veteriner hekimin işlerini kolaylaştıran cerrahi alettir. 

 

Portegü Nasıl Kullanılmaktadır?

Portegü dikiş atma işlemleri için kullanılmaktadır. Dikiş atma işlemi yapılırken portegü genellikle 2 şekilde tutulmaktadır. İlk tutuş şekli baş parmak üst yuvarlağa, yüzük parmağı ise alt yuvarlağa geçirilerek portegü tutulur. Bir diğer tutuşun adı ise serbest tutuş olarak bilinmektedir. Bu tutuş şeklinde parmaklar portegüde olan tutma yerlerinde değildir ve portegü daha serbest bir şekilde kullanılmaktadır. Serbest tutuş pozisyonunda bileğiniz daha kolay ve rahat kullanabilirsiniz. Portegünün uç kısmı tam kapanabilen bir kilit yapısına sahiptir. Kullanılacak olan iğne portegünün uç kısmına yerleştirilir ve kapatılır. Kapandıktan sonra dikiş atma işlemi kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Portegünün uç kısmında olan kilit kısmı aynı şekilde portegünün alt kısmında da bulunmaktadır. Portegü yapısal olarak rahat ve iğneler için sağlam bir tutuş yapısına sahiptir.

Portegü kullanımı nasıldır?

Portegü Kullanımı Avantaj Sağlar Mı?

Portegü kullanımı modeline göre azda olsa farklılık göstermektedir. Portegü kullanımı, portegünün uç kısmından cerrahi iplik tutularak kullanılmaktadır. Avuç İçi olan portegü modelleri ele tam oturmaktadır. Ele tam oturan yapısı sayesinde hem kontrol imkanı daha yüksektir hem de dikişi işlemleri daha rahat yapılmaktadır. Portegü kullanımı işlemler sırasında avantaj sağladığı kadar, fayda da sağlamaktadır. Portegünün uç kısmının sıkı olması ve kilit sistemleri sayesinde, tutuşu yapılan cerrahi iplikte herhangi bir kayma yaşanmaz. Kayma olmaması sayesinde dikiş işlemleri ve dokuların birleştirilmesi kolay ve sorunsuz şekilde yapılmaktadır. Ayrıca avuç içi kullanılan portegü ile kademeli sıkma kabiliyeti sayesinde portegü sıkılığını artırarak kademeli olarak kullanabilirsiniz.

 

Portegü Neyden Yapılmaktadır?

Portegü sağlık alanlarında kullanıldığından dolayı hem sağlam olması hem de sağlık için uygun olan malzemelerden üretilmesi gerekmektedir. Portegünün üretiminde ise paslanmaz çelik malzeme kullanımı yapılmaktadır. Paslanmaz çelikten üretilen ürünler sağlık alanında güvenli şekilde kullanılmaktadır. Çünkü paslanmayan yapıları sayesinde sağlık açısından bir sorun teşkil etmezler. Paslanmaz çelikten üretilen portegü ayrıca uzun süreli kullanım sunmaktadır. 

  

Portegü Nasıl Temizlenir?

Portegü cerrahi bir alet olmasından dolayı, kullanımından sonra mutlaka temizlenmesi gereken bir üründür. Çünkü hayvanda yapılan dikiş işleminden sonra temizlemeyip başka bir hayvanda kullanılması durumunda, enfeksiyon ve hastalık geçmesi durumları yaşanır. Bu yüzden de portegü her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Portegü temizleme işleminin yanı sıra, sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinin de yapılması gerekir. Böylece mikroorganizmaların oluşumu engellenir. Portegüye dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinden sonra, cerrahi alet ıslak bırakılmadan düzgün bir şekilde kurutulmalıdır. 

Portegü Hangi Alanlarda Kullanılan Bir Cerrahi Alettir?

Portegü sağlık alanı ve çevresinde, geniş kullanım ağına sahip olan cerrahi alettir. Kullanıldığı alana göre farklı işlemler ve operasyonlar sırasında kullanımları yapılmaktadır. Portegü genellik şu alanlarda sıklıkla kullanılır;

•    Veteriner kliniklerin hayvan sağlığı için kullanılır.

•    Diş hekimliğinde kullanımı yaygındır.

•    Acil servislerde sıklıkla kullanılır.

•    Cerrahi işlem ve müdahale sırasında kullanılır.

Portegü farklı alanlarda kullanılsa da temel olarak sağlık alanında kullanılan bir cerrahi alettir. Kullanım alanları farklı olsa da ana işlev olarak dikiş atma ve doku birleştirme işlemleri için kullanılmaktadır. Ayrılmış olan dokuların birleştirme işlemleri için portegü ilk ihtiyaç duyulan cerrahi aletlerden birisidir. Hem kolay kullanımı hem de sağlam yapısı sayesinde, veteriner kliniklerinde güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.

Portegü Kullanımı Neden Yapılmaktadır?

Portegü veteriner kliniklerinde hayvanların sağlığında, tedavisinde, küçük pansuman ve doku birleştirme işlemlerinde kullanılmaktadır. Hastane ortamlarında ise insanlar için aynı işlemlerde kullanımı yapılmaktadır. Portegü sayesinde dokuların birleştirilmesi ve ayırma işlemler daha kolay ve pratik yapılmasından dolayı, kullanımı tercih edilmektedir. Ayrıca portegü veteriner kliniklerinde ve hastane ortamlarında kullanıldığı kadar, diş polikliniklerinde de kullanılmaktadır. Dişe yapılan operasyonlar sonrasında hastaya dikiş atmak için portegü kullanımı tercih edilmektedir.

Portegü Modelleri Nelerdir?

Portegü farklı alanlarda kullanımı yaygın olan bir cerrahi alet olduğundan dolayı farklı şekillerde üretilmektedir. Farklı şekil ve yapılarda olsalar da hepsi aynı amaç için kullanılmaktadır. Portegü çeşitleri ise şu şekildedir;

•    Portegü
•    Avuç İçi Portegü
•    Hegar Olsen Model Portegü
•    Collier Portegü
•    Crile Wood Model Portegü
•    Webster Portegü
•    Kastroviejo Portegü
•    Mayo Hegar Portegü
Portegüler farklı alanlarda kullanıldığından dolayı farklı çeşitleri vardır. Hangi alanda kullanacağınıza ve yapacağınız işleme uygun olacak portegüyü seçmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Portegü kullanımı size hem işlemi daha kolay hem de daha hızlı yapmanıza yardımcı olan bir cerrahi alettir.

portegü modelleri

Portegüde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

  1. İğne tutan kısmının sağlam olması ve iğneyi iyi bir şekilde sıkıştırması gerekir.

  2. Ele oturan ve rahat bir tutuş imkanı sağlaması gerekir. Böylece kullanım sırasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmeden, işlem kolayca yapılır.

  3. Paslanmaz çelikten üretilmiş olması gerekir. Paslanmaz çelikten üretilen ürünler hem uzun süre kullanılır hem de sağlam yapıda olur.

  4. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri için uygun bir yapıya sahip olmalıdır.

  5. Uzun süre dayanabilecek bir yapıya sahip şekilde üretilmelidir.

  6. Farklı uzunlukta olan modelleri kullanıcılara sunabilmesi gerekir.

  7. Kolay ve pratik kullanıma sahip yapıda olmalıdır.

Portegü hem hayvan hem de insan sağlığında ihtiyaç duyulan bir üründür. Veteriner hekimlerin kullandığı portegüler hayvan sağlığına ve hayvanlarda kullanımına uygun olacak yapıda üretilmektedir. Yapacağınız işlem için doğru portegüyü seçmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede işlemi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Portegü Kullanımı Sadece Hayvan Sağlığında Mı Yapılır?

Hayır. Portegü insan sağlığında da sıklıkla kullanılan bir cerrahi alettir. Hayvanlar için üretilen bazı portegü modelleri, insanlarda kullanılan modellerden daha farklı olmaktadır. Veteriner hekimlerin kullanımı için ve hayvanların sağlığı için özel olarak üretilen portegü çeşitleri bulunmaktadır. Üretilen bu portegüler ise sadece hayvan sağlığı için kullanılmaktadır.

Portegü ve Klemp Arasındaki Fark Nedir?

Portegü ve klemp hem insan hem de hayvan sağlığında kullanılan cerrahi aletlerdir. Portegünün bazı modelleri dış görünüş olarak klemp cerrahi aletine benzetilmektedir. İki ürün birbirine benzetilse de kullanımları ve işlemleri farklıdır. Portegü dikiş atma, doku birleştirme, sütür atma ve dokuların ayrılmasında kullanılan cerrahi alettir. Klemp ise operasyonlar sırasında kesilmiş olan damarların ve dokuların uçlarının tutulması için kullanılan cerrahi alet olarak geçer. Ayrıca klemp ile operasyonlar sırasında kullanılacak olan sargı bezleri de tutulmaktadır. Klemp cerrahi aletlerinin uç kısımları düz ya da eğri olmaktadır. Portegü ve klemp arasındaki fark temel olarak, 2 cerrahi aletin farklı işlemlerde kullanılmasıdır.

Portegü ve klemp fark

Portegü Hangi İşlemlerin Yapılmasına Yardımcı Olmaktadır?

Portegü en basit olarak dikiş atılırken cerrahi iğnenin sağlam ve sıkı bir şekilde tutulmasına yardımcı olan malzemedir. Uç kısımlarının sağlam olması sayesinde, dikiş işlemlerinin sorunsuz yapılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca portegülerin sapında kilit mekanizması bulunmaktadır. Böylece işlemlerin güvenli şekilde yapılmasına da olanak sağlar.

Portegünün Neden Farklı Modelleri Vardır?

Portegü farklı sağlık alanlarında kullanıldığından dolayı, birçok farklı modeli bulunmaktadır. Ayrıca farklı portegü modelleri sayesinde, farklı sütür atma işlemleri de daha kolay yapılmaktadır. Farklı modellere sahip olan portegüler sayesinde hangi modeli kullanmak sizin için kolay ise o modeli tercih edebilirsiniz.

Portegü Fiyatları Nasıldır?

Piyasada birden çok portegü çeşidi ve markası bulunmaktadır. Portegü fiyatlarını etkileyen ise birçok değişken vardır. Mesela uzunluklarındaki farklılıklar, uç yapısında olan farklılıklar, marka farklılıkları ve bunun gibi başka etkenlere bağlı olarak fiyatları değişiklik göstermektedir. Veterinermalzeme.com sitemizden portegü fiyatlarını görmek için üye olmanız gerekmektedir. Veterinermalzeme.com sitemiz veteriner hekimlere özel bir sitedir. Eğer veteriner hekimseniz sitemize üye olup portegü fiyatlarını ve daha birçok medikal malzemelerin fiyatlarımızı görebilirsiniz. Sizin de veteriner kliniğiniz var ve veteriner malzemeleri ihtiyaçlarınız oluyorsa web sitemizde ki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Portegü Nedir?
Ağustos 06, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.