İntraket (Branül) Nedir? İntraket (Anjiokat) Özellikleri Nelerdir?

intraket

İntraket

İntraket (branül) sağlık alanlarında kullanımı yapılan önemli medikal malzemelerden bir tanesidir. İntraket (branül) hem hayvan hemde insan sağlığında kullanılan bir malzemedir. Farklı renk kodları olması sayesinde işlemler için en uygun İntraket (branül) seçimi yapılmaktadır. Ayrıca bu ürün sağlık alanlarında bulundurulması gerekmektedir. Hayvan ve insan sağlığında önemli bir yeri olan İntraketi yakından inceleyelim ve ne olduğunu sizlere anlatalım.

İntraket (branül) Nedir?

Damar yolunu açmak, kan almak, serum ve benzeri sıvıların damar yolu ile verilmesini sağlamak amacıyla kullanılan branül (iv kanül)'’dür. Açma kapama sistemine sahip olan ürünler yapısal özelliği nedeniyle dokuya ve damara zarar vermez. İntraket, iğne, iğne üzerine bağlı plastik ince bir boru(kanül) ve bunların bağlı olduğu küçük bir vana biçiminde parçalardan oluşmaktadır. Veteriner kliniklerinde hayvanların tedavisi yapılırken (serum bağlama ya da kan alma gibi işlemler) kullanılmaktadır. Farklı numaraları ve renkleri sayesinde kolay ayırt edebilir yapılara sahiplerdir. Renk kodlu olan branüller (intraket) dünya standartlarına uygun ölçü ve formlara sahiptir. Farklı numaralarda olan anjiokat, renklendirilmiş olduğundan numaraların kolay ayırt edilmesi sağlanmaktadır. Her türlü serum seti, kan seti, step-cock ve benzer bağlantılar ile uyumludur. Enjeksiyon portu mevcuttur. Port bölümleri kapaklı olduğundan kontaminasyona neden olmaz.

intraket

İntraket (Branül) Ne İşe Yarar?

İntraket kan alma ve serum bağlama işlemlerinde, damar yolu bir kere açıldıktan sonra, aynı yere tekrar delme işlemi yapılmadan, farklı materyaller bağlayabilme ve farklı bir işlem yapılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca damara yerleştirilmiş olan ince kanül parçası sayesinde, hasta hareket ettiğinde bile acı duymamasını da sağlamaktadır. İntraket renklerinin ayrı anlamları bulunmaktadır. İntraket renkleri, intraketin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak damar kan alma ya da damar yolu açma gibi tıbbi işlemlerde oldukça kullanılan bir alettir. Sağlık kuruluşların da ya da veteriner kliniklerinde kullanılmaktadır. İntraketin deriye giriş yeri her uygulamada kontrol edilmelidir. Uzun süre takılı kalacak intraket, enfeksiyon ya da başka bir sorun meydana çıkabilir.

İntraket (Branül) Hangi Alanda ve Kimler Tarafından Kullanılır?

İntraket sağlık alanlarında ve kuruluşlarında aktif olarak kullanılır. İntraket (branül)

  • Veteriner kliniklerinde
  • Hastane ortamlarında
  • Hayvan hastanelerinde
  • Sağlık ocaklarında
  • Aile sağlık merkezlerinde
  • Piercing takma işleminde, istenilen bölgenin delinmesi için

kullanımı yapılmaktadır. Genel olarak sağlık alanlarında kullanımı yapılmaktadır. Sadece sağlık alanı dışında piercing işlemleri için de kullanımları yapılmaktadır.

 

İntraket (Branül) Kullanımı Önemli Midir?

İntraket kullanımı sağlık alanları için hayati önem taşımaktadır. Çünkü veteriner kliniklerinde ve hastanelerde en sık uygulanan işlemleri için, intraket kullanımından yardım alınmaktadır. İntraket sayesinde kan alma işlemleri, serum bağlanması ve damar yolu açılması pratik bir şekilde yapılmaktadır. Hastaya yapılan bu işlemler önemli olduğundan, intraket kullanımı yapılmaktadır. İntraket olmadan bu sağlık işlemlerinin yapılması oldukça zordur. Bundan dolayı da veteriner kliniklerinde ve sağlık alanlarında intraket (branül) bulundurulması gereklidir.

 

İntraket (Branül) Kimler Tarafından Kullanılmaktadır?

İntraket (branül) kullanımı sağlık alanı ve bölgelerinde yapıldığından dolayı, işinde profesyonel kişiler tarafından kullanılmaktadır. İntraket (branül) veteriner kliniğinde veteriner hekimler ve teknikerler tarafından kullanılmaktadır. Hastane ortamlarında ise doktorlar ve hemşireler tarafından aktif olarak kullanılır. İntraket (branül) medikal bir ürün olduğundan dolayı alanında uzman kişiler haricinde kullanılmaması gereken bir üründür. Aksi halde olumsuz ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar.

Kaç Çeşit İntraket Vardır?

İntraketin 1’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Çünkü hem hayvanlarda hem de insanlarda damar yolları zor bulunduğundan veya ince yapılı olduğundan, farklı intraket çeşitleri bulunmaktadır. Bu sayede hayvana ve insana yapılacak işlemler için en uygun intraket çeşidi seçilmektedir. İntraket çeşitleri şu şekildedir;

  • Turuncu İntraket (Branül)
  • Gri İntraket (Branül)
  • Yeşil İntraket (Branül)
  • Pembe İntraket (Branül)
  • Mavi İntraket (Branül)
  • Sarı İntraket (Branül)
  • Mor İntraket (Branül)

Bu intraket çeşitlerinin hepsinin uzunluğu, kalınlığı ve kanül çapları farklıdır. İntraketin farkları ise renk kodlarından anlaşılmaktadır.

İntraket Renkleri ve Anlamları Nedir?

İntraketler birbirinden farklı renk kodlarına sahiplerdir. Bu renk kodları sayesinde intraketin uzunluğu, kalınlığı ve çapı anlaşılmaktadır. Renk kodlu ürün olması sayesinde birbirleri arasında kolayca ayırt edilir. Ayrıca yapılacak işlemler için en doğru intraket seçimi de yapılmaktadır. Bu renkleri ve numaraları sizin için tabloda gösterelim.

 

İntraket Renkleri Tablosu

Numaraları

Renkleri

Kanül Çapları (MM)

Kanül Uzunlukları

14G

Turuncu

2.10mm

45

16G

Gri

1.75mm

45

18G

Yeşil

1.30mm

45

20G

Pembe

1.10mm

32

22G

Mavi

0.90mm

25

24G

Sarı

0.70mm

19

26G

Mor

0.60mm

19

İntraket Renkleri Anlamları Nedir?

Sarı İntraket

Sarı intraket en kısa ve ince intraketlerden biridir. Sarı intraket genellikle insan ve hayvanlarda, ince damar yapısına sahip olanlarda kullanılmaktadır. Sarı intraketin çapı küçük olduğundan dolayı, akış hızı da oldukça düşüktür.

intraket sarı

Mavi İntraket

Mavi intraket ince yapılı olan intraketler arasında bulunmaktadır. Mavi intraket damar yolu zor bulunan hastalarda kullanılmaktadır. Ayrıca ince yapılı olan piercinglerin takılması için de kullanılmaktadır.

intraket mavi

Pembe İntraket

Pembe intraket (branül) en çok kullanılan ürünler arasındadır. Pembe intraket orta kalınlığa sahiptir. Orta kalınlıkta olmasından dolayı, hastanelerde yetişkinler için kullanılmaktadır. Pembe intraket veteriner kliniklerinde hayvanlar için kullanılmaktadır.

Yeşil İntraket

Yeşil intraket yapısı ve orta kalınlığı sayesinde en çok kullanılan intraket arasındadır. Yeşil intraket hastanelerde yetişkinler ve bebeklerde (bebek hasta değil ise) kullanılmaktadır. Genellikle damar yolu kolay bulunan hastalarda kullanılır. Veteriner kliniklerinde ise hayvanların tedavilerinde ve sıvı takviyelerinde kullanılan intrakettir.

Gri İntraket

Gri intraket kalın yapısıyla bilinmektedir. Gri intraket genellikle hayvanlarda ve insanlarda kan alım işlemlerinde ve takılan serumun hızlı bir şekilde verilmesi için kullanılmaktadır. Bebeklerde kullanılmaz. Gri intraket kalın olduğundan dolayı hayvanlarda ve insanlarda, diğer intraketlere göre çok fazla kullanımı tercih edilmez.

Turuncu İntraket

Turuncu intraket en kalın intraket çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Turuncu intraketin akışkanlık hızı ise oldukça yüksektir. Bundan dolayı da kullanımı çok fazla tercih edilmez. Ayrıca kalın olması sebebi ile de bazı durumlarda damara zarar verebilmektedir.

intraket turuncu

Mor İntraket

Mor intraket en küçük kanül çapına sahip olan intraket modelidir. Bu yapısından dolayı yeni doğan bebeklerde ve hayvanlarda kullanımı tercih edilmektedir. Mor intraket veteriner hekimler tarafından hayvanlar için kullanılan intraket modelidir.

İntraketlerde bulunan renkler ve numaralar sayesinde intraket seçiminiz daha kolay ve zahmetsiz olacaktır. İntraketlerde bulunan renk kodları ve ölçüleri, dünya standartlarına uygun yapılmaktadır.İntraket (branül) sağlık alanlarında kullanıldığı kadar, piercing işlemleri sırasında da kullanılmaktadır. Sağlık alanlarında yapılacak işlemler için, en uygun intraket renk koduna göre seçilmelidir.

Sarı İntraket Kimlerde Kullanılır?

Sarı intraket insan ve hayvanlarda kullanılmaktadır. Genel olarak damarları ince olan hayvan ve insanlarda kullanımı yapılır. Sarı intraket özellikle bebeklere serum bağlanması veya kan alma işlemleri sırasında kullanılır.

Mavi İntraket Kimlerde Kullanılır?

Mavi intraket tıpkı sarı intraket gibi ince yapıya sahiptir. Mavi intraket damar yolu zor bulunan insanlarda kullanılmaktadır. Mavi intraket veteriner kliniklerinde ise, hayvanlara damar yolu açmak için kullanılmaktadır. Teme olarak mavi intraket damarı zor bulunan insanda ya da hayvanda kullanılmaktadır. 

Pembe İntraket Ne İçin Kullanılır?

Orta kalın grupta yer alan pembe intraket hastanelerde yetişkin insanlara yapılacak olan, sağlık işlemlerinde kullanılmaktadır. Veteriner kliniklerinde ise hayvanların tedavilerinde (serum bağlamak gibi) kullanılan intraket çeşididir.

Yeşil İntraket Kimlerde Kullanılır?

Yeşil intraket diğer intraket çeşitlerinde olduğu gibi hem hayvanda hem de insanda kullanımı yapılan üründür. Veteriner kliniklerinde hayvanların sağlığı için kullanılan intraket türüdür. Orta kalınlığa sahiptir.

Turuncu İntraket Kimlerde Kullanılır?

Turuncu intraket hayvanlarda ve insanlarda kan alma işlemleri için kullanımı yapılmaktadır. Ama kalın yapısı olduğundan dolayı pek fazla kullanımı tercih edilmez. Ayrıca turuncu intraketin akış hızı yüksektir. Turuncu intraket en kalın intraket çeşidi olduğundan dolayı, kullanım sırasında damara dikkat edilmelidir.

İntraket (Branül) Hangi İşlemlerde Kullanılmaktadır?

İntraket yapısı sayesinde birçok farklı işlemde kullanılmaktadır. İntraketin (branül) kullanılıdı işlemler şu şekildedir;

  • Kan alma işlemleri için.
  • Serum bağlanabilmesi için.
  • Doğru ve pratik şekilde damar yolunu açmak için.
  • Damar yolundan sıvı verilmesi için.

İntraketin (branül) sağlık alanlarında yukarıda bahsettiğimiz işlemler sırasında kullanılmaktaıdr. İşlemlerin kolayca yapılmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca intraket (branül) yapısı gereği hayvanın ve insanın derisine herhangi bir zarar vermez.

İntraket (Branül) Numaraları Nelerdir?

İntraket (branül) renkleri gibi, farklı intraket numaraları vardır. Her farklı renk intraket için bir numara verilmiştir. İntraket numaraları 14G - 16G - 18G - 20G - 22G - 24G - 26G numaralarına sahiplerdir. Her intraketin kendine ait numarası ve rengi bulunmaktadır. İntraketlerin her rengi bir numara ile eşdeğerdir.

intraket renkleri

 

İntraket (Branül) Nasıl Kullanılır?

İntraket kullanımı hayvanlarda ve insanlarda farklılık gösteren bir malzemedir. İntraket kullanımı hem hayvanın hem de insansın yapısına uygun olacak şekilde yapılmaktadır. Hastanelerde intraket kullanımı kan alma işlemleri sırasında hastanın sol/sağ elinin üst yüzeyinden deri altındaki damara yerleştirilerek kullanılmaktadır. Diğer kullanımı ise sağ ya da sol kolun iç kısmına takılarak kullanılmasıdır. İntraket kullanımları hayvanlarda ise veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. İntraket veteriner hekimler tarafından hayvanların ön patilerinin üst yüzeyinden deri altına olacak şekilde kullanılmaktadır. Yapılacak işleme ve hastaya uygun intraket (branül) seçilir.

Piercing Takma İşlemlerinde Hangi İntraket Kullanılmaktadır?

İntraketin sağlık alanları dışında, piercing işlemleri sırasında kullanıldığından sizlere bahsetmiştik. Piercing işlemlerinde farklı renk kodlarına sahip olan intraketler kullanılmaktadır. Piercing takma işlemlerinde en çok yeşil intraket ve pembe intraket kullanımları yapılmaktadır. Orta kalınlıkta olan bu intraketler piercing işlemleri için kullanılır. Eğer daha kalın bir piercing takılacak ise, turuncu intraket veya gri intraket kullanımları yapılmaktadır.

intraket piercing

İntraket (Branül) Markaları Nelerdir?

İntraket (branül) birçok farklı firma tarafından üretilmektedir. Bu firmalar arasında daha bilindik ve kaliteli olan markalar bulunmaktadır. En çok bilinen ve kullanılan intraket markaları şu şekildedir;

Sizler için listelemiş olduğumuz intraket markaları veteriner hekimler tarafından ve sağlık alanlarında en çok kullanılan markalar arasındadır. 


* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

 

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

 

Cerrahi Aletler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Damar yolunu açmak, kan almak, serum ve benzeri sıvıların damar yolu ile verilmesini sağlamak amacıyla kullanılan medikal sarf malzemesine intraket denir. Tıp alanında branül, anjiokat ve Kanül ismi ilede kullanılır.

İntraketler farklı renk kodlarına sahip olan medikal üründür. Sarı intraket, Mavi İntraket, Pembe İntraket, Turuncu İntraket, Yeşil İntraket, Gri İntraket ve Mor İntraket olarak renk kodlarına sahiptir. Farklı renk kodlarına sahip olan intraketler ise, farklı işlem ve uygulamalarda kullanılmaktadır.

Pembe intraket orta kalınlığa sahip olan bir intraket türüdür. Pembe intraket hem hastane ortamlarında hem de veteriner kliniklerinde kullanımı yapılır. Bundan dolayı da pembe intraket hayvan ve insan sağlığında aktif olarak kullanılmaktadır.

İntraketler farklı renk kodlarına sahip medikal ürünlerdir. İntraketlerin renk kodları ise kanüllerin çapının ve uzunluğunun belirlenmesinde kullanılmaktadır. İntraket renk kodları sayesinde, intraketlerin kanül ve çap uzunluğu kolayca anlaşılmaktadır.

Sarı intraket hem insanlarda hem de hayvanlarda kullanımı yapılan bir üründür. Sar intraket sayesinde hayvanlarda ve insanlarda damar yolu açılımı yapılmaktadır. Ayrıca Sarı intraket sayesinde ince damarları hastalara kolay bir şekilde damar yolu açılabilmektedir.

Etiketler: intraket
Haziran 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.