Cocker Köpek (İngiliz Cocker Spaniel) Özellikleri ve Bakımı

Cocker Köpek (İngiliz Cocker Spaniel) Özellikleri ve Bakımı

Cocker Köpek (İngiliz Cocker Spaniel)

🐶Anavatanı: İngiltere

🐶Yaşam Ömrü: 12 - 15 yıl arası

🐶Türü (Sınıfı): Av Köpeği - Sportif Grup

🐶Irkı (Aile Kökeni): Spaniel / Gundog

🐶Boyu: Erkek Cocker 38 - 43 cm arasındadır. Dişi Cocker 36 - 41 cm arasındadır.

🐶Kilosu: Erkek Cocker 13 - 16 kg arasındadır. Dişi Cocker 12 - 15 kg arasındadır.

 

İyi huyları ve harika avcı köpeği olarak ün salmış İngiliz Cocker köpekler birçok insan tarafından merak edilmektedir. İngiliz Cocker Spaniel köpek ırkı sadece karakter özellikleri ile değil dış görünüşleriyle de herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. İngiliz Cocker Spaniel hafif dalgalı ya da düz tüy yapısına sahiptir. Tüyleri ise adeta ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Göğüs kısmının alt tarafında olan tüyler biraz daha uzun yapılıdır. Bu uzunluğun sebebi ise gövdesinin alt kısmının korunabilmesi içindir. İngiliz Cocker Spaniel sahiplerine son derece sadık ve bağlı yapıya sahiptir. İyi huylu, sevecen, neşe dolu, sadık, iyi avcı, aile köpeği ve sadık bir dost olan İngiliz Cocker Spaniel köpekleri gelin hep birlikte daha yakından tanıyalım.

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklerin Mizacı Nasıldır?

🐶Bekçilik Yetenekleri: ⭐⭐⭐

🐶Oyun Yeteneği:⭐⭐⭐⭐⭐

🐶Bakım İhtiyacı:⭐⭐⭐

🐶Diğer Hayvanlarla Arası:⭐⭐⭐⭐⭐

🐶Sıcağa Karşı Hassasiyeti:⭐⭐⭐

🐶Enerji Düzeyi:⭐⭐⭐

🐶Yabancılarla Arası:⭐⭐⭐⭐

🐶Sahibine Karşı Sevgisi:⭐⭐⭐⭐⭐

🐶Havlama(Ses):⭐⭐⭐

🐶Egzersiz İhtiyacı:⭐⭐⭐

🐶Eğitilebilirlik Düzeyi:⭐⭐⭐

🐶Köpeklerle Arası:⭐⭐⭐⭐⭐

Cocker Spaniel mizacı nasıldır

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklerin Tarihi Hakkında Bilinenler Nelerdir?

İngiliz Cocker Spaniel köpekler Spaniel ailesinden gelmektedir. Spaniel köpek ailesi ise oldukça geniş köpeklerden oluşmaktadır. Farklı kategorilerde yer alan Spaniel köpekleri bulunmaktadır. Cocker Spaniel köpekler ise kara Spanieli sınıfında yer almaktadır. Eski zamanlarda Spaniel köpeklerin doğumları sırasında farklı yavrular doğurduğu görülmekteydi. 1892 yılına gelindiği zaman bu cins farklı boyutlarda ve yapıda olmasından dolayı 2 ayrı ırka ayrıştırılmıştır. Diğer ırka göre daha küçük boyutlara sahip olan ırklar Cocker Spaniel olarak anılmaya başlanmıştır. Cocker Spaniel köpeklerin nüfusunda artışı ise 1901 yılında olmuştur. 1901 yılında ırk için konulan ağırlık sınırı ortadan kaldırılmıştır. Böylece 25 kg altında olan Spaniel köpekler İngiliz Cocker ailesine dahil olmuştur. Cocker Spaniel köpekler İngiltere’de zaman içerisinde oldukça popüler olmaya başlamıştır. 19. yüzyılda köpek şovlarının ön plana çıkması ve Victoria döneminde sınıflandırmanın artmasıyla birlikte Cocker Spaniel köpeklerin de popülaritesi artmıştır. Popüler olan ve dikkat çeken Cocker Spaniel köpekler İngiliz köpek yetiştiricileri tarafından kendi içerisinde ayrılmaya başlanmıştır. Ayrılma sonucunda ise çeşitli Spaniel köpek ırkları ortaya çıkmıştır. Bunlar Sussex Spaniel, İngiliz Springer Spaniel, Welsh Springer Spaniel, Field Spaniel ve en çok bilinen İngiliz Cocker Spaniel olarak bilinir. Bu kadar popüler olan Cocker Spaniel köpekler Amerikalı köpek yetiştiricilerin de dikkatini çekmiştir. Amerikalı köpek yetiştiricileri ise İngiliz Cocker Spaniel köpekleri geliştirmeye ve değiştirmeye çalışmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ise ortaya Amerikan Cocker adı verilen köpek ırkı çıkmıştır. Amerikan Cocker köpekler İngiliz Cocker Spaniel köpeklere oranla dah tüylü yapılı, kubbe şeklinde kafa yapısına sahip, yuvarlak ve daha kısa burun yapısına sahiptir. Amerikan Cocker ve İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin 2 ayrı ırk olarak tanıtılabilmesi için bir kulüp kurulmuştur. Bu kulüp 1936  yılında eski İngiliz av köpekleri hayranları tarafından İngiliz Cocker Spaniel Club Of America adı ile kurulmuştur. Kurulmuş olan bu kulüp sayesinde 2 köpek ırkının birbirine karıştırılmış olmasının önüne geçilmiştir. İngiliz Cocker Spaniel köpekler Amerikan Cocker köpeklerden çok daha popüler ve ünlü bir hale gelmiştir. 1946 yılına gelindiğinde ise AKC kuruluşu İngiliz Cocker Spaniel köpek ırkını resmi olarak tanımıştır ve bu ırkın standartlarını belirlemiştir. Eski bir tarihe sahip olan İngiliz Cocker Spaniel köpekler geçmişten günümüze kadar bilinirliğini korumuş ve en iyi aile köpekleri arasında yerlerini almışlardır.

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklerin Bilinen Adları Nelerdir?

İngiliz Cocker Spaniel dünya genelinde oldukça popüler olan köpek ırkıdır. Bundan dolayı da birçok farklı ada sahiplerdir. Bu isimleri genellikle dış görünüşlerinden gelmektedir. İngiliz Cocker Spaniel köpekler Woodcock Spaniel ve Merry Cocker adlarıyla da bilinmektedir.

İngiliz Cocker Spaniel Köpeklerin Karakter Yapısı Nasıldır? Hangi Özelliklere Sahiplerdir?

İngiliz Cocker Spaniel görebileceğiniz en neşeli karaktere sahip köpek ırklarından biridir. Neşeli karaktere sahip olan İngiliz Cocker Spaniel köpekler ilk başlarda biraz çekingen davranırlar. Ama kısa sürede sahiplerine ve ev ortamlarına alışırlar. İngiliz Cocker Spaniel köpekler sevecen ve tatlı karakter yapısına sahiptir. Bu yapıları sayesinde diğer insanlarla, köpeklerle ve hayvanlarla iyi anlaşırlar. Ancak avlanma içgüdüsüne sahip olan İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin kuşlarla aynı yaşam yerini paylaşması pek olası değildir. Sosyal köpeklerdir. İngiliz Cocker Spaniel köpekler sahibini mutlu ve memnun etmek isteyen karaktere sahiptir. Bu özelliği sayesinde eğitimleri de biraz daha kolay geçer. İngiliz Cocker Spaniel köpekler karakteristik özelliklerinin yanı sıra hem zeka seviyesi yüksek hem de avcılık içgüdüsü yüksek özelliklere sahiptir.

ingiliz cocker spaniel karakter yapısı nasıldır

İngiliz Cocker Spaniel Köpeklerin Yapısı Nasıldır?

İngiliz Cocker Spaniel köpekler genel olarak 

  • Sevecen
  • Oyuncu
  • Sessiz
  • Dost Canlısı
  • Eğitime oldukça uygun
  • Sadık

bir yapıya sahip olan köpeklerdir.

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklerin Fiziksel Görünüşleri Nasıldır? Hangi Özelliklere Sahiplerdir?

Vücut Yapıları Nasıldır?

Cocker Spaniel köpekler dirençli, formda, güçlü ve sağlam vücut yapısına sahiplerdir. Vücutları orta uzunluğa sahiptir. Orta uzunlukta olan vücutları dalgalı veya düz tüylerle kaplıdır. Cocker Spaniel köpekler derin göğüs yapısına sahiptir. Ancak bu geniş yapı onların hareket kabiliyetini herhangi bir şekilde kısıtlamaz. İngiliz Cocker Spaniel köpekler dışarıdan bakıldığı zaman ortanlı ve güzel bir vücut yapısına sahip olduğu görülür.

Tüy Yapıları Nasıldır?

İngiliz Cocker Spaniel köpekler orta uzunlukta tüy yapısına sahiptir. Tüyleri sık, çift katmanlı ve kısa yapılıdır. Orta uzunlukta olan tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa sahaiptir. İngiliz Cocker Spaniel köpekler hafif biçimde dalgalı veya düz tüylere sahiptir. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin tüyleri genel olarak orantılı olsa da vücutlarının alt bölgesi ve bacak kısımları daha tüy yapıda görülür. Tüyleri ise farklı renk tonlarında görülebilmektedir.

Kaç Farklı Tüy Renkleri Vardır?

İngiliz Cocker Spaniel farklı tüy rengine sahiptir. İngiliz Cocker Spaniel köpekler kahverengi-kırmızı, siyah, beyaz-kızıl, kahverengi, lekeli bej, beyaz-siyah ve bej renk tonlarına sahiptir. Ayrıca bu renk tonlarının üzerinde ise benekler görülmektedir. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin kürkler renkleri farklı yapıda görülsede beyaz renk desenler sadece göğüs bölgesinde bulunmalıdır. Çünkü ırk standartlarında uygunluğu bu şekilde sağlanmaktadır.

cocker spaniel tüy renkleri

Göz Yapısı Nasıldır? Gözleri Ne Renktir?

İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin gözleri oval yapıya sahiptir. Büyüklük olarak ise orta derece büyüklükte gözleri vardır. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin gözlerinin rengi ise ela ya da kahverengi tonlarında olur.

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklerin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Orta irilikte köpek ırkıdır.
  • Anavatanları İngiltere’dir.
  • Farklı renk tonlarına sahip olsalar da en çok kahverengi kürk rengi görülür.
  • Avcılık özellikleri gelişmiş köpeklerdir.
  • Avcılık dışında koruma içgüdüsü de oldukça yüksektir. Bundan dolayı da koruma köpeği olarak da kullanılırlar.
  • Oldukça zekilerdir.
  • Eğitilmeleri zor değildir.
  • Sahibiyle oyun oynamaktan aşırı derecede keyif alırlar.
  • Soğuk havalara karşı direnç gösterirler.
  • Sahiplerine bağlılardır. 
  • Egzersiz yapmayı severler.
  • Ortalama olarak 12 - 15 yıl arasında yaşam ömürleri vardır.

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

İngiliz Cocker Spaniel ırkının bakımında en dikkat edilmesi ve düzenli yapılması gereken şey tüy bakımlarıdır. İngiliz Cocker Spaniel köpekler orta uzunlukta ve ipeksi tüylere sahiptir. Tüylerinin parlak, canlı olması ve tüylerin birbirine karışmaması için düzenli taranması gerekir. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin tüyleri haftalık olarak en az 2 veya 3 kere taranmalıdır. Tüylerinin taranma işlemi ise onların tüy uzunluğuna uygun olan bir köpek fırçası ile yapılmalıdır. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin kuyruk, kulak, ayak ve göğüs kısımları daha tüylü yapıdadır. Bu yüzden de bu kısımlarında olan tüylerin uzamasına bağlı olarak kırpılması gerekir. Bu kırpılma sayesinde İngiliz Cocker Spaniel köpekler daha rahat edecektir. Kesim işlemini için pet kuaförlerini tercih edebilir ya da köpeklerin kesim işlemlerinde kullanılan makaslar ile siz de kesim yapabilirsiniz. İngiliz Cocker Spaniel  köpeklerin tırnak kesim işlemleri ise uzamasına bağlı olarak, düzenli bir şekilde kesilmelidir. Ağız ve dişlerinin sağlıklı olması için de haftalık olarak 2 - 3 kere dişlerinin fırçalanması yeterli olacaktır. Kulakları sarkık yapıda olan İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin kulakları da kontrol edilmelidir. Kirlendiği durumlarda temizlenmesi yapılmalıdır. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin genel olarak çok fazla banyo ihtiyacı yoktur. Çok kirlendikleri zaman banyoları yaptırılmalıdır. Banyosu haricinde köpeklere uygun olan kuru şampuanlardan da kullanabilirsiniz.

İngiliz Cocker Spaniel Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Yapılmaktadır?

İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin beslenmesinde kullanılacak mamanın seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Alacağınız kuru mama İngiliz Cocker Spaniel köpeğinizin yaşına, enerji düzeyine ve cinsine uygun olmalıdır. Ayrıca beslenmeleri için yüksek kaliteye sahip kuru mamalar daha öncelikli olarak tercih edilmelidir. İngiliz Cocker Spaniel köpeğinize günlük vereceğiniz kuru mama miktara 1 - 2 ölçek olmalıdır. Bu ölçeği ise gün içerisinde 2 öğüne bölerek verebilirsiniz. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin beslenmesi dengeli ve ölçülü olmalıdır.

🐶 İngiliz Cocker Spaniel köpekler ne kadar enerjik ve hareketli olsalar da kilo almaya meyilli hayvanlardır. Bundan dolayı da fazla kilo alımını engellemek için, kuru mama miktarları ölçekli ve dengeli ayarlanmalıdır. İngiliz Cocker Spaniel köpeğize ne kadar mama vereceğinize karar veremiyorsanız en sağlıklısı veteriner hekiminize danışmanızdır.🐶

ingiliz cocker spaniel beslenmesi

 

İngiliz Cocker Spaniel Sağlıklı Mıdır?

İngiliz Cocker Spaniel köpeklerde genetik olan bazı sağlık sorunları görülebilmektedir. Bunlar böbrek yetmezliği, kalça displazisi, katarakt, böbrek yetmezliği,konjenital sensorineural sağırlık ve progresif retinal atrofisi gibi sağlık sorunları olarak bilinir. İngiliz Cocker Spaniel köpeğinizde genetik bir sağlık sorunu olmadığından emin olmak için, yetiştiricisinden köpeğinizin anne ve babasının sağlık durumu hakkında bilgi almalısınız. Sarkık kulak yapısına sahip olan İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin kulaklarına da dikkat edilmelidir. Çünkü enfeksiyon durumları yaşanabilmektedir. Uzun kulak yapısı sebebiyle kulakları enfeksiyon ve kire oldukça açıktır. Ayrıca yaz aylarında uzun kulaklarına ot, çalı çırpı veya kene gibi ufak böcekler takılabilmektedir. Bu yüzden kısa gezintiler sonrasında İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin kulakları kontrol edilmelidir. Genel olarak bakıldığı zaman İngiliz Cocker Spaniel köpekler sağlıklı hayvanlardır. 

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpeklere Nasıl Eğitim Verilir?

İngiliz Cocker Spaniel sahibini memnun etmek isteyen yapıda ve çok zeki köpekler arasında yer alan bir ırktır. Bu 2 özelliği bünyesinde barındıran İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin eğitimleri diğer köpeklere oranla daha kolay geçmektedir. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin eğitimleri sırasında onlara karşı nazik, pozitif ve sevecen yaklaşmanız durumlarında eğitimleri hem kısa sürer hem de pekiştirmeleri daha kolay olur. İngiliz Cocker Spaniel köpeklere itaat eğitimi, alan koruma eğitimi ve tuvalet eğitimi verilmektedir. Bunların yanında ise sosyalleştirme çalışmalarında da yer alması önemlidir. Yavruluk dönemlerinden itibaren aldıkları eğitimlere ek olarak İngiliz Cocker Spaniel köpekler sosyal ortamlarda bulunmalıdır. Diğer insanlarla ve hayvanlarla ne kadar vakit geçirirse onlar için o kadar iyidir. Bu sayede diğer insanlara ve hayvanlara karşı daha anlayışlı ve yakın olurlar. 

🐶İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin veya diğer hayvanların eğitimleri sırasında onlara karşı kesinlikle sert müdahalelerden kaçınmalısınız. Ayrıca kırıcı ya da aşağılayıcı sözden söylenmemesi gerekir. Bu gibi davranışlar hem köpeğin eğitimini hem de psikolojisini olumsuz yönde etkiler ve geriletir.🐶

İngiliz Cocker Spaniel Köpeklere Hangi Egzersizler Yaptırılabilir?

Cocker Spaniel köpekler avcılık yetenekleri üst seviyelerde olan ırktır. Bu yüzden de bu köpeklerin enerji seviyeleri yüksektir ve hareket halinde olmak isterler. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin günlük egzersiz ve hareket ihtiyacını karşılamak için 1 - 2 kilometrelik yürüyüşler ve 60 dakika yapılan aktiviteler yeterli olacaktır. İngiliz Cocker Spaniel köpekler sahipleriyle birlikte yürüyüşler yapmaktan, topla oynamaktan ve orta tempoya sahip yürüyüşler yapmaktan keyif alır. Bu egzersiz ve yürüyüşler sayesinde İngiliz Cocker Spaniel köpek hem fiziksel hem de mental ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. Cocker Spaniel köpekler aktif, heyecanlı ve enerjik hayvanlar olduğundan dolayı günlük olarak egzersiz yaptırılması önemlidir.

🐶Cocker Spaniel köpeğinizle birlikte dışarıya çıktığınız zaman tasmasının takılı olması daha iyi olacaktır. Çünkü avcılık dürtüleri yüksek olan Cocker Spaniel köpekler kendilerinden küçük bir hayvan ya da kuş gördüğünde kovalama eğilimi gösterecektir. Bu durumların olmaması için tasmayla dolaştırılması daha sağlıklı olacaktır. 🐶

cocker spaniel egzersizi

**Cocker Spaniel köpeğinin bakımı üstlenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. **

 

Cocker (İngiliz Cocker Spaniel) Köpekler Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevaplar

Cocker Spaniel Bakımı Zor Mudur?

İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin bakımı zor değildir. Ancak özen istemektedir. Tüylerinin parlaklığını yitirmemesi için düzenli olarak taranması gerekir ve enerjisini atabilmesi için günlük olarak egzersiz yaptırılması gerekir.

İngiliz Cocker Spaniel Hangi Renklere Sahiptir?

İngiliz Cocker Spaniel 1’den fazla renk tonuna sahiptir. İngiliz Cocker Spaniel köpeklerde kahverengi-kırmızı, siyah, beyaz-kızıl, kahverengi, lekeli bej, beyaz-siyah ve bej renk tonlarında kürk rengi görülür.

İngiliz Cocker Spaniel Kaç Yavru Doğurabilir?

Sağlıklı dişi İngiliz Cocker Spaniel köpekler bir doğumlarında ortalama olarak 6 - 8 arasında yavru doğurmaktadır. Yavru sayısı köpeğin yaşına, sağlığına ve kaçıncı doğumu olduğuna göre değişiklik gösterir.

Cocker Spaniel Köpekler Küçük Irk Mıdır?

Hayır değillerdir. İngiliz Cocker Spaniel köpekler orta boy köpek ırkları arasında bulunmaktadır. 

İngiliz Cocker Spaniel Çocuklarla İyi Anlaşır Mı?

İngiliz Cocker Spaniel köpeklerin çocuklarla arası oldukça iyidir. Neşeli, ılımlı ve sevgi dolu yapıda olan Cocker Spaniel köpekler çocuklarla iyi vakit geçirirler.

Kaç Farklı Cocker Köpek Cinsi Vardır?

Temel olarak 2 farklı Cocker cinsi köpek bulunmaktadır. Bir tanesi İngiliz Cocker Spaniel olarak bilinir. Bir diğer ise American Cocker olarak bilinmektedir.

İngiliz Cocker Spaniel Ne Kadardır?

İngiliz Cocker Spaniel köpekler boyutlarına, sağlığına ve aile kökeninden dolayı farklı fiyatlardan satılmaktadır. İngiliz Cocker Spaniel köpekler ortalama olarak 3000 - 5000 TL arasında satılmaktadır.

🐶Para vererek ve petshoplardan köpek ve kedi gibi evcil hayvan alınmasının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Onun yerine barınaklarda ve sokaklarda yaşayan, kendilerine sıcak bir yuva arayan can dostlarımızdan birine ömürlük bir yuva sunmanız hem sizler için hem de hayvanlarımız için daha anlamlı olacaktır.🐶

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Cocker Köpek (İngiliz Cocker Spaniel) Özellikleri ve Bakımı
Ocak 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.