Chow Chow Köpek (Çin Aslanı) Özellikleri

Chow Chow Köpek (Çin Aslanı)

Chow Chow Köpek (Çin Aslanı) 

Chow Chow (Çin Aslanı) Köpek 

Bekçilik Yeteneği

⭐⭐⭐⭐⭐

Sıcağa Karşı Hassasiyeti

⭐⭐⭐⭐⭐

Enerji Düzeyi

⭐⭐

Sahibine Sevgisi

⭐⭐

Köpeklerle Arası

Oyun Yeteneği

Yabancılarla Arası

Eğitilebilirlik Seviyesi

⭐⭐

Bakım İhtiyaçları

⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐

Egzersiz İhtiyacı

⭐⭐

Havlama (Ses)

⭐⭐⭐⭐⭐

Chow Chow Köpek Genel Bilgileri

Boyu (Yüksekliği): Erkek Chow Chow Boyu: 48 - 56 cm arasında değişir. Dişi Chow Chow Boyu: 46 - 51 cm arasında değişir.

Kilosu (Ağırlığı): Erkek Chow Chow Kilosu: 25 - 32 kg arasında değişir. Dişi Chow Chow Kilosu: 20 - 27 kg arasında değişir.

Irkı: Spitz

Kökeni: Çin

Yaşam Süresi (Ortalama): 10 - 15 yıl arasında değişir.

Irk Kategorisi: Büyük boy köpek ırkları arasında bulunur.

Chow Chow köpek ırkı dünya üzerindeki en eski köpek ırklarından bir tanesidir. Ayrıca Chow Chow köpekler en eski ırklardan biri olmasının yanı sıra, nadide bir köpek ırkı olarak anılmaktadır. Chow Chow köpekler diğer köpek ırklarına oranla daha farklı dış görünüşe sahiptir. Chow Chow köpeklere ilk bakıldığı zaman tıpkı bir aslanı anımsatmaktadır. Aslana benzeyen görüntüleri ve kabarık tüylü yeleleri ile Chow Chow köpekler Çin Aslanı olarak anılmaktadır. Chow Chow köpekler aslan yelesi tüyleriyle ünlü olduğu kadar sahip oldukları siyah dilleri ile de ilgi çekmektedir. Chow Chow köpekler ülkemizde Çin Aslanı olarak bilinse de dünya genelinde Chowden veya Chow şeklinde tanınmaktadır. Çin Aslanı sağlam, dayanıklı ve gelişmiş kas yapısına sahiptir. Bu özellikleri ile oldukça güçlü bedenleri vardır. Chow Chow köpekler dış görünüşleri ve kendilerine has karakter özellikleri ile birçok insanı kendine hayran bırakmaktadır. İhtişamlı duruşları ve aslana benzetilen yapıları ile bilinen Chow Chow köpekleri gelin hep birlikte yakından tanıyalım.

Chow Chow Köpek Irkının Tarihi Nasıldır?

Chow Chow köpekler en eski köpek ırkları içerisinde yer almaktadır. Chow Chow köpeklerin spitz ırkının soyundan geldiği düşünülmektedir. Bakıldığı zaman Çin Aslanlarının spritz ırkının bazı özelliklerini taşıdığı görülür. Chow Chow köpeklerin tarihine bakıldığı zaman ilk olarak eski dönemlerde Çin’de bulunan Han Hanedanlığının yapmış olduğu resim ve çömleklerde tasvir edilmiş olduğu görülür. Chow Chow köpekler İmparatorluk döneminde avcı yeteneklerinin iyi olması sayesinde avlarda kullanılmıştır. Ancak avlar azalmaya başladığı zaman Chow Chow köpeklerin türünde de azalma yaşanmıştır. Ve daha sonrasında ise geriye kalmış olan Chow Chow köpekler zengin aileler ya da manastırlar tarafından beslenmeye başlanmıştır. Chow Chow köpeklerin adı ise çıkışlarından biraz daha farklıdır. 18. yüzyılın sonlarında İngiliz İmparatorluğu’nun sahip olduğu ticaret gemileri Çin’den eşyalar alıp getirmekteydi. İngiliz tüccarlar gemide bulunan ve Çin’den alınan eşyaları ve köpekleri  kayıt etmekteydi. Kayıt işlemleri için köpeklerin kaydı yapılırken çeşitli öğeler yani vesaire anlamında olan Chow Chow kelimesi yazılmıştır. Daha sonrasında ise bu köpekler Chow Chow adıyla anılmaya devam etmiştir. Chow Chow köpekler Çin’den İngiltere’ye ithal edilse de 1820 yılında Londra Hayvanat Bahçesinde Çin'in Vahşi Köpekleri olarak sergilenmeye başlamıştır. Chow Chow köpeklerin tanınması ise Kraliçe Victoria’nın köpeklere olan ilgisi sayesinde olmuştur. Köpeklere ilgi duyan Kraliçe Victoria bir Chow Chow köpek almıştır. Bu sayede Chow Chow köpek ırkının bilinirliği artmıştır. Bilinirliği artmaya devam ederken 1903 yılında AKC kuruluşu tarafından Chow Chow köpek ırkı resmi olarak tanınmıştır. 1980 yılına gelindiğinde ise Chow Chow köpekler Amerika’da gösterilmeye başlanmıştır. Amerika tanınmaya ve iyice popüler olmaya başlayan Chow Chow köpekler, günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. 

Chow Chow (Çin Aslanı)

**Chow Chow Köpekler Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler**

  • Chow Chow köpeklerin tarihinin oldukça eskiye dayandığı ve Çin’de fazlasıyla sevildiği bilinir. Öyleki Tang Hanedanı İmparatorunun 5000 Chow Chow köpek için köpek kulübesi tesisi yaptırdığı söylenmektedir. 5000 Chow Chow köpeğin bakımı için ise 10.000 bin kişi çalıştırdığı söylenir.
  • Chow Chow köpekler eski dönemlerde avcı olarak ve bekçilik yapması için kullanılmıştır. Ayrıca bu köpek ırkı eşyaları çekmesi ve taşımacılık yapması için de tercih edilmiştir.
  • Chow Chow köpeklere eski zamanlarda kullanılan Yenilebilir Köpek takma adı verilmiştir. Böyle denmesinin sebebi ise Chow Chow köpeklerin atalarının eski zamanlarda nüfusun yoğun olduğu bölgeler protein açısından açlık çeken insanlar tarafından bir besin olarak tüketilmesinden gelmektedir.

Chow Chow Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Orta/büyük boy köpek ırkları arasındalardır.
  • Chow Chow köpekler ortalama olarak 15 yıl yaşam süresine sahiptir.
  • Anavatanları Çin olarak geçer.
  • Egzersiz yapmayı sevmeyen yapıları vardır. Bundan dolayı kilo almaya meyilli yapıları vardır.
  • Beslenmelerine ve düzenlerine dikkat edilmelidir.
  • Koruma ve bekçi köpeği olarak başarılıdırlar.
  • Chow Chow köpekler aslan yelesi gibi tüylere sahiptir. Bu yüzden de onlara Çin Aslanı denir.
  • Chow Chow köpeklerin diğer ayırt edici özellikleri ise dillerinin siyah olmasıdır.
  • Chow Chow köpekler genellikle ev içerisinde 1 kişi bağlanır ve en çok onu severler.
  • Yapısal olarak diğer hayvanlara ve insanlara karşı temkinli tavırlar ile yaklaşırlar.
  • Çin Aslanı özgürlüğüne düşkün ve inatçı yapıya sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı eğitimleri diğer köpek ırklarına göre biraz daha zorlayıcı olur.
  • Çin Aslanları orta zekaya sahiptir.
  • Tüylü yapıya sahip olan Chow Chow köpekler fazla tüy döker. Düzenli olarak tüylerinin taranması ve bakım yapılması gerekir.
  • Chow Chow köpekler farklı tüy rengine sahiptir. Ancak en sık görülen tüy rengi kahverengidir. 
  • Dişi Chow Chow köpekler bir doğumlarında ortalama olarak 6 yavru doğurabilmektedir.

Chow Chow (Çin Aslanı) Köpeklerin Fiziksel Görünüşü Nasıldır?

Çin Aslanı Köpeklerin Vücut Yapısı Nasıldır?

Chow Chow köpekler iri kemikli ve kaslı vücut yapısına sahiplerdir. Chow Chow köpekler dışarıdan bakıldığı zaman oldukça büyük ve heybetli görünmektedir. Vücudu iri kemikli olsa da Chow Chow köpeklerin tüyleri kabarık ve çift katlı yapıda olduğu için onları olduğundan daha iri göstermektedir. Çin Aslanı orantılı ve düzgün vücut yapısına sahiptir. Ayrıca Chow Chow köpekler yapısal olarak kaslı, güçlü ve dayanıklı vücuda sahiptir.

Çin Aslanı Köpeklerin Göz Yapısı ve Rengi Nasıldır?

Çin Aslanı köpeklerin gözleri yoğun ve kabarık tüylerinin arasından gözükmektedir. Chow Chow köpeklerin gözleri genellikle badem şekline benzetilmektedir. Chow Chow göz renkleri ise genellikle kahverengi ve tonlarında görülmektedir. 

Çin Aslanı Köpeklerin Tüy Yapısı Nasıldır?

Chow Chow köpek ırkı 2 farklı tüy yapısına sahiptir. Bunlar kaba ve düz kürk olarak bilinir. Chow Chow köpekler 2 farklı tüy yapısına sahip olsalar da bu tüy yapıları uzun ve yünümsüdür. Düz kürk yapısına sahip olan Chow Chow köpeklerin tüyleri yoğun, sert ve düz yapıdadır. Tüylerin dış katmanları düzdür. Düz olmasından kaynaklı olarak bu Chow Chow köpekler aslan yelesine sahip değildir. Kaba kürk yapısına sahip olan Chow Chow köpeklerin tüyleri ise kalın, yünümsü ve aslan yelesini andıran görüntüye sahiptir. Bu Chow Chow köpeklerin tüyler kalın ve yumuşaktır. Ayrıca aslan yelesi gibi görünen tüyleri ise daha kalın ve yoğundur. Aslan yelesi görünümü de kaba yapıda olan boyun ve kafa bölgesinde olan tüylerin daha yoğun olmasından kaynaklanmaktadır.

Çin Aslanı Köpeklerin Tüy Renkleri Nelerdir?

Chow Chow köpekler 5 farklı tüy rengine sahiptir. Bu tüy renkleri krem, siyah, tarçın, kırmızı ve mavi tonlarındadır. Chow Chow köpeklerin kürkleri vücutlarının farklı bölgelerinde farklı tonlar halinde görülebilmektedir. Krem kürk rengine sahip olan Chow Chow köpeklerin kürkleri beyaz tonlarından açık kırmızı tonuna kadar değişim gösterebilmektedir.

Chow Chow tüy renkleri

Çin Aslanı Köpeklerin Kafa Yapıları ve Şekli Nasıldır?

Çin Aslanı köpekler geniş bir ağza ve kafa yapısına sahiplerdir. Kafasının etrafında ise aslan yelesi gibi kabarık tüyleri vardır. Kabarık tüyleri suratlarını daha büyük göstermesinin yanı sıra onlara ayrı bir hava ve sevimlilik katmaktadır. Yüzleri düz yapılıdır. Çin Aslanları değişken surat ifadesine sahip olabilmektedir. Onları birgün sevimli ve tatlış bir ifade takınırken görebilir, bir diğer gün ise somurtkan bir ifadeyle görebilirsiniz.

Chow Chow Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Bakımları Sırasında Nelere Dikkat Edilir?

Chow Chow köpeklerin bakımları düzenli aralıklar ile yapılmalıdır. Özellikle Chow Chow köpeklerin tüy bakımına özen göstermelisiniz. Bu köpek ırkı 2 farklı tüy yapısına sahiptir. Yapılacak tüy bakımları da kürk yapısına uygun olmalıdır. Düz tüy yapısı olan Chow Chow köpeklerin tüyleri haftalık olarak 2 ya da 3 kere taranması yeterli olacaktır. Kabarık tüy yapısına sahip olan Chow Chow köpekler ise düzenli olarak her gün taranmalıdır. Çünkü onların tüyleri daha kabarıktır ve tüy dökmeye daha meyillidirler. Chow Chow köpekler ayrıca diğer hayvanlar gibi mevsim geçişlerinde daha fazla tüy dökümü yapmaktadır. Chow Chow köpeklerin bir diğer bakımı ise banyodur. Çin Aslanına ayda 1 kere banyo yaptırmanız yeterli olacaktır. Ancak köpeğiniz dışarıda geçirdiği vakit içerisinde kürkünü çok kirlettiyse ya da vücudu kokuyorsa onu beklemeden yıkamalısınız. Çin Aslanı köpeklerini yıkama işleminden sonra kürklerini iyi bir şekilde kurutmanız gerekir. Son olarak ise Chow Chow köpeklerin tırnakları uzamasına bağlı olarak düzenli bir şekilde kesilip kısaltılmalıdır. Böylece köpeğiniz yürürken ve koşarken daha rahat eder.

**Chow Chow Köpeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler**

  • Chow Chow köpekler kabarık ve çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Tüylerinin keçeleşmemesi ve canlılığını koruyabilmesi için düzenli olarak taranması gerekir.
  • Chow Chow köpeklerin tarama işlemlerinde tüy yapılarına uygun tarama fırçası tercih edilmelidir.
  • Bu köpek ırkının banyo işlemlerinde ise köpeklere uygun yapıda olan şampuanlar kullanılmalıdır. İnsanlar için olan şampuanlar köpeklerde ve diğer hayvanlarda kullanılmaz.
  • Chow Chow köpeklerin kulak, göz ve ağız bakımlarını düzenli rutinler halinde yapmalısınız.
  • Chow Chow köpeklerin baş bölgesindeki tüyler yoğun yapıdadır. Bu bölgede bulunan tüylerin birbirine dolanmaması ve köpeğin rahat etmesi için düzenli taranmalıdır. Ayrıca çok uzaması durumlarında kısaltılarak hayvanın net görmesine yardımcı olunması gerekir.

Chow Chow Köpekler Sağlıklı Mıdır?

Chow Chow köpekler sağlıklı ve dirençli hayvanlardır. Yaşamlarının büyük çoğunluğunu sağlıklı geçirirler. Ancak diğer hayvanlarda olduğu gibi Chow Chow köpeklerde de genetik olarak aktarılan hastalıklar görülebilmektedir. Chow Chow köpeklerde dirsek displazisi, göz kapağı entropisi, kalça displazisi ve patella çıkığı gibi hastalıklar görülebilmektedir. Chow Chow köpeğinizde herhangi bir kalıtsal hastalık olup olmadığını veteriner hekiminizin yapacağı kontrol sonrasında öğrenebilirsiniz. Ayrıca Chow Chow köpeklerin yaşamlarını sağlıklı ve mutlu sürdürebilmesi için düzenli veteriner hekim kontrolüne ihtiyacı vardır.

Chow Chow (Çin Aslanı) köpeklerin sağlığı

Chow Chow Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Chow Chow köpeklerin beslenmesinde yüksek kaliteye sahip olan kuru köpek mamaları kullanılmaktadır. Chow Chow köpeğiniz için kuru köpek maması tercihi yapmadan önce, köpeğin herhangi bir içeriğe alerjisi olup olmadığından emin olun. Çünkü bazı köpek mamaları zamanla içeriğini değiştirmektedir. Bu durumda bazı Chow Chow köpeklerin sindirim sorunları ve alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabilmektedir. Kuru mama seçiminden önce köpeğinizin nelere alerjisi olup olmadığını bilmeniz onlar için sağlıklı olacaktır. Chow Chow köpeklere günlük olarak verilecek mama miktarı 3 ölçektir. 3 ölçek mama ise gün içerisinde 2 öğüne bölünerek Chow Chow köpeklere verilmelidir. Sizlere söylemiş olduğumuz mama ölçeği ise ortalamadır. Chow Chow köpeğinize vereceğiniz kuru mama miktarı köpeğin boyuna, kilosuna, yaşına ve günlük harcadığı enerjiye göre belirlenmelidir.

**Chow Chow (Çin Aslanı) Köpeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler**

  • Chow Chow köpekler hızlı kilo almaya meyilli hayvanlardır. Bu yüzden onlara verilecek olan mamalar ölçekli olmalı ve hayvanın yapısına uygun olmalıdır.
  • Chow Chow köpeklere vereceğiniz kuru mama, yaş mama ve ödül mamalarında aşırıya kaçılmamalıdır.
  • Chow Chow köpeğiniz mamayı yerken alerji belirtisi gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz. 
  • Kilo kontrolü için düzenli veteriner hekime gidilmesi gerekir.
  • Chow Chow köpeklerinin sağlıklı ve mutlu yaşayabilmesi için fazla ve aşırıya kaçan şekilde yemek yememesi gerekir.
  • Chow Chow köpeklerin kuru mamaları proteinli, yüksek kaliteye ve vitamine sahip olan mamalardan seçilmelidir.

Chow Chow (Çin Aslanı) Köpeklere Nasıl Egzersiz Yaptırılır?

Chow Chow köpekler egzersiz ve aktiviteye yapmaya gün içerisinde teşvik edilmesi gereken bir köpek ırkıdır. Aşırı tempolu aktivite ve egzersizler Chow Chow köpeklere göre değildir. Gün içerisinde yapılacak olan oyun aktiviteleri ve orta tempolu yürüyüşler Chow Chow köpekler için idealdir. Chow Chow köpeğinizler gün içerisinde 45 - 50 dakikalık oyun seansları veya aktiviteler onlara hem zihinsel hem de fiziksel açıdan yeterli gelecektir. Chow Chow köpekler sık ve katmanlı tüy yapısına sahip olduğu için, sıcağa karşı toleransları yoktur. Chow Chow köpeklerin egzersizleri için akşam saatleri ve havanın serin olduğu zamanlar seçilmelidir. Bu sayede Chow Chow köpekler egzersizleri sırasında rahatsız olmazlar.

Çin Aslanı (Chow Chow) Köpeklere Nasıl Eğitim Verilir?

Chow Chow köpekler verilen eğitimlerde her şeyi öğrenebilecek ve hatırlayacak kadar zeki köpeklerdir. Ancak yazımızın başında sizlere Chow Chow köpeklerin özgür bir ruha ve bağımsız karaktere sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu karakter yapısı eğitimleri sırasında biraz zorlayıcı olabilmektedir. Ama atılacak doğru adımlar ve uygulamalar ile Chow Chow köpekleri eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlar. Chow Chow köpeklerin eğitimleri sırasında ceza yöntemi, sert fiziksel müdahale ve aşağılayıcı kelime kullanımı kesinlikle yapılmamalıdır. Chow Chow köpeklere eğitimleri sırasında onlara karşı katı olur ve fiziksel müdahalede bulunur iseniz ters bir şekilde cevap vereceklerdir. Çin Aslanı verilen komutlara anlayabilecek ve yerine getirebilecek kadar zekidir. Bundan dolayı Chow Chow köpeklerin eğitimleri sırasında pekiştirme yöntemi, iyi yaklaşım ve ödül yöntemi kullanımı yapılması daha doğrudur. Bu yöntemler sayesinde Chow Chow köpeklerin eğitimleri daha hızlı ilerler. Bu köpek ırkının eğitimi sırasında onlara karşı tutarlı, sakin, sabırlı ve sevgi dolu yaklaşmayı unutmayın.

Chow Chow köpek eğitimi

 

**Chow Chow (Çin Aslanı) köpeğinin bakımı üstlenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. **

 

Chow Chow (Çin Aslanı) Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Çin Aslanı Nasıl Bir Köpektir?

Chow Chow köpekler başına buyruk ve özgür ruhları ile tanınmaktadır. Çin Aslanı özgür ruhlu olmasının yanı sıra sahibini sevdiği zaman onlara bağlı olan hayvanlardır. Diğer insanlara ve hayvanlara karşı daha mesafeli yaklaşırlar.

Chow Chow Köpeklerin Kaç Farklı Kürk Rengi Vardır?

Chow Chow köpekler 5 farklı kürk rengine sahiptir. Bu renkler krem, kırmızı, tarçın, siyah ve mavi renkler olarak bilinir. Çin Aslanlarının kürk renkleri farklı tonlarda görülebilir.

Chow Chow Bakımı Zor Mu?

Chow Chow köpeklerin bakımı biraz zorlu olabilmektedir. Çünkü Çin Aslanları boyut olarak küçük değildir ve yoğun tüylere sahiplerdir. Bu yüzden de tüy dökümleri diğer köpeklere göre daha fazladır. Tüylerinin bakımları doğru yapıldığı zaman tüy sorunu pek yaşanmaz.

Çin Aslanı Evde Yalnız Kalabilir Mi?

Çin Aslanı köpekler evde tek başlarına vakit geçirebilir. Diğer köpeklere oranlar tek başlarına kalmayı daha iyi tolere ederler. Ancak Çin Aslanları tek başlarına kalabiliyor olsalar da onları uzun süre yalnız bırakmamak gerekir.

Chow Chow Çok Tüy Döker Mi?

Chow Chow köpekler çift katmanlı ve kalın tüy yapısına sahiptir. Genel olarak Çin Aslanları diğer köpeklerden daha fazla tüy döker. Ayrıca diğer hayvanlar gibi Chow Chow köpekler mevsim geçişlerinde daha yoğun tüy dökümüne sahiptir.

Çin Aslanı Kaç Yavru Doğurabilir?

Sağlıklı olan dişi Chow Chow köpekler doğumlarında 4 - 8 arasında yavru dünyaya getirmektedir.

Chow Chow Köpeklerin Kilosu Ne Kadar Olmalıdır?

Chow Chow köpekler kilo almaya meyilli hayvanlardır. Erkek Çin Aslanı 25 - 32 kg arasında, dişi Çin Aslanı ise 20 - 27 kg arasında ağırlığa sahip olmalıdır.

Chow Chow Kaç Yıl Yaşar?

Chow Chow köpekler ortalama olarak 10 - 15 yıl bir yaşam süresine sahiptir. Çin Aslanlarının yaşamlarını sağlıklı geçirebilmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne ihtiyacı vardır.

Chow Chow Köpek Ne Kadar?

Chow Chow yani Çin Aslanı olarak bilinen köpeklerin fiyatı boyutuna, yaşına ve sağlığına göre değişiklik göstermektedir. 

NOT: Para vererek ve petshoplardan köpek ve kedi gibi evcil hayvan alınmasının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Onun yerine barınaklarda ve sokaklarda yaşayan, kendilerine sıcak bir yuva arayan can dostlarımızdan birine ömürlük bir yuva sunmanız hem sizler için hem de hayvanlarımız için daha anlamlı olacaktır.

Çin Aslanı

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Chow Chow Köpek (Çin Aslanı)
Aralık 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.