Kedilerin Ölüm Belirtileri Nelerdir? Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır?

Hayatımızın ve evimizin bir parçası olan kedilerimizin de bizler gibi belirli yaşam ömürleri vardır. Her ne kadar tüylü dostlarımıza veda etmek istemesek de yaşamlarının son evrelerinde yanlarında olmalıyız. Kediler yaşamlarının sonlarına yaklaştıkları zaman acılarını ve belirtileri saklamaya çalışır. Sahiplerinden uzaklaşma ve sizden bu durumu gizlemeye çalışırlar. Kedinizin yaşamının sonlarına yaklaştığını onları gözlemleyerek ve belirtileri takip ederek anlayabilirsiniz. Çünkü yaşamlarının son evresinde olan can dostunuzun yanında olmanız onu hem gevşetecek hem de mutlu edecektir. Ayrıca bu dönemde kedinizi gerekli olan rahatlığı sağlamanız da oldukça önemlidir. Kedi sahipleri tarafından kedilerin öleceğinin anlaşılması ve belirtilerin bilinmesi önemlidir. Bu sayede kedinizi ve kendinize yardımcı olabilirsiniz. Bugün sizler bu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendireceğiz.

Kedilerin Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Evcil hayvanlarımızın ölümünü kabullenmek ve alışmak kolay bir durum değildir. Ama evcil hayvanlarımız hayatlarının sonlarına yaklaştıklarından onlar için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır. Mesela onların yanında olmak ve rahatlatmak gibi. Kedinizin sergilediği bazı hareketler artık onun hayatının sonuna yaklaştığının işareti olabilir. Gelin bu işaretleri ve hareketleri sizin için inceleyip açıklayalım.

Kedinin Yemek Yeme Ve Su İçmesinde Değişiklik

Kedilerin yaşamlarının sonuna doğru yaptıkları hareketlerden biri yeme ve içmeyi kesmesidir. Kediler bu dönemde mama kapları ve su kapları dolu olsa bile yemeği keserler. Bu yüzden kilo kaybı yaşanması, gözlerde çöküklük ve bunun gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Kedinin Yalnız Kalmaya Çalışması

Kediler bu aşamada saklanmaya çalışır. Sessiz bir ortam ararlar ya da ayak altında olmayacakları bir yere gitmeyi tercih ederler. Bu yüzden saklanabilirler. Kedinizin bu davranışı yapıp yapmadığını kontrol edin ve ona göz kulak olmaya çalışın.

Kedinin Kokup Kokmadığına Bakın

Bu evrede kedinin organlarında olan bir sorun veya bir problem varsa vücutlarında toksinler birikmeye başlar. Toksinler ortadan kalkmadığı için kedinin ağzında ya da vücudunda kötü kokular oluşmaya başlar.

İsteksizlik

Kediler bu aşamada hiçbir şey yapmak istemezler. Oyun oynamazlar, etrafta koşuşturmazlar ve yemek yemezler. Zayıfladıklarından dolayı normalde yaptıkları şeyler artık kediler için zorlaşmıştır. Bu yüzden gün boyunca sadece yatmak isterler. Kedinizin bu davranışlarını iyi gözlemleyin.

Kedinin Nefes Alışını Kontrol Etmek

Sağlıklı kediler ortalama olarak bir dakikada 20 – 30 arası nefes alıp vermektedir. Kediniz sona yaklaştıysa onun için nefes alıp vermek daha zor olacaktır. Bu aşamada kedinin ya oldukça hızlı nefes alacaktır ya da oldukça az nefes alacaktır. Gün içerisinde kedinizin nefes alıp verişini takip edebilirsiniz.

Kedinin Ateşini Ölçmek

Sağlıklı olan kedilerin ateş derecesi 37,8- 39,2 santigrat derece arasında olmaktadır. Son anlarına yaklaşan kedilerin ise vücut ısıları daha düşüktür. Kedinin kalbi zayıfladıkça vücut ısısı da 37,8 derecenin altına düşmeye başlar. Eğer kedinizin vücut ısı düşükse son anlarına yaklaşmış olabilir ya da ciddi bir sorunu vardır. Veteriner hekiminizle iletişime geçin.

Kalp Atışlarına Dikkat Edin

Sağlıklı olan kedilerin kalp atış hızı 1 dakikada 160 - 180 aralığına sahiptir. Kedinizin kalp atışlarında yavaşlama var ise normal seviyelerin altında olacaktır. Bu durumda kalbinin zayıfladığına ve yaşamının sonuna yaklaştığının habercisi olmaktadır. Kedinizin kalp atış hızını ölçmek için

  • sol tarafından ön bacağının arka kısmına elinizi koyun.
  • kedinizin 15 saniyede bir hissettiğiniz atışı telefonunuz ya da kronometre yardımıyla sayın.
  • kalp atış hızını tespit etmek için, her bir dakikada olan kalp atış hızını elinizde olan rakamla dört çarpın.
  • bu sayede kedinizin kalp atış hızının normal ya da normalin altında olduğunu anlarsınız.

Kedilerin Yaşamlarının Son Dönemlerinde Olup Olmadığını Anlamak İçin Ne Yapılır?

Kedilerin yaşamlarının son evresine yaklaştığı zaman bazı davranışlar sergilediğinde sizlere bahsetmiştik. Kedinizde yukarıda belirttiğimiz davranışlardan herhangi birini sergiliyor ise, bu durumda vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz.

kedilerin öleceği nasıl anlaşılır

Veteriner Kliniğine Götürmek

Eğer kediniz bahsettiğimiz belirtilerden bazılarını sergiliyorsa veteriner hekiminize kontrole götürün. Veteriner hekim tarafından ne kadar erken müdahale yapılırsa tedavi süreci ve iyileşme süreci erken olur. Eğer kedinizde herhangi bir hastalık var ise veteriner hekim kısa sürede tedavi işlemlerine başlar. Kediniz yaşamının son evrelerine yakın ise, veteriner hekiminiz bu dönemde ne yapmanız gerektiği hakkında sizleri bilgilendirecektir.

Kedilerin Yaşamlarının Son Evresinde Ne Yapılmalıdır?

Kediniz artık yaşamının sonuna yaklaştığında bazı ihtiyaçlarını gideremeyebilir. Bu gibi durumlarda kedinize siz yardım etmelisiniz. Kedinizin yaşamının son evresinde yapmanız gerekenler şunlardır;

 

Sıcak Bir Yatak ve Güvenli Alan Oluşturma

Kedinizin hayatının son evrelerinde artık onun yanında olma ve ona yardımcı olma zamanınız gelmiştir. Kedinize rahat edebileceği, yumuşak ve sıcak bir yatak sağlamalısınız. Kedinizin yatıp dinleneceği alan ise kendisini konforlu ve güvende hissedeceği bir yer olmalıdır. Kediniz çoğunlukla yatacağı için seçtiğiniz yatağın yumuşak olması ve kendini rahat hissettiği yerde yatması önemlidir. Böylece kedinizi biraz da olsa rahatlatacaktır.

 

Kedinizin Acı Çekip Çekmediğine Bakın

Kediniz yaşamının son evrelerinde her zaman olmasa da acı veya ağrı çekmektedir. Eğer kedinizin ağrıları ve acıları giderek artıyor ise veteriner hekiminize ulaşın. Kediniz için sakinleştirici, ilaç verilmesi ya da başka uygulamaların yapılması veteriner hekiminiz tarafından belirlenecektir.

 

Tüy yumağı ve hayat arkadaşınız olan kedileriniz eğer artık yaşamının sonundaysa onu rahat ettirmek için şunları yapabilirsiniz;

  1. Kedinizin kendisine ait olan ortamı yaşamının son evresinde huzur içinde geçirmesi önemlidir. Onu gürültüden uzak tutun ve kendisini rahat hissettirin.
  2. İhtiyacı olan şeyleri yakınına getirin. Son zamanlarında yürümekte zorlanıyorsa kedinin bulunduğu yere mamasını, suyunu ve yakın yere kumunu getirebilirsiniz. Bu onun için daha iyi olacaktır.
  3. Mamasını yemesine yardımcı olun. Çünkü artık mama yemek için bile yorgun ya da halsiz hissederler. Gün içerisinde daima suyunu tazeleyin.
  4. Tuvaletini yapmasında yardımcı olun. Çünkü son dönemlerinde bu kediniz için zor bir durum olabilir. Ağır hastalığı ya da halsizliklerinden dolayı kumuna zamanında yetişemeyebilir. Bu yüzden kedinizin kumu yakın alanlara getirin ve tuvalet işlemlerinde onlara yardım edin.

Bu belirtiler ve aşamalar artık hayatının son evresine gelmiş kediler için geçerlidir. Onlar için yapabileceğimiz şey ise son anlarında rahat olmaları ve onların yanında olmaktır. Bu sebeplerin dışında kedilerin başka ölüm nedenleri de vardır. Onlardan birkaçını sizin için listeleyip açıklayalım.

kedilerin ölüm belirtisi

Kedilerin Ölüm Sebepleri Nelerdir?

Viral adı verilen kedi rahatsızlıkları AIDS, Kedi Lösemisi, FIP gibi rahatsızlıkların başlamasının ardından gelen belirtilerin ve bulguların kedide ortaya çıkmasıdır. Hayati tehlikesi yüksektir. Bu bulgular şu şekildedir;

  • Ağız içinde oluşan yaralar.
  • İdrar tutamama ya da etrafa yapma
  • Vücudun enfeksiyonları kolay bir şekilde kapması.
  • İştahsızlık.
  • Açık olan yaralarının iyileşmemesi.
  • Aşırı kilo kaybı ya da ani bir şekilde kilo alması
  • Vücutta oluşan kötü kokular.

Kedilerde AIDS Hastalığı

Kediler için ölümcül olan bir hastalıktır. Bulaşma şekli ise başka bir kedi tarafından ısırılmak ile oldukça kolay bir biçimde bulaşır. AIDS hastalığı kedilerde FIV virüsü ile enfekte olduktan sonra ortaya çıkmaktadır. Kediler salyaları ile bu virüsü diğer kedilere kolaylıkla bulaştırabilir. Eğer enfekte olan bir anne kedi ise aynı hastalığı ve ölümcül olan koşulları yavru kedilerine de bulaştırır.

Kedilerde FIP Hastalığı

Kedilerde olan viral bir hastalık çeşididir. Kedinin karnında oluşan şişlik belirtisiyle ortaya çıkmaktadır.  Bu hastalık hem yavru kedilerde hem de yetişkin kedilerde karın bölgesinde virüs etkisiyle oluşan bir şişliktir. Solunumda güçlük, iştahsızlık ve nezle gibi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Kedilerde Lösemi Hastalığı

Kedilerde aşısız olunması halinde görülen, Feline Leukemia virüsünün bulaşması ile ortaya çıkan viral hastalık olarak bilinmektedir. Yavru ve yetişkin kedilerde yaş fark etmeksizin görülen lösemi hastalığı, zayıflama, Lenf yumurtalarında şişkinlik gibi belirtilerle meydana gelmektedir. Soluk mukoza zarı ve diş etleri, düşürülemeyen ateş, görme duyusunda azalma, idrar yolu ve cilt enfeksiyonları, nöbetler ve davranışta değişimler oluşması halinde fark edilmektedir. Diğer kedilerde temasta bulaşma riski yüksektir.

Kedilerin Hastalıkları Durumlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Kedinizdeki ilk hastalık belirtisinde veteriner hekiminize danıştığınızdan emin olun. Yapılacak olan tıbbi müdahalenin kedinizin ömrünü önemli ölçüde uzatması mümkündür.
  • Kediniz işemeye çalışıyor ama yapamıyorsa onu direk bir veteriner hekime götürünüz çünkü bu, kanserli olsun ya da olmasın her kedi için çok tehlikeli olabilmektedir.
  • Kedinizde herhangi bir belirti görüyorsanız onu mutlaka yakından takip edin ve sonrasında veteriner hekiminiz ile iletişime geçin.

Kedilerin Ölümleri Ardından Neler Yapılır?

Kediniz son anlarını evinizde geçiriyor ise yanında olun ve onu rahatlatın. Kediniz evde vefat ettikten sonra defin işlemlerini yapabilmeniz için onu serin bir alanda tutmanız gerekir. Eğer kediniz veteriner kliniğinde vefat etti ise defin işlemleri ayarlanana kadar veteriner hekimler tarafından kedinizin vücudu muhafaza edilir. Kediniz için nasıl bir defin işlemi istediğinize karar vermelisiniz. Kedinin vefat ettikten sonra yakılmasını istiyor iseniz bu konuyu direk olarak veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Kedinizin gömülmesini istiyor iseniz, bunun için evcil hayvan mezarlığının olduğu yerler tercih edilmelidir. Kedinizi bulunduğunuz yere yani özel bir mülke gömme işleminin yasal olup olmadığını araştırmalısınız. 

 

Çok sevdiğimiz can dostlarımızın yaşamlarını yitirmesi bizler için oldukça sarsıcı ve üzücü bir durumdur. Kedinizin vefatından sonra ondan kalanları güzel anılarınızın bir hatırası olarak saklayabilirsiniz. Kedinizin bir fotoğrafı, kıyafeti, oyuncağı ya da uyudukları yatağı saklayarak onu ve güzel anılarınızı size hatırlatacak bir parçaya sahip olursunuz.

kedilerin ölüm belirtileri nelerdir

Yaşamının sonuna yaklaşmış kediler için olan ölüm belirtilerini ve çeşitli hastalıklardan yaşamını kaybetmesine sebep olabilecekleri sizin için açıklamaya çalıştık. Evcil hayvanımızın hayatının sonuna yaklaştığını ve ölecek olmasını kabullenmek elbette oldukça zordur. Ama can dostlarımız için yapabileceğimiz şeyler son anlarında onu rahatlatmak, huzurlu olmasını sağlamak ve yanında olup ona veda etmektir.

Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır Hakkında Merak Edilen Soru ve Cevaplar

Kedinin Acı Çektiği Nasıl Anlaşılır?

Kedinin acı çekip çekmediğini anlamak için hal ve hareketlerine bakılmalıdır. Kediler acı çektikleri zaman ruh halleri ve hareketlerinde değişimler olur. Genellikle daha agresif ve sinirli yapıda olurlar. Ayrıca kediler acı çektiği zaman ağlama, acı şekilde miyavlama, tıslama ve inleme sesleri çıkarmaktadır. Bunlara ek olarak da kediler acı çektiklerinde insanlarda kaçarlar ve temas edilmek istemezler.

Kediler Öleceğini Anladığı Zaman Ne Yapar?

Kediler öleceklerini anladıkları zaman mama yemeyi ve su içmeyi bırakmaktadır. Bundan dolayı kilo kayıpları başlar ve arkasından halsizlik, yorgunluk ve sağlıksız tüy yapısı belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Kediler Öleceğini Anlar Mı?

Kediler hayatlarının sonlarına doğru öleceklerini hissederler. Bundan dolayı genellikle insanlardan uzaklaşma ya da saklanma eğilimi gösterirler.

Bir Kedinin Ömrü Ne Kadardır?

Kediler ortalama olarak 10 - 18 yıl yaşama aralığına sahiptir. Kedilerin yaşam süresinin uzaması ya da kısalması bakımlarına ve ne kadar sağlıklı olduklarına göre değişkenlik gösterir.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedilerin Öleceği Nasıl Anlaşılır?
Temmuz 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.