Kedilerde Lösemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedilerde Lösemi, FeLV,

Kedilerde Lösemi

Bu yazı 06.07.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Feline leukemia virüs (Felv); retrovirus grubundan RNA lı bir virüstür. Etken vücuda alındıktan sonra bağışıklık sistemini,anemi ve/veya lenfomayı tetikleyebilir. Hastalık tüm dünyada görülmekle birlikte görülme sıklığı (previlansı) düşüktür (<%1). Virüsun dış ortam da yaşam şansı düşüktür. Dezenfektanlar, ısıtma ve kurutmaya oldukça duyarlıdır. 

Kedilerde Lösemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tüylü dostlarımız kedilerin hayatını ve sağlığını ciddi derece etkileyen bir hastalık bulunmaktadır. Kedilerde görülen bu hastalık tıbbi olarak FeLV adıyla bilinmektedir. Yaygın kullanılan adı ise kedi lösemisi olarak bilinir. Lösemi hastalığı kediler arasında sık görülen hastalıklar arasında 2. sırada yer almaktadır. FeLV (Feline Leukemia Virüs) olarak bilinen bu hastalık, kedilerde kanser olarak oldukça ciddi boyutlarda hasar vermektedir. Kedi lösemisi olarak bilinen FeLV hastalık, kedilerde bağışıklık sistemini baskılamasından dolayı hem ölüm oranı yüksek hem de kedileri ölümcül enfeksiyonel hastalıklara yatkın bir hale getirmektedir. Tüy yumağı dostlarımız için tehlikeli olan kedi lösemisi hastalığı, kediler için her zaman ölümcül sonuçlar doğurmamaktadır. Kedi lösemisine yakalanan kedilerin yaklaşık %70’lik bir kısmı hastalığa direnir ve zaman içerisinde iyileşir. Kediler arasında görülen kedi lösemisi ya da FeLV olarak bilinen bu hastalığın kedilere nasıl bulaştığını, belirtilerinin neler olduğunu ve kedi lösemisinin tedavisinin nasıl yapıldığından sizlere bahsedelim.

Kedilerde Görülen Lösemi Hastalığı Nedir?

Kedilerde görülen lösemi hastalığı, FeLV adı ile bilinen retro virüsünün sebep verdiği bulaşıcı bir hastalık türüdür. Bu hastalık bulaşıcı olduğu kadar son derece tehlikeli de bir hastalıktır. Kedilerin lösemi hastalığına yakalanması durumlarında özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kediler için ölüm riski teşkil etmektedir. Bağışıklık sistemi kuvvetli ve sağlıklı olan kediler, kedi lösemisi hastalığına ve enfeksiyona direnmektedir. Bu oran ise %70 olarak bilinmektedir. Sağlıklı ve bağışıklık sistemi kuvvetli olan kedilerin kedi lösemisini ve enfeksiyonları atlatma oranı daha yüksektir.

FeLV nedir

FeLV Nedir?

Hasta taşıyıcı anneden gebelik esnasında (transplasental olarak), doğum sonrası beslemede süt ile, hasta hayvanların salya, dışkı, burun akıntılarıyla veya direk kedilerin teması sonucu bulaşmakla birlikte hasta kedinin ısırması ve hasta donörden kan nakli sonucunda da geçebilir. Klinik bulgulardan yaygın olanları;

 
  • Ateş, laterji (düşkünlük), anemi, immun supresyon (bağışıklığın baskılanması), lenfoma gibi semptomlardır.
  • Tanı da FeLV p27 antijenine spesifik speed testler ile tanı konulabildiği gibi İFA ve PCR testleri ile de tanı konulabilir. 
  • Tedavide spesifik bir yöntem olmamakla birlikte gelişen semtomplara göre destekleyici tedavi, hekim tarafından uygulanacaktır. 
 

Kedilere Lösemi Hastalığı Nasıl Bulaşmaktadır?

Kedilerde görülen lösemi hastalığı oldukça kolay ve hızlı bir şekilde bulaşmaktadır. Enfekte olan kedilerin kendilerini ya da başka kediyi temizlemesi sırasında, kavga ettikleri sırada, tükürük yoluyla, kanla, aynı yerden yemek yemeyle ve tırmalama şeklinde bulaşmaktadır. Kedilerin arasında bulaşıcı risk olarak bilinen FeLV, kedilerin vücutları dışında başka bir yerde yaşayamaz. Kedilerin idrarlarında veya dışkılarında oldukça kısa süre barınırlar ve ölürker. Kedi lösemi virüsünün bulaşıcı olan en temel sebebi dışarıda gezen ya da dışarı çıkan kedilerin, enfeksiyonlu olan kediler ile temas halinde olmasıdır. Kedi lösemisi yavru, yetişkin ve yaşlı kedilerde görülmektedir. Yavru kedilere doğum öncesinde (transplasental olarak bilinir) ya da enfekte olan anne sütünden kedi lösemisi bulaşmaktadır. Kedi lösemisi hastalığı sağlıklı gibi görünen ama aslında enfekte olmuş olan kedilerden sayesinde yayılmaktadır. Bu yüzden de kediniz ne kadar sağlıklı görünürse görünsün, düzenli bir şekilde veteriner hekim kontrolünde olmalıdır.

NOT: Kedi lösemisi olarak bilinen bu hastalık sadece kediler arasında görülmektedir. Kedi lösemisi kedilerden insanlara, köpeklere ve diğer hayvanlara bulaşmaz.

Kediler Arasında Lösemi Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kediler arasında lösemi hastalığını bulaşması ve enfeskiyonun yayılmasının birçok farklı durumu vardır. Kediler arasında lösemi hastalığı şu şekilde yayılmaktadır;

  • Kedilerin birbirlerini temizlemesi
  • Tırmalamaları
  • Kavga etmeleri
  • Devamli temas halinde olmaları
  • Kan
  • İdrar veya dışkı ile temas olduğu zaman

Farklı yollar ve temaslar ile kedi lösemisi kediler arasında bulaşmaktadır.

NOT: Kedi lösemisi olarak bilinen bu hastalık sadece kediler arasında görülmektedir. Kedi lösemisi kedilerden insanlara, köpeklere ve diğer hayvanlara bulaşmaz.

 

Kedi lösemisi hastalığı, FeLV, Feline Leukemia Virüs Enfeksiyonu ya da Kedi Lösemi Virüsü Hastalığı olarak da bilinebilmektedir. Kedi Lösemi hastalığı kansere sebep olan, kedilerin bağışıklık sistemini etkileyen ve virüslerin neden olmasıyla ölümle sonuçlanabilen bir retrovirüs enfeksiyonudur.  Kedilerde kanser tipinde ilerleyebilen ciddi bir hastalığa yol açmaktadır. Bağışıklık sistemine doğrudan tesiri bulunan virüs, hasta kedinin vücut direnci iyi değilse ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte birtakım kediler virüse karşı bağışıklık geliştirerek taşıyıcı rol oynayabilmektedir. Bu hastalık ve enfeksiyondan kedileri korumanın tek yolu aşı ve erken teşhistir. Aksi takdirde tedavi şansı çok düşüktür ve ölümle sonuçlanmaktadır.

Virüsün Kediler Arasında Bulaşma Aşaması Nasıldır?

Aynı yemek kabını paylaştıkları zaman ya da birbirlerini yaladıkları zaman tükürük yoluyla geçebilmektedir. Diğer vücut salgıları, kan ve süt gibi başka yollardan da bulaşabilir. Vücuttaki hücrelerde gizlenebilen bir virüs (latent evresi) olduğu için kendi DNA’sını kedinin DNA’sına ekleyebilir ve böylece ilk olan enfeksiyondan sonra bile aktifleşip hastalığa neden olabilmektedir. Ama yan yana olan enfekte olan kediden enfekte olmayan kediye geçişi de mümkündür.

kedi lösemi hastalığı nedir

Kedilerde Lösemi Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kedilere bulaşmış olan lösemi hastalığı, kediler arasında farklı semptomlar göstermektedir. Bazı kedilerde herhangi bir semptom ya da belirti görülmezken, bazı kedilerde belirgin semptomlar ortaya çıkmaktadır. Kedilerde tek bir belirti olabildiği gibi, aynı anda birçok belirtide görülmektedir. Kedinizde semptomları görebilmek için gün içerisinde gözlem yapmanız gerekmektedir. Kedinizin hareketlerinde ve halinde değişiklik olması durumlarında en kısa sürede veteriner hekiminize başvurun. Kedilerde görülen lösemi hastalığının belirtilerinin neler olduğunu sizlere listeleyelim.

Kedilerde Lösemi Hastalığının Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Kediler arasında görülen lösemi hastalığı ya da lösemi virüsü enfeksiyon bulmasından aylar ve yıllar sonra da kendini göstermektedir. Lösemi virüsü yanı FeLV bulaşmış olan kedilerde görülen semptomlar ve belirtiler şu şekildedir;

  • İştahsızlık. Bundan dolayı da kilo kaybı.
  • Diş etlerinde solukluk
  • Üst solunum yollarında, mesanede ve deride enfeksiyonların görülmesi
  • Aşırı bir şekilde tüy dökülmesi
  • Tüylerin cansız ve sağlıklı olması
  • Devamlı yüksek ateş
  • Gözde beyazlaşma olması
  • Ağızda sarı renk meydana gelir
  • Nefes alıp vermede zorluk yaşaması
  • Kulakta meydana gelen enfeskiyonlar
  • Lenfoma ya da büyümüş lenf düğümlerinin oluşması. Vücudun farklı yerlerinde görülür.
  • Enerji kaybı yaşaması. Genel olarak isteksiz ve yorgun olmaları.
  • Anemi
  • Cilt ve mesanede oluşan enfeksiyon sorunları
  • Viral ve bakteriyel hastalıkların devamlı olarak tekrarlaması
  • Geçmeyen ishal durumu
  • Kısır olmayan kedilerde üreme sorunun meydana gelmesi

Kedi lösemi hastalığından enfekte olan kedilerde yukarıdaki semptomlar görülmektedir. Tabi kedilerde bu semptomlar bazen hiç görülmeyebilir. Bazı kedilerde ise 1 tek semptom ya da 1’den fazla semptom görülmektedir. Kedinizde bu semptomlardan ya da benzer semptomlardan herhangi birini görmeniz durumunda, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.

kedi lösemi hastalığı

Kedilerde Lösemi Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kedilerin lösemi hastası olup olmadığı veya enfeksiyonlu olup olmadığı, veteriner hekim tarafından yapılan testler sayesinde öğrenilir. Kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürdüğünüz zaman lösemi hastalığının teşhisi için yapılacak belli başlı testler vardır. Kedinizden kan alınır ve kan sayımı yapılır. Kan sayımı işleminde anemi, trombositopeni ve lenfositoz-lenfopeni azalması ya da artması gibi durumların görülmesinde FeLV şüphesinin üstünde durulmaktadır. Veteriner hekimler tarafından lösemi hastalığının tam teşhisi için ELISA adıyla bilinen bir kan testi yapılmaktadır. ELISA kan testi kedinin kanındaki FeLV proteinlerini tanımlayan basit bir testtir. Bu sayede lösemi hastalığı kolay bir şekilde teşhis edilir. Kediye yapılacak olan bu test sırasında vücudundaki antijenlere bakılmaktadır. Lösemi hastalığının erken teşhisi için de ELISA testi yapılmaktadır. Bazı kedilerde enfeksiyon ve belirtiler bir süre sonra gitmektedir. Daha önce kediye yapılan test pozitif ise, hastalıktan kurtulup kurtulmadığından emin olunması için yaklaşık 12 hafta içerisinde aynı testin tekrardan yapılması gerekmektedir. Tüylü dostlarımız kedilerin lösemi hastalığının tespiti için yapılan bir diğer kan testi ise IFA olarak bilinmektedir. Yapılacak lan IFA testi sayesinde kedilerde bu enfeksiyonun ilerleyici aşaması tespit edilmektedir. Yapılan IFA testinden sonra maalesef pozitif sonuç çıkan kedilerin vücudundan virüsün temizlenmesi daha zordur. IFA testleri genellikle laboratuvar ortamlarında yapılmaktadır. Bundan dolayı da IFA testi ELISA testine göre daha az kullanıma sahiptir. Kedilerde lösemi hastalığının ve enfeksiyonun tespiti yapılacak kan testleri ile teşhis edilmektedir. Kedinizin sağlıklı ve iyi bir şekilde yaşaması için, düzenli aralıklar ile veteriner hekim kontrolüne götürmeniz önemlidir.

Kedilerde Lösemi Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Lösemi hastası olan ve enfeksiyon kapmış kedilerin bakımları hassas ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Kediniz için yapılacak düzenli veteriner hekim kontrolleri ile, enfekte olmuş olan kediler hem ikincil enfeksiyonlara karşı korumaları yapılır hem de bir süre iyi hissetmelerine olanak sağlanmaktadır. Enfeksiyon kapmış olan kediler genel olarak klinikte yatmadan tedavi edilmektedir. Ama semptomlar ağır olduğu, kilo kaybının fazla olduğu, anemi ve dehidrasyon yaşanması gibi durumlarda, kediler veteriner kliniklerinde tedavi edilir. Kedinizde bu gibi ağır semptomlar yok ise tedavisi ev ortamında devam eder. Evde bakımlarda kedilerin beslenmesinin iyi olması, ek besin ve yardımcı takviyeler ile bağışıklığının artırılması ve veteriner hekim kontrolleri ile lösemi hastalığının tedavisi yapılır. Ayrıca kedinizi yılda 2 kere fiziki muayeneler için, genel kontrolleri, parazit kontrolleri ve testler için götürmeniz sayesinde bu hastalığın virüsünü ve oluşturabileceği sorunların tespiti hızlı bir biçimde yapılmaktadır. Kedinizin ve diğer kedilerin sağlığı için FeLV enfeksiyonu kapmış ve tedavisi yapılan kedilerin diğer hayvanlar ile teması engellenmelidir. Can dostumuz ve bizler için hayat arkadaşı olan kedilerimizin sağlığına gereken önemi vermeliyiz. Bunun için de düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir. Kedi lösemisi için uygulanacak olan tedaviler ve ilaçlar veteriner hekimler tarafından belirlenmektedir.

NOT: FeLV enfeksiyonunun yani lösemi hastalığının kediler için bilinen ve kalıcı bir tedavisi şuan için bulunmamaktadır. Kedilerde tedavi yöntemi ve lösemiden kaynaklı olarak ortaya çıkan yan etkilerin giderilmesi ve bağışıklığın desteklenmesi yönündedir.

 kedilerde lösemi hastalığı tedavisi

Kedileri Lösemi Hastalığından ve Virüsünden Nasıl Koruruz?

Kedilerde lösemi hastalığı ve enfeksiyonun riskinin azaltılmasının en net sonucu, ev ortamında yaşayan kedilerin dışarısı ile temasının kesilmesidir. Böylece evde yaşayan kediler dışarıda enfekte olmuş olan kediler ile temasa geçmemiş olur. Ayrıca kedilere düzenli bir şekilde Kedi Lösemi Aşısının yaptırılması da bu hastalığa karşı koruyucu olması açısından önemlidir. 8 haftadan büyük olan kedilerin, yeni kedili ve fazla kedisi bulunan bir eve girmesinden önce test yapılması gerekir.Eğer kediye yapılan FeLV testi pozitif çıkar ise, kedinin eve alınması pek önerilmemektedir. Çünkü enfeksiyonlu kedinin hastalığı diğer kedilere bulaştırma oranı vardır hem de enfeksiyonlu kedi yeni ev ortamında kendini gergin ve rahatsız hissederse, bu durum bağışıklık sistemini ve tedavi sürecini kötü etkiler. Dışarıda yaşayan, barınak ortamında yaşayan ve evde yaşayıp dışarı dolaşmaya çıkan kedileri, kedi lösemisi hastalığından ve enfeksiyon riskinin önüne geçilmesi için lösemi aşısı yapılması gerekir. 

* Testi pozitif olan kedilerimiz için ise uygun bir şekilde bakılmaları, düzgün beslenmesi ve stresten uzak tutularak yaşam süreleri uzatılmaktadır.

 

* Sağlıklı olan kedilerimiz için işe aşılama yapılmalıdır. Bunun amacı, hastalığı kedimizden uzak tutabilmektir. Yavru kedilerimiz 9-10 haftalık olduktan sonra ilk aşılaması yapılabilmektedir. Geri kalan dozları için aşılamadan sonra mutlaka veteriner hekiminizle bir aşı takvimi oluşturmalısınız.

Kedilerde Lösemi Hastalığına Karşı Aşılama

FeLV e karşı geliştirilmiş farklı firmalara ait aşılar bulunmaktadır. Hastalığın previlansı (görülme sıklığı ) düşük olduğu için halk arasında sanki aşının gereksiz olduğuna dair bir algı vardır. Ancak hastalığa yakalanan hayvanlarda seyrinin çok ağır olması, ölümle sonuçlanabilen vakalar şekillenmesinden dolayı aşılama kaçınılmazdır. Aşılama öncesi FeLV testi yapılması ve negatif hayvanların aşılanması aşı sonrası oluşabilecek super enfeksiyonun önüne geçecektir. Aşı yeri sarkomlarının en fazla lösemi aşısı sonucu görüldüğü iddiası da yapılan çalışmalar ile çürütülmüştür. Bu tarz viral hastalıklarda en doğru tedavi yöntemi aşılanarak hastalığa yakalanma riskini minimuma indirmektir. Kedi lösemi aşısı veteriner hekimler tarafından kedi dostlarımıza uygulanmaktadır.

 

Hayatımız boyunca bize yol arkadaşı olan, özgür ruhları ve farklı karakteristik yapıları ile gönülleri çalan kedilerimize sağlıklı ve mutlu hayatlar sunmaya çalışmaktayız. Kedilerimizi viral hastalıklardan koruyabilme ve sağlıklı olmasını sağlamak için düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeli ve aşılarını yaptırmanız gerekmektedir.

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedilerde Lösemi, FeLV, Kedi Lösemisi Hastalığı
Haziran 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.