Forspus papağanları küçük papağanlar sınıfında yer almaktadır. Genellikle muhabbet kuşlarına olan benzerlikleriyle dikkat çekerler ve karıştırırlar. Forspus papağanlarının ana vatanları Güney Amerika olarak bilinmektedir. Oldukça enerjik ve sevecen canlılardır. Boyutları büyük değildir 10 – 14 cm arası değişmektedir. Ağırlıkları da 23 – 30 gr arasında değişmektedir. Avrupa ve Amerika’dan sonra ülkemizde de oldukça popüler olan bir türdür. Bakımları son derece kolaydır. Forpus papağanları renkleriyle dikkat çekmektedir. Mavi, sarı ve yeşil renkleri görüldüğü gibi bu tonların karışımları da görülebilmektedir. Tüylerinin renkleri daha mattır. Şimdi size Forpus Papağanının özelliklerinden ve bakımından bahsedelim.
Forpus papağanlarının konuşma eğilimler ve yetenekleri pek iyi değildir. Ama yeterli eğitim verildiği zaman birkaç kelime öğrenebilmektedirler. Taklit yetenekleri ise daha fazladır. Ama bakıldığı zaman zeki papağan türleri arasında yer almaktadırlar.
Bakımları oldukça kolay ve sorunsuz papağanlardır. Bu papağan türünün bakımında bilmeniz gereken ilk şey tek bakımlarının daha zor olduğudur. Bulunduğu ortama alışması için çift olarak bakmanız daha yararlı ve iyi olacaktır. Çift olacakları için onlar için aldığınız kafesin büyük ve geniş olması gerekmektedir. Kafesin içinde daha rahat hareket edip oyun oynayabilmeleri açısından önemlidir. Gürültü ortamlardan pek fazla hoşlanmazlar. Forpus papağanları eşiyle oldukça uyum içerisindedir. Sahiplerine bağlı papağanlardır ve onlardan ilgi ve sevgi beklerler. Sıkılmaması açısından kafeslerinin içine oynamaları için küçük oyuncaklar bırakabilirsiniz. Bir apartmanda beslemeye uygun papağanlardır. Çünkü çok fazla ses çıkarıp bağırmazlar ve gürültüden hoşlanmazlar.
Forspu papağanını beslenmesi kolaydır. Muhabbet kuşunu beslemede kullanılan yemlerden kullanabilirsiniz. Tercihen küçük ve taneli olan tohumlu yemlerden verebilirsiniz. Bunların yanında isterseniz meyve ve sebzelerle ekstra takviye yapabilirsiniz. Tabi beslenmesi için bir veteriner hekime danışmanız daha uygun ve sağlıklı olacaktır. Forpus papağanını beslemek için gereken mamaları pet shoplardan, marketlerden ya da veteriner kliniklerinden temi edebilirsiniz.
Bu papağan türü doğru bakım ve uygun şartlar sağlandığı zaman uzun bir süre yaşamaktadır. Yaklaşık olarak yaşam süreleri 15 – 20 yıl arasından değişim göstermektedir. Forpus papağanının yaşam süresinin uzun olması içi dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
Tam 2 yaşına ulaştıkları zaman bu papağan türü erişkin sayılmaktadır. Çiftleşmeleri için kafeslerine onlara uygun olan alanı ve yuvayı sağlamanız yeterli olacaktır. Dikkat etmeniz gereken şey ise yuvada dişinin kendisini güvende hissetmesini sağlamaktır. Forpus dişi papağanları yılda sadece 1 kez kuluçkaya yatmaktadır. Yaklaşık olarak 3 ya da 4 yumurta yumurtlamaktadırlar. Kuluçka süreleri tahminen 20 ya 23 gün sürmektedir. Kuluçka süresi bittikten yavruların yumurtadan çıkmasından tam 30 gün sonra yavrular yuvadan tek başlarına ayrılabilecek kadar büyümüş olurlar.
Dişisini ve erkeğini ayırt etmek oldukça zor bir durumdur. Cinsiyetlerini anlamak için yapmanız gereken kanatlarını incelemektir. Erken olan Forpus papağanlarının kanat kısımlarında mavi çizgiler ve tonlamalar gözlenmektedir. Dişilerde ise bu tonlamaları ve çizgileri göremezsiniz. Başka bir yöntemi ise gözlere bakmaktır. Dişilerin gözleri erkeklere göre daha mattır. Erkek papağanların gözleri daha parlaktır.
Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.