Sfenks(Tüysüz) Kedisi Cinsi ve Özellikleri

Sfenks Kedisi

 

Sfenks Kedisi

Yaşam Ömrü: 13 - 15 yıl arasında değişir.
Kökeni: Kanada/Toronto olarak bilinir.
Kilo: 3,5 - 7 kg arasında olur.
Cinsi: Sfenks Kedisi Tüysüz Kedi ırkı olarak bilinir.

Sosyallik

⭐⭐⭐⭐

Agresiflik(Saldırganlık)

Zeka

⭐⭐⭐⭐⭐

Oyun 

⭐⭐⭐⭐⭐

Sahibine Bağlılığı ve Sevgisi

⭐⭐⭐⭐⭐

Diğer Evcil Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐⭐

Çocuklarla Arası

⭐⭐⭐⭐

Uysallığı

⭐⭐⭐⭐⭐

Sesi (Miyavlaması)

⭐⭐⭐⭐

Bakım İhtiyaçları

⭐⭐⭐⭐

Tek Başına Kalma

Fiziksel Hareketler(Aktivite)

⭐⭐⭐⭐

 

Sfenks Kedisi Cinsi ve Özellikleri

Sfenk kedileri kişilik yapısı olarak hem sadık hem de uyumlu yapıya sahiptir. Sfenks kedisi dış görünüş olarak ve karakteristik yapı olarak, diğer kedi ırklarından farklıdır. Sfenks kedileri sahiplerine sevgi dolu oldukları kadar, aile üyelerine ve eve gelen misafirlere karşı da aynı yakınlıkla yaklaşır. Sevecen ve arkadaş canlısı olan yapıları vardır. Sfenk kedisinin tam bir aile kedisi olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Ayrıca Sfenks kediler insanlarla iyi anlaştığı gibi, diğer kedi türleriyle de iyi anlaşır. Sfenks kedileri ev ortamında vakit geçirebileceği ve yatabileceği kendine ait olan bir alan ister. Ama çoğu gecelerde ise sahibiyle birlikte uyumaktan keyif alırlar. Sfenks kedileri uysal bir yapıda olsa bile, ev içerisinde koşmaktan, kapılara tırmanmaktan, yüksek yerlere çıkmaktan ve sahibinin omuz kısmında durmaktan keyif alırlar. Sfenks kediler yapısal olarak fazlasıyla aktif ve enerji dolu hayvanlardır. Sfenks kedileri ev içerisinde ilginin üzerinden olmasından ve dikkatleri çekmekten hoşlanır. Ev içerisinde yaramazlık yapmaktan da oldukça keyif alırlar. Sfenk kedileri yüksek zeka seviyesine sahip olan bir kedi türüdür. Zeka seviyelerinin yüksek olması sayesinde, Sfenk kedileri eğitilebilirlik oranı olarak diğer kedilerden daha yüksek orana sahiptir. Sfenk kedileri denge konusunda ve yüksek yerlere çıkma konusunda oldukça ustadır. Denge konusunda profesyonel olmaları sayesinde oldukça dar yerlerden, yüksek alanlarda ve raf alanlarında kolay ve pratik bir şekilde yürürler. Dengesine ek olarak da oldukça başarılı tırmanan bir kedi ırkıdır. Bu yüzden ev içerisinde onları yükseklerde gördüğünüz zaman paniğe kapılmayın ve Sfenk kedinizin başarılı bir tırmanıcı olduğunu hatırlayın. Sfenks kedileri karakter ve mizaç olarak sahiplerine olan düşkün yapısı ile bilinir. Gün içerisinde sahibiyle vakit geçirmekten, onlarla aktivite yapmaktan ve beraber uyumaktan hoşlanırlar. Bundan dolayı da eğer ev içerisinde fazla vakit geçirmiyor ve yoğun tempoda olan bir işte çalışıyor iseniz, Sfenks kedisi bakımı hem sizin için hem de bu sevgili kedi türü için yanlış tercih olacaktır. Sfenk kediler genelde olarak ev içinde daha çok vakit geçiren veya kalabalık aile üyelerine sahip olan kişiler tarafından bakılmaktadır.

tüysüz kedi

Sfenks Kedi Tarihi ve Kökeni

Sfenks kedilerinin tanınması ve çıkış yeri olarak Kanada ülkesinin Toronto şehrinde olmuştur. Sfenks kedileri aslında tesadüfi olarak ortaya çıkmış bir kedi ırkıdır. Tüysüz yapılarından dolayı Sfenks kedilerinin genetik mutasyon ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ama aslında Sfenks Kedileri doğal yollardan mutasyona uğraması ile ortaya çıkan kedı ırkıdır. Sfenks kedilerin için siyah bir kedi türünden doğduğu söylenen bilgiler arasındadır. Tabi bu durumun kesinliği belli değildir. Sfenks Kedi ırkının dünya genelinde yayılmasına ve çoğaltılmasında, kedi severlerin ve bilim insanlarının önemli rolü vardır. Sfenks Kedilerinin çiftleştirilmesinde ve üremelerinde kedi seven insanlar, bilim insanlarından yardım almıştır. Bu sayede ise Sfenks Kedileri Kanada ülkesinden sonra ABD’de ve daha sonrasında ise dünya genelinde görülen bir kedi ırkı olmuştur. Sfenks Kedilerinin tüysüz olan yapılarının korunabilmesi adına genetik yapılarından inceleme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ise, çiftleşme zamanlarında tüysüz olmalarını sağlayan genin baskın olması sağlanmıştır. Böylece tüysüz yapıda olan Sfenks Kedileri ırkının devamının sağlanması başarılmıştır. Zamanla Sfenks Kedilerinin bakılması ve çiftleştirilmesi ile de tüysüz yapıya sahip olan başka kedi cinsleri de görülmeye başlanmıştır. Sfenks Kedi ırkı zaman içerisinde hem Uluslararası Kedi Derneği hem de Kedi Meraklıları Derneği tarafından kabul görmüş olan kedi ırkıdır. Bu eşsiz görünüşe ve büyüleyici yapıya sahip olan Sfenks Kedileri günümüzde hala popülerliğini korumaktadır.

 

Sfenks Kedilerinin Fiziksel Özellikleri ve Görünüşü Nasıldır?

Vücut Yapıları

Sfenks kedilerinin vücutlarında en belirgin özelliği tüylerinin olmayışıdır. Tüysüz yapısı ile eşsiz bir kedi ırkıdır. Sfenks Kedisi orta boy uzunluğa sahip olan kedi ırkları arasındadır. Sfenks Kedileri kaslı ve sert bir deri yapısına sahiptir. Karın bölgeleri yuvarlak şekildedir. Sırt kısımlarında olan çizgiler belirgin biçimde görülür.

Kuyruk Yapıları

Sfenks Kedilerinin kuyruk yapılarını esnek ve ince olarak tanımlayabiliriz. Kuyrukları ise dengelerini sağlayabilmeleri için önemli olan uzuvlarıdır. Uç kısım daha sivridir. Kuyruk kısımları da vücutları gibi tüysüzdür.

Tüy Yapısı (Derileri)

Sfenks Kedileri yapısal ve genetik olarak tüysüz bir şekilde olan yapıları vardır. Sadece kısa ve çok az miktarda tüy kuruklarında ve kulak kısımlarının ucunda vardır. Tüysüz yapılarına ek olarak da Sfenks Kedilerinin bıyıkları da yoktur.

Vücut Renkleri

Sfenks Kedilerinin deri kısımları farklı renk tonlarında görülür. Sfenks Kedilerinde genel olarak toprak tonları, ten ve gri renk tonları görülmektedir. Bu renk tonları Sfenks Kedilerinde 2 ton (çift tonlu) olarak görülür. 

Kulak Yapıları

Sfenks Kedilerinin kulak yapıları büyüktür. Kulak yapıları Sfenks Kedilerinin suratına oranla daha büyük yapıdadır. Kulak bölgeleri de tüysüz yapıya sahiptir. Kulak yapıları diğer kedi cinsleri ile karşılaştırıldığında, Sfenks Kedilerinin kulak yapısının daha büyük olduğu görülür.

Göz Yapıları

Sfenks Kedilerinin gözleri büyük yapılıdır. Hatta göz yapılarının iri olduğunu söyleyebiliriz. Göz renkleri ise farklı tonlarda görülmektedir. En yaygın görülen göz rengi ise mavi renk ve tonlarıdır.

 

Sfenks Kedileri Hakkında Bilinmesi Gereken Eşsiz Bilgiler

  • Sfenks Kedileri Kanada’da ortaya çıkmış olsa da adı buradan gelmemektedir. Sfenks Kedileri adlarını Mısır’dan almıştır. Sfenks Kedisinin bilinen diğer adları ise Firavun Kedisi ve Mısır Kedisi isimleridir.
  • Sfenks Kedileri insanlarla arasının iyi ve samimi olması ile bilinen bir kedi ırkıdır. Hatta öyleki Sfenks Kedileri psikolojik sorunlar ile uğraşan insanların tedavilerinde ve destek olması amacıyla insanlara yardım etmiştir. Sfenks Kedileri ile birlikte yaşayan insanların psikolojisinde olumlu yönde gelişme olduğu da tespit edilmiştir.
  • Sfenks Kedileri tüysüz yapıya sahip olan tek kedi ırkı olarak bilinmektedir.
 tüysüz kedi

Sfenks Kedileri Nasıl Beslenmelidir?

Sfenks kedilerinin beslenmelerine özellikle dikkat edilmesi gerekir. Çünkü Sfenks Kedileri yapısal olarak narin kedilerdir ve beslenmeleri düzgün yapılmalıdır. Sfenks Kediler için tercih edilecek olan mamaların yüksek protein oranına sahip olması gerekir. Ayrıca tahıl içermeyen mamalardan da tercih edilebilir. Proteinin yüksek olan mamaların tüketimine ise özellikle yavruluk dönemlerinde başlanması gerekir. Sfenks Kedilerine yaş mama takviyesi de yapılabilmektedir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise yaş mamanın fazla miktarda verilmemesi gerekir. Sfenks Kedilerinin beslenmesi için alınacak kuru mama yüksek proteine ve kaliteli besin içeriğine sahip olmalıdır. Sfenks kedilerinin beslenmesinde kullanılan mama sık olarak değiştirilmemesi gerekir. Sık değiştirilen kuru mamadan dolayı Sfenks Kedilerinde sindirim problemleri oluşur. Aynı mamadan devam edilmelidir ya da yeni mama eski mama ile karıştırılarak kedi alıştırılır. Sfenks Kedisinin su kaplarında olan su ise hergün tazelenmesi gerekir. Musluk suyu yerine, dinlenmiş su konulması gerekir. 

 

Sfenks Kedilerinin Sağlığı Nasıldır?

Sfenks Kedileri de diğer kediler gibi zaman zaman hasta olmaktadır. Sfenks Kedileri özellikle yavruluk dönemlerinde daha hassas ve narin bir yapıdadır. Bundan dolayı da yavruluklarında sağlıklarına biraz daha özen gösterilmelidir. Sfenks Kedilerinde görülen sağlık sorunları genellikle tüysüz olmalarından dolayıdır. Tüysüz yapıda olan Sfenks Kedileri soğuk havalara karşı oldukça dirençsizdir. Bu durum da hasta olmalarına sebep olur. Kış aylarında ve soğuk havalarda Sfenks Kedisi daima sıcak tutulmalıdır. Kedi kıyafeti kullanımı vücutlarının ısınmasına yardımcı olur. Ayrıca kış aylarında evin içerisi 20 - 25 derece arasında sıcaklığa sahip olmalıdır. Sfenks Kedilerinin sağlığının iyi olabilmesi adına da aşıları yaptırılmalıdır. Sfenks Kedisinin ve diğer kedilerin aşı takvimi oluşturulmalı ve düzenli bir şekilde aşıları yaptırılmalıdır. Sfenks Kedileri ve diğer kediler için yaptırılması gereken aşıları, aşı takvimine ve aşı fiyatlarına aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Sfenks Kedisi Nasıl Yıkanmalıdır?

Sfenk Kedileri tüysüz bir yapıya sahip olduklarından dolayı, yedikleri mamalardan kaynaklı da derilerinde yağlanma meydana gelir. Bundan dolayı da düzenli aralıklar ile yıkanması gerekir. Sfenks Kedilerinin vücutlarında ve derisinde oluşan yağın temizlenmesi ve dengede tutulabilmesi adına haftada 1 kez yıkanmalıdır. Sfenks Kedilerini yıkanması ise şu şekildedir;

 
  • Sfenks Kedisinin yıkanabilmesi için yeterli ve sığacağı bir alan ayrılmalıdır. Küvet veya geniş lavabo gibi yerler.
  • Sfenks Kedisini yıkarken su direk olarak üstelerine gelmemelidir. Bir küçük kap yardımıyla su kedinin üstüne dökülmelidir.
  • Sfenks Kedileri hassas cilt yapısına sahip olmasından dolayı, onları yıkarken aşırı sıcak su kullanılmamalıdır. Ilık su kullanımı daha doğru olacaktır.
  • Kafa kısmının yıkamasını en son bırakmanız daha iyi olacaktır. İlk olarak vücut bölgesinin yıkanmasına başlanmalıdır.
  • Sfenks Kedisine uygun olan kedi şampuanı ile vücudun yıkamasına başlayın. Bu işlemi nazik hareketler ile yapın ve vücudunu iyice köpürtün. Daha sonra ise ılık su ile vücudu köpüklerden arındırın.
  • Sfenks Kedilerinin baş kısımlarını ise nemli bir bez ile yıkayabilirsiniz. Baş kısmında kulaklarına, göz ve burunlarının temizlenmesini iyice yapın.
  • Sfenks Kedisinin yıkama işlemi bittikten sonra ise düzgün bir şekilde kurutulmalıdır. Üşümemesi için ise kedi kıyafeti giydirilebilir veya altına sıcak su torbası konularak ısınması sağlanır.

Sfenks Kedisinin yıkanması sırasında kediyi tedirgin etmeden ve germeden işlemi yapmalısınız. Onları sakinleştirici müzikler açabilir veya yıkama sırasında onlara güzel sözler söyleyip öperek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Yıkama işlemi bittikten sonra ise yaş mama vererek Sfenk Kendinize ödül verebilirsiniz. Sfenks Kedilerin yıkanması sırasında kullanılan şampuanlar kediler için olmalı, kedinin derisine uygun olmalı ve hayvan dostu içeriğe sahip olmalıdır. Çünkü Sfenks Kedilerinin derileri diğer kedilere oranla daha narindir. 

tüysüz kedi

 

Sfenks Kedisi Bakımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Sfenks Kedileri hassas bir cilde ve tüysüz yapıya sahiptir. Bundan dolayı da soğuklardan kolaylıkla etkilenirler. Sfenks Kedilerinin bakımlarında onların sıcak tutulması altın kuraldır. Sıcak olmaları için kedi kıyafeti kullanımı yapılabilir. Ayrıca evi içerisinin sıcak olması gerekir.
  • Sfenks Kedileri haftalık olarak 1 kere yıkanmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise sıcak su torbası konularak ısınmaları sağlanır. 
  • Sfenks Kediler soğuktan etkilendiği kadar, sıcak havalardan da etkilenmektedir. Tüysüz yapısı olduğundan dolayı direk güneşe veya aşırı sıcaklara maruz kalmaları sebebiyle, deri yüzeylerinde kurumu ve çatlamalar meydana gelir.
  • Günlük hayatta kendi vücudumuz ve özellikle ellerimiz için nemlendirici kremler kullanmaktayız. Bu durum Sfenks Kedileri için de geçerli olmaktadır. Sfenks Kedilerinin derilerinin ince olmasından dolayı aşırı soğuk veya aşırı sıcak havalarda ciltlerinde tahriş, kuruma ve çatlamalar meydana gelir. Bu durumları engellemek için ise kedilere uygun olan nemlendiriciler kullanılmalıdır. Nemlendirici önerisi olarak veteriner hekiminize danışmalısınız.
 
 

Sfenks Kedileri Hakkında Merak Edilen Sorular 

Sfenks Kedisi Tehlikeli Mi?

Sfenk Kedisi yapısal olarak uysal, sevecen ve sahibine bağlı olan bir kedi ırkıdır. Bundan dolayı da Sfenks Kedileri tehlikeli değildir. Sahipleri dışından eve gelen misafirler ile de kısa sürede iyi anlaşırlar.

 

Sfenks Kedisinin Bakımı Zor Mudur?

Sfenks Kedisinin bakımı zor değildir. Sadece diğer kedi türlerine göre farklı bakım ihtiyaçlarına sahiplerdir. Bakımlarında ciltlerine dikkat etmeli ve haftalık olarak 1 kere banyo yaptırmalısınız. Geri kalan bakımları ise diğer kedi cinsleri ile hemen hemen aynıdır.

 

Sfenks Kedisi Evde Beslenir Mi?

Genel olarak bakıldığı zaman Sfenks Kedileri evde en çok bakılan kedi ırkları arasındadır. Bundan dolayı da eve beslenmesi ve bakımları yapılır. Sfenks Kedileri uyumlu yapıda olduklarından dolayı hem aile üyeleri ile hem de evde olan diğer hayvanlarla iyi geçinir. Sfenks Kedileri için tam bir aile kedisi diyebiliriz.

 

Sfenks Kedisi Neden Tüysüzdür?

Sfenks Kedilerinin tüysüz olmasının sebebi genetiğinde bulunan baskın bir genden kaynaklanmaktadır. Sfenks Kedilerinde keratin sağlama işleminden sorumlu olan genin mutasyona uğramasından kaynaklı olarak, tüyleri uzamaz ve dökülür. Bundan dolayı da Sfenks Kedileri tüysüz yapıya sahiptir.

 

Sfenks Kedisinin Ömrü Ne Kadardır?

Sağlıklı olan bir Sfenks Kedisi ortalama olarak 8 - 14 yıl arasında yaşamaktadır. İyi ve sağlıklı bir bakım ile hem mutlu hayat geçirirler hem de yaşam ömürlerini uzatırsınız.

 

Sfenks Kedisi Kaç Yavru Doğurur?

Sfenks Kedileri diğer kedi ırklarına oranla daha geç olgunlaşır. Bu kedi ırkının tam olarak olgunlaşması ise 2 yaşlarına kadar devam eder. Sağlık olan ve 2 yaşını geçmiş olan dişi Sfenks Kedisi bir doğumda 4 yavru doğurmaktadır. Tabi bu sayı kedinin daha önce doğurmasına, yaşına ve çiftleştiği kedinin özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kedinizin kaç tane yavru doğrucağından emin olmak içinse veteriner hekim kontrolüne gidilmesi gerekir.

 

Sfenks Kedileri Zeki Mi?

Sfenks Kedileri zeki ve zeka seviyesi yüksek olan bir kedi ırkıdır. Diğer kedi ırklarına oranla Sfenks Kedilerinin eğitilmesi daha kolaydır. Eğitilmeye yatkın bir kedi ırkı olarak bilinirler.

 

Sfenks Kedisi Özellikleri

  • Uysal yapılıdır.
  • Tüysüz kedi ırkıdır.
  • Zeki bir kedidir.
  • Kendi sahibi dışında, hayvanlar ve insanlar ile arası iyidir.
  • Kendine has olan görünüşleri ve fiziki yapıya sahiplerdir.
  • Atletik yapıları vardır.
  • Sfenks Kedileri terapiler için tercih edilen bir kedi ırkıdır.
  • Eğitilebilirlik seviyesi en yüksek olan kedi ırkı Sfenks Kedileridir.
 

Sfenks Kedisinin Diğer Adları Nelerdir?

Sfenks Kedisi farklı adları ile de bilinmektedir. Sfenks Kedisi “Mısır Kedisi” ya da “Firavun Kedisi” olarak da bilinmektedir. Bu isimlerini ise Mısır!dan almışlardır.

 

Sfenks Kedisinin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları Var Mıdır?

Sfenks Kedisi sağlıklı ve güçlü bir kedi ırkıdır. Sfenks Kedilerinin kalıtsal olarak bir hastalığın görülmesi çok sık rastlanan bir durum değildir. Sfenks Kedilerinde en çok görülen sağlık sorunları ise ciltleri ile ilgili olan durumlardır. Tüyleri olmadığından dolayı derileri hassas yapılardır. Bundan dolayı sıcak ve soğuk havalarda Sfenks Kedilerinin bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Sfenks Kedilerin görülen bir başka hastalık ise ürtikerya pigmentosa olarak bilinir. Bu hastalık tüysüz olan kedide, derinin kabuklanmasına sebep olan cilt hastalığıdır. Bu gibi durumlarda direk olarak kediyi bir veteriner kontrolüne götürün.

 

Sfenks Kedileri Doğal Mıdır?

Sfenks Kedileri Kanada’da şans eseri ortaya çıkmış olan bir kedi ırkıdır. Doğal mutasyonlara uğraması ile ortaya çıkmış kedi ırkıdır. Daha sonra tüysüz yapılarının korunabilmesi adına genlerinin baskın olması sağlanmış ve Sfenks Kedisi ırkı günümüze kadar gelmiştir.

 

Sfenks Kedileri Ne Yemektedir?

Sfenks Kedilerinin beslendiği mamalar yüksek protein oranlarına sahip olmalıdır. Ayrıca yüksek proteinin yanı sıra, mamanın içerisinde tahıl bulunmaması gerekir. Hassas yapıya sahip olan Sfenks Kedilerinin beslenmesinde yüksek proteinli, kaliteli ve besleyici kuru mama tercihi yapılmalıdır.

 

Sfenks Kedisinin Fiyatı Ne Kadardır?

Sfenks Kedileri tüysüz tek ırk kedilerdir. Sfenks Kedilerinin fiyatları ise yavru olmasına, dişi veya erkek olmasına ve yaşına göre değişebilmektedir. Genel olarak ise Sfenks Kedileri 3500 - 6500 TL aralığında olmaktadır.

 

Sfenks Kedisi veya herhangi bir kedi cinsini para verip almaktansa, bir kedi sahiplenmenin ve ona yuvanızı açmanız daha değerli bir durumdur. Bundan dolayı da satın almak yerine yuvaya ihtiyacı olan kedilere bir şans vermeyi lütfen göz önünde bulundurun. Özellikle barınak ortamlarında ve sokaklarda kötü şartlar altında yaşanan bir hayvan sahiplendiğiniz zaman, onların yaşadığı mutluluk kelimeler ile anlatılamaz.

 tüysüz kedi

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.  

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Sfenks Kedisi
Aralık 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.