Köpek Isırması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Köpek Isırması

Köpek Isırması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Evcil hayvanınız ya da sokakta kalan hayvanlar tarafından ısırılabilir ya da tırmalanabilirsiniz. Kendilerini korumak için ya da çok heyecanlandıkları zaman karşılaşılan bir durumdur. En çok rastlanan durum köpek ısırmasıdır. Köpeklerin neden ısırma reaksiyonu gösterdiği ile alakalı detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Köpek ısırıklarından sonra oluşan duruma ve etkiye göre yapmamız gerekenleri bilmeliyiz. Isırılan yerin tehlikesi yaranın büyüklüğüne, ısırılmış bölgenin özelliğine ve ısırıldığınız köpeğin hasta olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Isırılan bölgede yara olup olmadığına bakılır. Bunun sebebi ise hayvanların tükürüklerinde bulunan virüsler, cilt bütünlüğünü bozalabileceği zaman vücudumuza girerek sinir sistemine ulaşabilir.

 

Hayvanlar kendilerini tedirgin hissettikleri durumlarda veya kendilerini korumak istedikleri durumlarda ısırma eğilimi göstermektedir. Bir hayvan tarafından ısırıldığınız zaman zoonoz hastalıkların bulaşma ihtimali vardır. Köpekler tarafından ısırıldığınız zaman, eğer köpek bir hastalık taşıyor ise size geçme oranı yüksektir. Bu sebepten dolayı da köpek ısırmaları sağlığımız açısından tehlikeli olmaktadır. Köpeklerin ısırması durumlarında neler yapacağınızı bilmeniz, sağlığınız açısından ciddi önem teşkil etmektedir. Bugün sizlere köpek ısırması durumlarından neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Köpek Isırmasının Tehlikeleri Nelerdir?

Köpekler tarafından ısırılmak her zaman tehlikeli bir durum değildir. Ama olası durumlara ve hastalıklara karşı önlem almanızda fayda vardır. Ve köpeklerin ısırması durumlarında neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Köpeklerin ısırmasının tehlikeleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sokakta Kulak Küpesi Olmayan Köpek Tarafından Isırılmak

Genellikle sokakta yaşayan dostlarımızın kulak kısımlarında küpe bulunmaktadır. Bu küpeler yetkili belediyeler tarafından hayvana takılmaktadır. Bunun anlamı ise hayvan belediyenin gerekli ekipleri tarafından sağlık işlemleri yapılmış ve bırakılmış demektir. Ama sokakta bir köpek tarafından ısırıldıysanız ve köpeğin küpesi yok ise, sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olamazsınız. Sokakta küpesiz bir köpek tarafından ısırıldıktan sonra, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Gerekli sağlık kontrollerini yaptırmalı ve doktorunuz aşı vurulmasını söylüyor ise, aşılarınızı yaptırmalısınız.

  • Sokakta Kulak Küpesi Olan Köpek Tarafından Isırılmak

Kulağında küpe bulunan köpeklerin sağlık kontrolleri ve bakımları belediyeler tarafından önceden yapılmış anlamına gelmektedir. Köpeğin sağlık durumu hakkında detaylı bilgi almak için küpesinde yazan kodu almalı ve belediye ekiplerini arayarak iletişime geçmeniz gerekir. Bu işlemden sonra ise yine de bir sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır. 

 köpek ısırması durumlarında ne yapılır

Bir köpek tarafından ısırıldıktan sonra kontrol için muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Eğer sahibi olan bir köpek tarafından ısırıldıysanız, köpeğin aşılarının tam olduğundan emin olmalısınız. Bunun için köpeğin sahibinden aşı kartını isteyebilir ve köpeğin sağlıklı olduğunu teyit edebilirsiniz.

Köpekler Neden Isırır?

Can dostumuz olarak gördüğümüz köpekler bazı durumlarda ısırma eğilimi göstermektedir. Köpek ısırıklarının birçok farklı sebepten kaynaklanmaktadır. Ama genellikle bu ısırıkların temeli korkudan gelir. Köpeklerin ısırma sebepleri şunlardır;

  • Kendilerini tehdit edilmiş hissettikleri zaman
  • Korktukları veya korkutuldukları zaman
  • Yavrularını veya sahiplerini korumak adına
  • Aşırı stres altında oldukları durumlarda
  • Bir insanı ya da başka bir hayvanı tehdit olarak gördükleri durumlarda
  • Ellerinde olan yiyeceği ve değerli bir eşyayı korumak için

Köpekler genellikle yukarıdaki durumlarda ısırma eğilimi göstermektedir. Bir köpek tarafından ısırıldığınız zaman, sağlığınız için muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Köpek Isırması Durumunda Kuduz Bulaşır Mı?

Her köpek kuduz hastalığını taşımadığından dolayı, her köpek ısırdığında kuduz bulaşmaz. Ama eğer köpekte kuduz hastalığı var ise ısırıldıktan sonra kuduz hastalığı size de bulaşmaktadır. Ayrıca köpek kuduz olmasa bile, köpeklerin ağızlarında birden fazla bakteri bulunmaktadır. Sizi ısırdıktan sonra bu bakteriler size geçer ve bu durum da enfeksiyonlara yol açmaktadır. Sokakta bir köpek tarafından ısırıldığınız zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Burada yapılan doktor kontrolünden sonra yüksek oranda sizlere kuduz aşısı uygulanacaktır.

Köpek Isırmasından Sonra Oluşan Belirtiler Nelerdir?

  • Isırılan bölgede kanama oluşur.
  • Isırılan bölgede doku yaralanması ve derinin bütünlüğünün bozulması gözlemlenir
  • Bölgede ağrı hissedilir ve şişkinlik oluşur.

köpek ısırması

Köpek ısırmasından sonra aşılarının yapıldığını bildiğiniz bir köpek tarafından ısırılırsanız yarayı tedavi etmeniz ve yara bakımı yeterli olacaktır. Ancak aşılarının olup olmadığını bilmediğiniz bir köpek tarafından ısırılırdığınız zaman tedavi ve kontrol için mutlaka acil servise gitmeniz gerekir. Isırıldıktan sonra oluşacak yaralanmalarını inceleyip sizin için tedavi yöntemlerini anlatalım.

Yüzeysel Yaralanmalar

Köpekler ısırma eylemini tam olarak gerçekleştiremediği zaman deri üzerinde oluşan yüzeysel sıyrıklardır. Tedavi için ilk yapmanız geren şey temiz suyla ısırılan bölgeyi yıkamanız gerekir. Daha sonra oksijenli su ya da alkol ile pansuman yapabilirsiniz. En son olarak ısırılan bölgeye antibakteriyel merhem sürebilirsiniz.

Kanamalı Ve Açık Yaralar

Köpek tarafından derinin bütünlüğünü bozacak şekilde oluşan ısırıklara denir. Eğer çok kan kaybı yaratacak ya da yara baş/ boyun bölgesinde değilse kanamasına izin verin. Bunun sebebi ise kan akışı enfeksiyonun etkilerinin dışarı çıkmasına yardımcı olur. Kanamanın durup durmadığını kontrol edin. 5 dakika geçtikten sonra kanamanız durduysa 5-10 dakika boyunca ısırılan bölgeyi akan suyun altında sabun yardımıyla o bölgeyi temizleyin. Açık ya da delikli olan yaralarda bandaj yerine açık bırakılması daha doğru olur. Eğer yara derin ve genişse mutlaka acile gidip dikiş yaraya dikiş attırın. Isırılan bölge alkol, iyot, hidrojen ya da peroksit gibi ilaçları kesinlikle kullanmayın. Bunlar yaranın iyileşmesini geciktirecektir. Bir diğer önemli nokta ise 5 dakikadan sonra kanamanız hala devam ediyorsa 112’yi arayın ve yardım isteyin.

Bu durumlar haricinde kendi köpeğiniz sizi ısırırsa öncelikle nedenini anlamalısınız. Birçok sebebi olabilir. Bazen köpeğiniz hastalık durumdaysa sizi istemeden ısırmış olabilir ya da sizi gördüğünde, oyun oynarken aşırı heyecandan da yapmış olabilir. Eğer derinizde ufak bir yırtılma varsa bunları yapabilirsiniz:

  • Isırılan bölgeyi sabun ve su yardımıyla iyice temizleyin ve sonrasında bir süre boyunca akan suyun altında tutun.
  • Isırılan bölgeyi temizledikten sonra kurulayın ve veteriner hekiminizi arayıp durumu anlattıktan sonra onun önerisi ve tedavi yöntemiyle devam edin. (Antibiyotikli merhem sürmek gibi)

Köpek Isırması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Sizi ısıran köpeğin kimin olduğunu ve aşılı olup olmadığını bulun. Eğer sahibi varsa ve telefon numarasını alın. Sahipsiz bir köpek tarafından ısırıldıysanız başkalarının yardımıyla köpek takip edilip gözlenmeli ya da köpek sürekli ısırma eğilimdeyse ve ağzından salyalar akıyorsa köpeğin kuduz olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey bir sağlık kuruluşuna gitmektir. Sağlık kuruluşu tarafından size kuduz aşısı yapılacaktır.

Köpek Isırmasından Kaç Gün Sonra Aşı Uygulaması Yapılır?

Köpek ısırmasından sonra en kısa sürede, mümkünse o gün içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Sağlık kuruluşlarında hayvanların ısırması ve tırmalamasına önlem olarak kuduz aşısı uygulanmaktadır. Köpek ısırmalarından sonra yapılacak olan kuduz aşısının 1. dozu hastaneye gittiğiniz ilk gün yapılmaktadır. Diğer dozların vurulması içinse günleri doktorunuz belirleyecektir.

 

Köpek ısırması durumlarında yapmanız gerekenler, tedavisi ve uygulamanız gereken adımlar yukarıda sizlere bahsettiğimiz biçimde olmaktadır. Sağlığınız için ve gerekli kontrollerin yapılabilmesi adına ısırılmadan sonra sağlık kuruluşlarına gitmeyi ihmal etmeyin. Çünkü sizi ısıran köpekte herhangi bir hastalık veya enfeksiyon var ise, bu hastalık ısırma ve temastan sonra size geçecektir. Bu durumlarda sağlığınızı kötü şekilde etkiler ve hayati tehlikelere sebep olabilmektedir.

köpek ısırmasında ne yapılmalıdır

 

Köpek Isırması Durumunda Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Köpek Isırdıktan Sonra Ne Olur?

Köpek sizi ısırdıktan sonra, ısırılan bölgede kanama meydana gelir. Bölgede ağrı hissedilir ve şişkinlik oluşur. Köpek ısırılmalarında aşılarının yapıldığını bildiğiniz bir köpek tarafından ısırılırsanız yarayı tedavi etmeniz ve yara bakımı yeterli olacaktır.

 

Köpek Isırmasında Sonra Hangi Aşı Yapılır?

Köpek ısırmalarında sonra kuduz aşısı uygulaması yapılmaktadır. Kuduz aşısının kaç doz vurulacağı doktorlar tarafından karar verilmektedir.

 

Köpek Isırması Kuduz Yapar Mı?

Her köpek kuduz olmadığı için her köpek ısırığı da sizi kuduz yapmaz. Ama bir sağlık muayenesi ve kontrolu için sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Tedbir amaçlı aşı uygulaması doktorlar tarafından yapılmaktadır.

 

Köpek Isırığından Kaç Saat Sonra Aşı Yapılmaktadır?

Köpek ısırmasından sonra kuduz aşısı yapılmaktadır. Kuduz aşısı uygulaması ise köpek ısırdıktan hemen sonra uygulanmalıdır. Isırıldıktan hemen sonra aşı yaptırmadıysanız, ertesi gün gitmeniz sağlığınız için önemlidir. Kuduz aşısının vurulacak olan diğer dozlarının günleri doktorlar tarafından belirlenir.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

 

İrem Kaplaner

İçerik Editörü

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

Etiketler: Köpek Isırması, Köpek Isırığı
Haziran 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.