Kediler Kaç Saat Uyur?

Kediler Kaç Saat Uyur

Kediler Kaç Saat Uyur?

Tıpkı bizler gibi ve diğer tüm canlılar gibi kedilerinde uyumaya ve dinlenme ihtiyaçları vardır. Evde beslediğiniz kediniz varsa gün içerisinde çoğunlukla uyuduklarını görürsünüz. Uzun süreler boyunca uyuyabilirler. Kediler bir günde yaklaşık olarak 12 – 16 saat uyumaktadır. Tabi bu saat aralığı yaşlarına ve durumlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kedilerin uyudukları zaman genelde öğlen ya da sabah vakitleridir. Evde kedi besleyenler bilir ki kediler geceleri pek fazla uyumazlar. Uykularının hepsi derin değildir. Çoğu uykuları kısadır ve hafif tekrarlar şeklinde olur. Kedilerin uyku düzenleri ve uyudukları saatler yaşlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bugün sizler için tüylü dostlarımız kedilerin gün içerisinde kaç saat uyuduklarından ve onlar için uykunun ne denli önemli olduğundan bahsedeceğiz.

Kedilerin Uyku Düzeni ve Alışkanlıkları Nelerdir?

Evde kedi besleyenler sıklıkla kedilerinin gece ev içerisinde koşturduğuna ve oyun oynadığına tanıklık etmiştir. Kediler genel olarak geceleri uyanık ve aktif iken, sabahları daha çok uyuma eğilimi gösterirler. Bunun sebebi ise eski genlerden gelmektedir. Kediler yapısal olarak avcı hayvanlar grubunda yer almaktadır. Avcı hayvan olan kediler genellikle şafak ve alacakaranlık zamanlarında daha aktif ve hareketli olurlar. Kediler gelişmiş avı yeteneklerine sahip canlılar olsalar da doğal yaşam alanlarında kendilerini korumaları gerekmektedir. Bu sebepten dolayı da uyumak için güvenli, rahat ve sessiz yerleri tercih etmektedirler. Avcılık içgüdüleri dolayısıyla gece vakitlerinde daha yaramaz ve aktif olurlar. Gündüz uyuma alışkanlığına sahip olan kedilerin uyuyacakları ortamları sakin ve konforlu olmalıdır. Uyumadan önce genellikle evde bir enerji patlaması yaşarlar. Daha sonrasında ise kısa sürede uykuya geçiş yaparlar. Kedilerin uykuları ise biz insanlarınki gibi benzerdir. Kedilerin uyku evreleri yavaş dalga uykusu ve REM uykusu olarak bilinir. 

Yavru Kediler Gün İçinde Kaç Saat Uyur?

Yavru kediler yetişkin ve yaşlı kedilere göre daha fazla uyumaktadır. Gelişim çağında oldukları için yavru kediler daha çok uyuma eğilimindedir. Yavru kediler gün içinde yaklaşık olarak 20 saat kadar uyku uyumaktadırlar. Gün içerisinde geri kalan sürelerinde ise enerjileri yüksek ve oyuncu tavırları vardır. Yavru kediler uyanık oldukları zamanlarda sahipleri ile iletişime geçmek ister. Kediniz ile aranızda güvenin temelinin atılacağı zamanlar yavruluk dönemleridir. Yavru kedilerin uyanık oldukları zamanlarda onlarla ilgilenmeli, oyun oynamalı ve kendilerini güvende hissettirmeniz gerekir. Yavru kediniz büyümeye başladığı zaman ise gün içinde uyuduğu saatlerde azalma meydana gelecektir. Yavru kediler büyümeye başladığında uyku sürelerinde kısalma, hareketlilik zamanlarında ise artışlar olur. Kedilerin uyumak için her zaman sessiz ve kendilerini güvende hissettikleri bir ortama ihtiyaçları vardır. Yavruluk dönemlerinden itibaren kediniz uykusu için doğru ortamı sunmanız önemlidir.

yavru kedi kaç saat uyur

Kediler Neden Gece Uyanık Olur?

Kedilerin gece uyumamalarının sebebi onlardan önceki atalarından gelen içgüdülerin ve genlerin sebep olduğu düşünülmektedir. Vahşi doğada yaşamış olan büyük kediler genellikle gece ya da alacakaranlıkta avlanırlar ve daha enerji dolu olurlar. Sabahları ise uyumak ve enerjilerini toplamak için geçirirler. Bu genlerin ve içgüdülerin aktarılması sebebiyle kedilerin gece pek fazla uyumadıkları düşünülmektedir. Tıpkı ataları gibi.

Yetişkin Kediler Gün İçinde Kaç Saat Uyur?

Yetişkinlik evresinde olan kediler gün içerisinde 12 - 16 saat kadar uyumaktadır. Tabi sizlere söylediğimiz bu süre ortalamadır. Bazı yetişkin kediler belirttiğimiz saatlerden daha az uyurken, bazı kediler de daha fazla uyumaktadır. Çünkü her kedinin uyku düzeni ve enerji seviyesi farklılık gösterir. Yetişkin kedinizin ne kadar uyuduğunu öğrenmek için onun gün içindeki uyku düzenini takip edebilirsiniz. Ayrıca kedinizin uyku düzenini takip etmeniz sayesinde herhangi bir sağlık sorunu yaşaması durumunda erkenden bunu fark edebilirsiniz. Kediniz gün içerisinde uyku düzeninden fazla ya da az uyuyor ise bu durumu kısa süre gözlemleyin. Eğer uyku düzenindeki bozukluk devam ediyor ise kedinizi veteriner hekime götürmenizde fayda vardır.

Yaşlı Olan Kediler Gün İçinde Kaç Saat Uyur?

Yaşlı kediler yaşının ilerlemesinden dolayı daha fazla dinlenme ihtiyacı hissederler. Bundan dolayı da yaşlı kediler yetişkin kedilerden daha fazla uyumaktadır. Kedinizin yaşlılık evresi bir hastalık evresi değildir. Bazı yaşlı kediler yaşlarına rağmen oyun oynamayı sever ve ev içerisinde aktif yaşantıları sürdürürler. Yaşlı kedilerin rahat bir uyku uyuyabilmesi için rahat, güvenli ve sıcak bir alan yaratmalısınız. Yaşlı kediniz yaşından dolayı hareket etmekte zorlanıyor ise mama/su kaplarını ve kumlarını onlara yakın olan yerlere koymanız onlara yardımcı olacaktır.

yaşlı kedilerin uyku süresi

Kedilerin Uzun Süre Uyumaya Neden İhtiyacı Vardır?

Bunun sebebi aslında net olarak bilinmemektedir. Tahmin edilen sebepler kedilerin gün içerisinde oldukça aktif hayvanlar olmalarıdır. Çevik oluşları ve yaptıkları hareketlerden dolayı enerji toplamak ve enerjilerini korumak için gün içerisinde oldukça fazla uyurlar. Onların uyudukları vakit genelde sabah ya da öğlen vakitleridir. Kediler geceleri pek fazla uyumazlar. Bunun sebebi ise atalarından kalan içgüdüleridir. Bu yüzden gün içerisinde uyuyacakları yerlerin sessiz ve güvenli olmasına dikkat ederler. Kedilerin de uyku aşamaları bizim gibidir. Önce hafif bir uykuya dalarlar ve daha sonra REM aşamasına geçiş yaparlar. Net olarak kanıtlanmamış olsa da kediler de REM aşamasında rüya görebilirler. Bunu anlamanız için kedinizi uyurken izlemeniz yeterli olacaktır. Uyku sırasında ayak hareketleri yapabilirler, bıyıklarını oynatabilirler ve mırıldanabilirler.

 

Kediler Nerede Uyur?

Bu sorunun da tam net bir cevabı yoktur aslında. Kediniz evin içerisinde kendini en çok nerede rahat ve güvende hissediyorsa orada yatacaktır. Değişen tek şey kış ve yaz aylarındadır. Kediniz kış aylarında genellikle sıcak olan yerlerde yatma eğilimindedir. Yaz aylarında ise kedilerine yatacak soğuk ve serin bir yer ararlar. Bunların dışında kedinizi evin geri kalan her yerinde uyurken bulabilirsiniz.

Yaşlı Kedilerin Günlük Uyku Saatleri Nasıldır?

Yaşı artık oldukça büyük olan kedilerin diğer kedilere oranla daha fazla uyudukları bilinmektedir. Çünkü artık belli bir yaşta olduklarından dolayı artık eskisi kadar enerjik değillerdir. Bu dönemde daha az hareket ederler, daha az mamayla beslenirler ve daha fazla uyuma eğilimdedirler. Genel olarak gün içerisinde 20 saate yakın uyudukları tahmin edilmektedir.

 

Yetişkin Kedilerin Günlük Uyku Düzenleri

Yetişkin kedilerin gün içerisinde uyuma sürelerinin 12 – 16 saat kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tabi bu süre kedinize göre değişiklik gösterebilir. Eğer miskin ve hareket etmeyi pek sevmeyen bir yapıda kediniz varsa bu süre biraz daha uzayabilir. Eğer hareketli ve oynamayı seven bir kediniz varsa bu süre kısalabilmektedir. Dikkat etmeniz gereken şey ise kedinizin gün içerisinde uyuması gereken fazla uyuduğu durumlardır.  Fazla uyku durumu çeşitli sağlık problemlerinin olduğunu ve yol açabileceğini göstermektedir. Eğer böyle bir durum varsa kedinizin sağlığı için veteriner hekiminize danışmanızda fayda vardır.

yetişkin kediler kaç saat uyur

 

Yavru Kedilerin Günlük Uyku Düzenleri

Yavru kedilerde uyku oldukça önemlidir. Gelişme evrelerinde oldukları için uyku süreleri diğer kedilere göre daha fazladır. Gün içerisinde 20 saate yakın bazen de daha fazla sürelerini uyuyarak geçirirler. Uyumaları için sessiz ve güvenli bir ortama ihtiyaçları vardır. Büyümeye başladıklarında ise bu uyku süreleri de kısalmaya başlayacaktır. Uyku süreleri kısaldıkça hareketleri ve enerjileri artacaktır. Ama eğer olağan durumlarda fazla uyuyorsa ya da pek hareket etmeye istekli değilse yavru kedinizi lütfen bir veteriner hekime götürün.

 

Kedinin Uyku Düzeni Değişikliklerine Dikkat Edin

Kediler genel olarak kendilerine has uyku düzenlerine ve saatlerine sahiplerdir. Ev içerisinde kedinizin uyku sürelerini gözlemlemeniz ve takip etmenizde fayda vardır. Çünkü kedinizin normalden fazla ya da daha az uyuması bazı sağlık sorunlarının belirtileri olabilmektedir. Eğer kedinizin uyku durumunda farklılıklar var ise ve bu durum devam ediyorsa, kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz.

 

Kediler Uyuduklarında Rüya Görüyor Mu?

Bilimsel olarak ner kanıtlamış olmasa da kedilerin uyudukları sırada rüya gördükleri düşünülür. Bunun sebebi ise kedilerin uykuları sırasında mırıldanması, bıyıklarını oynatması, ayaklarını hareket ettirmesi, nefes alış ve verişlerinde farklılıklar ve kuyruklarının hareket halinde olması gibi belirtiler bu durumu işaret etmektedir. Kediler rüyalarını ise REM uykusu sırasında görmektedir. Kediler uyumak için kendilerini güvenli hissetmelidir. Kediniz ev içerisinde kendini en güvende hissettiği alanda uyuyacatır. Uyku sırasında kediyi rahatsız etmemeye dikkat edin.

kedilerin uyku düzeni nasıldır

Kedi Cinsleri Arasında En Çok Uyuyanlar Hangileridir?

Tüylü dostlarımız kediler uykuyu seven yapıları ile nam salmıştır. Ama bazı kedi ırkları diğer kediler göre uykuyu daha fazla sevmektedir. Uykuyu en çok seven kedi ırkları şunlardır;

Bu kedi ırkları diğer kedi ırklarına göre daha fazla uyuma eğilimi göstermektedir.

Kediler Kaç Saat Uyuduğu Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kediler Aralıksız Kaç Saat Uyur?

Kedilerin aralıksız uykuları enerji harcamasına, ortama ve cinse göre farklılık gösterir. Genelde ev ortamında olan kediler 15 saat kadar uyumaktadır. Kediler 1 gün içinde yaklaşık 20 saatlerini uykuda geçirir. Uyku saatlerinde farklılık yavru, yetişkin ve yaşlılık dönemlerinde değişiklik gösterir.

Kedim Çok Uyuyor Normal Mi?

Kediler genel olarak uykuyu seven hayvanlardır. Gün içerisinde kedilerin uzun saatler uyuması normaldir. Ama kediniz normal uyku düzeni dışını çıkıyor ve uyku düzeninde değişiklikler oluyor ise, veteriner hekiminize kontrole götürmelisiniz.

Erkek Kediler Kaç Saat Uyur?

Kedilerin uyku düzeni dişi ve erkek arasında pek bir farkı yoktur. Erkek kediler dişi kediler gibi günde 15 saat kadar uyumaktadır. Uyku düzeni kediden kediye göre değişmektedir.

Yavru Kedi Kaç Saat Uyur?

Kedilerin en çok uyuduğu ve uykuya ihtiyacı olduğu dönem yavruluk dönemleridir. Yavru kedilerin gün içerisinde 20 saat kadar uyumaktadır.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

Etiketler: Kediler Kaç Saat Uyur
Ağustos 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.