İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri

İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri

İran Kedisi

Bu yazı 28.09.2023 tarihinde güncellenmiştir.

İran kedileri dünya genelinde bilinen ve en çok evde beslenen kedi ırklarının arasında yerini almaktadır. En eski kedi ırklarından bir tanesidir. İran kedileri kendilerine özgü olan yüzleriyle, tüy yapılarıyla, sahiplerine olan bağlılıkları ile ve zekalarıyla bilinen bir kedi ırkıdır. Persian ya da Fars Kedisi olarak da bilinmektedir. Şimdi sizlere bu büyüleyici kedi ırkını daha yakından ve detaylı anlatalım.

İran Kedisinin Kökeni Neresidir?

İran kedilerinin anavatanı ve kökeni İran’a dayanmaktadır. İran kedisinin 1600’lü yıllarda Avrupa’ya gelişi ise bir gezgin olan İtalyan Pietro Della Valle sayesinde olmuştur. İran kedileri Avrupa’da yayılmaya başladıktan sonra yavaş yavaş tüm dünyanın da ilgisini çekmeye başlayan bir kedi ırkı olmuştur. 17. Yüzyıllarda Avrupa’da pek çok sarayda görülmüştür. Gezgin olan Pietro Della Valle’nin yazılarında İran kedilerinden bahsedildiği bilinmektedir. İran kedileri günümüzde hale popülerliğini koruyan ve evde en çok bakılan kediler arasında bulunmaktadır.

İran Kedilerinin Fiziksel Özellikleri Nasıldır?

İran kedilerinin surat yapıları kendilerine özgü ve has bir yapıdadır. Burun kısımları basık bir yapıdadır. Burun kısımlarının basık bir yapıda olmasından dolayı solunum sıkıntıları ve göz hastalıkları (göz akıntısı) gibi problemler yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda veteriner hekiminize gitmeyi ihmal etmeyin. Kafa yapılarının hatları yuvarlaktır. Gözleri iri bir yapıdadır. Bacakları ise kısadır ve bu sebepten gövde kısımları yere yakın olmaktadır. İran kedileri oldukça kuvvetli bir kas yapısına sahiptir. En dikkat çekici fiziksel özelliklerinden bir tanesi ise tüyleridir. İran kedilerinin tüyleri yumuşacık, sık ve oldukça uzun bir yapıya sahiptir. İran kedilerinin tüy renkleri farklı tonlarda görülebilmektedir. En sık görülen rengi ise sarı renkli olanıdır. İran kedileri yaklaşık olarak 4 – 6 kg arasında bir ağırlığa ulaşmaktadır. Boyları ise 24 – 38 cm arasında değişiklik göstermektedir.

İran Kedilerinin Karakteristik Özellikleri Nedir?

İran kedileri diğer kedilerin aksine son derece sakin ve uysal bir kedi ırkıdır. Oldukça sevecen bir yapıya sahiplerdir. İran kedileri sahiplerine olan sevgi ve bağlılıkları ile bilinen bir kedidir. Ama onların bu sevgi ve sadakatini sizin kazanmanız gerekmektedir. Sevilmekten çok hoşlanırlar ve bunun için etrafınızda dolaşırlar ya da kucağınızda saatlerce yatabilirler. İran kedileri evde sakin, sessiz ve huzurlu bir ortam ister. Çünkü bu kediler gürültüden pek hoşlanmazlar. Evde tek başlarına sıkılmadan kalabilirler. İran kedisi evde olan kişilerle uyum içerisinde yaşayabilmektedir ve kolay adapte olmaktadırlar. Ayrıca son derece akıllı ve çabuk öğrenebilen bir kedi ırkıdır. Evde bakması ve beslemesi kolay olan bir kedi ırkıdır. Dikkat etmeniz gereken nokta iste tüylerinin bakımlarıdır.

İran Kedisi Mizacı Nasıldır?

Bakım İhtiyaçları

⭐⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐⭐

Sahiplerine Karşı Sevgileri

⭐⭐⭐⭐⭐

Oyun Oynama İstekleri

⭐⭐⭐

Çocuklar İle Arası

⭐⭐⭐⭐⭐

Uysallıkları

⭐⭐⭐⭐⭐

Saldırganlık Seviyeleri

⭐⭐

Ses (Miyavlama)

Zeka Seviyeleri

⭐⭐⭐

İran Kedilerinin Ömürleri Ne Kadardır?

İran kedilerinin ortalama olarak ömürleri 12 – 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Tabi bu süre iyi bir bakım ve sevgiyle uzayabilmektedir. Kedinizin sağlığı ve yaşamı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

**İran Kedileri Dünyadaki İlk Kedi Şovunda Yer Almıştır**

İran kedileri günümüzde olduğu kadar eski yıllarda da oldukça bilinen ve popüler olan bir kedi ırkıdır. İran kedileri 1871 yılında Crystal Palace’de yapılmış olan ve dünya çapında bir ilk olarak yapılan kedi şovunda İran kedilerinin de sahnede olduğu bilinmektedir. Hatta İran kedilerinin düzenlenmiş olan bu organizasyonda En İyi Gösteri ödülüne layık görüldüğü bilinmektedir. İran kedileri şovu izlemeye gelen insanları kendine hayran bırakmıştır.

İran Kedilerinin Tüylerinin Bakımları Nasıl Yapılmalıdır?

İran kedilerinin tüyleri ipeksi ve uzun bir yapıya sahiptir. Kedinin tüylerinin aynı ipeksilikte ve uzunlukta kalması için düzenli olarak fırçalamanız gerekmektedir. İran kedilerinin tüylerinin bakımlar için her gün düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Kullanacağınız fırça kedinizin tüylerine uygun bir fırça olmalıdır. Tarama işlemini yavaş ve nazik bir şekilde yapmalısınız. Her gün düzenli olarak tarandığı zaman hem tüyleri ipeksi yapısını korur hem de ölü derilerden arınmış olurlar. İran kedileri zorunda kalmadıkça yıkanmamalıdır.

İran Kedilerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

İran kedilerine mama verirken ayarını fazla kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü gün içerisinde hareket düzeyleri fazla olmadığından dolayı kilo almaya meyilli bir yapıları bulunmaktadır. O yüzden mama ölçümleri konusunda kararsız kalırsanız veteriner hekiminizden bu konuda yardım isteyin. İran kedileri siz evde olduğunuz sürece yanınızdan ayrılmayacaktır. Bu hem size duydukları sevgiden hem de bağlılıktan kaynaklanmaktadır. Rutin olan tüy bakımlarını yapmayı unutmamanız gerekmektedir. İran kedileri evde olmaktan oldukça keyif alan kedilerdir.

İran Kedisinin Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İran kedisinin bakımında en çok dikkat edilmesi gereken şey sağlık durumlarıdır. Çünkü İran kedilerinde kalıtsal hastalıklar görülmesi diğer kedilere oranla daha yüksektir. Bu yüzden de İran kedilerinin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için düzenli aralıklar ile veteriner hekim kontrolünde olması gerekir. İran kedilerinin bakımlarında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise tüyleridir. İran kedileri uzun ve kabarık tüy yapısına sahiptir. Uzun tüyleri taranmadığı ve bakımı yapılmadığı zaman fazlasıyla dökülür. Ayrıca uzun tüyler birbirine dolanarak zaman tüylerin taranması da zor bir hale getirmektedir. Bu gibi durumların olmaması için İran kedisinin tüyleri günlük olarak taranmalıdır. İran kedilerinin bakımların için yedikleri mama da önemlidir. Çünkü İran kedilere fazla hareket etmeyi sevmeyen kediler olduklarından dolayı kilo almaya  meyillidirler. İran kedilerinin kilo alımlarını engellemek için onlara uygun mama seçilmeli ve porsiyonları doğru ayarlanmalıdır. İran kedinize en doğru mama seçimi ve beslenmesi için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

İran Kedilerinin Sağlıkları Nasıldır?

İran kedileri yüzlerinin basık bir yapıda olmasından dolayı bazı sağlık sorunlarına yatkındır. Göz enfeksiyonlarına, gözlerinde akıntı ve solunum yollarında sıkıntı yaşamaları gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı kedinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz. Gün içerisinde gözlerinde ya da nefes alışında herhangi bir sorun olursa en kısa sürede onu veteriner hekiminize götürünüz.

İran Kedileri Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

İran Kedisi Bakımı Zor Mu?

İran kedisinin bakımı diğer kedilere göre biraz daha zordur. İran kedilerinin tüyleri özenli ve düzenli bakım ister. Çünkü İran Kedilerinin tüyleri uzun ve ipeksi bir yapıdadır. Uzun süre taranmadığı zaman tüyleri birbirine dolanmaktadır. 

İran Kedisi Nelerden Hoşlanır?

İran kedileri sahiplerine olan sevgi ve bağlılıkları ile bilinen bir kedidir. Ama onların bu sevgi ve sadakatini sizin kazanmanız gerekmektedir. Sevilmekten çok hoşlanırlar ve bunun için etrafınızda dolaşırlar ya da kucağınızda saatlerce yatabilirler. İran kedileri evde sakin, sessiz ve huzurlu bir ortam ister. 

İran Kedisi Evde Yalnız Kalabilir Mi?

İran kedileri uysal ve sakin yapıya sahip kedi ırkıdır. İran kedileri evde yalnız kalabilir. Sadece yalnız kaldıkları süre boyunca mamalarının ve su kaplarının dolu olması önemlidir. İran kedileri sakin yapıda olduğu için evde yalnız kaldığı süre boyunca evdeki herhangi bir eşyaya zarar vermezler.

İran Kedisi Sahibini Sever Mi?

İran kedileri kedi ırkları arasında sahiplerine en bağlı ve sevgi dolu kedilerin başında gelir. Bu yüzden de İran kedileri hem sahiplerini sever hem de onlara oldukça bağlıdır. İran kedileri günlerini sahiplerinin kucaklarında yatarak, onlara kendilerini sevdirerek veya yanlarında olarak vakitlerini geçirirler.

İran Kedisinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

İran kedi ırkında bazı genetik hastalıklar görülmektedir. İran kedilerinde en sık görülen hastalık solunum yolları hastalıklarıdır. Basık yüz ve burun şekillerinden dolayı solunum yollarında sorunlar meydana gelir. Ayrıca kalça displazisi, polikistik böbrek hastalıkları, sindirim sorunları, göz problemleri ve hipertrofik kardiyomiyopati gibi hastalıklar da görülmektedir. İran kedinizin sağlıklı yaşam sürmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olması gerekir.

İran Kedisi Çok Tüy Döker Mi?

İran kedisi biraz daha fazla tüy dökmeye eğilimli kedi ırkıdır. Çünkü tüyleri yapısal olarak uzun ve kabarık yapıya sahiptir. İran kedilerinin tüy dökümünün azaltılması için günlük olarak tüy yapılarına uygun olan kedi tarakları ile taranması gerekir. Bu sayede tüy dökümleri en az seviyede olmaktadır.

İran Kedisinin Özellikleri Nasıldır?

İran kedileri zeka seviyeleri yüksek, uysal, sahiplerine aşırı sevgi dolu ve bağlı, sakin, hızlı öğrenebilen, diğer hayvanlarla anlaşan ve dost canlısı özellikleri ile bilinen kedi ırkıdır. İran kedileri birçok özelliğinin yanı sıra büyüleyici güzelliğe de sahiptir.

İran Kedileri Ne Kadar Büyümektedir?

İran kedileri dışarıdan bakıldığı zaman oldukça büyük ve kilolu görünmektedir. Böyle görünmelerinin sebebi ise kabarık ve uzun yapılı tüylerinden dolayıdır. Çünkü İran kedileri 3 - 7 kg arasında ağırlığa sahip olan kedilerdir. Kısacası kilolu yapıları yoktur. İran kedilerinin boyları ise 20 - 38 cm arasında değişiklik gösterir. Dişi İran kedileri erkeklerine göre hem daha kısa hem de daha zayıf yapılıdır.

İran Kedileri Kaç Yavru Doğurabilir?

Sağlıklı dişi İran Kedileri bir doğumunda 3 - 5 arasında yavru doğurmaktadır. İran kedisinin doğurduğu yavru sayısı kedinin yaşına, sağlığına ve kaçıncı doğumu olduğuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca İran kedilerinin doğumları diğer kedilere oranla daha zorlu geçmektedir. Bu yüzden hamileliği boyunca veteriner hekim kontrolünde olmalıdır.

İran Kedisi Kaç Yıl Yaşamaktadır?

İran kedileri ortalama olarak 12 - 15 yıl arasında değişen ömre sahiptir. İran kedilerinde bazı genetik hastalıklar göründüğünden dolayı iyi bi bakım ve düzenli veteriner hekim kontrolünde olması, sağlığı ve uzun yaşamı açısından oldukça önemlidir.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: İran Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Kasım 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.