10 Madde İle Batikon Hakkında Bilgiler

Batikon İçeriği

10 Madde İle Batikon Hakkında Bilgiler


Antiseptik ürünlerin kullanımı geçmişten günümüze kadar farklı çeşitlerde ve yollarda kullanımı yapılmış olan bir ürün grubudur. Antiseptik kelimesini günlük hayatımızda da sıklıkla duymaktayız. Antiseptik kelimesini son dönemlerde daha sık duymaktayız. Antiseptik kelimesi kısaca mikrop öldürücü olan ürünlere verilen genel bir addır. Bu ürünler ve ürün grubu sıklıkla sağlık alanında kullanılmaktadır. Antiseptik ürünler grubuna dahil olan birden fazla çeşit vardır. Genel özellik olarak ise mikrop öldürücü, engelleyici ve tedavi edici etkilere sahiplerdir. Bu sebeple de karşımıza hastanelerde, sağlık ocaklarında ve veteriner kliniklerinde çıkmaktadır. Bu antiseptik ürünler hem hayvan hem de insan sağlığında kullanıma uygun içeriğe ve yapıya sahip olacak şekilde üretilmektedir. Kullanılan antiseptik ürünler farklı özelliklere ve farklı kullanım alanlarına sahip olabilmektedir. En çok kullanılan antiseptik ürünler ise oksijenli su, batikon, zefiran ve etil alkol gibi ürünlerdir. Bu antiseptiklerden bir tanesi ise diğerlerine oranla daha fazla kullanılmaktadır. Bu üründe Batikon adı verilen antiseptik üründür. Batikon solüsyonun faydalarının ne olduğunu, nerelerde kullanıldığı, kullanımının zararı olup olmadığı gibi sorular sorulmaktadır. Haber yazısının devamında merak ettiğiniz tüm detaylar ve sorular yer almaktadır. 

 

Batikon

Batikon sahip olduğu antiseptik özellikleri sayesinde medikal alanların neredeyse her yerinde kullanılan üründür. En kısa tanımıyla bir deri antiseptiği olarak geçen solüsyondur. İçerik bakımında oldukça zengin ve fayda sağlayan malzemedir. Batikon sağlık alanlarının dışında olarak da evlerimizde de mevcut olan üründür. Kullanımı oldukça basit ve pratiktir. Sıvı bir yapıya sahiptir.

 

Batikon Ana Maddeleri ve İçeriği 

Batikon medikal sahalarda kullanımı olan ürün olmasında dolayı içerik yapısına ona göre hazırlanmaktadır. Solüsyon içeriği %10 oranında povidon, poli iyot ve iyodun maddeleri ana içeriğini oluşturmaktadır. İçerisinde yer alan bu maddeler sayesinde yara kullanımların mikrop öldürücü etkisi, diğer antiseptik solüsyonlara oranla çok daha yüksektir. Bu yüzde de en çok batikon kullanımı tercih edilmektedir.

 

Batikon Hangi İşlemler İçin Kullanıma Uygundur?

Batikon solüsyon farklı işlemler için uygun olan yapıya sahiptir. Farklı uygulamalar ve tedaviler için kullanım sahaları vardır. Batikon genel olarak bakıldığı zaman yara/yanık tedavileri için, pansuman işlemlerinde, ilk yardım durumlarında, jinokolojik işlemlerde, cerrahi müdahaleler için ve cilt mukozaları durumlarında kullanımı yapılmaktadır. Farklı işlemler için kullanımı sağlansa da sağlık ve tedavi temelli kullanımı sağlanmaktadır. Batikon solüsyon bir deri antiseptiği olarak geçmektedir. Bu kullanım sahalarına ek olarak da batikon solüsyonun başka çeşitleri de cerrahi el dezenfektanı olarak kullanılabilmektedir.

 

 

Batikon solüsyonun birbirinden farklı çeşitlerinin olduğu bilinmektedir. Bu çeşitler ise farklı işlemlerde kullanmak için uygun yapılara sahiptir. Batikon çeşitleri ve içerikleri aşağı kısımda yer almaktadır.

 

Batikon Çeşitleri ve İçerikleri

Batikon kullanım sahasının daha geniş olabilmesi ve farklı işlemlerde kullanılabilmesi adına birbirinden farklı çeşitte batikon üretimi yapılmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılanlar ise Batikon Solüsyon, Sprey Batikon, Krem Batikon ve Batikonlu Sıvı Sabun olduğu bilinmektedir. Peki bu ürünler arasındaki farkların neler olduğuna gelin hep birlikte bakalım.
Sprey Batikon: Sprey batikon diğer batikon türlerine oranla daha kolay ve pratik bir şekle sahiptir. Genellikle sprey batikonlar veteriner kliniklerinde hareketli ve tabiri caiz ise yerinde durmayan hayvanlar için kullanılmaktadır. Sprey yapısı sayesinde hızlı kullanımı yapılabilir. Ayrıca acil ilk yardım anlarında da kullanım avantajı sağlamaktadır. Oluşan enfeksiyonlar veya süper enfekte dermatozlara karşı en etkili olan üründür. Cilt antiseptiğine uygun olan içeriğe sahiptir.
Krem Batikon: Krem batikon kıvam olarak en yoğun hacme ve yapıya sahiptir. Hastanelerde, sağlık ocaklarında ve veteriner kliniklerinde rahatlıkla kullanımı yapılabilir. En çok kullanıldığı yer ise yapılan pansumanlar sırasındadır. Pansuman işlemleri sırasında kullanılan krem batikon, pansuman kapatıldıktan sonra yoğun kıvamının başka bir yere bulaşması engellenmiş olmaktadır. Bu sebeple de kapalı olan işlemlerde daha sık kullanımı tercih edilmektedir. Yoğun kıvamından dolayı çok az kullansanız bile yeterli gelecektir.
Batikon Solüsyon:Sıvı halde kullanılan batikon türüdür. Veteriner kliniklerinde ve hastanelerde kullanımı sağlanır. Genellikler 1lt olan şişelerde veya daha büyük boyutlarda mevcut bulunmaktadır. Batikon solüsyon cerrahi işlemlerde, yara ve cilt bakımlarında ve yanık tedavilerinde kullanım için tercih edilen üründür. Pratik kullanıma sahiptir.
Batikonlu Sıvı Sabun: Batikon solüsyondan sonra en çok kullanımı yapılan batikon çeşididir. Batikonlu sıvı sabun hijyen ve temizliğin ön planda olması gereken alanlarda kullanılır. Genel olarak 2 çeşit alanda daha sık kullanılmaktadır. Batikonlu sıvı sabun girilecek ameliyatlardan önce cerrahi el dezenfektanı ve el temizliği için kullanılır. Bir diğeri ise hastada işlem yapılacak olan bölge veya bölgelerin hijyenik bir hale getirilebilmesi adına o bölgelerde kullanımı yapılmaktadır. Kısacası dezenfeksiyon işlemleri adına kullanımı yapılmaktadır.

Görmüş olduğunuz gibi batikonun farklı çeşitleri sayesinde, farklı işlemler için kullanımları pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Belki de bu yüzden en çok tercih edilen antiseptik olarak geçmektedir. Batikon kullanımı sıklıkla tentürdiyot ürünü ile karıştırılabilmektedir. Birbirlerine benzeyen bu ürünler çok basit bir fark ile birbirinden ayrılabilmektedir. Peki bu iki ürün neden birbiriyle karıştırılmaktadır bir bakalım..


Batikon Solüsyon ve Tentürdiyot Kullanımı Farkı Nasıl Anlaşılır?

Batikon kullanımı bu kadar yaygın olmadan öncesinde tentürdiyot kullanımı yapılmaktaydı. Tentürdiyot ürünü de batikon gibi bir deri antiseptiği olarak kullanılmaktaydı. Birbirlerine içerik olarak oldukça benzeyen yapıları bulunmaktadır. Bu iki ürünü birbirinden ayıran özellik ise kullanımı ve içeriğinden dolayı kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir. Batikon kullanımı sırasında deri yüzeyinde bir acı veya batma hissi hissedilmemektedir. Ama tentürdiyot kullanımı sırasında ise deri yüzeylerin bir yanma ve keskin acı hissedilir. Aralarında ki temel fark aslında tam olarak budur. Günümüzde tentürdiyot kullanım sırasında yakmasında dolayı artık yerini, batikon solüsyon kullanımına bırakmıştır.

 

Batikon Solüsyonun Bilinen Yan Etkileri Var Mıdır?

Batikon solüsyonun bilinen 1 etkisi dışında zararlı veya yan etkisi bulunmamaktadır. Kullanım sırasında oluşabilecek yan etki ise iyotlardan kaynaklanmaktadır. Eğer iyotlara karşı herhangi bir alerjiniz veya hassasiyetiniz var ise batikon kullanımı yapılmamalıdır. Çünkü iyota alerjiniz var ise batikon kullanımı sırasında bir alerjik reaksiyon durumları oluşabilmektedir. Ve bu durumlarda ciddi sağlık sorunlarının tetiklenmesine yol açmaktadır. Batikon kullanımı sonrasında hayvanda ya da insanda bir yan etki görülmeye başlanıyor ise batikon solüsyon kullanımı kesilmelidir.

 

Batikon Solüsyonun Faydaları

Batikon solüsyonun düşünüldüğünden de çok faydası bulunmaktadır. Özellikle de cilt antiseptiği olarak kullanımı çok önemli ve faydalıdır. Batikon cilt yaralarında, pansumanlarda ve tedaviler için kullanıldığı zaman, ciltte olan mikropları öldürür ve yeni oluşumların önüne geçmektedir. Bu sayede de yararlar kısa süre içerisinde tedavi edilir ve iyileşme sağlanır. Ayrıca deriye uygulandığında bile yakma etkisi yapmadığından dolayı rahatlıkla kullanımı sağlanabilir. Batikon solüsyon ayrıca Topikal solüsyon olarak da geçmektedir. Bunun nedeni ise jinekolojik alanlarda da kolaylıkla kullanılabilmesinden dolayıdır. Kullanılan cildin hava almasına da olanak sağlamaktadır. Görüldüğü üzere batikon solüsyon hem antiseptik olarak hem de cilt için faydalı olan yara bakım ürünüdür.

 

Batikon Markaları ve Fiyatları

Aqua Batikon, Batiqon Batikon, Betadix Batikon, Kim-pa Batikon, Konix Batikon, Medbar Batikon markaları en çok bilinen ve kullanılan ürünlerdir. Fiyatları ise kaç litre olduğuna göre ve markasına göre farklılık göstermektedir. Batikon solüsyon ürününü almadan önce bu markalar arasında fiyat karşılaştırması yaparak, kendinize en uygun olanın siparişini verebilirsiniz.

 

Veteriner hekimler için alacakları çoğu malzemeyi tek bir firmadan almayı tercih etmektedir. Çünkü malzemeler farklı farklı yerlerden sipariş verildiği zaman hangi malzemenin ne zaman, onlara ulaşacağı pek bilinmemektedir. Veteriner hekimlerimizin kullandığı malzemeler hayvan sağlığı için olduğundan dolayı ürünlerin en kısa sürede onlara ulaşması gerekmektedir, Bu sebeple de hem hızlı gönderim sağlayan hem ürün içeriği geniş olan firmalar aramaktadırlar. Veteriner hekimlerin ve veteriner kliniklerinin bu ihtiyaçlarını ise Veterinermalzeme.com profesyonel ve donanımlı ekibiyle karşılamaktadır. 
Veterinermalzeme.com veteriner sarf malzemelerini ve daha birçok ürünün tedarikini ve satışını veteriner hekimlere yapan bir e-ticaret sitesidir. Kaliteli ürün ve hızlı kargo servisleri sayesinde hem malzemeler elinize kısa sürede ulaşacak hem de ürünlerde bir sorun yaşamayacaksınız.

 

Veterinermalzeme.com kliniklere ve veteriner hekimlere özel olan sitedir. Üye olmadan hiçbir şekilde sipariş veremez ve fiyatları göremezseniz. Sitedeki ürünlerin fiyatları da veteriner hekimlere ve veteriner kliniklerine özel olarak hazırlanıp belirlenmektedir. Siteye kolay bir şekilde üye olup siparişlerinizi verebilirsiniz. Site içerisinde Batikon solüsyon dahil geniş ürün yelpazesine sahiptir.

 

Kaynak: https://www.veterinermalzeme.com/aqua-batikon-antiseptik-solusyon-sprey-100-cc

 

 

 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

 

Etiketler: batikon
Ağustos 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.