Kedilerde İç Parazit Belirtileri, Tedavileri ve Aşıları

Kedilerde İç Parazit Belirtileri, Tedavileri ve Aşıları

Kedilerde İç Parazit

Evde bizimle yaşayan ve can dostumuz olan kedilerimizin yaşamları boyunca sağlıklı bir hayat sürmesini isteriz. Onların sağlıklı olmaları için elimizden geleni yaparız ama bazı durumlarda da hastalıkların önüne geçemeyebiliriz ya da semptomları gözden kaçırabiliriz. Kediler arasında sıklıkla görülen ve onları etkileyen sağlık problemi ise parazitlerdir. Parazitler iç ve dış olarak iki şekilde görülür. Dış parazitler kedinizin derisine ya da kürküne yerleşir. Dış parazitleri fark etmek biraz daha kolaydır. Ama iç parazitler ise kedinizin vücudundaki organlara yerleşir. Kedinizin vücudunda yaşayan parazitler onların sağlıklarını ciddi şekilde etkiler. Bu sebeple de bu durumu erkenden fark etmeli ve bir veteriner hekime gitmelisiniz. Bugün sizlere kedilerde iç paraziti, iç parazitin nedenlerini, belirtilerini, tedavi sürecini ve hangi ilaçların kullanıldığından bahsedeceğiz.

Kedilerde İç Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedinizde parazit olup olmadığını anlamak için onu gözlem altına almalısınız. Kediniz üzerinde yapacağınız iyi gözlem ve tespit sayesinde erken bir şekilde tedavisine başlanır. Parazitler yaşamlarına devam edebilmek için kendilerine canlı bir konak arar. Kediler de onlar için uygun birer konaktır. Parazitler kedilerde yaşamaya devam ederken kedilerin sağlıkları bu durumdan olumsuz etkilenir. Kedinizin dış etken ve çevresel faktörlerini de gözden geçirmeyi unutmayın. Enfekte olmuş olan diğer hayvanlarla temasta bulunmaları, dışarda zaman geçirmeleri ve kontamine olan yiyecek ya da su tüketimleri parazitlerin bulaşmasına yol açar. Bu yüzden de kedinizin hal ve hareketlerini iyi bir şekilde gözlemlemelisiniz. Kedinizde gözlem yaparken şu noktalara dikkat edebilirsiniz;

Kedinizin Dışkısında Olağan Dışı Bir Farklılık Var Mı?

Kedinizin kumlarını gün içerisinde temizlerken bir farklılık olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Genellikle kanlı kurt ya da solucan iç parazitler kedilerin tuvaletlerinde kolay fark edilir.

Kedinizin Kusma Sıklığı Çok Mu?

Kedilerin normal zamanda da kustuğu görülür. Bu durum normal olarak karşılanır. Ama kusma sıklığı git gide artmaya başladıysa ve devamlı bir hale geldiyse bu duruma solucan parazitinin sebep olmasından dolayıdır.

Kediniz Yemek Yemesine Rağmen Kilo Kaybı Yaşıyor Mu?

Kediniz gün içerisinde düzenli olarak mamasını yemesine ve aç kalmamasına rağmen gözle görülür bir şekilde kilo vermeye başladıysa durumu iyi değildir. Midesinde bu durma sebep olabilecek solucan paraziti olma ihtimali çok yüksektir.

Kedinizin Diş Etlerini Kontrol Edin

Sağlıklı ve normal kedilerin diş etleri pembemsi bir tondadır. Parazit sorunu yaşayan kedilerde ise diş etleri oldukça soluk bir yapıya sahiptir.

 

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedinizde parazit belirtileri iç ve dış parazit olmak üzere farklılık gösterir. Dış parazitler iç parazitlere göre daha kolay anlaşılabilir. Dış parazit belirtileri şu şekildedir;

  1. Ciltte oluşan lezyonlar
  2. Sağlıksız görünümlü ve güçsüzleşmeye başlayan tüyler
  3. Sağlıksız ve hasta bir görünüm
  4. Kulak kısımlarında kırmızı ya da siyah kabuklanmalar oluşur.
  5. Cilt yüzeyinde tahriş oluşumları görülür.

Dış parazit sorunu için tedaviye başlanmaması durumda, dış parazitin devamında iç parazit sorunları meydana gelir.

İç Parazit Belirtileri

  1. Kedilerin dışkılarında kan görülür (kum kaplarını temizlerken kontrol edin.)
  2. İştahta bir artış meydana gelir.
  3. Sık yemek yemeklerine rağmen gözle görülür bir kilo kaybı başlar.
  4. Karın kısımlarında gözle görülür şişlik bir şişlik oluşur.
  5. Gün içerisinde hep halsiz bir durumdadırlar.
  6. Sık bir şekilde kusmaya başlarlar.
  7. Anüs ve çevre kısımlarını sürekli olarak temizleme eyleminde olurlar.
  8. Tuvaletleri ishal şeklindedir.
  9. Nefes alıp verişlerinde zorlanırlar

Kedinizde bu ve benzeri semptomlar görmeniz durumda en kısa sürede kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürün.

 

Kedilerde Görülen Parazit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kancalı Kurt Nedir? Kedilere Nasıl Bulaşır?

Kedilerin bünyesine oldukça zarar veren parazitlerdir. Kedilerin vücutlarındaki bağırsakların astar kısımlarına yapışırlar. Bu sayede de kanla kendilerini beslerler. Bağırsak parazitleri kedilerin vücutlarına larvalara temasla ya da yumurtaların yutulması sonucuyla vücutlarına bulaşır ve yaşamlarını sürdürür.

Kediler Bu Durumdan Nasıl Etkilenmektedir?

Kancalı kurtlar yavru kediler için büyük risk teşkil eder. Kandan beslendiklerinden dolayı kedilerde kansızlık yaşanmasına sebep olur. Kancalı kurtlar yetersiz beslenme düzenine sahipve daha önceden tedavi yapılmış olan yavru kedilerin yaşamını büyük tehlikeye sokar. Kedilerde genel olarak ishal ve kan kaybının yaşanması gibi belirtiler gösterir.

Kedilerde Kancalı Kurt Parazitin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Veteriner hekimler tarafından kedinin dışkısından örnek alınarak tespiti yapılır. Alınan örnek veteriner hekimler tarafından mikroskopla incelenir ve sonuç ortaya çıkar.

Kedilere Bulaşmasının Önüne Nasıl Geçilir?

Kedinizde parazit olup olmadığını öğrenmek için yılda 1 ya da 2 kere dışkı testi yaptırabilirsiniz. Kedinizin yaşadığı ve bulunduğu ortamların temiz ve steril olması da önemlidir. Ayrıca kedinizin iç ve dış parazit aşılarını yaptırmayı ihmal etmeyin.

Kancalı Kurtlar Kediden İnsana Geçebilir Mi?

Kedilere bulaşmış olan kancalı kurtlar deri yoluyla insanlara da geçer. Kedinizde olan kancalı kurtlar ya da bağırsak parazitleri vücutlarından dışkı yoluyla bulundukları ortama bulaştırırlar. Bu sebeple de insana bulaşması yüksektir. Kancalı kurtlar insanlara bulaştığı zaman kaşıntı yaratır ve ağrılı bir enfeksiyon şeklinde kendini gösterir. Akciğer ve göz gibi önem arz eden organlara bulaşması durumunda kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Bir hayvanı sevdikten sonra mutlaka elleriniz yıkayıp temizlemelisiniz.

Kedilerde Bulanan Kancalı Kurt Paraziti Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Kedilere antiparizit bir ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi için Pyrantel Pamoate adındaki ilaç kullanılır. İlaç için kullanacağınız dozu veteriner hekiminize danışmanız gerekir. İlaç tedavisinden sonra kontrol için kedinizi veteriner hekime götürmeniz sağlıklı olacaktır.

 

Yuvarlak Solucan Paraziti

Kedilerde Yuvarlak Solucan Nedir? Kedilere Nasıl Bulaşır?

Yuvarlak solucanlar bağırsak parazitleri arasında en yaygın ve sık görülenidir. Kedilere bulaş olan ortamda bulunan larvalarda temasta, yavru kedilere annelerinin sütünden veya enfekte olmuş olan bir hayvanın yemesi sonucu bulaşmaktadır. Kedinizin bağırsak yollarındaki astara yapışırlar. O bölgeden kedinizin kanıyla beslenerek yaşamlarını sürdürürler ve çoğalırlar.

Yuvarlak Solucan Parazitler Kedileri Nasıl Etkilemektedir?

Yuvarlak solucanlar genellikle çoğu kedide bir semptom göstermez. Ama yavru kedilerde kilo kaybı, kusma ve ishal olarak etkilerini belli eder.

Yuvarlak Solucan Parazitlerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Diğer parazitlere yapıldığı gibi yuvarlak solucanların tespiti için de dışkı testi yapılır. Yuvarlak kurt antijenleri bir mikroskop altında incelenmektedir.

Kedinize Yuvarlak Solucan Bulaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Kediniz ev dışına çıkıyorsa eğer dışarıda herhangi bir kemirgeni kovalamadığından ya da temas etmediğinden emin olmalısınız. Kedinizin kum kabını gün içerisinde rutin bir şekilde temizlemeli ve temiz kaldığından emin olmanız gerekir. Ayrıca düzenli aralıklarla kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürmeniz bu gibi durumların öne geçilmesine yardımcı olur.

Yuvarlak Solucan Parazitlerinin Kedilerde Nasıl Tedavisi Yapılır?

Kedilere antiparizit bir ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi için Pyrantel Pamoate adındaki ilaç kullanılır. İlaç için kullanacağınız dozu veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Tedavisi bittikten sonra düzenli aralıklarla dışkı testinin tekrarlanması iyi olur.

Coccidia Paraziti

Coccidia Nedir? Kedilere Nasıl Bulaşır?

Coccidia paraziti tek hücrelidir ve kedilerin bağırsak duvarlarında yaşarlar. Bu parazit türü yavru kediler için daha çok tehlikeli olmaktadır. Yetişkin kedilere de kolaylıkla enfekte olurlar. Coccidia paraziti kedinizin kemirgen yemesiyle veya dışkı yoluyla bulaşmaktadır.

Coccidia Paraziti Kedileri Nasıl Etkiler?

Coccidia paraziti bulaşmış olan kedilerde bazen semptomlar görülmemektedir. En belirgin semptomlar ise yavru kedilerde görülür. Eğer yavru kedinin bağışıklık sistemi zayıf ise ishal şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Coccidia paraziti kediyi yüksek seviyede enfekte ettiyse kedinizde kusma, dehidrasyon, aşırı ishal görülür ve bu durum ölüme kadar gitmektedir.

Kedilerde Coccidia Paraziti Olduğu Nasıl Teşhis Edilir?

Diğer parazit türlerinin tespitinde yapıldığı gibi bir dışkı testi yapılmaktadır. Coccidia tespiti için kedinin dışkısı mikroskop altında incelenir ve pozitif olması durumunda tedavi süreci başlatılır.

Kedinize Coccidia Paraziti Bulaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Ev içinde baktığınız yavru kediniz varsa onlara 6 – 8 haftalık olduklarında ve 10 – 12 haftalık oldukların bir dışkı testi yaptırıp kontrol ettirmelisiniz. Bu testleri daha sonra rutin bir şekilde yaptırabilirsiniz. Ev içerisinde yaşayan kedinizin parazit kapmaması için ortamın temiz ve steril olması önemlidir. Ayrıca kum kaplarını ve bulunduğu bölgeyi her zaman temiz tutmalısınız.

Coccidia Parazitinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedinizin tedavisi veteriner hekimler tarafında yapılır. Albendazol adi verilen bir ilaç sayesinde antiparazitik bir tedavi süresi uygulanır. Kedinize verilecek olan ilaç dozları veteriner hekimler tarafından ayarlanmaktadır.

 

Tenya

Tenya Nedir? Kedilere Tenya Nasıl Bulaşmaktadır?

Tenya parazitleri kedilere en çok pirelerden bulaşmaktadır. Kediler temiz hayvanlar olduklarında dolayı kendilerini sürekli temizlerler. Bu temizlik sırasında tüylerinde enfekte olmuş pireleri yutarak vücutlarına sokarlar. Bir diğer durum ise enfekte olmuş olan fare ya da başka bir hayvanı avladıklarında kedilere bulaşmasıdır. Tenyalar kedilerin vücutlarında ince bağırsakta bağlanır ve orada yaşarlar. Kedinizin yedikleriyle beslenerek tenyalar yaklaşık 10 cm kadar boya ulaşırlar. Kedinizin tuvaletinde dökülerek kendilerini belli ederler.

Tenya Kedileri Nasıl Etkilemektedir?

Tenyalar kedinize diğer parazit türleri gibi çok ciddi ve kalıcı zararlar vermediklerinden dolayı küçük parazitler olarak bilinir. Kediniz yoğun bir tenyaya maruz kaldıysa eğer, yemek yemesine rağmen gözle görülür bir kilo kaybı yaşayacaktır.

Kedinizde Tenya Nasıl Teşhis Edilir?

Kedinizden alınan dışkıya test yapılarak tespiti sağlanır. Bunu dışında ise kedinizin kumunda, anüs kısımda, dışkısında ya da yattığı yerde küçük ve pirinç tanesi gibi olduklarını fark edebilirsiniz.

Kedilere Tenya Bulaşması Nasıl Engellenir?

Dikkat etmeniz gereken nokta kedinizin tenya larvasını ya da yumurtalarını taşıyabilecek olan hayvanlarla kesinlikle temas etmemesidir. Ayrıca kedinize yapılan testler sonrası da çıkan sonuca göre bir önlem almanız iyi olacaktır.

Tenya Paraziti İnsanlara Bulaşabilir Mi?

Tenyalar insanlara genel olarak enfekte olmuş pirelerle temastan ya da komtamine olmuş etlerin tüketilmesinden geçmektedir. Tenya bulaşmış olan insanlarda mide bulantısı, dışkıda tenya parçası/yumurtası görülmesi, ishal, aşırı kilo kaybı, kusma, karın ağrısı ve bağırsak iltihabı gibi semptomlarla kendini belli eder. Kedinizle yaşadığınız evin steril ve her zaman temiz olması gerekir.

Tenya Kedilerde Nasıl Tedavi Edilir?

Kedinizin tenya tedavisi için Prazikuantel enjeksiyonu yapılmaktadır. Tedavisi bittikten sonra son bir dışkı testi yapılarak kedinizde tenya olup olmadığına bakılır.

 

İç Parazitler Kediyi Öldürür Mü?

Yetişkin kediler için parazitlerin tedavisi biraz daha kolaydır ve doğru tedaviyle kısa sürede toparlarlar. Ama yavru kediler için parazitler ölümcül sonuçlar doğurur. Kedilere uygulanan parazit ilaçları veteriner hekimler tarafından belirlenir ve o doğrultuda tedavisi ilerletilir. Tedavi sürecinde kedinin yaşı, kilosu ve paraziti türü önemlidir. Erken teşhis ve doğru tedaviyle kediniz iyileşmektedir. Düzenli aralıklarla kedinizi veteriner hekim kontrolüne de götürmeniz önemlidir.

 

Kedilerde Neden İç Parazit Olur?

Kediniz hayatının belli bir döneminde parazit sorunlarıyla uğraşabilir. Parazitler kedinize birden farklı yolla bulaşabilmektedir. Bulaşma durumları anne sütlerinden, enfekte olan hayvanlardan ya da solucan yumurtalarını yutmalarıyla parazitle maruz kalırlar. Kedinizin parazit tanısı ve tedavisi veteriner hekimler ve veteriner klinikleri tarafından yapılır.

 

Kedilerde İç Parazit Durumunda Neler Yapılır?

Kedinizde iç parazit durumu olduğunu anladığınız zaman onu veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekim tarafından kedinize oral yolla verilen ilaçlarlar, enjeksiyonlarla ya da antiparazitik ilaçlarla tedavisine başlanır. Her hastalıkta olduğu gibi parazitlerde de erken teşhis önem tanışmaktadır.

 

Kedilerin Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Bizler nasıl hasta olduğumuzda iyileşmek için tedavi oluyorsak kedilerimizin de bu tür parazit hastalıklarına yakalandıklarında tedavi olmaları gerekir. Tedavisi yapılmayan kedilerde bu hastalık ölümle sonuçlanma gösterir. Ayrıca bu süre zarfında kediniz kilo kaybı, kusma, dehidrasyon ve halsizlik gibi onu yoracak semptomlarda görülecektir. Kedinizi iç ve dış parazitlerden korumak için iç/dış parazit aşılarını düzenli aralıklarla yaptırmalısınız. Ayrıca ev içerisi temiz ve steril olmalıdır. Kedinizin sağlıklı ve iyi bir yaşam geçirmesi için veteriner hekim kontrollerini ihmal etmeyin.

 

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca baktığınız canlıyı, sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedilerde İç Parazit Belirtileri, Tedavileri ve Aşıları
Nisan 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.