Kedilerde Göz Akıntısı, Sulanması ve Çapaklanması

Kedilerde Göz Akıntısı, Sulanması ve Çapaklanması

Kedilerde Göz Akıntısı, Sulanması ve Çapaklanması

Sevimli dostlarımız kediler hastalıklara karşı dirençli ve güçlü bir bünyeye sahip hayvanlardır. Ama vücutlarında hastalıklara karşı biraz daha zayıf ve narin olan bölgeleri vardır. Kedilerde bu bölgeler mideleri ve gözleridir. Kedilerin midelerinde problem oluşmaması için yedikleri mamalar ve beslenme düzenlerine dikkat edilmelidir.  Kedilerin gözlerinde olan hastalıklar oldukça ciddi sonuçlar doğurur ve hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. Göz bakımları yapılmalı ve gözlerinde akıntı, çapaklanma ya da sulanma gibi semptomlar görülüyorsa kısa sürede veteriner hekime başvurulmalıdır. Hastalığın erken teşhis edilmesi kedilerin hayatı için ciddi derecede önemlidir. Bugün sizlere kedinizde oluşabilecek göz problemlerini ve bunlara nelerin sebep olabileceğinden bahsedeceğiz.

 

Kedinizin Yakalanabileceği Göz Hastalıkları Nelerdir?

Göz Ülseri: Kedilerde görülen göz ülseri solunumdan kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta gözde akıntı ve kızarıklık meydana gelir. Eğer kedinizde göz ülseri varsa görme yetisinde fark edilir bir azalma meydana gelecektir. Bu da kedinizin hayatını olumsuz yönde etkiler.

Keratit: Kedilerde bu hastalık kornea dokusunun iltihaplanması olarak bilinmektedir. Eğer erken bir dönemde teşhis edilmeyip tedavisi yapılmazsa kedinizin korneasının yırtılmasına kadar ilerlemektedir. Bu hastalık boyunca kediniz etrafı bulanık görecektir.

Göz Travmaları: Kedilerde göz travmaları genellikler bir yere çarpmasından ya da başka kedilerle kavga etmeleri gibi durumlarda meydana gelir. Göz travması sonucu kedinizin hassas bir noktası olduğundan dolayı gözlerini sürekli kaşıma ihtiyacı hissederler gözlerinden devamlı yaşlar akar ve kısık bir şekilde bakmaya başlarlar.

Glokom: Bu hastalığa sahip bir kediniz varsa semptomlarından dolayı kolay bir şekilde fark edersiniz. Çünkü glokom hastalığına sahip kedilerde gözleri şişmeye ve normal olmayan bir şekilde büyümesini sürdürmeye devam eder.

Üçün Göz Kapağının Ortaya Çıkması: Üçüncü göz kapağının hayvanlarda ortaya çıkmasının sebebi gözleri korumak amaçlıdır. Kedinizde bu durumun oluşmasını direk olarak göz hastalıklarının habercisi olarak algılamalısınız. Üçüncü göz kapağı kedilerin vücudunun verdiği doğal bir tepkidir. Bu durum gözü iltihaplardan korumaya yöneliktir. Kedinizi kısa sürede veteriner hekime götürmeniz önemlidir.

Konjunktivit: Kedilerde gözün iltihaplanması durumlarında ortaya çıkan bir hastalıktır. Kedinin gözüne bakıldığı zaman şeffaf bir doku var gibi gözükmektedir. Bu hastalık göz kaşıntısı, gözde şişme ve göz akıntısı gibi semptomlarla kendini belli eder.

Kedilerde Körlük: Kedilerde körlüğün görülmesi birçok nedene (korneanın delinmesi, şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi) bağlı olmaktadır. Kedilerde ve diğer canlılarda körlük göz hastalıklarında gelinecek en son aşamadır. Bu noktaya gelinmemesi için kedilerde göz hastalıklarının erken teşhis edilmesi ve daha sonra tedaviye başlanması gerekir.

Kedinizde oluşabilecek göz hastalıklarına karşı kedinizin göz bakımıyla ilgilenmelisiniz. Ayrıca gün içerisinde kedinizi kontrol etmenizde önemlidir. Kendinizin gözünde ya da göze bağlı olarak kedinizde herhangi bir semptom görmeniz durumda veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir.

 

Kedinizde Göz Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kedinizde göz hastalıklarının belirtilerini semptomlarından anlayabilir ve erken bir şekilde tespit edilmesini sağlayabilirsiniz. Kedinizde görülebilecek göz hastalıkları belirtileri ise şu şekildedir;

  1. Kedinizin gözünde devamlı bir akıntı olması.
  2. Gün içerisinde devamlı olarak gözlerini kısarak bakması.
  3. Üçüncü göz kapağının oluşması ve iyice belirgin bir hale gelmesi.
  4. Kedinizin bir gözünün diğer gözünden daha büyük veya şiş olması.
  5. Gözde ve göz altlarında kızarıklık oluşumu.
  6. Gözün fazla çapaklanması ve iltihaplanması.
  7. Göz kapaklarında renk değişimlerinin meydana gelmesi.
  8. Kedinizin gözünde perde gibi ya da şeffaf bir tabaka oluşumu.

Kediniz herhangi bir göz hastalığı yaşıyorsa belirtileri genel olarak bu şekilde olacaktır. Eğer bu belirtiler kedinizde birkaç günden fazla sürüyorsa veteriner hekiminizle iletişime geçin. Ciddi ve ağır bir hastalıkların sonucu göz hastalıkları oluşabilmektedir. Bu sebeple de göz hastalıkları ve diğer hastalıklarda erken teşhis yaşamaları için hayati önem taşımaktadır.

 

Kedilerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Kedilerde göz çapaklanması durumu yüksek oradan sokaktaki kedilerde görülmektedir. Sokakta olan kedilerde gözlerde çapaklanma ya da gözlerinde akıntı olmasının sebebi ise dışarda sağlıklı beslenememeleri ve hijyenik olmayan ortamda bulunmalarından kaynaklanmaktadır. Gözlerde çapaklanma yavru kedilerde de görülmektedir. Bağışıklık sistemi ve bünyesi kuvvetli olmayan yavru kedilerde gözde çapaklanma görülür. Kedilerde görülen göz çapaklanmalarının ve göz hastalıklarının bir başka sebebi ise enfeksiyon kapmalarıdır. Kedinizde sadece göz çapaklanması ya da gözlerinde akıntı varsa evdeki tozlardan ya da başka etkenlerden dolayı kediniz enfeksiyona maruz kalma oranı yüksektir. Ama göz çapaklanma ve göz akıntısına ek olarak kedinizde halsizlik, hapşırık, burunda akıntı, kusma ve ishal gibi belirtilerde varsa soru kedinizin gözünde değildir. Bu gibi durumlarda ve kedinizin enfeksiyon kapması durumlarında kısa sürede veteriner hekime gidilmelidir. Kedilerde göz çapaklanmasına sebep olan diğer etkenlerden bir tanesi ise kedinizin aşılarının tam yapılmamış olması ve bu sebeple de bünyelerinin kuvvetsiz olmasından dolayıdır. Kediniz oyun sırasında gözünü bir yere çarptığı zamanda gözlerinde sulanma, akıntı ya da çapaklanma durumları yaşanmaktadır. Her türlü durumda kedinizin sağlığının iyi olması için veteriner hekim kontrolü önemlidir.

 

Kedilerde Oluşan Göz Çapaklanmasının Tedavisi Nasıl Olur?

Kediler çok temiz canlılar olduklarından dolayı gün içerisinde kendilerini temizlerler. Aynı şeklide göz kısımlarında patilerinin yardımıyla temizlerler. Buna rağmen kedinizin gözünde düzenli olarak çapaklanma oluyorsa kedinizin bir rahatsızlığının olması yüksek bir ihtimaldir. Kedinizin göz çevresini birkaç gün gözlemlemeniz gerekir. Daha sonrasında kedinizin gözünü steril olan suyla temizlemeniz ve çapaktan arındırmanız gerekir. Kedinizin gözünü silerken pamuk ya da peçete yerine gazlı bir bez kullanmanız daha doğru olacaktır. Steril suyla ıslattığınız gazlı bezi kedinizin gözünü silerek temizleyin. Gözü temizlerken bezi devamlı olarak kullanmayın. Gazlı bezle her seferinde 1 yeri temizleyin. Aynı gazlı bezi devamlı kullanmanız halinde enfeksiyonu yayarsınız. Gün içerisinde bunu 2 – 3 kere tekrarlayabilirsiniz. Eğer kedinizin gözündeki çapaklanma ertesi günde devam ediyorsa kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürün. Ayrıca ev içerisinde olan kirli ve tozlu ortamlarda kedinizin gözünde çapaklanma ve akıntıya sebep olur. Evde duruma müdahale etmek için ıslak olan bir pamuğu çaya batırdıktan sonra kedinizin göz kısmını ve çevresini temizleyebilirsiniz. Ama tabi kedinizi bir veteriner hekim kontrolüne götürmeniz daha sağlıklı ve kesin bir çözümdür. Veteriner hekiminizin önereceği damlaları da kullanabilirsiniz. Ama veteriner hekim size ilaç vermeden kedinizin tedavisi için herhangi bir ilaç kullanmayınız.

 

Kedilerin Gözleri Neden Sulanır?

Kedilerin gözleri sulandığı zaman gözyaşı olarak vücutlarından dışarı atılır. Kedilerden akan gözyaşları onların vücutları için bir koruma kalkanı görevi görür. Bu davranışın en temel amacı gözü korumaya almaktır. Kedilerin gözlerinin sulanması ve arkasından oluşan göz yaşları gözü nemli tutmaya yarar ve sağlıklı kalmasında yardımcı olmaktadır. Ama kedinizin gözleri normalinden fazla sulanıyorsa ve akıntı oluşuyorsa bir enfeksiyon ve sağlıklarını etkileyecek durumlar var demektir.  Kedilerin gözlerinde oluşan akıntılar birden fazla sebepten kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerden bazıları ise şunlardır;

  1. Epifora
  2. Göz Ülseri
  3. Yabancı Cisimlerle Temas: Bu durum kediler arasında sıklıkla yaşanmaktadır. Oyun esnasında ya da evde koşuştururken yabancı cisimlerin gözlerine batması durumu yaşanmaktadır. Bu gibi durumlarda göz akıntısı meydana gelir. Bu da vücudun kendini koruma yöntemidir. Enfeksiyon kapmaması için kedinizin gözünü steril bir suyla yıkanması gerekir. Eğer bu durumu kendi başınıza halletmekten çekiniyorsanız lütfen veteriner hekiminize başvurun.
  4. Alerji Oluşumu: Kediler toz veya polen alerjisine sahip olabilir. Bunun yanı sıra bazı yiyecek ve içecek türlerine de reaksiyon gösterebilirler. Bu sebeple de göz akıntısı, kaşınma ve devamlı hapşırma gibi semptomlar oluşur. Kedinizin neye alerjisi olduğunun net bir şekilde anlamak için veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerekir.
  5. Kedi Gribine Yakalanması: Kediler arasında sıklıkla görülen bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Kedilerde göz akıntısına ise Herpes virüsü ve Kedi Kalisivirüsü neden olmaktadır. Göz akıntısına ek olarak burunda akıntı, hapşırık, iştahta eksilme ve halsizlik gibi semptomlar görülür. Kısa sürede veteriner hekim kontrolüne gidilmelidir.

Kedinizin neden gözünün sulandığını ya da gözlerinde neden akıntı meydana geldiğini anlayabilmek için onu gözlemlemeniz ve semptomlarına bakmanız gerekir. Eğer ne olduğundan emin olamıyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun. Ayrıca düzenli aralıklarla kedinizin göz bakımını yapmayı ihmal etmeyin.

 

Kedilerde Göz Akıntısı ve Sulanması Nasıl Engellenir?

Kedinizin göz akıntısı ve gözlerde olan sulanmalar sağlıklarıyla ilgilidir. Bu durumların önüne geçmek için kedinizin aşılarını aşı takvimine uygun bir şekilde takip etmeli ve yaptırmalısınız. Kedinizi riskli alanlardan, kalabalık ortamlardan ve hasta olan canlılardan uzak tutmalısınız. Ayrıca düzenli aralıklarla kedinizin gözlerine bakım yapmalı ve temiz tutmalısınız. Kedinizi gözlemlerken gözlerinde akıntı, çapaklanma, sulanma, kızarıklık, göz şeklinde değişiklik ve bulanık görünme gibi semptomları görüyorsanız direk veteriner hekiminizle iletişime geçin. Erken teşhisler kedinizin sağlığı için hayati önem taşır.

 

Kedilerde Oluşan Göz Akıntısı ve Sulanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde göz akıntısının ve gözlerde oluşan sulanmanın tedavisinden önce bu problemin nedeni belirlenir. Veteriner hekim tarafından yapılan kontrollerden sonra kedinizde neden göz akıntısı ve sulanması olduğu tespit edilir. Daha sonrasında veteriner hekim tarafından tedavi süreci ve nasıl ilerleneceği belirlenir. Kedinizin sağlığı için evde tedavisini yapmayı ya da veteriner hekimin bilgisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmaya çalışmayın.

 

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca baktığınız canlıyı, sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

 

 

Etiketler: Kedilerde Göz Akıntısı, Sulanması ve Çapaklanması
Mayıs 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.