Kediler Neden İshal Olur? Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?

Kediler Neden İshal Olur? Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?

Kediler Neden İshal Olur? Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?

Kediler arasında ishal durumu yaygın olarak görülebilmektedir. Birçok kedi sahibi ishal sebeplerinden dolayı veteriner kliniklerini ziyaret etmektedir. Kedinizin tuvaletini sulu ve devamlı yapmaya başladıysa ishal olduğunun net bir belirtisidir. Kediler arasında görülen ishal durumu oldukça kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. Kedinizin kumu temizlerken kumu gözlemeniz ve tuvaletlerinde bir farklılık fark etmeniz uzun sürmeyecektir. Kedilerde ishal durumuna birbirinden farklı etkenler sebep olmaktadır. Kedinizin neden ishal olduğunun en net sebebini sizlere veteriner hekiminiz söyleyecektir. Bizse bugün sizlere kedinizin neden ishal olabileceğinden, bu durumların nasıl önüne geçebileceğinizden ve bu durumda kedinize nasıl bakmanız gerektiği durumlar hakkında bilgilendireceğiz.

 

Kedilerin İshal Olması Onları Nasıl Etkilemektedir?

Kedilerde ishal durumu erken zamanlarda fark edildiği ve tedaviye başlandığı zaman, kediniz kısa sürede eski sağlığına kavuşacaktır. Ama ishal durumunun beklenenden geç fark edilmesi ise kedinizin sağlığı olumsuz derece etkileyecektir. Kedilerde ishal durumu geç fark edildiği zaman, kediniz bu süre içerisinde hızlı bir şekilde kilo kaybetmeye başlayacaktır. Bu sebeple de bağışıklık sistemleri ve vücudu da bu durumdan kötü şekilde etkilenecektir. Kedinizin bu gibi zor durumlardan geçmemesi için ishal durumu erkenden fark etmeli ve onu tedavi için veteriner hekiminize götürmelisiniz. Ayrıca veteriner hekimlerin kontrolünden sonra kedinizin neden ishal olduğunu net bir şekilde öğrenebilir ve bu durumun bir daha olmasının önüne geçebilirsiniz.

Genel olarak kedilerde ve diğer hayvanlarda görülen ishal sorununun birden farklı sebepleri vardır. İshal tek bir sebepten olmamaktadır. Kedinizin ishal olmasına yediği mamadan, beslenmesinden veya bakterilere kadar birçok etken bulunmaktadır. Sizler için kedilerin en çok ishal olmasının nedenlerini araştırdık ve aşağı kısımda detaylı bir şekilde açıklamaya başlıyoruz.

 

Kediler Neden İshal Olmaktadır?

Kedilerde ve diğer hayvanlarda oluşan ishal sorunu farklı sebeplerden ve durumlardan ortaya çıkmaktadır. Kedinizin ishal olmasına sebep olabilecek başlıca ve yaygın olan sebepler ise şe şekildedir;

  1. Kedilerde ne çok ishale sebep olan başlıca durum beslenmesinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Kedinizin mamasını değiştirdiğiniz zaman, fazlaca süt tüketmesi, çiğ olan et veya tavuk yemesi ve bozuk gıdaları yemesi gibi etkenler kedilerde direk ishale sebep olmaktadır.
  2. Parazit ve bakteri kaynaklı olarak da kediler ishal olabilmektedir. Parazit kaynaklı ishaller genellikle sokakta yaşamak zorunda kalan kedilerde daha sık görülmektedir. Kedilerde oluşan bağırsak parazitlerinden dolayı ishal sorunu meydana gelmektedir.
  3.  Kedilere bulaşan virüs kaynaklı hastalıklar ishal olmalarına sebep olur.
  4. Kedilerin stres seviyeleri yüksek olduğu zaman da ishal oluşumları meydana gelmektedir. Kediler narin canlılar olmasından dolayı bazı durumlar stres seviyelerini tetikleyebilmektedir. Mesela evlerinin ve yaşam ortamlarının değişmesi, eskisi kadar ilgi gösterilmemesi ve sevilmediğini hissetmesi gibi etkenler kedinizin stres seviyesinin yükselmesine ve bu sebeple de ishal sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
  5. Kedilerin bağırsaklarına ve sistemlerine mikrop ve bakterilerin bulaşmasından dolayı ishal durumları ortaya çıkar.
  6. Kısa süre içerisinde fark edilmesi gereken ve kedinizin sağlığı için tehlikeli olan ise bağırsak ve mide tümörlerinden kaynaklı ishal durumlarıdır.
  7. Kedinizin troidleri fazla çalışıyor ise bu durumda ishale sebep olmaktadır.
  8. Ayrıca kedinizde organ yetmezliği durumları da belirli şartlarda ishale sebep olabilmektedir.
  9. Bünyesine zehirli olan ve etkileyici olan ilaçları yutmaları.
  10. Kediler arasında görülen viral hastalıklardan kaynaklı ishal durumları da vardır. Bu viral hastalıklardan bazıları FIP ve Kedi Gençlik Hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalıklar ishalin yanı sıra, erken müdahale edilmemesi durumlarından kedilerde ölüme kadar gidebilmektedir.
  11. Kediler olan bazı metabolik hastalık durumlarından kaynaklı olarak ishal problemleri başlayabilmektedir. Mesela pankreas yetmezliği durumu ve kronik olan karaciğer hastalıkları gibi durumlar yaşamalarından dolayı ishal durumunun meydana gelme ihtimali vardır.

Gördüğünüz gibi kedilerin ishal durumlarının sebepleri birbirlerinden oldukça farklılık göstermektedir. Bazı ishal durumları daha az zararlı iken, bazıları da kediniz için ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Böyle olumsuz durumların önüne geçebilmek için ve kedinizin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için, ishal durumlarını erkenden fark etmeli ve direk olarak veteriner hekiminizin kontrolüne götürmelisiniz. Böylece kediniz yaşamı için gerekli olan desteği veteriner hekimlerimiz tarafından alabilmektedir.

 

Kedilerin İshal Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Belirtiler Nelerdir?

Kedilerin ishal olduğunu en net bir şekilde kumlarını temizlerken anlayabilirsiniz. Kediler ishal durumlarında dışkılarını sıvı veya yumuşak bir yapıda olacaktır. Bazen dışkıları o kadar sıvıdır ki idrarları ile karıştırılabilmektedir. Kedileri ishal oldukları zaman dışkılarını sıvı ve cıvık bir şekilde yapabilmektedirler ve bazı durumlarda rengi ishal soruna bağlı olarak koyu veya sümüksü yapıda olabilmektedir. Kediler isal belirtiler ise şu şekildedir;

  1. Sürekli olarak tuvalete çıkarlar. Genel olarak da sıvı dışkı yaparlar.
  2. İştah kaybı ve kilo verme başlar.
  3. Genel olarak kedinizde bir keyifsizlik ve halsizlik durumu oluşur.
  4. Bu dönemde fazla su içmeyeceğinden dehidrasyon durumuna maruz kalırlar.
  5. Yaptıkları dışkılar ise olduğundan daha kötü kokular yaymaya başlar.
  6. Bazı durumlarda ise ishallerinde kan görülebilmektedir.
  7. Ek olarak da bazı kedilerde bu belirtilere ek olarak kusma durumlarında görülebilmektedir.

Kedinizde bu semptomları görmeye başladığınızda veya kumlarında sıvı dışkı gördüğünüzde lütfen kısa süre içerisinde kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürün.

 

Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?

Kedilerde ishal durumlarına sebep olan etkenlerden birinin stres seviyeleri olduğundan bahsetmiştik. İşte tam olarak kedinizin ev içerisinde strese sokacak durumlarda uzak tutmanız gerekmektedir. Ev içerisinde değişiklik yapılması, yaşam alanının değiştirilmesi, ona yeterince ilgi ve sevgi göstermemeniz kedinizin stresini arttıracak ve bu durum zamanla ishal sorununa evrilecektir. Kedinizin strese girmemesi adını bu ve buna benzer etkenlerin oluşmamasına dikkat etmelisiniz. Kedilerin mamasında sık sık değişikliğe gidilmesi de onların ishal yapan sebepler arasındadır. Bu yüzdende kedinizi beslediğiniz kuru, yaş ve takviye mamaları çok sık değiştirmemeye özen gösterin. Ayrıca kedinize çiğ tavuk/et gibi gıdaları ve sütü fazla vermemeye de dikkat etmelisiniz. Aksi halde bu durum kedinizin sindirim sistemini etkiler ve ishal olması ile sonuçlanır. Kedinizin gün içerisinde yeteri kadar su içtiğinden de emin olmayı lütfen unutmayın. Bu durumları yapmanıza rağmen kedinizde ishal görülüyor ise yukarıda sıraladığımız sağlık sorunlarından birini yaşıyor olabilme ihtimali vardır. O yüzden onu en kısa süre içerisinde veteriner hekiminize götürmelisiniz. Böylece ishal sorunun neyden kaynaklandığını ve tedavi süresince nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında veteriner hekiminiz sizi bilgilendirecektir.

 

Kedilerde İshal Sorunları Nasıl Tespit Edilmektedir?

İshal farklı sebeplerden oluşmasından dolayı, farkı uygulamalar ile tespit edilebilmektedir.

Kedilere Yapılan İdrar ve Kan Tahlili İle Tespit

Kedilere yapılan bu testler sayesinde, kedinizde oluşan ishal metabolik ise kolayca tespit edilebilmektedir. Mesela troid ve pankreas kaynaklı durumlar bu şekilde tespit edilebilmektedir.

Kedilere Yapılan Kolonoskopi ve Endeskopi İle

İshal durumlarının kalın bağırsaktan veya mideden kaynaklı olup olmadığının anlaşılmasına olanak sağlar.

Kedilere Yapılan Dışkı Tahlili İle Tespit

Kedilere yapılan dışkı tahlili sayesinde ise, ishal durumu parazitlerden kaynaklı ise bu şekilde tespiti yapılabilmektedir. Kedinizin dışkısından bir örnek alınarak test yapılır ve parazit kaynaklı bir sorun var ise kısa sürede belli olmaktadır.

Kedilerde Röntgen İle Tespit

Kediye yapılan röntgen ve gerekli kontroller sayesinde tümör veya yabancı cisim kaynaklı olup olmadığı veya herhangi bir sorun olup olmadığı görülebilmektedir. Mide ve bağırsaklar için gerekli işlemdir.

 

Kedilerde Oluşan İshal Durumları Sonrası ve Tedavisi Nasıldır?

Yapılması gereken ilk şey kedinizi bir veteriner kliniğine götürmeniz gerektiğidir. Veteriner hekimler tarafından kediler muayene edilir ve ishalin nedeninin tespiti yapılır. Daha sonrasında ise ishal nedenine göre uygun bir tedavi süreci başlatılmaktadır. Mesela kedinizde mama değişimlerinde kaynaklı bir ishal var ise veteriner hekiminiz tarafından doğru mama ve beslenme programı alabilirsiniz. Başa bir durum ise mikrop veya parazit kaynaklı bir ishal durumu var ise veteriner hekim kontrolünde parazit ilaçları ve gerekli takviyeler ile tedavi süreci sağlanmaktadır. Veteriner hekiminizin yazmadığı ilaçları lütfen kedinize vermeyiniz. Kedinizde kronik sebeplerden ve hastalıklardan oluşan bir ishal durumu var ise tedavi süreci diğerlerine oranla biraz daha uzun olacaktır. Bu dönemde kedinizin yanında olmaya özen gösterin ve veteriner hekiminizin belirlediği semptomlara uygun olan tedavi adımlarını uygulayın. Kedilerde olan yabancı cisim ya da tümörlerden kaynaklı oluşan ishallerin tedavilerinde ise gerekli durumlarda cerrahi operasyonlar yapılarak tedavi edilebilmektedir. Eğer ki kedinizde ishalin neden kaynaklandığı bulunamıyor ya da geç sonuçlar verecek ise bünyesi için vitamin/mineral, gerekli antibiyotikler ve serumlar ile kedilere takviyeler yapılabilmektedir. Tabi tüm bu aşamalar veteriner hekiminizin gözetiminde ve doğrultusunda ilerletilmektedir. Kedilerinizde ishal sonrası durumlarında ise şunlara dikkat etmelisiniz;

  1. Vücutları ishal sürecinde su kaybedecektir. Bu süre içerisinde bolca su içtiklerinden emin olmalısınız. Bu sebeple de su kaplarında sürekli temiz ve taze su bulundurmanız daha iyi olacaktır.
  2. Veteriner hekiminiz kediniz için ilaç veya takviye bir ürün verdiyse kullanmayı ihmal etmeyin. Ayrıca kendi kafanıza göre ya da veteriner hekiminize sormadan başka bir ilaç vermeyin.
  3. Tedavileri süresince stresten uzak ve güvende hissedecekleri alanlar yaratın. Ve yeterince yanlarında olmaya özen gösterin.
  4. İshal tedavisi süresince veteriner hekiminiz ile iletişim halinde olun. Eğer tedavi süresinde herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşırsanız veteriner hekimiz ile direk iletişime geçin.

 

İshal Olan Kedilere Verilebilecek Yiyecekler Nelerdir?

Kedilere ishal dönemlerinde haşlanmış yumurta, yağsız olan tavuklar, patates ve beyaz pirinç gibi gıdalar kedilere bu dönemlerde verilebilmektedir. Yine de siz bir olumsuzluk olmaması adına veteriner hekiminize danışabilirsiniz. İshal dönemlerinde kedinizin midesini ve sindirim sistemini yormayacak veya rahatsız etmeyecek gıdalar ile beslemeye özen gösterin.

 

Kedilerin İshal Durumlarında Uzak Durmanız Gerekenler Nelerdir?

İshal sorunu yaşayan kedilere verilmemesi gereken bazı ürün ve besinler bulunmaktadır. Bunların en başında ise süt ve yoğurt gibi besinler gelmektedir. İshal olan bir kedi süt ve yoğurdu düzgün bir şekilde sindiremeyeceğinden dolayı, bu durum direk olarak midesini etkileyecek ve ishal sorununu iyice tetikleyecektir. Ayrıca dikkat etmeniz gereken diğer iki unsurda bir ise, veteriner hekiminizin size tavsiye etmediği ilaçları kullanmanız olacaktır. Veteriner hekiminizin size vermediği hiçbir ilacı ve takviyeyi kullanmamalısınız. Bir diğer unsur ise kedinizin hassas olduğu bu dönemde beslenme düzenlerinde ve mamalarında değişiklik yapmamaya özen gösterin. Mama değişikliği de zaten var olan ishal durumunu kötü derecede etkileyebilmektedir.

Kedilerde İshal Sorunları Ne Zaman Geçmektedir?

Sağlıkları yerinde olan kedilerde genel olarak ishal durumları 24 – 48 saat arasında bitmektedir. Kedilerde genel olarak bu durum fazla üzün sürmemektedir. Hele ki bu süre içerisinde yemeğini yeterince yiyor ve keyifleri yerinde ise çok ciddi bir sorunları olmayabilmektedir. Ama göz önünde bulundurmanız gereken etmenler ve durumlarda vardır. Tabi bu durumu kedinin bir sağlık sorunu olması ve yaşlı olması gibi etkenlerden dolayı farklılık gösterebilmektedir. Her ne olursa olan kedilerde ishal durumları ve sorunu 48 saati geçti ise direk olarak veteriner hekiminize başvurmanız gerekecektir. Çünkü bu durum ve sürede artık veteriner hekiminizin durma müdahale etmesi gerekmektedir. Ayrıca ishal durumları yeni bile olsa, kedinizin dışkısında kan gördüğünüz zaman vakit kaybetmeden veteriner kliniğine gitmeniz kedinizin sağlığı için son derece önemlidir.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kediler Neden İshal Olur? Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?
Eylül 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.