Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Kedi Tırmığı

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Bu yazı 05.06.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella Henselae isimli bakteriyel bir enfeksiyöz etkenin yol açmış olduğu bir enfeksiyon hastalığı olarak bilinmektedir. Kedi tırmığı hastalığı bu bakteriye sahip olan kedilerin tırmalaması ve ısırması sonucunda bulaşmaktadır. Gün içerisinde kedilerle fazla temas halinde olan gençlere, yetişkinlere ve özellikle çocuklarda sıklıkla görülür. Kedilerde olan bu bakterinin, kedi vücuduna pirelerden kaynaklı olarak geçtiği düşünülür. Bu hastalığın tanımını ilk önce Henri Parinaud 1899 senesinde yapmıştır. Bu bakteri insandan insana ya da kediden kediye buluşmaz. Sadece kedilerden insana geçebilen bir bakteridir. Bu hastalık genellikle küçük çocuklarda ya da genç erişkinlerde görülmektedir. En çok ise kedi tırmığı yahut kedi ısırmasına maruz kalan küçük çocuklarda gözlenmektedir. Kedi tırmığı hastalığı ayrıca Kedi Tırmığı Adeniti, Kedi Tırmığı Oküloglandüler Sendromu ve Cat Scratch Disease olarak da bilinmektedir. Bugünkü yazımızda sizlere Kedi Tırmığı Hastalığının ne olduğundan, korunma yollarından ve tedavi sürecinden bahsedeceğiz.

 

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir? Tanımı Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı temelde Bartonella henselae bakterinin sebep olduğu bir bakteriyel enfeksiyon olarak tanımlanır. Kedi tırmığı hastalığı hem evcil hem de vahşi kedilerden çizik ve tırlamala yolu ile bulaşmaktadır. Kedi tırmığı hastalığı kedilere pirelerden ve kenelerden geçmektedir. Pireler kedinizin tüylerine dışkısını bırakmaktadır. Kedilerde gün içerisinde kendilerini temizlerken, pirelerin bırakmış olduğu dışkıları farkında olmadan yutarlar. Bundan dolayı da enfekte olmuş pire dışkısı kedilerde bakteriye sebep olur. Bu durumdan kaynaklı olarak da kediniz enfekte olmuş olur.

 kedi tırmığı hastalığı nedir?

Kedi Tırmığı Hastalığının Oluşmasındaki Sebepler Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığı pirlerin kediyi ısırması ile ortaya çıkar ve bu ısırma ile kediye geçmektedir. Enfekte olmuş kedi ile sağlıklı bir kedi kavga ettiği zaman, bakterinin diğer kediye bulaşması gerçekleşir. Kedi tırmığı hastalığı bulaşan kedilerde genel olarak semptomlar görülmemektedir. Ama enfeksiyonun şiddetli olması durumlarında kedilerde

  • gözde enfeksiyon
  • nefes alıp vermede zorlanma
  • ağızda görülen enfeksiyon
  • idrar yollarında enfeksiyon oluşumu

gibi belirtiler görülmektedir. 

 

Kedi Tırmığı Hastalığında Kimler Risk Altındadır?

Kedi tırmığı hastalığına yakalanması en yüksek grup devamlı olarak kedilerin etrafında olan veya kediler ile etkileşim halinde olan gruptur. Yavru kediler oyuncu kişilik yapısına sahip olduğu için, oyun oynarken istemeden de olsa tırmalarlar. Özellikle yavru kediler ile oyun oynanırken dikkat edilmelidir. En yüksek risk grubu içerisinde 5 - 9 yaş arasındaki çocuklar bulunmaktadır. Ayrıca diğer risk grubunda olan bireyler şu şekildedir;

  • zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlar
  • şeker hastaları
  • Aıds/Hıv hastası olanlar
  • organ nakli geçirmiş olanlar
  • hamileler
  • kanser hastaları
  • diyabet hastalığı olan insanlar da bu gruba dahildir. Bu hastalığı atlatmaları için destek bir tedavi şarttır.
  • kimyasal tedavi görenler gibi bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar

yüksek risk grubunda olan bireylerdir. Kedi tırmığı hastalığı ayrıca kenelerin ve pirelerin çok olduğu yerlerde bulaşıcılığı daha yüksektir. Kedi ısırığından veya tırmalamasından sonra en kısa sürede bölgenin düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekir.

 kedi tırmığı hastalığı

Kedi Tırmığı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığının anlaşılması, vücudunuz semptomları ve belirtileri göstermeye başladığı zaman anlaşılmaktadır. Ancak bu hastalığın belirtileri hemen kendini göstermez. Kedi tırmığı hastalığının belirtileri kedi tarafından tırmalandıktan birkaç gün sonra görülmektedir. Kedi tırmığı hastalığının belirtileri ise aşağıdaki gibidir;

  • Kedinin ısırdığı ya da tırmaladığı bölgede kırmızı şişlik oluşumu ya da yumru oluşması
  • Kedi tarafından çizilen bölgenin etrafında şişmiş olan lenf
  • Genel yorgunluk
  • Ateş, terleme, vücutta yaygın bir ağrı hissedilir.
  • Ciltte kızarıklık meydana gelir.
  • Lenf düğümlerinde şişkinlik

Kedi tırmığı hastalığında nadir de olsa görülen farklı semptomlar vardır. Nadir semptomlar ise şu şekildedir;

  • Eklemlerde ağrı
  • Sırt bölgesinde ağrı
  • Düşmeyen uzun süreli ateş
  • Döküntü olması
  • Titreme durumu

Ortaya çıkacak olan bu semptomlar ise kedinin tırmalamasından ve ısırmasında belli bir süre sonra çıkmaktadır. Ayrıca unutmayın ki tüm kediler bu enfeksiyona sahip değildir. Sizi ısıran ya da tırmalayan her kediden kedi tırmığı hastalığı bulaşmaz.

 

Kedi Tırmığı Hastalığının Kedilerde Olan Belirtileri Nasıldır?

Kedilere kedi tırmığı hastalığı enfeksiyonlu olan kedilerde, pire ve kenelerden geçmektedir. Kedilerde enfeksiyon olup olmadığını anlamak için, kedinin gözlemlenmesi gerekmektedir. Kediniz ev dışında çıktı ise geri döndüğünde kesinlikle pire ve kene kontrolu yapmalısınız. Ayrıca vücudunda bir tırnak ya da ısırık izi olmadığından emin olun. Kedilere bulaşmış olan kedi tırmık hastalığı (bartonella henselae bakterisi) kas ağrısı, ateşlenme ve depresyon gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bundan dolayı da kedinizde bu semptomların olup olmadığını gözlemlemelisiniz.

 kedi tırmığı hastalığı tedavisi

Kedi Tırmığı Hastalığının Başlıca Sebebi Nedir?

Kedi tırmığı hastalığının başlıca sebebi bakterilerdir. Bu bakteriler kedilerin tükürükleri ile taşınan bakterilerdir. Kedilere ise bu bakteriler pirelerden gelir. Pirelerden kedilere bulaşan bu bakteriler, kediler kendilerini yaladıklarında kürklerine de bulaştırmaktadır. Bakteri bulaşmış kediler insanları tırmaladığında, çizdiğinde ya da yaladığında kedi tırmığı hastalığı bulaşmaktadır. 

 

Kedi Tırmığı Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kedi tırmığı hastalığının teşhisinin yapılabilmesi için uzmanlar tarafından muayene edilmeniz gerekir. Kedi sizi tırmaladıktan sonra muayene için gittiğiniz zaman, tırmalanmış olduğunuz bölge kontrol edilir. Eğer enfeksiyon riskinden şüpheleniyor ise sizden kan testi, PCR veya serolojik testler istenir. Bu testler sonucunda enfekte olup olmadığınız anlaşılır.

 

Kedi Tırmığı Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Bünyesi güçlü ve sağlıklı olan kişilerin bu hastalığı atlatması daha kolay olur ve genellikle tedavi gerekmez. Kedi tırmığı hastalığının tedavisi sırasında yardımcı olmak ve ağrıları azaltmak için antibiyotik kullanımı yapılmaktadır. Tabi bu antibiyotik kullanımının dozu ve tedavinin süresi kişiden kişiye göre değişir. Bu değişikliğe de doktorunuz karar verir. Kedi tırmığı hastalığına yakalana bazı hastalarda lenf düğümleri şişmektedir. Bu durumlarda doktor uygun görürse içeride biriken sıvıyı alır. Kedi tırmığı hastalığının tedavisi olarak genelde antibiyotik kullanımı yapılmaktadır. Antibiyotik kullanımı sayesinde enfeksiyon vücudun (karaciğer ve kemik gibi) başka bölgelerine sıçramaz. Kedi tırmığı hastalığına maruz kaldığınızı düşünüyor iseniz teşhis ve tedavi için lütfen doktorunuza görünün.

 kedi tırmığı hastalığı nasıl önlenir?

Kedi Tırmığı Hastalığını Önleme Yolları Nelerdir?

Sizinle birlikte yaşayan can dostunuz kedinizi bu hastalıktan koruma için dış parazit aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmalısınız. Ayrıca düzenli aralıklar ile pire ve kene kontrolünün yapılması da önemlidir. Düzenli aşılarını yaptırmanız ve kedinizi pire ve kene bulunan ortamlardan uzak tutmanız enfeksiyon bulaşmasına engel olmaktadır. Kendinizi kedi tırmığı hastalığından korumanız için dikkat etmeniz gereken durumlar vardır. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıf ise kediler ile pek temas halinde olmamaya dikkat edin. Sokakta yaşayan kedilerde Bartonella henselae bakterinin görülme olasılığı daha yüksektir. Bundan dolayı sokaktaki kedileri severken dikkat olmalısınız. Tırmalanmamaya ya da ısırılmamaya özen göstererek kedileri sevin. Eğer bir kedi tarafından ısırılır ya da tırmalanır iseniz en kısa sürede ol bölgesi dezenfekte edin. Isırılan bölgeyi 5 - 10 dakika kadar düzgün bir şekilde yıkamanız iyi olacaktır.

Bu hastalıktan korunmanız için almanız gereken basit birkaç yöntemi sıralayalım:

  • Kedilerle olan temastan sonra eller sabun ve suyla bolca köpürtülüp yıkanmalıdır.
  • Kedilerle olan temastan sonra eğer vücudumuz da bir çizik ya da ısırık benzeri bir yara varsa orası en kısa sürede dezenfekte edilmelidir.
  • Eğer derinizde ya da dışarıya açık olan organlarınızda (göz, ağız gibi) yaralarınız varsa kedinin temasından uzak durun. Çünkü yaralı yerle enfekte olan bir kedi temasa geçerse bakterinin vücuda girişi kolaylaşır. 
  • Bu enfeksiyondan korunmak için yapmanız gereken önlem bunlardır ve bunları yaptığınız sürece Kedi Tırmığı Hastalığına (CSD) yakalanma riskinizi minimum seviyeye indirmiş olursunuz. 

Kedi Tırmığı Hastalığını Hakkında Merak Edilen Sorular

 

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Önlenir?

Kedi tırmığı hastalığı farklı yollar ile önlenmektedir. Mesela sokakta kedileri severken dikkatli olunması ve pireli ya da keneli olan kedilerden uzak durulması gibi yollar ile önlenmektedir. Ayrıca bir kedi sizi tırmaladıysa o bölgeyi iyi bir şekilde temizlemelisiniz.

 

Kedinin Tırmalamasının Zararı Var Mıdır?

Kedi tırmalaması bazı durumlarda zararlı olduğu gibi bazı durumlarda herhangi bir problem yaratmamaktadır. Tabi bir kedi tarafından tırmalanmak ya da ısırılmak önemsiz bir durum değildir. Çünkü kedilerden bakteri ya da enfeksiyonlar bulaşma ihtimali vardır. Bundan dolayı bir kedi tarafından ısırılma ya da tırmalanma durumu olduktan sonra, bölge iyi bir şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

 

Kedi Tırmığı Hastalığının Tedavisi Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı tedavisi için genel olarak antibiyotik kullanımı yapılmaktadır. Tedavi için kullanılacak antibiyotik ve dozajı uzmanlar tarafından belirlenir.

 

Kedinin Tırmalaması Hastalık Yapar Mı?

Kedilerin ısırması veya tırmalaması ile birçok bakteri, hastalık ve enfeksiyon bulaşma riski vardır. Kedilerin pençe kısımlarında virüs var ise tırmaladıktan sonra sizlere bulaşma riski yüksektir. 

 

Kedi Tırmığı Hastalığının Belirtileri Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı baş ağrısı, tırnak yenilen bölgede kızarıklık, genel halsizlik/yorgunluk, ateşin yükselmesi ve lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtileri vardır.

 

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedi Tırmığı, Kedi Tırmalaması, Kedi ısırması
Haziran 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.