Hamile Kedi Elle Muayene? Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamile Kedi Elle Muayene? Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamile Kedi Elle Muayene? Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Kedi sahipleri kedilerinin hamilelik dönemleri hakkında birçok şeyi merak etmektedir. Kedi sahipleri en çok kedilerinin çiftleştikten sonra hamile kalıp kalmadığını merak etmektedir. Kedilerin hamile olup olmadığını anlamanın bazı yöntemleri, hamilelik belirtileri ve elle muayene gibi yöntemleri bulunmaktadır. Tabi en net bir şekilde hamile olup olmadığını sizlere veteriner hekiminiz söyleyecektir. Ayrıca kedinizin hamilelik döneminde ara sıra veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de daha sağlıklı olacaktır. Kedi sahiplerinin aklında ise Kedinin hamile olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kedilerin hamilelik belirtileri nelerdir? Kedilerin hamilelik sürecinde neler yapılmalıdır? Kedilerin elle muayenesine hamileliği anlaşılır mı? Gibi soruları merak etmektedirler. Bugün siz kedi sahiplerinin tüm bu sorularını tek tek yanıtlayacağız. Küçük bir hatırlatma eğer kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız veteriner hekiminize başvurmayı ihmal etmeyin.

 

Kedilerin Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Dişi kedinize kısırlaştırma uygulaması yaptırmadığınız sürece hamile kalma ihtimalleri yüksektir. Eğer ki ev ortamında ya da dışarıda erkek kediler ile birlikte ise yüksek hamile kalması olası bir durumdur. Hamile kalan dişi kedilerin ise belirtileri şu şekilde olacaktır;

  1. Kızgınlık dönemlerinin ve sergiledikleri davranışların olmaması.
  2. Göbek bölgelerinde belirginleşen şişlik oluşumu.
  3. İştahlarının giderek artması.
  4. Kusma ve bulantıların meydana gelmesi. (Bu belirti genel olarak 2. Haftadan sonra ortaya çıkacaktır.)
  5. Meme uçlarının daha belirgin hale gelmesi ve renk değişimi olması.
  6. Daha fazla uyku ihtiyacına ihtiyacı olması.
  7. Vajinal salgılarında artış meydana gelmesi.
  8. Kedinin memelerine dokunduğunuz zaman çok az bir şekilde süt sızıntıları meydana gelecektir.

Hamile olan kedilerde genel olarak hamlelik belirtiler bu şekilde görülmektedir. Bu belirtilerden bazıları detaylı olarak sizler için açıklayalım.

 

Kedilerin Meme Uçlarında Değişim ve Şişlik

Kedilerin meme uçlarında oluşan değişim genellikle 2. Haftadan itibaren kedini belli etmektedir. Kedilerin meme uçları daha pembemsi bir renk tonuna bürünür. Renk değişiminden sonra ise meme uçlarında irileşme veya büyüme meydana gelmektedir. Eğer kediniz uzun ve tüylü bir yapıya sahip ise, tüylerini aralayarak meme uçlarındaki değişimi gözlemlemelisiniz. Eğer kedinizin meme uçların daha pembe ve iri ise tebrikler kediniz hamilelik dönemindedir. Kedinizin bu dönemini sağlıklı geçirmesi adına veteriner hekiminize danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

 

Kedinin Göbeğinde Belirgin Şişlik Oluşumu

Hamile kalan kedilerde yaklaşık 1 hafta içerisinde göbekle şişlik meydana gelmeye başlayacaktır. Genel kedilerin göbekleri bombeli ve üçgen bir biçimde şişlik oluşacaktır. Kedilerin göbekleri iştah artışına bağlı olarak da oval şişkinlik meydana gelecektir. Kedilerin hamile göbeği üçgen ve bombelidir. Göbek şişkinliğine takiben iştahlarında da aynı oranda artış olacaktır. Hamile olduklarından dolayı daha fazla yemek yemeye başlarlar. Dikkat etmeniz gereken tek unsur zayıf olan kedilerde hamile karnı daha rahat gözlemlenebilmektedir. Ama kediniz zaten kilolu ise hamile karnını anlamanız daha zor olacaktır. Bundan dolayı veteriner hekiminize başvurmanız daha doğru olacaktır.

 

 

Kedilerde Kızgınlık Evresinin Bitmesi

Hamile kedilerin en belirgin özelliklerinden bir tanesi ise kızgınlık dönemlerine artık girmemesidir. Kediler kızgınlık dönemlerinde sizden oldukça ilgi bekler, ev içerisinde sürekli ve kesilmeyen miyavlama sesi, fazlaca hareketlilik, sürtünme, popo kısımlarını havaya kaldırma ve dışarıda daha fazla vakit geçirme gibi hareketler genel olarak kızgınlık dönemlerinde görülmektedir. Hamile kediler kızgınlık dönemlerine giriş yapmadıklarından dolayı bu hareketleri yapmayacaklardır. Kızgınlık dönemine girmediğini fark ettiyseniz kedinizin göbeğini veya meme uçlarını kontrol ederek hamileliğine dair belirtileri arayabilirsiniz.

 

Kedilerde Kusma ve Bulantıların Görülmesi

Hamile olan kedilerde yaklaşık olarak 3. Haftadan itibaren mide bulantısı ve buna takiben kusma belirtileri görülmektedir. Genel olarak iştah artışlarından sonra kusma ve bulantılar görülmektedir. Kedinizde hamilelikten dolayı kusma ve bulantılar görüyorsanız, onu bu dönemde rahatlatmalı, dinlene bileceği güzel bir alan yapmalı ve yanında olmalısınız. Eğer kedinizin hamile olup olmadığından net emin olamıyor iseniz lütfen veteriner hekiminize başvurunuz.

 

Kediler Artan İştah

Kedilerin hamilelik dönemlerin iştahları oldukça açıktır ve fazlasıyla yeme eğiliminde olmaktadırlar. Tabi bu dönemde aşırı fazla yemediklerinden emin olun. Çünkü aşırı fazla mama yemeleri de onlar için iyi olmayacaktır. Genellikle mama yeme iştahları 30 – 60 gün arasında sürebilmektedir. Hamile kedilerin iştah artışları ise doğumlarına yaklaşık 1 hafta kalana kadar devam edebilmektedir. Doğuma 1 hafta kalan kedilerin iştahında kesintiler olması ise normal bir durum olarak bilinir.

Ayrıca hamilelik dönemlerinde kedilerin karakterlerinde veya hareketlerinde de değişiklikler meydana gelmektedir. Hamile kedilerin hormonlarında olan değişikliklerden dolayı bu durum hareketlerine ve tavırlarında değişiklikler meydana getirebilmektedir. Bazı dönemlerde sizlere hırçın davranabilmektedirler. Bazı zamanlar da ise sizlere karşı oldukça sevecen olacaklar ve yanınızdan ayrılmak istemeyeceklerdir. Tabi bu durum hormonlara ve kediden kediye farklılık gösterebilmektedir.

 

Kedilerde Elle Muayene ile Hamilelik Anlaşılır Mı?

Kedilerde insanlara benzer olarak hamilelik süreci geçirmektedir. Kedilerin hamile olup olmadığı elle muayene ile anlaşılabilmektedir. Tabi elle muayene sırasında kedinin canını acıtmamak ve doğru bir şekilde muayene edilmesi önemlidir. Kedilerin elle muayene işlemi profesyonel biri tarafından yapılması daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Bu sebeple de elle muayene işlemleri veteriner hekiminiz tarafından yapılmalıdır. Ayrıca veteriner hekimler tarafından elle muayeneden sonra gerekli ultrasonlar çekilecektir. Hem kedinizin hamile olup olmadığı anlaşılır hem de kedinizin ve yavrularının sağlık durumu hakkında bilgiler edinmiş olursunuz. Eğer kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyor iseniz kendiniz elle muayene etmek yerine lütfen veteriner hekiminize başvurunuz.

 

Kediler Hamile Kaldıktan Sonra Tekrar Çiftleşebilir Mi?

Kedilerin hamilelik süreçleri ve dönemleri kediler arasından farklılık gösterebilmektedir. Bazı dişi kediler farklı erkek kediler ile çiftleştikleri zaman farklı babalardan olan yavruları doğurabilmektedir. Kedilerde bu durum genellikle kızgınlık dönemlerinde hamile kaldıklarında olabilmektedir. Genellikle 20 – 25 gün içerisinde devam edebilmektedir. Hamile olan bazı kediler bu dönemde kızgınlığa girebilmektedir ve bu durum sonucu tekrar erkek kediyle çiftleşebilmektedir. Kediniz için bu durum pek sağlık olmadığından, kedinizin hamilelik döneminde tekrardan çiftleşmesini engellemeniz sağlıklı olacaktır.

 

Hamile Kedilerin Memeleri Nasıl Olur?

Hamile kedilerin belirgin özelliklerinden bir tanesi ise memelerinde değişiklik meydana gelmesidir. Kedilerin memeleri pembe ve koyu pembe tonlarında görülecektir. Ayrıca memeleri iyice belirginleşmektedir. Bazı kediler 3 veya 4. Haftadan sonra karnını sizlere elletmeyecektir.

 

Kedinizin Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Kedilerde genel olarak kızgınlık döngüsü bitmektedir. Tabi bazı kediler hamile iken tekrardan kızgınlığa girebilmektedir. Bu sebeple de dikkatli olmalısınız. Ayrıca kedinizde karında şişkinlik, meme uçlarında değişiklik ve kusma gibi belirtiler görülecektir.

 

Kedilerin Hamilelik Sürece Ne Kadar Sürmektedir?

Kedilerin gebelik süreci genel olarak 58 – 65 gün arasında sürmektedir. Yani yaklaşık olarak 2 ay kadar bir süredir. Kedilerde hamilelik süresi bazı durumlarda 72 güne kadar uzayabilmektedir. Eğer 72 günü aşan bir durum var ise direk olarak veteriner hekiminize başvurun. Kedinizin ne zaman hamile kaldığını tam olarak bilmezseniz bu süreyi takip etmek zorlayıcı olabilmektedir. Kedilerde hamilelik belirtileri genellikle 2. Haftadan itibaren kedini göstermektedir. Kedinizin ne zaman doğuracağını ya da hamile olup olmadığından emin olmak için veteriner hekiminize danışmalısınız.

 

Kediler Doğumlarında Kaç Tane Yavru Doğurmaktadır?

Kedinizin ilk hamilelik dönemi ise ilk doğumlarında en fazla 5 yavru doğurmaktadırlar. Tabi bazı istisnai durumlarda 5 yavrudan fazla doğuran kedilerde vardır. Ama genel olarak ilk hamilelik dönemlerinde kediler 3 ile 5 arasında yavru doğurmaktadır. Kedinizin kaç yavru doğuracağını öğrenmek için veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Kedilerin yavruları doğurmaları 10 dakika ile 1 saat arasında değişiklik göstermektedir. Bu sürede anne kedi yorulduğundan dolayı yavruyu doğurduktan sonra ara verebilmektedir. Eğer doğum sırasında anne kedi zorlanıyor ise direk olarak veteriner hekiminize ulaşmanız gerekecektir. Ya da kedinizi direk olarak doğum için veteriner hekiminize götürebilirsiniz.

Kedilerde Gebelik Testi Yapılabilir Mi?

Kediler için geliştirilmiş olan belli bir hamilelik testi bulunmamaktadır. Kedinizin hamile olup olmadığını sizlere veteriner hekiminiz söyleyebilmektedir. Veteriner hekimler tarafından kedinize yaklaşık 16. Günden sonra yapılan elle karın muayenesi, ultrason/röntgen çekimler veya laparoskopi gibi uygulamalar ile belli olacaktır. Bu sebeple de kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyor iseniz veteriner hekiminize başvurmanız gerekecektir.

 

Kedilerin Doğuracağının İşaretleri Nelerdir?

  1. Kediniz doğuma yaklaştığı zaman kendisine doğuracağı güvenli bir alan belirler ve düzenli olarak oraya gitmeye başlar.
  2. Doğumuna yaklaşık 1 hafta kala doğum için yuva yapmaya ya da alan oluşturmaya başlar.
  3. Kedilerin ateşleri genel olarak doğuma az bir süre kala 36,5 dereceye kadar düşüş göstermektedir.
  4. Doğuma başlamasına çok az bir süre kala ise ateşi sabit bir dereceye gelir.
  5. Kediniz doğuracağı zaman ise genellikle saklanma içerisinde olacaktır.
  6. Kedinizin doğumu yaklaşmaya başladığı zaman sizden oldukça sevgi bekleyecektir. Size sokulmaya kendini sevdirmeye çalışacaktır.
  7. Kedinizin doğumuna yaklaşık 12 saat kadar kala bir sürede kediniz kendisine hazırladığı alana gidip gelmeye başlayacaktır.
  8. Son olarak ise kediniz doğumdan birkaç saat önce tamamıyla yemek yemeği kesecektir. Yemeği bırakmasının ardından ise uzanır ve hızlı aralıklar ile nefes alıp vermeye başlayarak doğum sürecine girdiğini belli eder.

Kedinizin hamilelik süreçlerinden doğum anlarına kadar yanlarında olmanız, onlara destek vermeniz, güvende ve sevgi dolu hissettirmeniz bu süreci atlatmalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca kedinizin hamileliğini anlamak ve bu süreci iyi geçirebilmesi için is düzenli aralıkları ile veteriner hekiminizin kontrolüne götürmeniz daha iyi olacakctır.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

 

 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Hamile Kedi Elle Muayene? Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Eylül 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.