Dogo Argentino Özellikleri

Dogo Argentino Özellikleri

Dogo Argentino

Dogo Argentino köpek ırkı dünya genelinde ve bizim ülkemizde de yanlış tanıtılmış ve yanlış anlaşılmış olan bir köpek ırkıdır. Köpek dövüşlerinde kullanılmasından ve saldırgan olmaları için verilen eğitimlerden dolayı Dogo Argentino köpekler saldırgan bir ırk olarak bilinmektedir. Aslında doğru bir eğitim ve köpeğinize vereceğiniz sevgiyle Dogo Argentino köpekler dost canlısı olan hayvanlardır. Genel olarak koruma köpeği ya da bekçi köpeği olarak bilinmektedirler. Dogo Argentino köpekler hem sahibine hem de ailesine son derece sadakatle bağlı olan köpeklerdir. Şimdi sizle yanlış anlaşılmış olan güzel, cesur ve sadık olan Dogo Argentino köpekler hakkında bilgi verip onları daha yakından tanımanızı sağlayalım. Hazırsak içeriğimize başlayalım. 

Kökeni: Arjantin

Türü(Sınıfı): Av köpeği, Bekçi köpeği

Ataları(Ailesi): Mastiff / Guardian / Molossoid / Miscellaneous

Yaşam Ömrü: 10 - 15 yıl arasında değişmektedir.

Boyu: 58 - 68 cm arasında değişir.

Kilosu: 36 - 45 kg arasında değişir.

Dogo Argentino Köpeklerin Kökeni ve Tarihi Nasıldır?

Dogo Argentino ırkı ilk olarak tıp doktoru olan Antoni Nore Martinez tarafından 1920 yılında bekçi köpeği ve iyi bir av köpeği olması adına geliştirilmiştir. Antoni Nore Martinez bu ırkın gelişmesinde birden fazla köpek ırkından yararlanmıştır. Bu ırkın geliştirilmesinde Cordoba adını verdiği mastiff köpek ırkından olan köpeğiyle başlamıştır. Irkı geliştirmek için daha sonrasında ise Spanish Mastif, Great Dane, Bull Terrier, Boxer, Bulldog, Douge de Bordeaux, Great Pyrenees, Irsih Wolfhound ve Pointer ırkı köpekleri kullanarak geliştirilmesini sağlamıştır. Antoni Nore Martinez geliştirdiği köpek ırkının saf bir ırk olarak tanıması için çalışmalar yapmıştır. Ve çalışmaları sonucunda 1973 tarihinde FCI (Federation Cynologique Interbationale) tarafından saf bir ırk olarak kayıtlara geçirilmiştir. Antoni Nore Martinez’in bu ırkı yapmasındaki amacının sahiplerini koruyabilecek, cesaretli ve sadık bir köpek istemesi olarak bilinmektedir.

Dogo Argentino Köpeklerin Fiziksel Özellikleri ve Görünüşleri Nasıldır?

Dogo Argentino köpekler orta boyutlara sahip bir köpek ırkıdır. Vücut yapıları atletik ve kaslıdır. Alın kısımları dışarı doğru çıkık bir yapıya sahiptir. Baş kısımları oldukça büyüktür, uzun ve güçlü bir çene yapısına sahiplerdir. Kulak kısımları uzun ve kıvrık şeklindedir. Ama bıkışlarının daha sert olması ve estetik durması için kulakları kesilerek dikleştirilmektedir. Dogo Argentino köpeklerin kulaklarının kesilmesi hem sağlıkları açısından iyi değildir hem de kulak ve kuyruklarının kesilmesi ülkemizde yasaktır. Tüyleri beyaz renktedir, sık ve kısa bir yapıya sahiptir. Burunlarının uç kısımları ise siyah renktedir. Göz renkleri genellikle koyu ela ya da kahverengi tonlarında görülmektedir. Dogo Argentino köpeklerin kuyrukları oldukça uzundur ve genelde aşağıda görülmektedir. Boyun bölgesinde bulunan derilerinin gevşek olması sayesinde boyun kısmına esneklik kazandırır ve böylece av sırasında korunmasına yardımcı olur.

Dogo Argentino Mizacı Nasıldır?

Dogo Argentino Mizacı

Enerjisi

⭐⭐⭐⭐

Bekçilik Yeteneği

⭐⭐⭐⭐⭐

Sahibine Sevgisi

⭐⭐⭐⭐⭐

Egzersiz İhtiyacı

⭐⭐⭐⭐

Köpeklerle Arası

⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐

Yabancılarla Arası

⭐⭐

Eğitilebilirlik Düzeyi

⭐⭐⭐

⭐⭐⭐

Havlama (Ses)

Bakım İhtiyaçları

⭐⭐⭐

Sıcaklığa Karşı Hassasiyeti

⭐⭐⭐

Oyun Başarısı

⭐⭐⭐⭐

Dogo Argentino Köpeklerin Karakteristik Yapıları ve Özellikleri Nasıldır?

Dogo Argentino köpekler hem sahiplerine hem de aile bireyleri son derece sadık ve sevgi dolu köpeklerdir. Dışarıdan bakıldığında oldukça sert bir mizaca sahip olsalar da genel olarak insanlarla iyi anlaşmaktadırlar. Fazlasıyla akıllı bir köpek ırkıdır. Sahipleriyle oyun oynamaktan, kucaklanmaktan, sevilmekten ve öpülmekten oldukça hoşlanan bir yapıya sahiplerdir. Genellikle sahiplerine ve aile bireylerine yakın olacak yerlerde durmayı isterler. Yabancı insanlara karşı biraz daha mesafeli yaklaşırlar. Dogo Argentino köpekler kedilerle anlaşabilen bir yapıya sahip değildir. Diğer köpek türleriyle anlaşabilmesi için yavruluk döneminde sosyalleştirilmeli ve yavruyken iyi bir eğitimden geçirilmelidir. Yine de diğer köpeklerle sosyalleşirken dikkatli ve yanında olmanızda fayda vardır. Bu köpeklerin fazla havlama eğilimleri yoktur. Dogo Argentino köpeklerde bu davranışlar bazen değişiklik gösterebilmektedir. Buna bağlı olarak sizin de köpeğinize nasıl davrandığınızın, nasıl eğitim verdiğinizin ve ona nasıl bir yaşam ortamı sunduğunuza göre değişiklik gösterebilmektedir.

Dogo Argentino Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Dogo Argentino köpekler dışarıdan bakıldığı zaman insanlara korkutucu olarak görünselerde aslında sevgi dolu yapıya sahiplerdir.
  • Dogo Argentino köpekler ailesine sadık ve koruyucu yapıya sahiptir.
  • Büyük köpeklerdir.
  • Dogo Argentino yapısal özelliği olarak yabancılara karşı mesafeli bir şekilde yaklaşmaktadır.
  • Fazla havlama eğilimleri yoktur.
  • Dogo Argentino köpekler diğer köpeklerle çok iyi anlaşamamaktadır. Ayrıca kedilerler arası da pek iyi değildir. Dogo Argentino köpeklerin diğer hayvanlarla daha iyi iletişime sahip olabilmesi için, yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilmelidir.
  • Dogo Argentino köpekler hem sert hem de uysal kişilik yapısına sahiptir.
  • Çocuklarla arası fena değildir.
  • Dogo Argentino atletik ve güçlü özelliklere sahiptir.

Dogo Argentino Köpeklerin Ömürleri Ne Kadardır? 

Dogo Argentino köpeklerin yaşam ömürleri yaklaşık olarak 10 – 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Tabi bu süre sizin bakımınız, düzenli veteriner kontrolü ve iyi yaşam standartları ile uzayabilmektedir. 

Dogo Argentino Köpeğinin Bilinen Diğer Adları Nelerdir?

Bu köpek ırkı genel olarak Dogo Argentino olarak tanınmaktadır. Ancak fiziksel özellikleri ve kökenlerini yansıtan başka adlar ile de bilinmektedir. Dogo Argentino köpekler Argentino Dogo, Argentinian Mastiff, Arjantin Dogosu ve Arjantinli Mastiff olarak da bilinmektedir.

Dogo Argentino Karakter Özellikleri Nelerdir?

  • Dogo Argentino ailesine fazlasıyla bağlı özelliğe sahiptir.
  • Zeki köpeklerdir. Eğitimleri uzun sürmez. Ancak Dogo Argentino köpekler dominant sahip istemektedir. Eğitimler sırasında baskın olmaya çalıştıkları için sabırlı ve lider olabilecek kişiler tarafından eğitilmesi gerekir.
  • Dogo Argentino köpekler muhteşem bekçi köpekleridir.
  • Dogo Argentino köpekler yetişkinlik dönemlerinde daha asabi olma eğilimi gösterirler.
  • Karakter özellikleri ve mizacı gereği Dogo Argentino köpeklerin bakımı herkese uygun değildir.
  • Dogo Argentino köpekler iyi bekçi olmalarının yanı sıra iyi birer avcı köpeğidir.
  • Sevgi dolu ama bir o kadar da inatçı karaktere sahiplerdir.
  • Dogo Argentino köpeklerin eğitimleri ve sosyalleştirilmesi kesinlikli yavruluk dönemlerinde yapılmalıdır. Özellikle diğer hayvanlar ve insanlar ile yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilmesi önemlidir. Büyüdükleri zaman daha ılımlı ve uyumlu olmasına katkı sağlar.

Dogo Argentino Köpeklerin Boy ve Kilosu Ne Kadardır?

Erkek Dogo Argentino köpeklerin boyları 60 – 68 cm arasında değişmektedir. Dişi köpeklerin boyları ise 60 – 65 cm arasında değişmektedir. Erkek Dogo Argentino köpeklerin kiloları ise 40 – 45 kg arasında değişmektedir. Dişilerin ise 35 – 40 kg arasında değiştiği bilinmektedir.

Dogo Argentino Köpekler Çocuklarla Nasıl Anlaşır? 

Dogo Argentino köpekler genel olarak bakıldığında aile bireyleriyle ve çocuklarla iyi anlaşmaktadır. Oyun oynamak ve vakit geçirmekten oldukça hoşlanırlar. Dikkat etmeniz gereken yeri ise küçük çocuklarla oyun oynarken Dogo Argentino köpekler yapısal olarak iri oldukları için yanlarında olmanız daha iyi olacaktır. 

Dogo Argentino Köpek Beslemek Yasal Mı?

Dogo Argentino köpekler ilk kez 1978 yılında Avustralya'ya getirildikten sonra Avrupa’da tanınan bir ırk olması için yetiştirilmeye başlanmıştır. Yetiştirilme amacı ise güçlü ve iyi bir avcı köpek ırkı olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Daha sonraları ise yetiştirilme amacından saptırılarak başka amaçlar doğrultusunda yetiştirilmeye başlanmıştır. Dövüş köpeği olarak kullanılması için yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise köpek dövüşleri yapılması ve dövüş köpekleri yetiştirilmesi yasaktır. Dogo Argentino köpekler dövüş köpekleri olarak yetiştirildiği için ve ünleri de bir süre sonra bu şekilde yayıldığından dolayı Norveç, İzlanda, Avusturalya, Cayman Adaları, Yeni Zelanda, Ukrayna, Singapur, Fiji, Danimarka, Türkiye ve başka ülkeler de dahil olmak üzere beslenmesi yasaklanmıştır ya da sahiplik kısıtlamaları kaydıyla bakılabilmektedir. Birçok ülkede Dogo Argentino köpeklerin itaat eğitiminin verilmiş olması, agresif davranışlarının baskılanmasının yapılmış olması, tasmalı dolaşması ve mikroçip uygulamasının yapılmış olması gibi belli başlı olan özel şartlara uyulduğu sürece bakım izni verilebilmektedir. 

Dogo Argentino Köpeklerin Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Dogo Argentino köpekler zeki köpek ırkları arasında bulunmaktadır. Bu sebepten verilen eğitimleri ve komutları kolay öğrenir. Ama Dogo Argentino köpekler dominant bir karakter yapısına sahiptir. O yüzden eğitimleri sırasında kararlı, sabırlı, tutarlı olmalı ve alfa görevini üstlenmeniz gerekmektedir. Aksi halde köpeğiniz komutları yerine getirmeyebilir ve kendi kafasına göre hareket etmeye başlar. Dogo Argentino köpeklerin diğer köpek ırklarıyla iyi anlaşabilmesi için yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilmeye başlanması gerekir. Sosyalleşme ve eğitimleri yavruluk dönemlerinde başlanırsa daha iyi olmaktadır. Eğitimleri sırasında zorlanıyorsanız profesyonel kişilerden yardım almanız daha iyi olacaktır.

Dogo Argentino Köpeklerin Bakımları Nasıl Yapılmalıdır?

Dogo Argentino köpeklerin günlük olarak en az 1 saat boyunca yürüyüşe çıkarmanız iyi olacaktır. Çünkü enerjileri ve egzersiz ihtiyaçları yüksek köpeklerdir. Dogo Argentino köpekler iri bir yapıya sahip olduğundan apartmanda beslemek için pek uygun köpekler değillerdir. Bulundukları alanın geniş olması ve koşabilecekleri alan isterler. Kısa tüy yapısına sahip olduklarından dolayı tüylerinin bakımları kolaydır. Haftada 1 kere taramanız yeterli olacaktır ve çok fazla tüy dökmezler. Tırnaklarını ise belli aralıklarla kesmeniz iyi olacaktır. Çünkü uzadıkları zaman içe doğru kıvrıldığında köpeğinizi rahatsız edecektir. Mama tercihlerinde dikkat etmeniz gereken unsur ise Dogo Argentino köpeklerin genel olarak tavuğa karşı alerjileri bulunmaktadır. Bu sebeple köpeğinize tavuklu mama almaktan ya da tavuk vermekten kaçının. Köpeğiniz için tercih edeceğiniz kuru mamaların besin değeri yüksek ve zengin bir içeriğe sahip olması önemlidir. Son olarak da köpeğinizin sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

Dogo Argentino Köpeklerin Sağlığı Ne Durumdadır?

Antoni Nore Martinez Dogo Argentino köpek ırkını melezlerken sağlık konusunda pek başarılı olamamıştır. Dogo Argentino köpekler ırkının diğer köpek türleri gibi bazı hastalıklara yatkınlığı bulunmaktadır. Bu köpek ırkının %10 - %20 gibi bir oran arasında her iki kulağında da görülebilen sağırlık sorunu bulunmaktadır. Ayrıca Glokom, Kalça Çıkığı ve Hipotiroidi gibi hastalıklar görülebilmektedir. Köpeğinizi düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürmeyi unutmayın.

Dogo Argentino Köpeğin Melezlenmesinde Hangi Irklar Kullanılmıştır?

Dogo Argentino köpeklerin melezlensinde 1’den fazla köpek ırkı kullanılmıştır. Antonio Martinez tarafından yürütülen bu çalışmada Cordoba köpek ırkını cinsin temeli olarak seçmiştir. Antonio Martinez Cordoba köpek ırkını Old English Bulldog, Great Dane, Pyrenean Mastiff, İspanyol Mastiff, Boxer, Bull Terrier, English Pointer, Dogue de Bordeaux ve Irish Wolfhound köpek ırkları ile çiftleştirip melezlemiştir.

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

 

Dogo Argentino Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Dogo Argentino Ne Kadar Güçlü?

Dogo Argentino en güçlü köpekler arasında bulunmaktadır. Hatta Dogo Argentino köpeklerin en güçlü çene yapısına sahip olduğu söylenir. Dogo Argentino köpekler 500 PSI ısırma kuvvetine sahiptir. Ayrıca fazlasıyla çevik, güçlü ve atletik vücut yapısına sahiplerdir.

Dogo Argentino Sahibine Sadık Mıdır?

Dogo Argentino köpekler hem sahiplerine hem de aile bireyleri son derece sadık ve sevgi dolu köpeklerdir.

Dogo Argentino Kaç Yavru Dünyaya Getirebilir?

Sağlıklı olan dişi Dogo Argentino köpekler bir doğumları sırasında 4 - 8 arasında yavru dünyaya getirebilmektedir. Köpeğin hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesi için veteriner hekim kontrolüne götürmeyi unutmayın.

Dogo Argentino Çok Havlar Mı?

Dogo Argentino köpekler fazla havlama eğilimine sahip değildir. Genel olarak Dogo Argentino köpekler diğer köpeklere oranla daha az havlar.

Dogo Argentino Evde Beslenir Mi?

Dogo Argentino büyük boyuta sahip köpek ırkıdır. Büyük olmasının yanı sıra egzersiz yapmaya da ihtiyaçları vardır. Dogo Argentino köpekler apartman yaşamları için pek uygun olmasa da her gün düzenli olarak egzersizini yaptığında ve evde rahat edebileceği alana sahip olduğu zaman bakılabilmektedir.

Dogo Argentino Kaç Ülkede Yasaklanmıştır?

Dogo Argentino köpekler Singapur, Cayman Adaları, Ukrayna, Danimarka, Türkiye, İzlanda, Yeni Zelanda, Fiji ve Norveç gibi ülkelerde yasaklanmış köpek ırkı olarak geçer ya da sahiplik kısıtlamalarında olan grupta yer almaktadır.

Dogo Argentino Köpek Beslenmesi Neden Yasaktır?

Dogo Argentino köpek beslenmesinin yasak olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan biri Dogo Argentino köpeklerin köpek dövüşlerinde sıklıkla kullanılmasıdır. Ayrıca Dogo Argentino köpekler yapısal olarak büyük ve güçlü olduklarından dolayı bazı sorumsuz insanlar tarafından vahşi ve saldırgan olacak şekilde eğitildiğinden dolayı, maalesef bu köpek ırkının beslenmesi bazı ülkelerde yasaktır. 

Dogo Argentino Köpeklerin Tüyleri Ne Renktir?

Dogo Argentino köpekler beyaz tüy rengine sahiptir. Bu köpeklerin tüyleri yumuşak, parlak ve kısa yapıya sahiptir. Bazı Dogo Argentino köpeklerin kafa kısımlarında göz çevrelerine yakın bölgelerde pirita adı verilen siyah bir leke görülmektedir. Ancak bu leke her Dogo Argentino köpekte görülmez.

Dogo Argentino Fazla Tüy Döker Mi?

Kısa tüy yapısına sahip olan Dogo Argentino köpekler fazla tüy dökümü yapmazlar. Kısa ve yumuşak tüylü olan Dogo Argentino köpeklerin haftalık olarak 2 - 3 kere taranması yeterli olacaktır. 

Dogo Argentino Nasıl Bir Köpektir?

Dogo Argentino koruyucu tavırlı, sahibine son derece sadık, neşeli, hoşgörülü ve sevecen köpektir. Ancak Dogo Argentino köpekler bazen tatlı bazen de sert olabilmektedir. 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Dogo Argentino Özellikleri
Aralık 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.