Dogo Argentiono köpek ırkı dünya genelinde ve bizim ülkemizde de yanlış tanıtılmış ve yanlış anlaşılmış olan bir köpek ırkıdır. Köpek dövüşlerinde kullanılmasından ve saldırgan olmaları için verilen eğitimlerden dolayı Dogo Argentino köpekler saldırgan bir ırk olarak bilinmektedir. Aslında doğru bir eğitim ve köpeğinize vereceğiniz sevgiyle Dogo Argentino köpekler dost canlısı olan hayvanlardır. Genel olarak koruma köpeği ya da bekçi köpeği olarak bilinmektedirler. Dogo Argentiono köpekler hem sahibine hem de ailesine son derece sadakatle bağlı olan köpeklerdir. Şimdi sizle yanlış anlaşılmış olan güzel, cesur ve sadık olan Dogo Argentino köpekler hakkında bilgi verip onları daha yakından tanımanızı sağlayalım. Hazırsak içeriğimize başlayalım.
Dogo Argentino ırkı ilk olarak tıp doktoru olan Antoni Nore Martinez tarafından 1920 yılında bekçi köpeği ve iyi bir av köpeği olması adına geliştirilmiştir. Antoni Nore Martinez bu ırkın gelişmesinde birden fazla köpek ırkından yararlanmıştır. Bu ırkın geliştirilmesinde Cordoba adını verdiği mastiff köpek ırkından olan köpeğiyle başlamıştır. Irkı geliştirmek için daha sonrasında ise Spanish Mastif, Great Dane, Bull Terrier, Boxer, Bulldog, Douge de Bordeaux, Great Pyrenees, Irsih Wolfhound ve Pointer ırkı köpekleri kullanarak geliştirilmesini sağlamıştır. Antoni Nore Martinez geliştirdiği köpek ırkının saf bir ırk olarak tanıması için çalışmalar yapmıştır. Ve çalışmaları sonucunda 1973 tarihinde FCI (Federation Cynologique Interbationale) tarafından saf bir ırk olarak kayıtlara geçirilmiştir. Antoni Nore Martinez’in bu ırkı yapmasındaki amacının sahiplerini koruyabilecek, cesaretli ve sadık bir köpek istemesi olarak bilinmektedir.
Dogo Argentino köpekler ilk kez 1978 yılında Avusturalya’ya getirildikten sonra Avrupa’da tanınan bir ırk olması için yetiştirilmeye başlanmıştır. Yetiştirilme amacı ise güçlü ve iyi bir avcı köpek ırkı olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Daha sonralar da ise yetiştirilme amacından saptırılarak başka amaçlar doğrultusunda yetiştirilmeye başlanmıştır. Dövüş köpeği olarak kullanılması için yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise köpek dövüşleri yapılması ve dövüş köpekleri yetiştirilmesi yasaktır. Dogo Argentino köpekler dövüş köpekleri olarak yetiştirildiği için ve ünleri de bir süre sonra bu şekilde yayıldığından dolayı Norveç, İzlanda, Avusturalya, Cayman Adaları, Yeni Zelanda, Ukrayna, Singapur, Fiji, Danimarka, Türkiye ve başka ülkeler de dahi olmak üzere beslenmesi yasaklanmıştır ya da sahiplik kısıtlamaları kaydıyla bakılabilmektedir. Birçok ülkede Dogo Argentino köpeklerin itaat eğitiminin verilmiş olması, agresif davranışlarının baskılanmasının yapılmış olması, tasmalı dolaşması ve mikroçip uygulamasının yapılmış olması gibi belli başlı olan özel şartlara uyulduğu sürece bakım izni verilebilmektedir.
Dogo Argentino köpekler orta boyutlara sahip bir köpek ırkıdır. Vücut yapıları atletik ve kaslıdır. Alın kısımları dışarı doğru çıkık bir yapıya sahiptir. Baş kısımları oldukça büyüktür, uzun ve güçlü bir çene yapısına sahiplerdir. Kulak kısımları uzun ve kıvrık şeklindedir. Ama bıkışlarının daha sert olması ve estetik durması için kulakları kesilerek dikleştirilmektedir. Dogo Argentino köpeklerin kulaklarının kesilmesi hem sağlıkları açısından iyi değildir hem de kulak ve kuyruklarının kesilmesi ülkemizde yasaktır. Tüyleri beyaz renktedir, sık ve kısa bir yapıya sahiptir. Burunlarının uç kısımları ise siyah renktedir. Göz renkleri genellikle koyu ela ya da kahverengi tonlarında görülmektedir. Dogo Argentino köpeklerin kuyrukları oldukça uzundur ve genelde aşağıda görülmektedir. Boyun bölgesinde bulunan derilerinin gevşek olması sayesinde boyun kısmına esneklik kazandırır ve böylece av esnasında korunmasına yardımcı olur.
Dogo Argentino köpekler hem sahiplerine hem de aile bireyleri son derece sadık ve sevgi dolu köpeklerdir. Dışarıdan bakıldığında oldukça sert bir mizaca sahip olsalar da genel olarak insanlarla iyi anlaşmaktadırlar. Fazlasıyla akıllı bir köpek ırkıdır. Sahipleriyle oyun oynamaktan, kucaklanmaktan, sevilmekten ve öpülmekten oldukça hoşlanan bir yapıya sahiplerdir. Genellikle sahiplerine ve aile bireylerine yakın olacak yerlerde durmayı isterler. Yabancı insanlara karşı biraz daha mesafeli yaklaşırlar. Dogo Argentino köpekler kedilerle anlaşabilen bir yapıya sahip değildir. Diğer köpek türleriyle anlaşabilmesi için yavruluk döneminde sosyalleştirilmeli ve yavruyken iyi bir eğitimden geçirilmelidir. Yine de diğer köpeklerle sosyalleşirken dikkatli ve yanında olmanızda fayda vardır. Bu köpeklerin fazla havlama eğilimleri yoktur. Dogo Argentino köpeklerde bu davranışlar bazen değişiklik gösterebilmektedir. Buna bağlı olarak sizin de köpeğinize nasıl davrandığınızın, nasıl eğitim verdiğinizin ve ona nasıl bir yaşam ortamı sunduğunuza göre değişiklik gösterebilmektedir.
Dogo Argentino köpeklerin yaşam ömürleri yaklaşık olarak 10 – 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Tabi bu süre sizin bakımınız, düzenli veteriner kontrolü ve iyi yaşam standartlarıyla uzayabilmektedir. Erkek Dogo Argentino köpeklerin boyları 60 – 68cm arasında değişmektedir. Dişi köpeklerin boyları ise 60 – 65cm arasında değişmektedir. Erkek Dogo Argentino köpeklerin kiloları ise 40 – 45kg arasında değişmektedir. Dişilerin ise 35 – 40kg arasında değiştiği bilinmektedir.
Dogo Argentino köpekler genel olarak bakıldığında aile bireyleriyle ve çocuklarla iyi anlaşmaktadır. Oyun oynamak ve vakit geçirmekten oldukça hoşlanırlar. Dikkat etmeniz gereken yeri ise küçük çocuklarla oyun oynarken Dogo Argentino köpekler yapısal olarak iri oldukları için yanlarında olmanız daha iyi olacaktır.
Dogo Argentino köpekler zeki köpek ırkları arasında bulunmaktadır. Bu sebepten verilen eğitimleri ve komutları kolay öğrenir. Ama Dogo Argentino köpekler dominant bir karakter yapısına sahiptir. O yüzden eğitimleri sırasında kararlı, sabırlı, tutarlı olmalı ve alfa görevini üstlenmeniz gerekmektedir. Aksi halde köpeğiniz komutları yerine getirmeyebilir ve kendi kafasına göre hareket etmeye başlar. Dogo Argentino köpeklerin diğer köpek ırklarıyla iyi anlaşabilmesi için yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilmeye başlanması gerekir. Sosyalleşme ve eğitimleri yavruluk dönemlerinde başlanırsa daha iyi olmaktadır. Eğitimleri sırasında zorlanıyorsanız profesyonel kişilerden yardım almanız daha iyi olacaktır.
Dogo Argentino köpeklerin günlük olarak en az 1 saat boyunca yürüyüşe çıkarmanız iyi olacaktır. Çünkü enerjileri ve egzersiz ihtiyaçları yüksek köpeklerdir. Dogo Argentino köpekler iri bir yapıya sahip olduğundan apartmanda beslemek için pek uygun köpekler değillerdir. Bulundukları alanın geniş olması ve koşabilecekleri alan isterler. Kısa tüy yapısına sahip olduklarından dolayı tüylerinin bakımları kolaydır. Haftada 1 kere taramanız yeterli olacaktır ve çok fazla tüy dökmezler. Tırnaklarını ise belli aralıklarla kesmeniz iyi olacaktır. Çünkü uzadıkları zaman içe doğru kıvrıldığında köpeğinizi rahatsız edecektir. Mama tercihlerinde dikkat etmeniz gereken unsur ise Dogo Argentino köpeklerin genel olarak tavuğa karşı alerjileri bulunmaktadır. Bu sebeple köpeğinize tavuklu mama almaktan ya da tavuk vermekten kaçının. Köpeğiniz için tercih edeceğiniz kuru mamaların besin değeri yüksek ve zengin bir içeriğe sahip olması önemlidir. Son olarak da köpeğinizin sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
Antoni Nore Martinez Dogo Argentino köpek ırkını melezlerken sağlık konusunda pek başarılı olamamıştır. Dogo Argentino köpekler ırkının diğer köpek türleri gibi bazı hastalıklara yatkınlığı bulunmaktadır. Bu köpek ırkının %10 - %20 gibi bir oran arasında her iki kulağında da görülebilen sağırlık sorunu bulunmaktadır. Ayrıca Glokom, Kalça Çıkığı ve Hipotiroidi gibi hastalıklar görülebilmektedir. Köpeğinizi düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürmeyi unutmayın.
Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
İrem KAPLANER İçerik Editörü
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.