Steril Eldiven Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Steril Eldiven

Steril Eldiven Nedir?

Sağlık alanlarında birçok farklı yapıda olan eldiven türü kullanılmaktadır. Kullanılan eldivenler ise yapısına ve içeriğine göre, sağlık alanının farklı bölgelerinde kullanıma uygundur. Çünkü hijyenin daha ön planda olduğu ve dikkat edilmesi gereken alanlar bulunmaktadır. Özellikle cerrahi operasyonlarda ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hijyene gerektiğinden daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda normal muayene eldiveni yerine olası zararlı mikroorganizmalardan özel işlemlerle arındırılmış, çift olarak paketlenmiş, kullanım amacına göre farklı malzemelerden üretilen (lateks, sentetik, vb) steril eldiven modelleri kullanılmaktadır. Steril eldivenler yapısal ve özellik olarak, diğer eldiven modellerinden farklı olmaktadır. Bugün sizlere birçok sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan ve kullanılan Steril Eldivenlerin neler olduğundan ve özelliklerinden bahsedeceğiz.

 

Steril Eldiven Nedir?

Steril eldiven özel işlemlerden geçmiş ve bu sayede mikroorganizmalardan arındırılmış olan bir eldiven türüdür. Steril eldiven özelliği sayesinde birçok sağlık alanında kullanılmaktadır. Ayrıca steril eldiven ve modellerine uygulanan işlemlerin dışında, bu eldiven türü dış etkilerden korunması için çift katlı olarak paketlenen bir üründür.

steril cerrahi eldiven

Steril Eldiven Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Steril eldivenlerin sağlık alanında ve çeşitli bölümlerinde kullanıldığını sizlere söylemiştir. Steril eldiven en çok

  • veteriner kliniklerinde hayvanların operasyonlarında
  • hastanelerde cerrahi işlem ve operasyonlarda
  • acil cerrahi müdahale yapılması gereken durumlarda
  • hastaya kateter yerleştirilmesi sırasında ve damar yolu açılması gereken durumlarda
  • doğum sırasında
  • genel olarak hastaların steril olan vücut bölgelerine yapılacak işlem ve uygulamalarda

kullanımı yapılan bir eldivendir. Steril eldivenin özel yapısı ve steril olması sayesinde, cerrahi işlemler ve operasyonlar sırasında kullanımı yapılmaktadır. 

 

Steril Eldiven Nedir? Ne İşe Yarar?

Steril eldiven, özel işlemlerle mikroorganizmalardan arındırılmış eldiven çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu eldiven türünün paketlenmesi de daha özenli ve dikkatli yapılmaktadır. Steril eldivenler dış etkilere maruz kalmaması için çift katlı paketleme işleminden geçer. Steril eldivenler veteriner hekimler tarafından ve doktorlar tarafından sıklıkla kullanılır. Veteriner hekimler hayvanların cerrahi operasyonları sırasında hayvandan bulaşabilecek hastalık riskinin en aza indirilmesi için steril eldiven kullanmaktadır. Ayrıca steril eldivenler özel işlemlerden geçtiği için, operasyon ve cerrahi işlemlerde kullanılması için en uygun eldiven türüdür.

steril eldiven

Steril Eldivenin Kaç Çeşidi Vardır?

Steril eldiven her alanda kullanılabilmesi ve kullanan kişilerin rahat edebilmesi için, farklı modelde ve farklı boyutlara sahip olarak üretilmektedir. Steril eldiven pudralı, Steril eldiven pudrasız, Bariyerli steril eldiven ve Steril eldiven pudrasız lateks içermeyen sentetik eldiven modelleri bulunmaktadır. Kullanım amacına göre farklı malzemelerden üretilmektedirler. Farklı steril eldiven modelleri sayesinde, kullanımınıza en uygun modeli seçebilirsiniz. Mesela pudraya karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz var ise, Steril Eldiven Pudrasız modelini seçebilirsiniz.

 

Steril Eldiven Çeşitleri Nasıldır?

Steril eldivenleri kullanan hekimlerin kullanım amacı ve kullanan hekimlerin alerjilerine göre kullandığı steril eldiven çeşidi de değişebilir. Bunları sırasıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Pudralı Steril Eldiven: Giyilmesi, içerisinde pudra olmasından dolayı diğer steril eldivenlere göre daha rahattır. Avantajı; içerisinde pudra olduğu için elin terlemesi durumunda nemini alıp, kuruluk sağlar ve eli yumuşatır. Ayrıca giyilirken yırtılma olasılığı daha azdır. Kullanan hekimin pudraya ve latekse alerjisi yok ise kullanabilir.
  2. Pudrasız Steril Eldiven: Ele geçirilmesi pudralı eldivene göre daha zordur ve elin terlemesinden dolayı, içerisinde pudra olmadığından, rahatsızlık hissi verebilir. Ancak bazı hekimlerin cildi pudraya karşı alerjik reaksiyon göstermesi, pudrasız eldivenlerin tercih edilme sebebidir.
  3. Bariyerli Steril Eldiven: Bulaşıcı Hastalığı olan ya da bulaşıcı hastalık şüphesi ile kliniğe gelen hastalara müdahale ederken kullanılması gerekli olan steril eldiven çeşididir. Normal steril eldivenlere göre çok daha pahalıdır. Bu sebeple gerekmedikçe maliyet açısından kullanılmaması önerilir. Ancak hastada olası bulaşıcı hastalık şüphesi varsa mutlaka ve mutlaka tetkik ve tedaviyi yapacak hekimlerin kullanması gerekmektedir.
  4. Sentetik Steril Eldiven: Bazı hekimlerimizin pudraya karşı alerjisi olabildiği gibi, latekse de alerjisi vardır. Bu gibi durumlarda lateksten üretilmeyip, sentetik olarak üretilen steril eldiven çeşididir.

steril eldiven pudarız sentetik

Steril Eldiven Her El Tipine Uygun Mudur?

Steril eldiven her el tipine uyumlu olması için, farklı numaralarda üretilmektedir. Steril eldivenlerin modelleri arasında numaralar farklılık gösterebilir. El yapınıza uygun olan steril eldiven numaralarını modelleri içerisinde seçebilirsiniz.

 

Steril Eldiven Numaraları Nelerdir?

Steril eldivenlerin numaraları modeline göre değişmektedir. Farklı numara tipler sayesinde, birçok el tipine uygun yapıya sahiplerdir. Steril eldivenlerin numaraları aşağıdaki tablodadır.

 

Steril Eldiven Pudralı Lateks Numaraları

6.5 - 7 - 7.5 - 8 - 8.5 numaraları vardır.

Steril Eldiven Pudrasız Lateks İçermeyen Sentetik Eldiven Numaraları

6.5 - 7 - 7.5 - 8 - 8.5 numaraları vardır.

Steril Eldiven Pudrasız Lateks Numaraları

6.5 - 7 - 7.5 - 8 - 8.5 numaraları vardır.

El tipinize ve boyutuna uygun olan steril eldiven modelini yukarı gördüğünüz numaralar arasından seçebilirsiniz.

 

Steril Eldivenin Bir Paketinde Kaç Tane Vardır?

Steril eldivenlerin pudralı ve pudrasız olanları genellikle 50’li olacak şekilde üretilmektedir. Lateks içermeyen sentetik yapıya sahip olan steril eldivenler ise 1 çift halinde satılmaktadır. Kullanım alanına ve el tipinize uygun olan steril eldiven çeşidini, modeller arasından seçebilirsiniz.

 

Steril ve Non Steril Eldiven Nedir?

Steril eldiven özel işlemlerden geçirilmiş ve mikroorganizmalardan arındırılmış eldiven modelidir. Steril eldivenler yapısının uygun olmasından dolayı operasyonlarda, cerrahi işlemlerde ve steril olunması gereken durumlarda kullanılmaktadır. Non steril eldiven ise steril yapıda olmayan lateks veya doğal kauçuktan üretilen eldiven modelidir. Non steril eldivenler genellikle hastaların muayeneleri sırasında kullanılan bir eldiven türüdür. Steril eldivenler operasyon gibi işlemlerde kullanılırken, non steril eldivenler daha basit işlemlerde kullanılmaktadır. Ayrıca steril eldivenler tekli paketler halinde olurken, non steril eldivenler bir paket içerisinde olmaktadır.

 

Steril Eldiven Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?

Steril eldivenler sağlık alanlarının belli bölgelerinde ve durumlarda kullanılmaktadır. Genellikle steril eldivenler hastaların cerrahi işlemleri sırasında, hastaya yapılacak olan tedavilerde, bozulmuş deri bütünlüğünün (kesik, yanık oluşumu ve çizik gibi) tedavisi yapılırken ve steril olunması gereken durumlarda kullanılmaktadır.

steril eldivenler

Pudrasız Eldivenler Neden Pudralı Eldivenden Daha Pahalıdır?

Bu soru hemen hemen herkesin aklına takılan ve matematiksel olarak da çelişkili görülen bir durumdur. “Peki neden pudrasız eldivenler, içerisinde ekstra pudra kullanılmasına rağmen pudralı eldivenlerden daha pahalıdır?” sorusunun cevabını verelim.

Pudralı eldivenlerin içerisinde pudra olmasından dolayı daha rahat giyildiğini ve bu sebeple yırtılma olasılığının daha düşük olduğunu, pudrasız eldivenlerde de tam aksine pudra olmadığı için giyilirken eldivenin yırtılma ihtimali daha yüksek olduğunu belirtmiştik. Yırtılmanın önüne geçmek için, pudrasız eldivende daha fazla hammadde kullanılmaktadır. (1’er kutu pudralı ve pudrasız eldiveni tartıp, pudrasız eldivenin daha ağır geldiğini test edebilirsiniz.) Bu sebeple kullanılan hammadde pudrasız eldivende daha fazla olduğu için, pudrasız eldivenler pudralı eldivenlere kıyasla daha pahalıdır.

 

Steril Eldiven Kullanımı Zorunlu Mudur?

Steril eldivenin kullanılması zorunlu olduğu bölümler vardır. Cerrahi operasyonlar sırasında steril eldiven kullanımının yapılması gerekmektedir. Bundan dolayı da veteriner kliniklerinde ve hayvan hastanelerinde steril eldiven bulundurulması gerekir. Ayrıca hastane ortamlarında da steril eldiven olması zorunludur.

 

Steril Eldiven Nasıl Giyilir?

Steril eldiven takılırken uyulması gereken kurallar vardır. Steril eldiven giyimi sırasıyla şu şekilde olmalıdır;

  • Steril eldiven giymeden önce bütün takılar çıkarılmalıdır ve eller doğru bir  şekilde yıkanıp kurutulmalıdır.
  • Sağ elinizi daha çok kullanıyor iseniz ilk olarak steril eldiven sol ele takılmalıdır.
  • Sağ eliniz ile eldivenin kılıfını açtıktan sonra, sol elinizin baş parmağı ve işaret parmağı yardımıyla eldivenin katlanmış olan bilek kısmından tutulur ve eldiven sağ ele giydirilir. Bileğe kadar çekilmesi gerekir.
  • Sağ ele giydirilmiş olan eldiven ile, sağ elinizin dört parmağı ile sol elin katlanmış olan eldivenin bilek kısmından sokularak alınması gerekir.
  • Daha sonra sol elin eldiveni parmaklar yardımı ile giydirilir.
  • İki ele steril eldiven giydikten sonra ise steril olmayan hiçbir yüzeye veya eşyaya dokunulmaması gerekir.
  • Steril eldivenlerin kullanımı bittikten sonra ise, bilek kısmından tutularak elin üstünden sıyrılarak dışa doğru çıkartılmalıdır.

steril eldiven nasıl giyilir

Türkiye’deki Steril Eldiven Markaları Nelerdir?

Türkiye’de en çok tercih edilen steril eldiven markalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Yukarıda sıraladığımız markalar en çok kullanılan steril eldiven markalarıdır. Bu markalar içerisinden istediğiniz boyda ve yapıda olan steril eldiven modelini bulabilirsiniz.

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Steril Eldiven
Haziran 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.