Kedilerin Kızgınlık Dönemi

Kedilerin Kızgınlık Dönemi

Kedilerin Kızgınlık Dönemi

Kedilerin kızgınlık dönemi onlar adına oldukça yoğun geçen bir süreçtir. Kızgınlık dönemlerinde kedinizde dişi ya da erkek fark etmeksizin hareketlerinde değişiklikler göreceksiniz. Bunun sebebi artık erişkin olduklarından dolayı kızgınlık yani çiftleşme isteğinin yoğun olduğu döneme girilmesidir. Bu dönemdeki kedilerin davranışları her kedide ve her cinsiyette aynı şekilde olmayabilir. Bir kedinin kızgınlık belirtilerini ilk gösterdiği zaman aralığı yaklaşık olarak 6 – 12 aylık olduğu dönem olarak bilinmektedir. Ama bu dönem kısalabilir ya da uzayabilir. Şimdi kedilerin kızgınlık dönemi belirtilerinden ve yapılması gerekenlerden bahsedelim.

Kedilerin Kızgınlık Dönemindeki Belirtileri

Kedinizin kızgınlık dönemine girmiş olduğunu fark etmeniz kolaydır. Çünkü normalde yapmadıkları davranışları bu dönemde yapabilirler. Kediler bu dönemlerinde bir çiftleşme arayışına girecektir. Kızgınlık dönemleri genel olarak ilkbahar ya da sonbahar mevsimi olarak bilinmektedir. Bu dönemdeki davranışlar dişi ve erkek kedilerde farklılık göstermektedir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıldır?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girdiğini kolayca anlarsınız. Genel olarak etrafta gezerken ya da onları sevdiğiniz sırada popolarını ve kuyruklarını kaldırdıklarını görebilirsiniz. Etrafta dolaşırken acı bir şekilde miyavlayabilirler. Bunun sebebi etraftaki erkek kedilere seslerinin duyurmaktır. Kızgınlık döneminde size karşı oldukça sevecen olurlar. Etraftaki eşyalara ya da size, sürtünme eğiliminde olacaklardır. Evin içerisinde oldukça aktif olurlar. (Bir yerden bir yere koşmak ya da fazla oyun oynamak gibi) Bu dönemde oldukça hassaslardır ve fazla şefkat ya da sizden ilgi beklerler. Dişi kedinizin bu dönemi rahat atlatması için 2 şey yapabilirsiniz. İlki bu dönemde onunla ilgilenip, oyun oynayıp yorarsanız onu uykuya teşvik etmiş olur ve dinlemesini sağlarsınız. İkinci olarak eğer kedinizin yavru doğurmasını istemiyorsanız bir veteriner kliniğine götürüp kısırlaştırma işlemi yaptırabilirsiniz.

kedilerin kızgınlık dönemi

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıldır?

Dişilerde de olduğu gibi erkek kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu kolayca anlarsınız. Erkek kediler bu dönemde daha hırçın ve saldırgan olma eğilimindedirler. Sinirli bir ruh hallerine sahiptirler. Evin içinde miyavlayarak dolaşırlar. Eğer zemin katta ya da bahçeli bir evde oturuyorsanız kapı ve pencerelere dikkat edin. Çünkü bu dönemde kedinizin çiftleşmek için evden kaçma olasılığı yüksektir. Kumu dışında evin başka bölgelerine idrarlarını püskürtebilirler. Bu şekilde koku bırakmaya başlarlar. Bu dönemde dişi kedilerde de olduğu gibi erkek kediler için de yapmanız gerekenler aynıdır. Onu yorup uykusunu getirmelisiniz ki rahatça dinlenebilsin. Ya da çiftleşmesini istemiyorsanız bir veteriner kliniğine götürüp kısırlaştırma işlemi yaptırabilirsiniz.

Kedilerin Kızgınlık Döneminde Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını sergilediği davranışlardan ve hareketlerden fark edebilirsiniz. Bunun için gün içerisinde kedinizin tavrını ve halini gözlemlemeniz yeterli olacaktır. Kedilerin kızgınlık döneminde sergilediği tavırların ne olduklarını sizlere açıklayalım.

Sevilmeye Olan İhtiyaçları

Kediler kızgınlık dönemlerinde etraflarına koku bırakmaktadır. Koku bırakmalarının en iyi yolu ise sürtünmektedir. Kediler kızgınlık döneminde olduğu zaman bacaklara ve ayak kısımlarına daha çok sürtünme eğiliminde olur. Ayrıca koku bırakmalarının yanı sıra sizden de ilgi ve sevgi görmek isterler. 

 

Kediler Daha Konuşkan Olmaya Başlar

Kedilerin kızgınlık döneminde olduğunu en çok belli eden unsur, olduğundan daha fazla miyavlamaları ve ses çıkarmalarıdır. Kediler genel olarak konuşkan hayvanlar olsalar da kızgınlık dönemlerinde miyavalama eğilimleri daha şiddetli olur. Kedilerin miyavlamaları kızgınlık dönemlerinde ağlama sesi gibi duyulmaktadır. Genelde bu ses “çiftleşme çağrısı” olarak adlandırılır. Kızgınlık dönemlerinde olan kedilerin miyavlamaları şiddetli bir hal olması durumlarında, sabah/akşam devam etmektedir. 

 

Değişken Tavırlar

Kediler kızgınlık dönemlerinde olduğundan daha farklı ruh haline bürünür. Kediler bu dönemlerde olduğundan daha sinirli, agresif, huysuz ve oyuncu yapıda olabilmektedir. Tabi kedilerin sergilediği bu davranışlar kendi içerisinde değişiklik gösterir. Kedinize kızgınlık dönemlerinde yaşadığı bu değişken tavırlarında yardımcı olmak için güvende ve rahat hissedeceği alanlar yaratmalısınız.

kedilerin kızgınlık belirtileri nelerdir

 

Duruşları Değişir

Kızgınlık döneminde olan kedileri duruşlarından ayırt edebilirsiniz. Kediler kızgınlık dönemlerinde çiftleşme pozisyonunda bir duruş sergilemektedir. Kalça kısmı yukarıda ve kuyruk dik yapıda olan bir pozisyon alırlar. Dişi kedilerin kızgınlık dönemlerinde sıklıkla durduğu bir pozisyon ve sergilediği tavırdır.

 

Kedilerin kızgınlık dönemlerinde sergilediği davranışlar ve belirtiler yukarıda sizlere bahsettiğimiz gibi olmaktadır. Her kedi birbirinden farklı yapıya ve kişiliğe sahip olduğundan dolayı, kedinizin kızgınlıkla olup olmadığını anlamak için gün içerisinde tavırlarını ve davranışlarını gözlemlemeniz gerekir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemlerinde Yaptığı Davranışlar Nelerdir?

Kediler kızgınlık dönemlerinde olduğu zaman farklı davranışlar ve belirtiler sergilemektedir. Kediler 6 aylık oldukları zaman kızgınlık dönemlerinde geçiş yaparlar. Bu dönemde ise çeşitli belirtiler sergilerler. Kedilerin kızgınlık dönemlerinde yaptığı davranışlar şu şekildedir;

  • Agresif tavır takınırlar.
  • Miyavlamaları ağlama ya da uluma gibi olur.
  • Ev içerisinde dikkat çekmeye çalışırlar.
  • Sürtünme eğiliminde olurlar. Genellikle sahiplerinin bacaklarına ya da eşyalara sürtünürler.
  • Ev içerisinde eşyaların üstüne idrarlarını yaparlar. Bu sayede çiftleşmek için koku bırakırlar.
  • Çiftleşme pozisyonunda dururlar. Kalça havada ve kuyrukları dik olur.
  • Dışarıya kaçma eğiliminde olurlar.
  • Olduğundan daha sık idrarlarını yaparlar.

Kızgınlık dönemlerinde kediler genellikle yukarıda sizlere sıraladığımız belirtileri göstermektedir. Kedilerin kızgınlık dönemleri onları için yorucu olduğu kadar, sahipleri için  de yorucu geçen bir süreçtir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemlerinde Neler Yapılabilir?

Kedilerin kızgınlık dönemleri hem sahipleri hem de kediler için zorlu geçen bir dönemdir. Çünkü kızgınlık dönemlerinde ev içerisinde miyavlamalar artar, erkek kediler koku bırakma eğiliminde olur ve kediler değişken ruh hali içerisindedir. Bu durum kedi sahiplerini zorladığı kadar, çiftleşmek isteyen kediler için de iyi bir durum değildir. Kedinize kızgınlık dönemlerinde yardımcı olmak için fazla enerjilerini atmalarını sağlayabilirsiniz. Gün içerisinde kedinizle birlikte en sevdiği oyuncağıyla oynamak ve yorucu aktiviteler yapmasına olanak sağlayarak enerjisini atmasına yardımcı olursunuz. Dişi kedinin hamile kalmasını istemiyorsanız veya erkek olan kedilerinizin çiftleşmek için dışarı çıkmasını istemiyor iseniz, bu durumun çözümü kedilere kısırlaştırma işlemi uygulanmasıdır. Kedilerin kısırlaştırma işlemleri veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Eğer kedinizi kısırlaştırmak istiyor iseniz, bunun için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

 kedilerde kızgınlık nasıl anlaşılır

Kızgınlık Döneminde Olan Kedilere Kısırlaştırma Operasyonu Yapılır Mı?

Birçok hayvana kısırlaştırma operasyonu veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Kedilerin kısırlaştırma işlemleri için veteriner hekimler ile görüşülür. Kedilerin kısırlaştırma operasyonlarının yapılması için, birçok veteriner hekim kedinin kızgınlık döngüsünün bitmesi beklenmektedir. Kediler kızgınlık döneminden çıktıktan sonra kısırlaştırma işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca kedilere uygulanacak olan kısırlaştırma işlemi için kedinin yeteri kadar büyük olması da önemlidir. Kısırlaştırma operasyonunun ne zaman yapılacağı ise, veteriner hekimler tarafından karar verilir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu dönemde dişi kedilerin davranışları ve hareketleri erkek kedilere oranla daha belirgindir. Bunun sebebi ise erkek kediler çiftleşmeye dişi kedilerden daha önce hazırdır. Bu dönemde kedinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü oldukça yoğun hissettikleri bir dönemden geçeceklerdir. Dişi kedilerin çoğunun 2 ya da 3 haftada bir kızgınlık dönemine girdiği bilinmektedir. O yüzden eğer kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız onun sağlığı açısından bir veteriner hekime götürün ve kısırlaştırma işlemini gerçekleştirin.

kedilerin kızgınlık süresi

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kediler Ne Zaman Kızgınlığa Girmektedir?

Kediler yaklaşık olarak 6. ayına girdikleri zaman kızgınlık dönemleri başlamaktadır. Bu süre ise kedinin gelişimine ve büyümesine göre değişir.

Kediler Yılda Kaç Kez Kızgınlık Döngüsüne Girer?

Kediler yılda ortalama olarak 3 - 4 defa kızgınlık dönemine girmektedir. Kedilerin kızgınlık dönemleri ise sonbahar ya da ilkbahar aylarında görülmektedir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kediler sonbahar ve ilkbahar aylarında kızgınlık dönemine girmektedir. Kedilerin kızgınlık döngüleri ise birkaç gün ve birkaç hafta arasında değişen süreye sahiptir.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Kaç Gün Sürer?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemi 3 - 20 gün arasında değişine süreye sahiptir. Bu süre dişi kediler arasında kedinin üreme isteğine ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemleri Hangi Aylardır?

Dişi kedilerin çiftleşme dönemi 6. ayda başlar. Erkek kedilerin ise 7. ayda başlamaktadır. Dişi kedilerin 6. ayında başlayan kızgınlık dönemi 10. aya kadar devam edebilir. Erkek kediler ise olgunluğa ulaştıklarında sonra çiftleşmeye hazır haldedir.

Kedilerin Kızgınlık Dönem Belirtisi Nasıl Olur?

Ev içerisinde devamlı olarak miyavlama ya da bağırma, sürtünme eğiliminin fazla olması, yerlerde yuvarlanma, çiftleşme pozisyonunda gezmesi ve ev içerisinde koku bırakması gibi hareketleri, kedilerin kızgınlık döneminde sergiledikleri belirtilerdir.

Dişi Kediler Kızgınlıktan Kaç Gün Sonra Kısırlaştırılmalıdır?

Dişi kedilerin kısırlaştırma işlemleri en sık olarak kızgınlık dönemleri bittikten sonra olan 3. gün yapılmaktadır. Kedinin kısırlaştırma işleminin günü ise veteriner hekiminiz belirleyecektir.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

Etiketler: Kedilerin Kızgınlık Dönemi
Ağustos 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.