Kedilerin Aşıları Ve Aşı Takvimleri Nelerdir?

Kedi Aşısı

Kedilerin Aşıları ve Aşı Takvimleri Nelerdir?

Bu yazı 05.06.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Bir kedi sahiplendiğimizde onların sorumluluklarını almış oluruz, onların mutlu ve sağlıklı olmasını isteriz. Kedi dostlarımızdan birini sahiplendiğimiz zaman, yaşamımızı ve önceliklerimizi de buna göre belirlemeliyiz. Çünkü bir canın bütün sorumluluğu, sağlığı ve yaşamı bizim elimizde olmaktadır. Özellikle kedilerimizin sağlığı ve sağlıklı bir yaşam geçirmesi konusuna ekstra özen göstermemiz gerekir. Bu sebeple kedimizin sağlığının korunmasında en önemli ve yardımcı olan aşılarını yaptırmalıyız. Çünkü kediler doğdukları zaman onların kendi bağışıklık sistemleri onları hastalıklardan koruyacak kadar güçlü olmuyor. Ama kediler annelerinden emdikleri süt antikor yönünden güçlü ve zengin olduğu için geçici de olsa bağışıklık sistemleri güçlenmiş olur. Kedilerde anne sütünün bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi geçtikten sonra hastalıklara karşı oldukça savunmasız kalırlar. Burada ise devreye kedilerimize yaptırmamız gereken aşılar girmektedir. Bugün sizler için hayat arkadaşımı olan kedilerimize yaptırılması gereken aşılarda, aşı takvimlerinden ve ne zaman yaptırılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Şimdi kedilerimiz için olan aşıları sizin için listelemeye başlayalım.

 

Yavru Kedilerin Aşı Takvimi ve Aşılama Zamanları Nasıldır?

Kedilerin, köpeklerinde ve diğer hayvanların sağlıklı bir biçimde yaşamlarına devam edebilmeleri için, aşılanmaya ihtiyaçları vardır. Kedilerin aşı işlemleri yavruluk zamanlarında başlamalıdır. Kediler dünyaya geldikleri zaman anne sütü ile beslenirler. Bu sayede vücutları dirençli olur ve bağışıklık sistemleri güçlenir. Anne sütünden kesilmeye başladıkları zaman ise, anne sütünden aldıkları koruyuculuk da gitmektedir. Bundan dolayı da kedilere aşı yaptırılması gerekir. Kedilere yapılacak olan aşılar yaptırılması gereken temel aşılar ve yaptırılması zorunlu olmayan aşılar olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Temel grupta yer alan aşılar yavru, genç ve yetişkin kedilere yaptırılması gereken aşılardır. Kedilere yaptırılması gereken bu aşılar sayesinde, can dostlarımız tehlikeli olan hastalıklara karşı dirençli olur. Kedilere vurulması gereken temel aşılar şu şekildedir;

  • Karma aşı
  • Kuduz aşısı
  • Lösemi aşısı
  • İç/dış parazit aşısı

Kedilere vurulması gereken temel aşılar yukarıda belirttiğimiz gibidir. Kedilere vurulması zorunlu olmayan aşılar ise, veteriner hekimler tarafından karar verilir ve onay verilirse yapılmaktadır. Yavru kedilerin anne kedinin sütünden aldıkları bağışıklık gittiği zaman bağışıklık sistemleri tamamen güçsüz kalır. Bağışıklığını güçlendirmek için aşı olması gerekmektedir. Aşıları ve kedi kaç haftalıkken yaptırmanız gerekiyor aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

 

İç Ve Dış Parazit Aşıları: Kedi 6-8 haftalıkken yaptırılmalıdır.

Karma Aşısı: 8-10 haftalıkken yaptırılmalıdır.

Lösemi Aşısı: 9-11 haftalıkken yaptırılmalıdır.

Karma Aşısı Tekrar: 10-12 haftalıkken yaptırılmalıdır.

Lösemi Aşısı Tekrar: 11-13 haftalıkken yaptırılmalıdır.

Kuduz Aşısı Tekrar: 12-14 haftalıkken yaptırılmalıdır.

Kedinize ilk yapılacak olan aşı ise iç ve dış parazit aşısıdır. Kedilerin yavruluk dönemlerinde bağışıklık sistemleri gelişmeye devam ettiğinden dolayı, iç parazite yatkın olmaktadır. Ayrıca dış parazit etkenleri de oldukça yüksektir. Bu durumları engellemek adına ilk olarak kedilere iç/dış parazit aşısı yapılmaktadır. Kedilere uygulanan en önemli aşılardan bir diğer ise karma aşıdır. Karma aşı kediler arasında sık görülen ve viral olan enfeksiyonlardan korunması için yapılmaktadır. Karma aşı kediniz 2. ayını doldurduktan sonra uygulanmaktadır. İlk dozdan sonra ise 2. doz 2 hafta sonra uygulanmaktadır. Önemli olan aşılardan bir diğer ise lösemi aşısıdır. Lösemi aşısı uygulaması sayesinde, kedilerin lösemi virüsüne karşı korunması sağlanmaktadır. Ama unutmayalım ki her aşının koruyuculuk oranı %100 değildir. Lösemi aşısı kedilere her yıl uygulanmaktadır. Kediniz 11 - 13 haftalık olduğu zaman lösemi aşısı uygulanır. Kedilere uygulanacak son önemli ve zorunlu aşı ise kuduz aşısıdır. Kuduz hastalığından korunması için kedi ve köpeklere kuduz aşısı yapılır. Kuduz aşısı kediniz 3. ayını doldurduktan sonra yapılmaktadır. 

Yavru kedilerin aşı takvimi ve uygulanacak aşıları yukarıda sizlere bahsettiğimiz gibi olmaktadır. Aşıların uygulamasının yapılacağı günleri ise, veteriner hekiminizle birlikte aşı takvimi yaparak karar verebilirsiniz. Yavru kedilere aşı uygulandığı gibi yetişkin kedilere de uygulanmaktadır. Gelin hep birlikte yetişkin kedilere hangi aşıların yapıldıklarına bakalım.

Yetişkin Kedilerin Aşı Takvimi ve Aşılama Zamanları Nasıldır?

Yetişkinlik çağına girmiş olan kedilerin aşılarının düzenli tekrarlar halinde yaptırılması gerekir. Kediler 1 yaşlarını tamamladıkları zaman, artık yetişkin bir kedi sayılırlar. Yetişkin kedilere vurulan aşılar, yavru kedilere vurulan aşılar ile aynıdır. Yetişkin kedilere yapılacak olan aşıların sıklığı ise 1 - 3 yıllık olan zaman dilimine dağılmaktadır. Yetişkin kedilerin aşı takvimlerini veteriner hekiminiz ile belirleyebilirsiniz. Böylece aşı yapılacak günlerin takibi daha kolay yapılmış olunur. Kedi dostunuza yapılacak olan aşılar, aşı işlemleri ve aşı takvimi veteriner hekim kontrolünde yapılmaktadır. 

kedi aşı takvimi

Kedilere Yapılan Aşılar Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

  • Kediniz en az 7 haftalık bir yaşta olmalıdır.
  • Aşısı yapılacak kedi ileri bir şekilde gebe olmamalıdır.
  • Yapılacak 2 aşılama arasındaki sürenin 3 haftadan az olmaması gerekir.

Kedilere yapılacak olan aşılardan önce kedinin gebe olup olmadığını veteriner hekime söylemeniz gerekmektedir. Çünkü hamile olan kedilere aşı uygulamaları yapılmamaktadır. Ayrıca kediniz 7 haftadan küçük ise aşı işlemleri uygulanması için, veteriner hekimler tarafından kedinin 7 haftalık olması beklenecektir.

Kedilere Uygulanan Aşı İşlemlerinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Kedi dostlarımıza aşı işlemleri uygulandıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar ise şu şekildedir;

  • Kediye aşı yapılan bölgenin herhangi bir şekilde su ile temas etmemesi gerekir.
  • Kedilere yapılan aşı uygulamalarından sonra, en yaygın olarak iştahsız ve yorgun bir halde olurlar. Kediniz bu semptomları gösterdiği zaman endişe etmenize gerek yoktur. Ancak kedinizin bu durumu 24 saati geçtiği zaman direk olarak veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
  • Aşı işlemlerinde önce ve sonrasında kedinizi strese sokacak etkenlerden kaçınılması gerekir.
  • Kedinizi evde rahat ve güvende hissedeceği bir ortamda rahat bırakmalısınız.
  • Kedinize aşı işlemi uygulandıktan sonra onu başka hayvanla ile görüştürmemelisiniz. Ayrıca bu süre zarfında sizin de başka hayvanlar ile temas etmemeniz gerekir.

Kedinizin aşı işlemleri sonrasında kedinizde 24 saat geçen yan etkiler veya davranış değişikliği görüyor iseniz, vakit kaybetmeden bu durumu veteriner hekiminize bildirmelisiniz.

kedi aşıları

Kedilere Aşı Yapılması Risk Teşkil Ediyor Mu?

Kedilere uygulanan aşıları sonrasında görülen riskler ve yan etkiler oldukça düşük bir seviyededir. Kedilerde aşı sonra yan etki veya reaksiyon görülse bile, birçok durumda bu etkenler kendiliğinden geçmektedir. Kedilerde aşı sonrası ateş yükselmesi, aşı yapılan bölgenin şişmesi, halsizlik durumu ve bölgede ağrı oluşumları görülmektedir. Bu yan etkiler ise kısa bir zamanda geçmektedir. Kedilerde aşı sonra 24 saati geçen yan etkiler olduğunda ise en kısa sürede veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir. Yavru kediler, yetişkin ve yaşlı kedilerin yaşamlarına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için aşı uygulaması yapılması gereklidir.

 

Kedilere Yapılan Aşılarla İlgili Yanlış Bilinen Bilgiler

Tüy yumağı dostlarımız kedilerimize sağlıklı bir yaşam sürmeleri için, aşı uygulaması yaptırmaktayız. Ama halk arasında kedilere uygulanan aşılar hakkında bilinen yanlış bilgiler vardır. Kedilere uygulanan aşılar hakkında yanlış bilinen bilgiler şu şekildedir;

  • Kedilere uygulanan aşıların kedi için %100 koruma sağladığı düşünülmektedir. Yapılan aşıların %100 koruyuculuk oranı yoktur. Aşıların koruyuculuğu kedinin bağışıklık sistemine ve etkenlere bağlı olarak düşebilir ya da yükselebilir.
  • Kedilere yapılan aşılarda zararlı toksinlerin olduğu ve hastalıklara yol açtığı düşünülür. Bu düşünce de doğru değildir. Kedi aşılarının zararlı toksinler içerdiği ya da hastalığa sebep olduğu hakkında herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
  • Artık yaşlı olan kedilere aşı vurulmasına gerek yoktur düşüncesi de yanlış bir düşüncedir. Yaşlı kedilerin de sağlığını koruyabilmesi adına aşıya ihtiyacı vardır. Sadece yaşlı kedilere yapılacak olan aşı uygulamalarının süresi, yetişkin kedilere göre daha aralıklı tarihlere sahiptir.

kedilerin aşıları nelerdir

 

Kediler İçin Aşılanma Gerektiren Hastalıklar

  • Kedi Lösemisi: Lenfoid olan dokularda tümör oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Kuduz: Çok bulaşıcı ve viral olan bir hastalıktır.
  • Kedi Enfeksiyöz Peritonitisi: Corona virüsler grubuna ait bir hastalıktır ve kronik seyirli olup bulaşıcı bir kedi hastalığıdır.
  • Calici Virüs Enfeksiyonu: Genç olan kedileri etkileyen viral bir hastalıktır.
  • Feline Panleukepina: Yavru kediler arasında ölüme neden olan bulaşıcı ve viral bir hastalıktır.  

Kedi Aşı Fiyatları Ne Kadardır?

Kedi aşı fiyatları her ile göre değişiklik göstermektedir. Hayvanların aşı fiyatları, muayene ücretleri ve operasyonları gibi işlemlerin ücretlerin, her ilde bulunan Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlenmektedir. 

Kedilerin Aşıları ve Aşı Takvimleri Hakkında Merak Edilenler

Kedilerin Kaç Aşısı Vardır?

Kedi dostlarımıza yapılacak olan 3 tane temel aşı vardır. Bu aşılar lösemi aşısı, karma aşısı ve kuduz aşısı olarak bilinir. Bu aşılara ek olarak ise kediye iç/dış parazit aşısı 3 ayda bir olacak şekilde yapılmaktadır.

 

Kedi Aşısı Takvimi Nasıl Olur?

Kedilerin aşı takvimi veteriner hekimler tarafından belirlenmektedir. Kediniz 6 - 7 haftalık olduğu zaman aşı işlemleri başlamaktadır. Kedilerin aşı takvimi iç/dış parazit aşısı 6 - 8 haftalık iken, karma aşıları 8 - 10 haftalık iken ve lösemi aşıları 9 - 11 haftalık ike yapılmaktadır. Bu aşıların 2. dozlarının tarihleri ve kedi aşı takvimi veteriner hekimler tarafından belirlenir.

 

Kedi Aşı Fiyatları Nedir?

Kedi aşı fiyatları her ilin Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlenmektedir. Kedi aşı fiyatlarını öğrenmek ve detaylı bilgi için Kedi Aşı Fiyatları yazımıza bakabilirsiniz.

 

Kediler Yılda Kaç Kere Aşı Olmaktadır?

Kediler temel aşılar ve iç/dış parazitler ile birlikte 4 aşı olmaktadır. Kedilere yapılan iç ve dış parazit aşıları, diğer aşılara göre daha sık uygulanmaktadır. Bundan dolayı bir kedi 1 yıl içerisinde 6 kere iç ve dış parazit aşısı olur. Kedinizi yetişkin olduktan sonra ise diğer aşıları yılda 1 kere tekrarlanmaktadır.

Ev Kedisine Aşı Yaptırmak Şart Mıdır?

Kediler yaşamlarına ev ortamlarında devam ediyor olsa bile, aşılarının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çünkü evde ortamında olsalar bile dış dünyadan kopuk bir şekilde yaşamazlar. Ayrıca bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için, aşıların düzenli yaptırılması da önemlidir.

*Kedilerinizin aşısı yapıldıktan sonra veteriner hekiminizden kedi aşı karnesini alabilirsiniz. Böylece kedinizin aşılarını daha kolay takip edebilirsiniz.

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedi Aşıları, Kedi Aşısı Takvimi
Haziran 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.