Kediler ve Köpekler Kısırlaştırmalı Mıdır?

Kediler ve Köpekler Kısırlaştırmalı Mıdır?

Kedilerde ve Köpeklerde Kısırlaştırma

Kediler ve köpekler evlerimizin sevimli birer fertleridir.  Evlatlarımıza, ailemize nasıl değer veriyorsak, evcil hayvanlarımıza da hem sağlıkları, hem psikolojileri için tüm maddi ve manevi olarak ne gerekiyorsa yapmamız, bu bilinçle hayvan sahibi olmamız büyük önem arz etmektedir.
Kediler ve köpekler kısırlaştırılmalı mı? Sorusuna iki taraflı bir görüş vardır. Kimi taraf hayvanların çoğalma, üreme özgürlüklerinin elinden alındığı için karşı çıkmakta, kimi taraf ise ki bu tarafı veteriner hekimler ve bilim adamları oluşturmakta; hayvanların daha sonrasında meydana gelebilecek ölümcül hastalıklardan korunması için kısırlaştırma işleminin yaygınlaştırılmasını savunmaktadır. Aslına bakılacak olursa tam bir münazara konusudur. Gelin akıllardaki soru işaretlerini kaldırmak için tam anlamıyla kısırlaştırma konusunu ele alalım.

Kısırlaştırma Nedir?

Kediler ve köpeklerde hayvanların üreme yeteneklerini cerrahi operasyonla sonlandırma işlemine “Kısırlaştırma” denir. Kısırlaştırma ile evcil hayvanınız daha sağlıklı olmakla birlikte, ömrünün geri kalanında dişilerde, yumurtalık, meme ve rahim kanserine, erkeklerde ise rahim kanserine yakalanma oranını en aza indirmiş olacaksınız. Kısırlaştırma işleminin amacı, erkek ve dişi hayvanın üremesini kontrol altına almak, bu sebeple oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmektir.

Kısırlaştırma Gerekli Midir?

İnsanoğlu bu sorunun cevabında ikiye bölünmüş durumdadır ve aslına bakılacak olursa tam bir münazara konusudur. Kimi, hayvanların üreme özgürlüğünün elinden alınmasına karşı çıkmakta ancak bilim insanları, veteriner hekimler ve bilinçli hayvan sahipleri, hayvanın ciddi hastalıklardan korunması için kısırlaştırma işlemini önermektedir.
Kısırlaştırma operasyonu anestezi altında yapılan bir işlemdir. Sonuç olarak bir ameliyat söz konusu olduğundan dolayı hayvan sahiplerini korkutmaktadır.
Kediler ve köpekler üreme davranışlarını içgüdüleriyle yaparlar ve bu içgüdüleri hormonsal değişimlerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kısırlaştırma işlemi bilim insanlarının ve veteriner hekimlerin de önerdiği gibi dişilerde, yumurtalık, meme ve rahim kanserine, erkeklerde ise rahim kanserine yakalanma oranını en aza indirmiş olacağından dolayı yararlı bir işlemdir. İşte kısırlaştırma işleminin birkaç faydası:

  • Hayvanlarınız doğurganlık dönemine denk geldiğinde ani hormonal değişimlere maruz kalmazlar. Dişi hayvanlarınız ise hamileliğin meydana getirdiği psikolojik olumsuz durumlardan etkilenmezler.
  • Evcil hayvanınız kısırlaştırmadan sonra, daha sakin olacak aynı zamanda dişi hayvanınız diğer erkekleri üzerine çekmek için oluşturan kokuyu salmayı bırakacaktır. Erkek hayvanınız ise dişi hayvanları takip etmeyi sonlandıracaktır.
     
  • Kısırlaştırma sonrası evcil hayvanınız daha sevecen ve sakin olacaktır.
     
  • Kısırlaştırma ile evcil hayvanınız daha sağlıklı olmakla birlikte, ömrünün geri kalanında dişilerde, yumurtalık, meme ve rahim kanserine, erkeklerde ise rahim kanserine yakalanma oranını en aza indirmiş olacaksınız.

kedilerde ve köpeklerde kısırlaştırma operasyonu

Kediler ve Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Kediler ve köpeklerde kısırlaştırma zamanı yaşadığı bölgeye, cinsine rahatsızlıklarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak, köpeklerde 6-12  aylıkken kısırlaştırılma işlemi uygundur.  Dişi köpeklerde ilk kızgınlık döneminden önce  yani 5-10 aylıkken kısırlaştırma operasyonunun yapılması meme kanseri riskini en aza indirmektedir.  Kedilerde ise kısırlaştırma zamanı, hayvanınızın cinsel olgunluğa ulaşmadan önceki evrede yani ortalama olarak 4-6 aylıkken yapılması önerilmektedir. Ancak en doğru zamanı veteriner hekiminiz önerecektir.

Kediler ve Köpekler Hangi Durumlarda Kısırlaştırılmamalıdır?

Hayvanınızın genel durumunda bir bozukluk varsa, veteriner hekiminiz tarafından yapılan tetkiklerde kan sonuçlarında ve görüntülemede olağan dışı bir problem gözükürse, hayvanınızda aşırı kilo kaybı, kas azalması, iç organlarda küçülme, veya tüy dökülmeleri gibi kaşeptik semptomlar bulunuyorsa kısırlaştırma operasyonu hekiminiz tarafından ertelenmesi ve bu problemlerin giderildikten sonra kısırlaştırma operasyonu planı yapılması daha uygun olacaktır. 

Kısırlaştırma Operasyonundan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Operasyon anestezi altında gerçekleştiği için, anesteziden sonra hayvanınızda kusma, halsizlik, dikkat dağınıklığı, iştahsızlık gözükebilir. Ancak bu süre uzarsa mutlaka veteriner hekiminize danışınız.
  • Kısırlaştırma sonrası kedinizin veya köpeğinizin boynuna yakalık denilen bir aparat takılacaktır. Bu aparat, hayvanınızın operasyon yerini yalamaması, ısırmaması ve dikişlerini sökmemesi için takılmaktadır. 
  • Veteriner hekiminiz aksini söylemediği sürece ortalama olarak 1 hafta takılı kalması gerekmektedir.
  • Kedinizi veya köpeğinizi operasyondan sonra 3 gün boyunca dışarı çıkarmamanız önerilmektedir. Bunun nedeni, ameliyat yerinin enfeksiyon kapma riskini minimuma indirmek içindir. 
  • Ameliyat yerini veteriner hekimin önerdiği şekilde dezenfekte ediniz. Batikon, sarı su dediğimiz rivanol dezenfeksiyon için etkili ürünlerdir. Birkaç gün hayvanınızı, sakin bırakmak bir yerden bir yere atlamasını önlemek, dikişlerin açılmasını önlemek bakımından önemlidir

kedi ve köpekler neden kısırlaştırılır

Kedi ve Köpeklerin Kısırlaştırılması Etik Bir Durum Mudur?

Hayvanlara uygulanan kısırlaştırma işlemlerinin etik olup olmadığı bireyler arasında farklı cevaplara sahip olan bir durumdur. Kimi hayvan sahipleri hayvanların üremesi gerektiğini düşünürken, bazı hayvan sahipleri ise hayvanların sağlığı açısından kısırlaştırmak istemektedir. Hayvanlara uygulanan kısırlaştırma operasyonlarının yapılması birçok veteriner hekim tarafından önerilmektedir. Çünkü kısırlaştırma operasyonu olan sevgili can dostlarımız, birçok sağlık sorunundan korunmaktadır. Kısırlaştırma operasyonu olan kedi ve  köpeklerde birçok kanser hastalığı türünün görülme ihtimali düşmektedir ve dirençli bir yapıya sahip olurlar. Çiftleşemeyen kedi ve köpeklerde ruhsal olarak sorunlar görülmektedir. Çiftleşme yaşayamayan hayvanlar genel olarak mutsuz, sinirli, agresif ve huzursuz bir moda girerler. Bu durum da hayvanınızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Hayvanların kısırlaştırılmasının etik olup olmadığı kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor olsa da hayvanların sağlık kalitesini arttıran bir cerrahi işlemdir.

Dişi ve Erkek Hayvanların Kısırlaştırması Nasıl Yapılmaktadır?

Sevgili dostlarımıza uygulanan kısırlaştırma işlemleri dişi ve erkek olmasına göre farklı prosedürde yapılmaktadır. Erkek olan kedi ve köpeklerin kısırlaştırma işlemleri testislerinin alınması ile yapılmaktadır. Dişi kedi ve köpeklerde ise rahim ve yumurtalığın alınması ile yapılan işlemler. Kedi ve köpeklere yapılacak olan kısırlaştırma işlemi ise genellikle hayvanlar genel anestezi altında iken uygulanmaktadır. Kedi ve köpeklere uygulanan kısırlaştırma operasyonlarında sonra, dişi kedi ve köpeğin hamile kalamaz, erkek kedi ve köpek ise herhangi bir şekilde dişileri hamile bırakamaz. Dişi kedi ve köpeklere uygulanan kısırlaştırma operasyonları, erkeklere uygulanan kısırlaştırma operasyonlarına kıyasla daha zordur. Hayvanların kısırlaştırma operasyonları veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır.

 

Yaşamımızın her anında bize eşlik eden ve yaşamımızı güzelleştiren kedi ve köpek dostlarımızın kısırlaştırma işlemlerinden sonra, onlara gerekli bakımı ve rahatlığı sağlamamız gerekir. Ayrıca kedi ve köpeklerin kısırlaştırma işlemlerinden sonra dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Köpeklerin kısırlaştırma işlemleri ve kısırlaştırma işlemi sonrası için detaylı bilgileri öğrenmek için aşağıdaki yazımıza bakabilirsiniz.

Kedilerin kısırlaştırma işlemleri ve kısırlaştırma işlemi sonrasında yapılacak için detaylı bilgileri öğrenmek için ise, aşağıdaki yazımıza bakabilirsiniz.

kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması

Kedilerde ve Köpeklerde Kısırlaştırma Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kediyi Kısırlaştırmak Doğru Mu?

Kedilerin kısırlaştırılmasının doğru ya da yanlış olması kişiler arasında farklı cevaba sahiptir. Ama kedilerin kısırlaştırılması onların ömürlerini uzatmaktadır. Ayrıca kedilerin kısırlaştırılması sayesinde rahim enfeksiyonu ve üreme organlarında oluşan kanser gibi durumlar önlenmektedir.

Kediler Kısırlaştırma İşlemlerinde Sonra Kilo Alır Mı?

Kediler kısırlaştırma operasyonlarında sonra hormon değişikliği yaşaması sebebiyle kilo almaya yatkın hale gelir. Kedinizin kilo alımını önlemek için doğru bir beslenme ve onlara uygun mama tercih etmelisiniz. Kısır kediler için üretilen mamalardan seçerek kedinizi dengeli bir şekilde besleyebilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Fiyatı Nedir?

Kedi kısırlaştırma operasyonlarının fiyatları iller arasında değişiklik gösterir. Çünkü her ilin Veteriner Hekimler Odası tarafından fiyatlar belirlenmektedir. Kedi kısırlaştırma fiyatı İzmir: Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi Ücreti: 2000 TL, Ovariohisterektomi İşlemi Ücreti: 2500 TL, İstanbul: Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi Ücreti: 2500 TL, Ovariohisterektomi İşlemi Ücreti: 3500 TL, Ankara: Orşidektomi (Kastrasyon) İşlemi Ücreti: 2500 TL ve Ovariohisterektomi İşlemi Ücreti: 3500 TL fiyatlarından yapılmaktadır.

Kısırlaştırma Operasyonu Ne Kadar Sürmektedir?

Kedi ve köpeklere yapılan kısırlaştırma işlemi 15 - 30 dakika arasında bir yapılan süreye sahiptir. Tabi bu süre ameliyata ve oluşabilecek komplikasyonlara bağlıdır.

Kedi Kısırlaştırılmazsa Sağlık Sorunu Yaşar Mı?

Kedilerde kısırlaştırma yapılmadığı zamanlarda, yaşları ilerledikçe sağlık sorunları meydana gelir. Özellikle dişi kediler kısırlaştırılmadığı durumlarda ileriki yaşlarında meme iltihaplanması, rahim tümörü, meme tümörü ve rahim iltihaplanması gibi hastalıklar yaşayabilmektedir. Kedilerin kısırlaştırılmaları sayesinde bu hastalıkları yaşama oranları düşürülmektedir.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

 

 

Web sitemiz de bir çok ürün grubu hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır.

 

Etiketler: kısırlaştırma operasyonu
Temmuz 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.