Kediler Neden Tüy Döker?

Kediler Neden Tüy Döker?

Kediler Neden Tüy Döker?

Sevimli tüylü dostlarımız kediler günlük hayatlarında oldukça tüy dökümü yapmaktadır. Bazen bu durumlar kedi sahiplerinin endişelenmesine yol açmaktadır. Kedilerin tüy dökmesi fazlasıyla normal olan ve kedi sahiplerinin sık karşılaştığı bir durumdur. Kediler özellikle belli aylar ve durumlarda daha yoğun tüy dökümü yapabilmektedir. Kedilerde tüy dökümleri aza indirilebilen bir durumdur. Ama kesinlikle tamam anlamıyla ortadan kaldırılamaz. Çünkü kedi cinslerinin çoğu yapısal olarak hem tüylüdür hem de tüy dökmeye elverişlidir. Kedilerde tüy dökümleri mevsimlere göre, kedinin ırkına, yaşına ve kilosuna bağlı değişik etkenlerden farklılık göstermektedir. Ayrıca tüy dökme durumlarına psikolojik ve beslenme durumlarının da etkisi bulunmaktadır. Kısacası farklı sebeplerden kaynaklı olarak kedilerde tüy dökümleri meydana gelmektedir. Kedi dostlarımızın tüy dökmeleri genellikle tüylerinin sağlıklı görünümlerini koruması ve tüylerini yenileyebilmeleri adına meydana gelen durumdur. Kedi sahipleri genellikle “Kedim neden tüy döküyor? Kediler neden tüy dökmektedir? Kedilerin tüy dökmesi nasıl azaltılır? Kedinin tüy dökmesi durumlarında neler yapılabilir? Gibi soruları merak etmektedir. Siz kedi sahipleri için bugün bu sorularınızın hepsini tek tek yanıtlayacağız. Hem sizin için hem de kedilerin neden tüylerinin döküldüğünü gelin hep birlikte yakından inceleyelim.

 

Kediler Neden Tüy Döker?

Tüy dökülmeleri kedilerde farklı nedenlerden olan bir durumdur. Ama en temel neden olarak vücutlarında oluşan ölü deri ve tüylerden kurtulmak amacı ile, kedilerin vücutlarında tüy dökülmeleri gerçekleşmektedir. Tabi bu durumda onlar için oldukça sağlıklıdır. Çünkü kedilerin vücutlarında olan cansız ve ölü tüyler vücutlarının hava almasını engeller ve cilt tahrişlerine sebep olmaktadır. Kedilerin cansız tüylerinden kurtulmasına onları tarayarak ve bakım yaparak yardımcı olabilirsiniz. Kedilerde tüy dökümleri ırklarına, beslenme tarzlarına, özellikle mevsim geçişlerine ve bazen de psikolojik olan sebeplerden de kaynaklı olmaktadır. Kedinizin normal yaşantısında tüy dökmesi iyi bir durumdur. Çünkü genel olarak hasta olan kedilerde tüy döküntüsü durumu olmamaktadır.

 

Kediler Hangi Aylarda Tüy Dökümü Yapar?

Kediler mevsimsel geçişlerde daha fazla tüy dökümü yaptığı gözlemlenmiştir. Yani kediniz kış ayından yaz ayına geçerken veya yaz ayından kış ayına geçerken daha fazla tüy dökümü yapacaktır. Bu dönemlerde tüy döken kediler, tüylerini geçecekleri mevsime göre korumaktadır. Kediler kış aylarında genellikle uzun ve sık tüy yapısına sahip olmaktadır.

 

Kedilerin Tüy Dökmesinin Nedenleri Nelerdir?

Beslenme Kaynaklı Tüy Dökülmesi

Kedilerde dengesiz, düzensiz ve kötü mamalardan kaynaklı olarak tüy dökümleri meydana gelmektedir. Eğer kedinizin belirli bir beslenme düzeni yok ve sağlıksız besleniyor ise normalden daha fazla tüy dökmeye elverişli olacaktır. Kedinizi beslediğiniz kuru mamalar da direk olarak kedinizin tüy sağlığında etkin bir rol oynamaktadır. Eğer kedinin yediği mamalar vitamin, mineral, tahıl bakımından ve protein bakımdan yeterli değil ise, tüylerinde dökülmeler meydana gelecektir. Kediniz için aldığınız kuru mamaların ve ek gıdaların iyi bir içeriğe sahip olduğundan emin olmalısınız. Sağlık, düzenli ve iyi bir mama ile beslenmesi kedinizin tüylerinin daha az dökülmesine ve canlılığını korumasına yardımcı olacaktır.

 

Kedilerde Mevsimlere Bağlı Olarak Tüylerin Dökülmesi

Temel olarak kedi türleri arasında en çok meydana gelen tüy dökülmesi durumları mevsim geçişlerinde gerçekleşmektedir. Kediler mevsim geçişlerinde vücutlarını ve tüylerini mevsime uygun olacak şekilde hazırlamasından dolayı tüylerinin dökümleri gerçekleşecektir. Özellikle yaz ve kış ayları geçişlerinde biraz daha yoğun tüy dökebilmektedirler. İlkbahar ve sonbahar ayların da ise pek fazla tüy dökümü yapmazlar. Kediler kış aylarında kalın ve yoğun olan tüy yapılarını kullanmaktadırlar. İlkbahar ve yaz aylarına geçiş yaparken ise tüy dökmeye başlarlar ve çıkan yeni tüyleri, daha ince telli tüy yapısına geçerler. Bu sayede tüylerinin yapısından dolayı sıcaktan pek rahatsız olmazlar. Kısacası mevsimlere uyum sağlayabilmek ve vücutlarını korumak adına, mevsim geçişlerinde tüy dökümlerini gerçekleştirirler.

 

Kedilerde Stres Kaynaklı Tüy Dökümleri

Kedilerde bazı durumlarda kaynaklı stres hallerine girebilmektedir. Stres kedilerin vücutlarında tüy dökümlerini tetikleyen bir durumdur. Eğer kediniz belli bir durumdan dolayı fazlaca stres içerisinde ise tüy dökümü yapacaktır. Mesele ev ortamlarında huzursuzluk oluşması veya onları uzun süre evde tek başına bırakmanız strese girmelerine sebep olan durumlardan bazılarıdır. Böylece stres kaynaklı tüy dökümü yapmış olurlar.

 

Kedilerde Hormon Değişikliklerinden Dolayı Tüy Dökümleri

Kedilerin vücutların hormonal değişiklikler meydana geldiği zaman da tüy dökümü yapmaktadır. Kedilerde horman değişikli belli durumlarda meydana gelmektedir. Mesela hamilelik dönemlerinde ve çiftleşme dönemlerinde oldukları zaman vücutları hormonal değişiklik yaşamaktadır. Bu nedenle de tüy dökülmesi oluşur. Ayrıca hormonal değişiklikler yaşlı olan kedilerde görülen bir durumdur. Kedilerin hormonal dönemlerin geçtiği zaman daha az tüy dökmeye başlayacaktır.

 

Kedilerde Hastalık Durumlarından Kaynaklı Tüy Dökümleri

Kedilerde meydana gelen tüy dökümleri genellikle hem normal hem de sağlıklı olan bir durumdur. Ama bazı durumlarda ise bir hastalıktan dolayı tüy dökümleri yapıyor olabilmektedirler. Bu durumlarda bir tanesi ise Parazit kaynaklı olan tüy dökümüdür.

 

Kedilerde Parazit Kaynaklı Tüy Dökümleri

Sevgili dostumuz kedilere parazit bulaşması durumlarında, tüy sağlıkları olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Parazitler kedilerde vücut tüylerinin zayıflamasına, kırılmasına ve dökülmesine yol açmaktadır. Eğer kedinizde parazit kaynaklı bir tüy dökümü meydana geliyor ise bunu kedinizin aşırı kaşıntılı hallerinden ve fazla tüy dökümü yapmasından anlayabilirsiniz. Kedilerde parazit kaynaklı olan tüy dökümler için lütfen kısa sürede veteriner hekiminize başvurunuz. Çünkü kedinizin sağlığı için en iyi bakım ve tedavi veteriner hekimlerimiz tarafından sağlanmaktadır.

 

Kedilerde Olan Tüy Dökümleri Nasıl Azaltılabilir?

Kedinizin tüy dökümünü tamamen ortadan kaldıramazsınız. Ama tüy dökme problemlerini aza indirebilmeniz için kedinize yardımcı olabilmektesiniz. Öncelikle kedinizin beslenmesini doğru ve düzenli bir şekilde ayarlamalısınız. Beslenmesine ek olarak aldığınız mama içeriğinin kaliteli ve kedinizin ihtiyaçlarını (vitamin/mineral ve protein gibi) karşılıyor olmasına da dikkat etmelisiniz. Ayrıca kedi mamasını kedinizin yaşına, ırkına, kilosuna ve beslenmesine uygun olmasına dikkat ederek almanız, tüy dökülmesini aza indirecek bir durumdur. Ev içerisinde kedinizi strese sokabilecek durum ve davranışlardan kaçınmaya özen gösterin. Çünkü kediler stres durumlarında direk olarak tüy dökümü yapmaya başlayacaktır. Bu nedenle de ev içerisinde onları çok yalnız bırakmamaya ve sevginizi hissettirmeye özen gösterin. Kedinizin tüy bakımlarını ve taramasını rutin bir şekilde yapmalısınız. Kediler düzenli olarak tarandığı zaman ölü tüylerden ve ölü deriden daha kolay bir şekilde kurtulacaktır. Bu sayede ise tüylerinin dökümleri daha aza inecektir. Kedinin tüyleri taramak için kedi tarağı ya da kedi tarama eldivenlerinden faydalanabilirsiniz. Kedilerde tüy dökülmesi azaltmak için ek olarak şunları da yapabilirsiniz;

  1. Kedinizin içtiği pis ya da taze olmayan sular da tüy dökmelerine sebep olabilmektedir. Bu sebeple de su kaplarında her zaman temiz ve taze su bulundurmalısınız.
  2. Kedinize Omega3 takviye besinleri vererek tüylerinin sağlıklı olmasına ve dökülmesinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
  3. Kedinizi haftalık olarak ve düzenli bir şekilde tarayarak ölü deri ve güçsüz tüylerden kurtarabilirsiniz. Böylece tüylerinin dökülmesi hem azalır hem de daha sağlıklı görünür.
  4. Ayrıca kediler için yapılan tarama işlemleri ve tımar işlemleri gibi uygulamalar sayesinde, cilt yüzeylerinde oluşabilecek hastalıklar ve parazit durumlarının daha erken fark edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede durumlara erken bir şekilde veteriner hekimler tarafından müdahale edilebilmektedir.
  5. Kediler için tüy dökülmesinin azaltılmasına yardımcı olan topikal spreylerden kullanabilirsiniz. Eğer karar veremiyor iseniz bu konu için veteriner hekiminize danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Kediler genel olarak tüylü yapıya sahiptir. Ve bu sebeple de tüy dökmeleri hem olası hem de doğal bir durumdur. Kediler kendilerini temizleyen canlılar olduğundan dolayı, oldukça fazla tüy dökmeleri durumlarında temizlerken bu tüyleri yuttuklarında tüy yumakları meydana gelmektedir. Bu tüy yumakları da kedinizde rahatsızlık yaratmaktadır. Kedinizin tüy yumağının önüne geçmek için Kedi Maltı kullanımı yapabilirsiniz ya da veteriner hekiminiz tarafından kedinizin tüylerinin kesimleri gerçekleştirilebilmektedir.

 

Kedilerden Normalinden Fazla Tüy Dökümüne Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Kedilerin tüy dökümleri oldukça normaldir. Yukarıda sizler hangi durumlarda ve neden tüy döktüklerinden bahsettik. Kedilerin tüyleri bazen sağlık sorunlarından dolayı da dökülebilmektedir. O durumlar ise şu şekildedir;

  1. Saçkıran hastalığından kaynaklı tüy dökülmesi
  2. Dış parazit durumlarından dolayı tüy dökülmesi
  3. Kedilerde meydana gelen cilt iltihaplarından ya da cilt sorunlarından dolayı tüylerde dökülme.
  4. Pire olan kedilerde tüy dökülmeleri meydana gelir.
  5. Ağır stres ve depresyon durumlarında.

Kedilerde hastalıklardan kaynaklı olan tüy dökülmelerinde, kedinizin vücudunu ve hareketlerini gözlemlemeniz önemlidir. Hastalık kaynaklı olan tüy dökülmelerin en kısa sürede bir veteriner kliniğine başvurunuz.

Kedilerde Tüy Dökme Durumları Ne Kadar Sürer?

Kedilerde tüy dökme durumları sebeplerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ama temel olarak bu durum 2 – 3 hafta arasında değişiklik göstermektedir. Genellikle bu durumlar mevsim geçişlerinde sıkça olur. Eğer kediniz devamlı ve gereğinden fazla tüy döküyor ise lütfen veteriner hekiminize kontrole gidiniz.

 

Yavru Kediler Ne Zaman Tüy Dökmeye Başlamaktadır?

Kediler 6 aylık olduktan sonra tüy dökümlerinin serüveni başlamaktadır. 6 aylık olan kediler artık temel olarak her mevsim geçişleri döneminde tüy dökümlerini ve değişikliğini gerçekleştirmeye başlayacaktır. Yavru kedilerde, yetişkin ve yaşlı kedilerde tüy dökümleri durumlarına yardımcı olmak ve azaltmak adına düzenli bir şekilde tüylerini fırçalayarak ve bakımlarını yaparak yardımcı olabilirsiniz.

Ayıca kedilerde bazı durumlarda bölgesel olarak tüy kayıpları yaşanabilmektedir. Kedilerde olan bölgesel tüy kayıpları hakkına merak ettiklerinize aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kediler Neden Tüy Döker?
Eylül 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.