Husky Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri

Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri

Husky Sibirya Kurdu

Bu yazı 21.09.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Sibirya kurdu köpekler dünya çapında bilinen ve en çok sahiplenilen köpek ırkları arasında yerini almaktadır. Diğer bilinen adı ise Husky’dir. Sibirya kurdu köpekler etkileyici göz renkleri, kürklerinin yapısı ve görünüşleriyle tüm dünyada ün salmış bir köpek ırkıdır. Bilinen en etkileyici göz renkleri cam mavisi tonudur. Ama Sibirya kurtlarında düz mavi ton ya da kahverengi gibi göz renkleri de görülebilmektedir. İlk bakışta yapı olarak sert ve vahşi dursalar da aslında oldukça uysal ve sevecen bir yapıya sahiplerdir. Bugün sizlere etkileyici bir köpek ırkı olan Sibirya Kurdu hakkında bilgiler vereceğiz. Hazırsanız içeriğimize başlayalım.

Sibirya (Husky) Kurdunun Kökeni ve Tarihi Nasıldır?

Sibirya kurdunun kökenleri Rusya ve Rusya’nın kutup kısımlarına yakın olan bölgelerine dayanmaktadır. Daha önceleri hayatını Sibirya’da sürdüren bir köpek ırkıdır. Sibirya kurtları Sibirya bölgesinde bulunan Chucki haklı tarafından kızakların çekilmesi için ve Ren Geyiklerinin güdülenebilmesi amacıyla kullanılmıştır. Çok güçlü, dayanıklı ve sağlam bir yapıya sahiplerdir. Sonralarında aynı iklim ve çevre koşullarına sahip olan Alaska bölgesine getirilerek burada üremelerine ortam hazırlanmıştır. Sibirya kurtlarının dünyaca üne kavuşmalarını ve bu kadar tanınmalarını sağlayan durum aslında görünüşleri değildir. 1925 yılında yayılan ve insan hayatını tehlikeye sokan difteri salgınında Sibirya kurtlarının önemli bir yeri vardır. Bu dönemde insanlara ulaştırmaya çalışılan ilaçlar Sibirya kurtlarının kızakları çekmeleri sayesinde en ücra köşelerdeki yerlere bile ilaçların ulaştırılmasına yardımcı olmuştur. Bu yaşanan olaylardan sonra ise Sibirya Kurdu yardımları ve zorlu şartlara rağmen başarılarıyla çok kısa sürede dünya çapında tanınmaya başlanmıştır.

 

Husky Sibirya Kurtlarının Karakter Yapıları Nasıldır?

Sibirya kurtları karakter yapısı olarak sevecen, nazik ve oldukça iyi huylu bir yapıya sahiplerdir. Görüntü ve mizaç olarak sert ve vahşi bir yapıda gibi görünseler de aslında oldukça dost canlısı ve seven hayvanlardır. Çocuklarla ve diğer köpek ırklarıyla arası iyidir. Sosyal bir köpek ırkıdır. Sibirya kurtları fazla havlamazlar. Bunun yerine daha çok ulumayı sevmektedirler. Zeki hayvanlardır ama inatçı bir yapıları vardır. Yavruluk döneminde eğitim verilirken profesyonel birinden yardım almanız daha iyi olacaktır. Eğitim süreci boyunca sabırlı, sakin ve ona karşı sevgi dolu olmanız önemlidir. Sibirya kurtları sizinle ya da başka köpeklerle oyun oynamaktan büyük keyif alır. Sibirya kurtları enerji seviyeleri yüksek hayvanlardır ve bu nedenle bolca egzersiz yapmak isterler. Ama bu durum sıcak havalarda tam tersi olabilmektedir. Sibirya kurtları fazla sıcak havalardan hoşlanmazlar. Soğuk havalar onların egzersizi ve enerji seviyeleri için ideal havalardır. Sadık hayvanlar olduklarından dolayı uzun süre boyunca tek ya da yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Sibirya kurtlarını iyi bir eğitim vermeden tasmasız gezdirmemelisiniz. Bunun sebebi ise bazı zamanlarda tek başlarına dolaşmak istediklerinden dolayı, tasmaları olmadığı zaman koşup dolaşmaya başlayabilmektedirler. Yavru zamanlarından tasmayla dolaşmaya alıştırılmalıdır.

 

Sibirya (Husky) Kurtlarının Fiziksel Özellikleri ve Görünüşü Nasıldır?

Sibirya kurtları atletik, güçlü bir yapıya ve orta bir boya sahip köpek ırkıdır. İki katmanlı bir tüy yapısına sahiplerdir. Bu tüy yapıları sayesinde -60 dereceye kadar olan soğuklara ve soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Tüylerindeki renkler farklılık gösterebilmektedir. Kulakları dik bir yapıdadır. Kafa büyüklükleri orta boydadır ve kafa yapıları alman kurdu ırkının yapısına benzemektedir. Sibirya kurtlarının nefes kesen cam mavisi göz renkleri ise badem biçiminde olan göz şekliyle uyum içerisindedir. Göz renkleri değişiklik gösterebilmektedir. Yetişkinliğe ulaştıkları zaman kiloları 20- 27 kg arasında değişiklik göstermektedir. Bu 30kg kadar çıkabilmektedir. Boyları ise 54- 60 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Sibirya Kurtlarının Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Sibirya kurtları gezmeyi ve dolaşmayı çok severler.
  • Enerji seviyeleri oldukça yüksek köpeklerdir.
  • Sibirya kurtları yapısal olarak hem atletik hem de güçlü köpektir.
  • Oyun oynamaktan keyif alırlar.
  • Ailesine ve sahibine karşı sevgisi ve sadakati yüksektir.
  • Uluma eğilimleri yüksek köpeklerdir.
  • Sibirya kurtları bağımsız yapıları ile bilinen köpek ırkıdır. Bu yüzden de yavruluk dönemlerinde iyi ve doğru bir eğitim verilmelidir.
  • Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar.
  • Sibirya kurtları aşırı sıcak havaları sevmez ve fazla dayanıklı değildir.
  • Sibirya kurtları çocuklarla ve diğer hayvanlarla kolayca geçinmektedir.

Husky Sibirya Kurtlarının Yaşam Ömürleri Ne Kadar Olur?

Sibirya kurtlarının yaşam ömürleri yaklaşık olarak 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre sizin bakıma verdiğiniz öneme ve yaşam standartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Sibirya (Husky) Kurtlarının Yaşam Yerleri Neresidir?

Sibirya kurtları kökenlerinin geldiği coğrafyadan dolayı iklimi serin ve soğuk olan yerler onların temel yaşam alanlarıdır. Tüylerinin ve kürklerinin çift katmanlı yapılarından dolayı yaklaşık olarak -60 dereceyi görebilen soğuklara karşı dayanıklıdırlar. Bu sebeple Sibirya kurtlarını havanının ve iklimin sıcak olduğu bir ortamda bakmak onlar için doğru bir seçim olmayacaktır. Sibirya kurtları apartmanda ya da daire yaşamına pek uygun bir ırk değildir. Tek başlarına kalmayı sevmediklerinden dolayı çift halinde bakılması daha iyi olacaktır.

Husky Sibirya Kurtlarının Egzersiz İhtiyaçları Nasıl Giderilir?

Sibirya kurtları enerjileri yüksek olan canlılardandır. Antrenman ve egzersiz yapmaktan oldukça hoşlanırlar. Sibirya kurdu ile koşuya, uzun yürüyüşlere çıkabilir ve onunla bolca oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede hem enerjisini atmış olacaktır hem de egzersiz ihtiyaçları karşılanmış olacaktır. Ama bu aktiviteleri serin ve soğuk havalarda yapmanız daha iyi olacaktır. Çünkü Sibirya kurtları sıcak havalardan hoşlanmazlar. Günlük olarak 1 saat kadar yürüyüş ya da egzersiz yapmanız yeterli olacaktır.

Sibirya (Husky) Kurtlarının Tüylerinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sibirya kurtlarının tüylerinin bakımları ve taranması düzenli olarak yapılmalıdır. Ortalama olarak yılda iki defa olduğundan daha fazla tüy dökebilmektedirler. Sibirya kurtlarının tüylerini en az haftalık olarak iki kez fırçalamalısınız. Tüylerinin yapısından dolayı ona uygun bir köpek şampuanı almalısınız. Ayrıca tırnaklarını ayda yaklaşık olarak 1 ya da 2 kez kesmeniz gerekmektedir. Ağzı sağlıkları ve ağızlarındaki oluşabilecek kötü kokuları engellemek için ise dişlerini haftada 2 kez fırçalayabilirsiniz.

Husky Sibirya Kurtlarının Bakımı Nasıl Olur?

Alacağınız mamanın besin değerlerinin, protein, vitamin ve minerallerinin yüksek olmasına özen gösterin. Köpeğinizin damak tadına uygun olan bir mama seçimi yapabilirsiniz. (Etli ya da tavuklu mamalar gibi) Ne kadar mama vereceğinize karar veremiyorsanız bu konuda veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Sibirya kurtları sıcak havaları sevmediği için onu sıcak yerlerde uzun süre bulundurmamaya özen gösterin. Eğitimlerine yavruluk döneminde başlamalısınız.

Sibirya Kurtlarının Bakımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Sibirya kurtları hareketli ve enerjik hayvanlar olduğu için, günlük olarak mutlaka egzersiz yaptırılması ve dışarı çıkarılması gerekir. Sibirya kurtlarının dışarıda egzersizleri en az 30 - 60 dk arasında olmalıdır.
  • Sıcak havaları sevmediklerinden ve fazla dayanıklı olmadıklarından dolayı, yaz aylarında öğlen vakitlerinde dışarı çıkartılmaması gerekir. Akşam hava serinleyeceği için Sibirya Kurtları akşam vakitlerinde dışarı çıkartılmalıdır.
  • Sibirya kurtları kendi başlarına dolaşmayı sevdikleri ve alfa rolünü üstlenmeye çalıştıkları için dışarı çıkarken mutlaka tasma takılmalıdır. Aksi halde kendi başına dolaşmaya ve etrafı keşfetmeye çıkacaktır.
  • Sibirya kurtları yoğun kürk yapısına sahip olan köpek ırkıdır. Bu yüzden de tüyleri düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ayrıca Sibirya Kurtlarının tüy yapısına uygun olan köpek şampuanları alınmalıdır.
  • Yaz aylarında ve sıcak havalarda Sibirya Kurdunun serinlemesi için onu soğuk alanlara götürmeniz önemlidir. 

Sibirya (Husky) Kurtlarına Tasma Eğitimi Nasıl Verilir?

Sibirya kurtları kendi başlarına gezmekten ve koşmaktan oldukça hoşlanmaktadır. Yüksek enerji seviyeleri olduğundan dolayı tasmasız oldukları zaman uzaklaşabilmektedirler. Bu yüzden yavruluk döneminde iyi bir eğitimden geçirilmelidir. Tasma kullanımını yavruluk döneminde alıştırmanız daha iyi olacaktır. Bu dönemde zorlanıyorsanız profesyonel birinde yardım almanız daha iyi olacaktır.

Husky Sibirya Kurtları Saldırır Mı?

Sibirya kurtlarının saldırgan ya da görünüşlerinden dolayı vahşi olduğu düşünülmektedir. Aslında sevecen bir yapıya sahiplerdir. Yavruluk dönemlerinde verilen iyi bir eğitimle saldırgan bir yapıları olmayacaktır. Ayrıca yavruluk dönemlerinden itibaren hem başka köpeklerle hem de insanlarla sosyalleşmesi de uysal bir yapıda olmasına yardımcı olacaktır.

Sibirya (Husky) Kurdu Yavrusu Nasıldır?

Sibirya kurtlarının yavruluk dönemlerinde eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Sibirya kurtları sahiplerine bağlı köpeklerdir. Bu bağlılıkları yavruluk döneminde sahipleriyle vakit geçirdikleri zaman daha da sağlamlaşmaktadır. Ayrıca yavruluk dönemlerinde oldukça sevimli ve tatlılardır.

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

Husky Sibirya Kurdu Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Sibirya Kurdu En Çok Neyi Sever?

Sibirya kurtları yapısal olarak herkesle iyi geçinebilen karaktere sahiptir. Sahibiyle vakit geçirmekten ve oyun oynamayı severler. Sibirya kurtları kendilerinden küçük hayvan (fare ve kuş gibi) gördükleri zaman onları avlamak ya da yakalamak isteyebilirler.

Sibirya Kurdu Yalnız Kalır Mı?

Sibirya kurtları yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Sibirya kurdu uzun süre yalnız bırakıldığı zaman ev içerisinde sıkılmaya başlar ve evde olan eşyaları kemirirler. 

Sibirya Kurdu Bakımı Zor Mu?

Sibirya kurdu bakımı diğer köpek ırklarına göre daha zordur. Çünkü Sibirya Kurtlarının bakımlarında daha çok dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Başlıca olarak Sibirya Kurtları sıcakları hiç sevmez.

Sibirya Kurdu Sahibini Isırır Mı?

Sibirya kurdu sakin, neşeli ve şefaatli olarak bilinen köpeklerdir. Sibirya kurdu saldırgan olmayan köpekler olarak bilinmesinden dolayı sahiplerini ısırmazlar.

Husky Köpek Korkar Mı?

Husky köpeklerin kokması tüy yoğunluğuna ve yapısına göre değişmektedir. Husky köpekler ıslandığı zaman diğer köpekler gibi daha ağır kokuya sahip olacaktır. Ayrıca erkek husky köpekler genellikle daha ağır kokmaktadır. 

Sibirya Kurdu Kaç Saat Uyur?

Sibirya kurdu günde ortalama olarak 15 - 16 saat arasında uyumaktadır. Tabi Sibirya Kurtlarının uyku süresi hayvanın fiziksel aktivitesine ya da yaşına bağlı olarak değişmektedir.

Sibirya Kurdu Sahibini Korur Mu?

Sibirya kurdu yapısal olarak ailesine ve sahibine düşkün köpeklerdir. Bu karakter özellikleri ile sahibini ve ailesini korumaya ve kollamaya istekli yapıları vardır. Sibirya kurdu cesur köpekler olduğu için ailesi ile yaşadığı alanı korumaktadır. 

Sibirya Kurdu Kaç Derece Sıcağa Dayanır?

Sibirya kurdu soğuk havaları ve iklimleri seven bir köpek ırkıdır. Bu yüzden de Sibirya Kurtları yüksek ve sıcak havalara karşı dayanıksızdır. Soğuğu seven Sibirya Kurtları yaklaşık -60 derece kadar soğuklarda yaşayabilmektedir. 

Sibirya Kurdu Evde Beslenir Mi?

Sibirya kurtları orta büyüklükte hayvanlar olsalar da evde beslemeye uygun yapıları vardır. Enerjik canlılar olan Sibirya Kurtları egzersiz ihtiyaçları karşılandığı ve bakımları düzgün yapıldığı zaman, ev ortamında bakımları yapılmaktadır.

Sibirya Kurdu Havlar Mı?

Sibirya kurtları genel olarak havlamazlar. Sibirya kurtları genellikle uluma eğilimi gösterir. Ev içerisinde dikkatinizi çekmek için ya da iletişim kurmak için Sibirya Kurtları bunu uluyarak belli eder.


* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri
Kasım 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.