Norveç Orman Kedisi Bakımı, Özellikleri ve Karakteri Nasıldır?

Norveç Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Norveç Orman Kedisi

Kökenleri: Norveç'in milli kedisi olarak bilinirler.
Kilosu: Ortalama olarak 10 kg ağırlığa ulaşırlar.
Kürk Rengi: Açık kahverengi, çikolata, tarçın, leylak ve samur renk tonlarına sahiplerdir. Norveç Orman Kedileri genel olarak göğüs ve karın bölge kısımlarında açık renk tonları daha sık görülmektedir.
Yaşam Ömrü: 14 - 16 yıl arasında değişmektedir. İyi ve güzel bir bakım ile yaşam ömürleri uzatılabilir.

Norveç Orman Kedisi Mizacı

Uysallık Durumu: ⭐⭐⭐⭐⭐

Oyuncu Kişiliği: ⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası: ⭐⭐⭐⭐

Saldırganlık Seviyesi: ⭐⭐⭐

Zekaları: ⭐⭐⭐⭐

Çocuklarla Arası: ⭐⭐⭐⭐

Sahiplerine Bağlılık ve Sevgi: ⭐⭐⭐⭐

Uysallık Seviyesi: ⭐⭐⭐⭐

Sosyallik: ⭐⭐⭐⭐⭐

Enerji: ⭐⭐⭐⭐

Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi hem soğuk iklimlere dayanıklı olmasıyla hem de ihtişamlı görünüşleri ile dikkat çeken kedi türleri arasındadır. Norveç Orman Kedileri dış görünüş olarak sert ve korkutucu görülebilmektedir. Görünüşlerinin aksi olarak hem insanlar ile hem de diğer hayvanlarla arası oldukça iyidir. Norveç Orman Kediler uzun ve kalın bir kürk yapısına sahip olan dostlarımızdır. Bundan dolayı da iyi ve düzenli bakımlarının yapılması gerekir. Bu görkemli ve harika Norveç Kedileri hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için cevaplandıracağız.

 

Norveç Orman Kedilerinin Tarihi Hakkında Bilinmeyenler

Norveç Orman Kedilerinin kökenleri oldukça eskilere dayanmaktadır. Bundan dolayı da en eski kedi ırkları arasında yerlerini almışlardır. Norveç Kedilerinin adları uzun yıllar boyu Norveç’te yaşamalarından ve Norveç’in resmi kedisi olarak ilan edilmesinden gelmektedir. Norveç Orman Kedilerinin kökenlerinin ve soyunun Sibirya Kedi ırkından geldiği düşünülen bir durumdur. Norveç Orman Kedi ırkının Romalılar aracılığı ile Kuzey Avrupa’ya getirdiği düşünce üstünde durulmaktadır. Ayrıca İran uzun tüylü yapıya sahip olan kedi cinslerinin torunları olduğu da düşünülmektedir. Norveç Orman Kedileri hakkında bir başka düşünce ise İskandinav mitolojisinde yer aldığıdır. Norveç dilinde “Skogkatt” orman kedisi anlamına gelmektedir. Skogkatt ise İskandinav mitolojisinde sıkça söz edilen bir hayvandır. Bilinen gerçek şudur ki Norveç Orman Kedileri uzun yüzyıllardan beri dünyada var olarak yaşamaktadır. Bu kedi cinsinin adı ilk olarak bir 1938 yılında yapılan kedi gösterisinde duyulmaya başlanmıştır. Böylece de bütün dikkatleri üstüne çekmişlerdir. Norveç Orman Kedisi türünün korunabilmesi adına ise, sonraki yıllara Norveç Orman Kedi Kulübü adı verilen bir organizasyon kurulmuştur. Norveç Orman Kedileri için kullanımı yapılan bu organizasyon ise hem 2. Dünya Savaşının patlak vermesi ile hem de kedi cinsi üzerinde yapılan yanlış melezleme çalışmalarında dolayı, türün neredeyse bitmesine sebep olacak sonuçlar meydana gelmiştir. Güzel bir ırkı olan Norveç Orman Kedilerinin ırkının devam ettirilebilmesi adına 2. Dünya Savaşından sonra çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar ise 1977 yılında meyvesini vermiştir. 1977 yılında Norveç Orman Kedi ırkı Avrupa Federasyonu olan Internationale Felin’e tescil ettirilmesi başarılı bir şekilde yapılmıştır. Norveç Orman Kedi ırkı hakkında tarihe geçen 2. kayıt ise 1980 yıllarında Amerika Birleşik Devletlerinde yapılmıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde kayıtlara geçtikten sonra ise, Norveç Orman Kedisi dünya genelinde popülerliğini arttırmaya başlamıştır. Norveç Orman Kedi ırkı 1993 yılında CFA organizasyonu tarafından kabul edilmiş ve şampiyonluk statüsüne çıkarılmıştır. Eski zamanlarda günümüze kadar Norveç Orman Kedi ırkı gelmeyi başarmıştır. Tüylü yapıları ve sevimli mizaçları ile son dönemlerde de kedi seven insanların can dostu olmayı başarmışlardır.

 

Norveç Orman Kedisinin Karakter ve Kişilik Yapısı Nasıldır?

Norveç Orman Kedisi dışarıdan bakıldığı zaman ihtişamlı ve birazda korkutucu bir yapıya sahip olarak görülmektedir. Kökenlerinin eskiye dayanması ve atalarından miras kalan bazı davranışları sergileyebilmektedir. Görünenin aksine ise Norveç Orman Kedileri hem sahiplerine karşı hem de ev halkına karşı sevecen ve sevgi dolu olan bir karaktere sahiptir. Evde sahipleri ile ve diğer aile bireyleriyle birlikte olmaktan keyif alan yapıları vardır. Oyunlar sırasında keyif aldıkları veya heyecanlandıkları zaman ısırma ya da ilkel davranışlar gösterebilmektedirler. Bu durumda size zarar vermeye çalışmazlar. Norveç Orman Kediler sahiplerine sevgi ve sadakat ile bağlı olan bir hayvan olsa da tek başına kendi alanına geçip oturmaktan keyif alan karaktere sahiptir. Norveç Orman Kedisi diğer kedi türleri gibi kucağa alınmaktan, fazla ilgiden veya sürekli sevilmekten pek hoşlanmazlar. Ayrıca sakin ve uysal karakter yapısından dolayı da gün içerisinde kendi bölgesinde yatıp dinlemekten keyif alır. Norveç Orman Kedisinin sakin ve uysal yapısına zıt olarak ise meraklı ve keşfetmeye açık olan kişiliği bulunmaktadır. Meraklı yapıya sahip olan bu kediler ise, ev içerisinde deyim yerindeyse girmedik delik bırakmayacaktır. Norveç Orman Kedisi ev içinde yaptığı keşifleri tamamladıktan sonra ise gözünü yeni arayışlar için dışarıya çevirmektedir. Kedinin dışarıya kaçmaması için ise gerekli eğitimleri vermeli ve dışarı merakını keşfedebilmesi adına da tasmalı bir şekilde dışarı çıkarmanız daha doğru olacaktır. Norveç Orman Kedilerine atalarından miras kalan bazı karakteristik özellikler ve beceriler vardır. Bunlara genel olarak avcı yetenekleri, koşma ve tırmanma gibi özelliklerdir. Bu yeteneklerini ise ev içerisinde oyun oynarken görmeniz oldukça mümkün bir durumdur. Oyun  oynarken hareketli yapıya sahip olmasından ve avlarını kovalamasında dolayı, büyük ve geniş bir alanı Norveç Orman Kedisine ayırmalısınız. Norveç Orman Kedisi genel olarak bakıldığı zaman sessiz, sakin ve sevecen olan karakteristik özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Sahibi ve ev halkı dışında ise evinize gelen misafirler ile de kısa sürede bağ kurmaktadırlar. Zeki hayvanlar olarak bilinirler. Ayrıca Norveç Orman Kedisinin sosyal becerileri de oldukça gelişmiştir. Bundan dolayı da küçük çocuklarla, yaşlı insanlarla ve diğer hayvanlarla iletişimleri gayet iyidir.

Norveç Orman Kedilerinin Dış Görünüşleri

Vücut Yapıları

Norveç Orman Kedileri hem güçlü kemik yapılarına hem de kaslı bir yapıya sahip olan kedi ırkıdır. Norveç Orman Kedilerinin sırt kısımları hafif kambur olan bir yapıya sahiptir. Bu kedi ırkı orta büyüklükte olan kedi ırkları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca Norveç Orman Kedilerinin geniş bir göğsü ve çıkık karın kısımlarına sahiptir.

Renk Yapıları

Norveç Orman Kedilerinin kürk ve tüylerinin renkleri farklı tonlarda görülebilmektedir. Genel olarak koyu ve açık renk tonları karışımına sahiplerdir. Kürk renkleri ise açık kahverengi, çikolata, tarçın, leylak ve samur renk tonlarında görülür. Bunun sebebi ise melezlenmelerinde kaynaklı olan bir durumdur. Genelde göğüs bölgesinde olan tüyler daha açık tonlarda olmaktadır. Norveç Orman Kedileri farklı renk tonlarında, desenelerde ve karışıma sahip olan renk yapısı vardır. 

Göz Kısımları

Norveç Orman Kedilerinin tüy yapılarının yanı sıra etkileyici güzellikte olan ve bakanı hayran bırakan badem göz yapısına sahiptir. Gözlerinin renk tonları ise altın/yeşil, altın ve yeşil renk tonlarında arasında geçişli olarak görülmektedir. Norveç Orman Kedilerinin gözleri açık ve çekik yapılara sahiptir. Bu yapısı sayesinde gözlerinin renk tonları direk olarak insanların dikkatini çekmektedir. Mavi göz renk tonu ise Norveç Kedilerinin beyaz olan ırklarında görülmektedir.

Ayak ve Bacak Yapıları

Norveç Orman Kedilerinin bacak ve ayak yapıları oldukça güçlüdür. Bu kedi ırkının arka bacak kısımları, ön bacaklarına oranla daha uzun bir yapıdadır. Bu sayede yüksek yerlere daha kolay bir şekilde sıçrayabilmektedirler. Norveç Kedilerinin bacak kısımları güçlü ve sağlam kemikli bir yapıdadır. Ayrıca uyluk kısımları ise diğer kedi cinslerine oranla daha kaslı yapıdadır. Soğuk hava şartlarına uyum sağlayabilmeleri için ise sevimli patileri hem geniş hem de yüksek olan yapıya sahiptir.

Tüy Yapıları

Norveç Orman Kedileri hakkında bilmeniz gereken ilk şey görkemli ve uzun tüylere sahip olduklarıdır. Norveç Orman Kedilerinin uzun tüy yapıları onları soğuk havalarda ve suya karşı koruyacak bir yapıya sahiptir. Tüy yapılarının çift katlı olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı da en soğuk hava şartlarında bile tüy yapıları sayesinde sıcak kalabilirler. Norveç Orman Kedilerinin boyunlarında olan tüyler kısa yele şeklindedir. Göğüs ve sırt bölgelerinde olan tüylerin boyları ise uzunluk olarak değişiklik göstermektedir. Uzun tüy yapıları olduğundan dolayı düzenli aralıklar ile taranmaları gerekir.

 

 

Norveç Orman Kedisi Hakkında Az Bilinenler 

  1. Sizlere bahsettiğimiz gibi Norveç Orman Kediler uzun, kalın ve çift tüy yapısına sahiplerdir. Bu tüy yapıları sayesinde ise soğuk hava ve iklim şartlarında bile kendilerini sıcak tutarlar. Ayrıca bu tüy ve kürk yapıları sayesinde ise tüyleri su geçirmeyen yapıya sahip olur. Böylece diğer kediler sudan veya yağmurdan hoşlanma iken, Norveç Orman Kedileri ıslanmak veya yağmura yakalanmak gibi durumlara pek aldırış etmezler.
  2. Norveç Orman Kedisine atalarından ve kökenlerinde bazı özelliklerin miras kaldığını söylemiştir. Bu özelliklerden biri de tırmanma yeteneğidir. Norveç Orman Kedisi yapısal olarak da yüksek yerlere atlamaya ve tırmanmaya oldukça elverişlidir. Güçlü kasları ve ayak uzunlukları sayesinde onları ev içerisinde yüksek yerlerde veya dışarıda ağaçların üstünde görmeniz oldukça olası bir durumdur.
  3. Eski tarihlerde kral tarafından Norveç’in milli kedisi ilan edilmiştir. Böylece tüm dünyada Norveç Orman Kedisi olarak anılmaktadır.

Norveç Orman Kedisi Bakımı Nasıldır?

Norveç Orman Kedisi Tüy Bakımı

Norveç Orman Kedilerinin bakımları rutin ve düzenli bir biçimde yapılmalıdır. Özellikle tüylerinin bakımları düzenli ve kediye uygun bir şekilde olmalıdır. Norveç Orman Kedisi adeta tüy yumağı gibi yapıda olduğundan dolayı, bu kedi ırkına uygun kedi tarağı ile düzenli olarak taranmalıdır. Çünkü tüyleri uzun ve çift katmanlı olmasından dolayı, uzun süreler bakım yapılmaz ve taranmaz ise tüyler birbirine dolanmaktadır. 

Norveç Orman Kedisi Beslenmesi

Norveç Orman Kedisi büyük bir vücuda ve gövdeye sahip olan kedi ırkıdır. Bundan dolayı da gün içerisinde attığı enerjisini geri kazanabilmesi için, yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. Norveç Orman Kedisi genellikle protein ağırlıklı ve etli olan kuru mamalar ile beslenmelidir. Aldığınız mama oran olarak yeterli protein içeriğine sahip değil ise Norveç Orman Kedisi mamayı yemiyecektir. Mama alımlarında etli olanı, proteini ve besi değeri yüksek olan kuru mamalar tercih edilmelidir. Kediniz için doğru mamanın hangisi olduğuna karar veremiyor iseniz, bu konu hakkında veteriner hekiminizden yardım istemeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca Norveç Orman Kedisi beslenmesinde dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Norveç Orman Kedilerinden karbonhidratlı olan yemekler uzak tutulmalıdır. Çünkü karbonhidratlı besinler Norveç Orman Kedilerinin sağlığını olumsuz bir biçimde etkilemektedir.

Norveç Orman Kedilerinin Sağlık Durumları

Norveç Orman Kedisi ırkı diğer kedilere oranlar hem daha sağlık hem de daha dirençli yapıya sahiplerdir. Özellik soğuk hava şartlarından etkilenmeyen ve dirençli olan bir yapıya sahiplerdir. Ayrıca diğer kedi ırklarında görülen kalıtsal sağlık problemleri veya rahatsızlıklar Norveç Orman Kedilerinde pek sık görülmez. Ama bizlerde de olduğu gibi Norveç Orman Kedilerinde de bazı sağlık problemleri görülebilmektedir. Norveç Orman Kedilerinde genel olarak görülebilen hastalıklar şu şekildedir;

  • Polistik böbrek hastalıkları.
  • Kalça displazisi durumu.
  • Piruvat Kinaz eksiklik durumu.
  • Hipertrofik Kardiyomiyopati
  • Glikojenoz tip IV

Yukarıda belirttiğimiz hastalıklar Norveç Orman Kedi ırkında görülebilmektedir. Bu gibi hastalıkların önüne geçilebilmesi veya erken teşhisinin yapılabilmesi adına veteriner hekim kontrolüne düzenli aralıklar ile götürülmelidir. Ayrıca Norveç Orman Kedisinin ve bakımını yaptığınız diğer kedilerin düzenli olarak aşılarını yaptırmanız gerekir. Kediniz için veteriner hekiminiz ile birlikte aşı takvimi oluşturmalı ve belirtilen günlerde kedinizin aşısı yapılmalıdır. Kedilere hangi aşı yaptırılması gerektiği, kedi aşı takvimleri ve kedi aşı fiyatlarına aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Norveç Orman Kedilerinin Eğitimleri Nasıldır?

Norveç Orman Kedileri zekası yüksek olan kedi ırkları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı da eğitimleri sırasında sahiplerinde veya eğitim veren kişilere zorlu anlar yaşatmazlar. Meraklı ve kaşif bir yapısı olduğundan dolayı evden dışarı çıkmak isteyeceklerdir. Bu durumun önüne geçmek için ise yavruluk dönemlerinden itibaren kediye tasma eğitimi verilmelidir. Kediler için özel olarak üretilen tasmalar ile Norveç Orman Kedisini dışarı çıkarabilir ve ona yeni keşfedeceği alanları sunmuş olursunuz. Tasma eğitimleri yavruluk dönemlerinde çalıştırıldığı zaman oldukça kolay benimsemektedirler. Norveç Orman Kedisine de diğer kediler gibi yavruluklarında tuvalet eğitimlerine özen göstermelisiniz. Yavruluk zamanlarında kum kaplarına konarak tuvaletlerini yapmalarına yardımcı olunmalıdır. Ayrıca kum kaplarını gün içerisinde temiz tutmalısınız yoksa pis kum kapları yerine evin içerisinde herhangi bir yerine tuvaletlerini yapabilmektedirler. Norveç Orman Kedileri uyumlu hayvanlarda olduklarından dolayı ve özellikle yavruluktan itibaren sizle birlikteler ise, gösterdiğiniz veya koyduğunuz kurallara uyacaklardır.

 

Norveç Orman Kedisinin Dişi ve Erkeği Nasıl Ayırt Edilir?

Norveç Orman Kedisinin dişi ve erkeklerinde en temel ayırt edici özellik boyutları arasındaki farklılıklardır. Erkek olan Norveç Orman Kedisi yapısal ve boyut olarak dişlerden daha büyüktür. Ek olarak da erkek Norveç Orman Kedisinin tüyleri daha kabarık ve dağınık olan bir görüntüye sahip olmaktadır.

 

Bugün sizlere gizemli, görüntüsüyle kendine hayran bırakan ve ipeksi tüylere sahip olan Norveç Orman Kedisi hakkında bildiklerimiz detaylı olarak, sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Yukarıda Norveç Orman Kedisinin özelliklerin, mizacından ve karakter yapısından bahsettik. Tabi sizlere bahsettiğimiz özellikler Norveç Orman Kedileri için genel özelliklerdir. Kediler arasında karakter, davranış ve mizaç farkları görülebilmektedir. Sizlerde bu güzel ve ihtişamlı Norveç Orman Kedisini sahiplenmeden önce, onun hakkında bilgiler edinerek ve onları yakından tanıyarak daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

Norveç Orman Kedileri Hakkında Sorular ve Cevaplar

Norveç Orman Kedisi Evde Beslenir Mi?

Norveç Orman Kedisi eski zamanlarda vahşi ortamlarda hayatta kalmış ve yaşamış olan bir kedi ırkıdır. Zaman içerisinde diğer kedi ırkları gibi ev ortamlarına yaşamaya alışmıştır. Kısacası Norveç Orman Kedisi ev ortamında beslemeye uygun ve yapısal olarak da son derece uyumlu olan bir kedi ırkıdır. Hem sahibiyle hem de evdeki aile bireleriyle iyi geçinmesi sayesinde, ev ortamında beslenmesi ve bakımı yapılmaktadır.

Norveç Orman Kedisi Nasıl Anlaşılır?

Norveç Orman Kedisini diğer kedi ırklarından fiziksel özellikleri sayesinde ayırt edebilirsiniz. Ayrıca Norveç Orman Kedileri safkan olarak bilinen bir kedi ırkıdır. Norveç Orman Kedisinin diğer kedi ırklarına oranla iri yapıları ve kabarık tüyleri vardır. Bir diğer özellik ise Norveç Orman Kedisi sudan çekinmez. Çünkü çift katlı tüy yapıları hem onları sudan korur hem de ıslanmaktan çekinmezler.

Norveç Orman Kedisi Yıkanır Mı?

Norveç Orman Kedisi diğer kediler gibi gerekmedikçe veya aşırı derecede kirlenmediği sürece yıkanmamalıdır. Norveç Orman Kedisinin yıkanması gereken durumlarda, uysal yapılarından dolayı sahiplerine banyo esnasında zorluk çıkarmazlar. Norveç Orman Kedisi yıkandıktan sonra ise dikkat etmeniz gereken nokta, iyice kurulanmaları gerektiğidir. Çünkü Norveç Orman Kedisi çift katlı ve kalın tüylere sahip olduğundan dolayı banyosu yapıldıktan sonra iyi bir şekilde kurutulmalı ve kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır.

Norveç Orman Kedisi Uysal Mıdır?

Dışarıdan bakıldığı zaman Norveç Orman Kedisi sert, büyük cüsseli ve soğuk bir yapıda görülmektedir. Aslında görünüşleri yanıltıcıdır. Norveç Orman Kedisi sahiplerine, aile bireylerine ve diğer canlılara karşı oldukça uysal bir yapıdadır. Bu sayede ev ortamlarına ve insanlara kolay bir şekilde adapte olmaktadırlar. 

Norveç Orman Kedisi Vahşi Yapıda Mıdır?

Norveç Orman Kedisi eski zamanlarda vahşi doğada yaşamış ve hayatta kalmış bir kedi ırkı olarak bilinmektedir. Ama yapısal olarak insanlara ve özellikle sahiplerine karşı vahşi bir yapıları yoktur. Norveç Orman Kedisi genel olarak uysal ve uyumlu bir kedi ırkı olarak bilinir.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.  

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Norveç Orman Kedisi Bakımı, Özellikleri ve Karakteri Nasıldır?
Aralık 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.