Minyatür Pinscher

Minyatür Pinscher

Minyatür Pinscher

Minyatür Pinscher ilk olarak 1900 yılında Stuttgart’da yapılmış olan bir köpek şovunda Mini Pin adıyla ilk kez dünyaya gösterilmiştir. O sıralarda kökeni ya da anavatanı hakkında bir bilgi yoktu. Minyatür Pinscher Almanya’da evlerde yaşayan insanlar tarafından genellikle ahırlardaki fareleri avlaması ve öldürmesi için kullanılıyordu. Minyatür Pinscher en bilinen isimleri ise Reh Pinscher ve Zwergpinscher’dır. Almanca’da pinscher’in anlamı haşarat avlayan ya da bekçi olarak yetiştirilen köpek demektir. Zwerg ise cüce anlamına gelen bir kelimedir. Bu isim bakıldığı zaman Minyatür Pinscher’a oldukça uyan bir isimdir. Minyatür Pinscher genellikle Doberman ırkına benzetilmektedir ve bir Doberman olarak geliştirildiği varsayılmaktadır. Ama bu yanlış bir düşüncedir. İki ırkta tamamen farklıdır ve Minyatür Pinscher ırkı Doberman ırkına göre daha yaşlı ve eski bir ırktır. Minyatür Pinscher ırkının Dachshund ve İtalyan olan Greyhound ırkından geldiği tahmin edilmektedir. Ayrıca Minyatür Pinscher ırkının Terrier ırkıyla bir bağlantısı da yoktur. Günümüzde bu ırk en popüler oyuncak adı verilen köpek ırkları arasında yerini almaktadır. Şimdi size bu sevimli köpek Minyatür Pinscher ırkının özelliklerinde ve bakımlarından bahsedelim.

Minyatür Pinscher Irkının Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Minyatür Pinscher baskın ve güçlü bir karakteristik yapıya sahiptir.
  • Oldukça hareketlidir ve fiziksel aktivitelerden aşırı keyif alırlar.
  • Korkusuz, dinamik ve meraklı bir yapıları vardır.
  • Minyatür Pinscher küçük olmasına rağmen güçlü ve şiddetli bir yapıya sahiptir.
  • Yavru olduğu zamanlarda sosyalleştirilmesi gereken bir türdür.
  • Yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar. Böyle durumlarda agresif tavırlar sergileyebilmektedir.
  • Sevecen, merhametli ve şefkatli bir yapıya sahiptirler.

Minyatür Pinscher Irkının Karakteristik Özellikleri Nasıldır?

Minyatür Pinscher ırklarının bitmek bilmez bir enerjileri vardır. Boylarına rağmen korkusuz, meraklı ve her zaman aksiyona hazır bir yapıları vardır. Meraklı yapılarından dolayı her yeri araştırmaya ve keşfetmeye bayılırlar. Bu durum biraz zorlayıcı olabilmektedir o yüzden onu denetlemelisiniz. Kaçmaya meraklı oldukları için bu size zorlayacak bir durum olabilir. O yüzden evin kapısını açarken ya da bahçede oyun oynarken gözünüz bu tatlı köpeğin üstünde olmalıdır. Eğlenmeyi severler o yüzden sürekli olarak hareket halindedirler. Sahiplerine sadık köpeklerdir. Küçük yapılarına rağmen oldukça cesur ve kendinden emin bir yapıları vardır. Havlamayı severler. Minyatür Pinscher ırkının sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden onu küçük yaşlarda sosyalleştirmeye başlamalısınız. Diğer köpeklerde ve insanlarla bolca vakit geçirmelidir. Bu sayede iyi huylu ve sosyal becerileri gelişmiş bir köpek olacaktır. Ayrıca bağımsız olmayı sevdiklerinden dolayı sizin sözünüzü dinlemesini istiyorsanız eğitimine küçük yaşlarda başlamanız gerekmektedir. Eğer ilk kez bir köpek bakacaksanız Minyatür Pinscher ırkı sizin için biraz zorlayıcı bir köpek olabilir.

minyatür pinscher bakımı

Minyatür Pinscher Irkının Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Minyatür Pinscher ırkının tüylerinin kısa olmasından dolayı tüy bakımları sizi zorlamayacaktır. Tüyleri parlak, şık ve kısa yapıdadır. Tüylerinin rengi her köpekte aynı olmayabilir. Tüylerini parlak ve bakımlı tutmanız için 2 ya da 3 günde bir taramanız ve fırçalanması yeterli olacaktır. Minyatür Pinscher ırkına fazla banyo yaptırmamanız gerekmektedir. Aksi halde köpeğin cildi kurumaya başlar. Çok kirli olduğu zaman banyo yaptırmanız gerekir. Bunun dışında Minyatür Pinscher sahipleri genel olarak onları bir ıslak bezle temizlemektedir ve bu işlem birkaç gün arayla tekrarlandığı zaman yeterli olmaktadır. Diş bakımları için haftada iki ya da üç kez fırçalamanız gerekmektedir. Bu sayede oluşabilecek tartarlar, bakteri ve kötü kokuyu engellemiş olursunuz. Tırnak bakımları için eğer tırnakları çok uzun değilse ya da doğal olarak fazla yıpranmıyorsa ayda 1 ya da 2 kez kesmeniz yeterli olacaktır. Tırnaklarını keserken dikkatli olmalısınız çünkü fazla derin kesmeniz durumda kanamaya neden olabilirsiniz. Eğer tırnak kesiminde kendinize güvenmiyorsanız köpeğininiz sağlığı için lütfen veteriner hekime götürün. Minyatür Pinscher’ın kulaklarını her hafta düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Kızarıklık ve kötü koku olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. Eğer bu belirtiler varsa bir enfeksiyona işaret olabilir. Bu gibi durumlarda köpeğinizi bir veteriner hekime götürün.

Minyatür Pinscher Irkının Boy Ve Kilosu Nasıldır?

Erkek Minyatür Pinscher 

Dişi Minyatür Pinscher

BOY: 25 - 30 cm arasında değişiklik gösterir.

BOY: 25 - 28 m arasında değişiklik gösterir.

KİLO: 4 - 5 kg arasında ağırlıkları vardır.

KİLO: 4 - 5 kg arasında ağırlıkları vardır.

 

Minyatür Pinscher Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Minyatür Pinscher ırkı köpekler ortalama olarak 12 – 16 yıl kadar yaşamaktadırlar.  Tabi bu sürenin uzaması ya da kısalması ona nasıl baktığınıza ve sağlığına bağlıdır.

Minyatür Pinscher Köpeklere Egzersiz Nasıl Yaptırılmalıdır?

Minyatür Pinscher ırkları koşmayı ve egzersiz yapmayı çok sever. Oldukça aktif kişilikleri ve atletik bir yapıları vardır. Enerjilerini atabilmeleri ve rahatça dinlenebilmeleri için günlük olarak egzersizlere ve aktivitelere ihtiyaçları vardır. Bu enerjilerini atmaları için onları yürüyüşe çıkarabilirsiniz ya da top kovalamak ve yakalamak gibi aktivitelerle onu mutlu edebilirsiniz. Günün sonunda enerjisini attığı için rahat bir şekilde dinlenebilecektir.

Minyatür Pinscher Köpekler Nasıl Beslenmelidir?

Günde 1 ölçek kadar kaliteli kuru mama yemelidir. Bu ölçeği 2 öğüne bölerek verebilirsiniz. Beslenme düzenleri ve yeme miktarlı yaşlarına ve hareketlilik durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Her köpek ve cins aynı düzeyde beslenemez. İki ya da daha fazla öğüne bölüp vermeniz onun için daha iyi olacaktır. Ama dediğimiz gibi beslenme ve yeme alışkanlığı yaşına ve hareketlilik düzeyine göre değişim göstermektedir.

Minyatür Pinscher Köpeklere Nasıl Eğitim Verilir?

Minyatür Pinscher ırkının eğitimine küçük yaşlarda başlamalısınız. Eğitimi sırasında deneyimli olan kişilerden yardım almanız sizin açınızdan iyi olacaktır. Çünkü Minyatür Pinscher ırkı akıllı olduğu kadar özgürlüklerine düşün bağımsız hayvanlardır. Bu nedenle eğitimi için deneyimli birinin yardımı sizin için iyi olacaktır. Minyatür Pinscher ırkına itaat eğitimi verilmesi önemlidir. Eğitimi esnasında kesinlikle sert davranışlara başvurmayın ve fiziksel şiddet kesinlikle kullanmayın. Bu hem onun canını yakacaktır hem de daha inatçı olacağından dolayı sizi dinlemeyecektir.

 

Minyatür Pinscher Köpeklerin Sağlıkları Nasıldır?

Diğer tüm ırklarda olduğu gibi Minyatür Pinscher ırkının da yakalanabileceği bazı hastalıklar ve sağlık sorunları bulunmaktadır. Genel olarak sağlıklı bir köpek ırkıdır. Minyatür Pinscher ‘in sağlığı için yakalanabileceği hastalıkların adlarını bilmenizde fayda vardır. Hastalıkların adları şu şekildedir;

  • Epilepsi: Köpeklerde genel olarak nöbet geçirmelerine neden olan bir sağlık sorunudur.
  • Progresif Retinal Atrofi (PRA): Retinada bozulmaya neden olan bir göz hastalığıdır.
  • Patella Luksasyonu: Köpeklerde diz kapağı kayması olarak bilinmektedir. Ve küçük köpek ırklarında daha yaygındır.
  • Hipotiroidizm: Bu hastalık tiroid bezlerinin bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
  • Legg-Calve-Perthes Hastalığı: Bu hastalık kalça eklemi topunun deformite olmasına yol açmaktadır. Küçük köpek ırklarında daha sık görülmektedir.

Köpeğinizi düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz onun sağlığı ve gelişimi açısından iyi olacaktır. Olası bir hastalık ya da enfeksiyon durumlarında veteriner hekimler bunu fark edip tedaviye başlayabilirler. O yüzden köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi ve hastalıkları daha kolay atlatabilmesi için veteriner hekim kontrollerini düzenli bir şekilde tekrarlamalısınız.

Minyatür Pinscher Köpeklerin İhtiyaçları Nelerdir?

Her köpek ırkının karşılanması gereken temel ve belli ihtiyaçları bulunmaktadır. Minyatür Pinscher köpeklerin giderilmesi gereken en temel ihtiyacı ise enerjilerini atabilmeleridir. Küçük köpekler olsalar da Minyatür Pinscher oldukça enerjik ve hareketli canlılardır. Minyatür Pinscher köpeklerin enerjisini atabilmesi için günlük olarak onla dışarıda vakit geçirmeli ve ev içerisinde rahat edebileceği alanlar yaratmalısınız. Bu köpek ırkı eğitimleri sırasında oldukça inatçı ve söz dinlemeyen yapıya bürünebilmektedir. Bu yüzden de eğitimleri sırasında hem dikkatli hem de sabırlı olmanız önemlidir. Minyatür Pinscher köpeklerin bir diğer ihtiyacı ise tırnak, kulak, burun ve göz bakımlarının düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Minyatür Pinscher köpeklerin arası diğer insanlar ve hayvanlar ile pek iyi değildir. Bu durumu iyileştirmek için ise Minyatür Pinscher köpeklerin yavruluk dönemlerinden itibaren hem diğer hayvanlarla hem de diğer insanlarla sosyalleştirilmesi gerekir. Minyatür Pinscher köpeklerin soğuk havalara karşı pek dayanıklı yapıları yoktur. Köpeğinizi soğuk havalarda dışarı çıkarırken, köpek kıyafeti giydirmeniz sayesinde olanların küçük bedenlerini soğuk havadan koruyabilirsiniz.

Minyatür Pinscher Köpeklerin Fiziksel Görünüşleri Nasıldır?

Minyatür Pinscher Tüyleri

Minyatür Pinscher köpekler kısa ve tek katmanlı olan tüy yapısına sahip köpek ırkıdır. Minyatür Pinscher köpeklerin kısa tüyleri pürüzsüz ve sert yapıdadır. Kısa tüy yapısı olması sayesinde tüylerinin bakımları kolay ve pratik bir şekilde yapılır. Minyatür Pinscher köpeklerin vücutlarında genel olarak uzun tüy yapısına rastlanmaz.

Minyatür Pinscher Göz Yapısı ve Rengi

Minyatür Pinscher köpekler oval göz yapısına sahiptir. Göz renkleri ise genellikle koyu tonlarda görülür. Koyu göz renklerine sahip olsalar da parlak görünümleri vardır. Minyatür Pinscher köpeklerin göz çevrelerinde siyah tonlarında renk geçişleri bulunur. Yüzlerine oranlar belirgin göz yapısına sahiplerdir.

Minyatür Pinscher Köpeklerin Vücut Yapısı

Minyatür Pinscher köpekler kare yapısında olan vücut hatlarına sahiptir. Minyatür Pinscher köpeklerin vücutları adeleli, minyon ve zarif yapıya sahiptir. Küçük köpekler olmalarına rağmen gövdeleri güçlü ve uzun yapıda olur. Minyatür Pinscher köpeklerin sırt çizgileri ise ya düz ya da arkaya doğru çok hafif bir eğilimle gelmektedir.

Minyatür Pinscher Köpeklerin Kürk Renkleri

Minyatür Pinscher köpekler farklı tonlarda olan kürk rengine sahip köpek ırkıdır. Minyatür Pinscher köpeklerde en çok çikolata, siyah, kırmızı, ten rengi ve kahverengi tonlarında olan kürk renkleri görülmektedir. Minyatür Pinscher köpeklerin kürkleri ise parlak bir yapıya sahiptir. Ayrıca Minyatür Pinscher köpeklerde siyah renklerinin üzerinde açık tonlarda (çikolata rengi gibi) lekeler görülmektedir.

minyatür pinscher tüy renkleri

Minyatür Pinscher Köpeklerin Ayak ve Bacak Yapıları

Minyatür Pinscher köpeklerin ayak yapılarının kedilerin ayaklarını andırdığı söylenmektedir. Minyatür Pinscher köpeklerin ön bacakları dik bir şekildedir, yere sağlam ve düz basarlar. Bu köpeklerin arka bacakları ise birbirine paralel şekilde olan yapıya sahiptir. Minyatür Pinscher köpekler kendilerine has bir yürüyüşe ve asil bir duruşa sahiptir. 

Minyatür Pinscher Köpeklerin Kuyruk Yapıları

Minyatür Pinscher köpeklerin kuyrukları 2 farklı yapıda görülmektedir. Bu köpek ırkının kuyrukları hem normal halinde hem de kırpılmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Minyatür Pinscher köpeklerin kesilmiş kuyrukları AKC tarafından ırk standartları arasında kabul edilmektedir. Ama birçok ülkede hayvanların kuyruklarının kesilmesi ve kırpılması yasa dışı olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple de Minyatür Pinscher köpeklerin kuyrukları hem kısa hem de uzun olarak 2 farklı yapıda görülür.

Minyatür Pinscher Irkı Hakkında Bilinmesi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Minyatür Pinscher ırkı soğuk havalara ve koşullara karşı çok dayanıklı değildir. Soğuk havalarda dışarı çıkaracağınız zaman ona uygun kazaklar giydirmenizde fayda vardır.
  • Eskilerde fare gibi küçük hayvanların yakalanmasında kullanıldıkları için evde ya da dışardaki küçük hayvanları av olarak algılayıp peşlerinden koşabilirler. Bu durumlar için dikkatli olmalısınız.
  • Evde Minyatür Pinscher ırkının alfa olmaya çalışacaktır bu yüzden sizin alfa konumunda olmanız gerekmektedir. Bunu ona hissettirmeniz gerekmektedir.
  • Fazla meraklı olduklarından onları pek fazla yalnız bırakmamanız gerekmektedir.
  • Eğer ilk defa bir köpek bakacaksanız Minyatür Pinscher ırkı sizin için iyi bir tercih olmayabilir. O yüzden ona bakmaya karar vermeden araştırın ve kendinizden emin olun. Çünkü bir canlının sorumluluklarını üstlenecek ve ona gereken sevgiyi vermeniz gerekecektir.

Minyatür Pinscher Köpekler Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Minyatür Pinscher Bakımı Zor Mu?

Minyatür Pinscher köpeklerin genel olarak bakımları zorlu değildir. Kısa tüy yapıları sayesinde hem fazla tüy dökmezler hem de sık bir şekilde taranmalarına gerek yoktur.

Minyatür Pinscher Evde Bakılır Mı?

Minyatür Pinscher köpekler küçük boyutları ile evde bakılmaya en uygun köpekler arasındadır. Evde sahipleri ile mutlu bir şekilde yaşarlar ve ev ortamına adapte olurlar.

Minyatür Pinscher Kaç Kilo Olmalıdır?

Minyatür Pinscher köpekler minyon boyutlara sahip olduklarından dolayı kilolu köpekler değillerdir. Minyatür Pinscher köpekler 3.5 - 4.5 kg arasında değişen ağırlığa sahiptir. 

Minyatür Pinscher Köpeklerin Kaç Rengi Vardır?

Minyatür Pinscher köpekler farklı tüy renklerine sahiptir. Genellikle kırmızı, siyah, kahverengi, ten rengi ve çikolata renk tonlarında tüyleri görülür. Minyatür Pinscher köpeklerin tüyler ne renk olursa olsun her zaman parlak görünüme sahiptir.

Minyatür Pinscher Köpekler Ne Kadar Büyür?

Minyatür Pinscher köpeklerde erkekler dişilerden daha uzun boya sahiptir. Erke Minyatür Pinscher köpekler 30 cm kadar büyümektedir. Dişi Minyatür Pinscher köpekler ise 28 cm kadar büyür. 

Minyatür Pinscher Kaç Yıl Yaşar?

Minyatür Pinscher köpekler 12- 16 yıl arasında değişim gösteren yaşam süresine bağlıdır. Köpeğinizin uzun yıllar sizinle olması için sağlıklı bakıma, sevgiye ve düzenli veteriner hekim kontrolüne ihtiyacı vardır.  

Minyatür Pinscher Köpekler Kaç Yavru Doğurabilir?

Sağlıklı olan dişi Minyatür Pinscher köpekler bir doğumlarında 2 - 6 arasında yavru doğurmaktadır. Minyatür Pinscher köpeklerin yavru sayısı dişinin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna ve yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Minyatür Pinscher
Ağustos 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.