Mikroçip Nedir? Nasıl Uygulanır?

Mikroçip Nedir?

Hayvan sahiplerinin ve hayvan severlerin belki de en çok korktuğu ya da çekindiği durumlardan birisi hayvanlarının kaçmasıdır. Kedi ve köpekler kaçtıkları ya da kayboldukları zaman bulunmaları uzun sürmektedir. Bazı durumlarda da hayvanlar sahiplerine geri dönemiyorlar. Bu gibi durumlar hem hayvan sahipleri için hem de can dostlarımız için oldukça sıkıcı ve üzücü bir durumdur. Oluşabilecek bu durumların önüne geçmek için yeni bir uygulama geliştirilmiştir. Evcil hayvanlarda yakında zorunlu olacak bu uygulamanın adı mikroçiptir. Mikroçip uygulaması hem hayvanlar için oldukça önemlidir hem de kaybolma gibi durumlarda sahiplerine ulaşımının kolaylaşması açısından da önemlidir. Bugünkü yazımızda sizlere mikroçip uygulamasının ne olduğundan ve neden hayvan dostlarımız için önemli bir uygulama olduğundan bahsedeceğiz.

Mikroçip Nedir?

Mikroçip hayvanların kimliklendirilmesini sağlayan bir elektronik tanımlama yöntemi olarak bilinmektedir. Mikroçipin boyutları oldukça küçüktür. Yaklaşık olarak boyları bir pirinç tanesi kadardır. Evcil hayvanların boyunlarının arka kısmına deri altı implante yöntemi yapılarak uygulanmaktadır. Mikroçiplerde her hayvana özel olarak verilecek olan kimlik numarası bulunmaktadır. Hiçbir kimlik numarası birbiriyle aynı değildir ve verilen hayvana özel numaralardır. Mikroçipin bir diğer özelliği ise içerisinde hem hayvanınızın bilgileri hem de olası durumlar için sizin bilgileriniz de kaydedilir. Bu sayede hayvanınız kaybolduğu zaman tek yapmanız gereken hayvan barınaklarına ya da veteriner kliniklerine giderek mikroçip taraması yaptırmanız olacaktır. Daha sonrasında ise veri tabanında bulunan bilgiler sayesinde hayvan sahiplerine ulaşmak ve bilgi vermek daha kolay bir durum olacaktır.

Hayvan sahiplerinin sıklıkla düşündüğü ve sorduğu ‘Neden hayvanıma mikroçip uygulaması yaptırmalıyım?’ sorusunu cevaplayıp size detaylı bir şekilde açıklayalım.

 

Hayvanımıza Neden Mikroçip Uygulaması Yaptırmalıyız?

Hayvanınıza bu uygulamayı yaptırmanız için size birden fazla neden sayabiliriz. İlk olarak hayvanlara takılan tasmalar ve bu tasmalarda bulunan bilgiler kaybolabilir ya da hayvanınızın üstünden düşebilir. Ama mikroçip uygulamasında böyle bir sıkıntınız olamaz. Deri altı implante yoluyla uygulandığı için mikroçiplerde kaybolma ya da bozulma ihtimali yoktur. Mikroçip uygulamasını yaptırmanız için bir diğer sebep ise hayvanınız kaybolduğu ya da kaçtığı zaman mikroçip sayesinde onu kısa bir sürede bulabilirsiniz. Mikroçip uygulamasının yapılmasının bir diğer amacı ve belki de en iyi amaçlarından bir tanesi ise hayvan sahiplendikten sonra sıkılan ya da bakımı zor geldikten sonra sokağa atılan kişilerin tespiti bu mikroçipler yardımıyla artık çok kolay bir şekilde yapılacaktır. Tespiti yapılan kişiler için gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Hayvanınıza yapılacak bu uygulama ile artık onun da kendine ait bir kimlik numarası olacaktır. Yani hem hayvanınız için hem de kötü durumların önüne geçmek için hayvanınıza mikroçip uygulaması yaptırmanız en iyisi olacaktır.

Mikroçip uygulamasını yaptırmak istemeseniz bile maalesef öyle bir şansınız olmayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimler Birliği aralarında imzalanan protokolle birlikte köpek, kedi ve gelinciklere mikroçip uygulamasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir. İmzalanan protokole ve resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre köpekler için bu yıl sonunda kadar, gelincikler ve kediler için ise 2022 yılının sonuna kadar mikroçip uygulamasının yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulamanın yapılmasının amacı ise çalınan/kaybolan hayvanların bulunması ve sahiplenildikten sonra sokağa atılan hayvanların sahiplerinin bulunması ve cezai işlem uygulanmasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır.

Mikroçip uygulaması bakıldığı zaman birçok yönden hem hayvanları korumaktadır hem de hayvan hayatını önemsemeyen insanların tespitinin yapılmasının kolaylaşmasına olanak sağlamaktadır. Aklınızda mikroçip uygulamasıyla ilgili kalan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bu uygulamayı ve prosedürlerini sizlere daha detaylı bir biçimde açıklayalım.

Mikroçip Uygulaması Sırasında Hayvanın Canı Acır Mı?

Mikroçip uygulaması ve deri altı implante işlemi hayvanınızın canını en minimum oranda acıtacaktır. Aynı aşı olduklarındaki gibi ufacık bir acı hissedebilirler. Mikroçip uygulaması hayvanınızı rahatsız etmez çünkü mikroçiplerin boyutu bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Bu uygulama için hayvanınıza anestezi yapılmasına gerek yoktur. Kısa ve neredeyse acısız bir işlemdir.

Hayvanımı Ne Zaman Mikroçip Taktırmalıyım?

Hayvanınızın kontrolleri için gittiğiniz veteriner hekiminiz bunun için bir program yapacaktır. Genel olarak hayvanınız 8 haftalık olduktan sonra istenilen ve uygun bir zamanda mikroçip işlemi uygulanabilmektedir. Bu işlem veteriner hekimler hayvanı kontrol ettikten sonra ve veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.

Mikroçip Uygulaması Hayvanın Hangi Bölgesine Uygulanır?

Mikroçip uygulaması hayvanınızın en yumuşak ve onu rahatsız etmeyecek bölgesine uygulanmaktadır. Bu bölge hayvanın omuz kemiklerinin tam orta noktasıdır. Mikroçipler hayvanın omuz kemiklerinin tam ortasına implante edilir ve bu uygulama veteriner hekimler için oldukça kolaydır.

Mikroçipler Ne Kadar Süre Dayanır?

Mikroçipler oldukça uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu süre yaklaşık olarak 25 yıl kadardır. Mikroçipler yıpranmaya ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Bir güç kaynağına ya da pile ihtiyaçları yoktur. Bu yüzden de uzun süre kullanımları mümkündür.

Mikroçip Takılırken Verilen Bilgilerin Önemi

Mikroçiplerin içerisinde hem hayvanınızın bilgileri hem de olası durumlar için sizin iletişim ve gerekli bilgileriniz de bulunmaktadır. Sizin bilgilerinizin güncel ve doğru olması son derece önemlidir. Olası bir kaybolma ya da hayvanınızın çalınması durumunda kayıtlı olan verilerden size ulaşım sağlanacaktır. O yüzden mikroçiplerde kayıtlı olan verilerinizin güncel olduğundan emin olun. Ve adres değişikliği ya da telefon numarasınız değiştirmeniz gibi durumlarda da veteriner hekiminizle iletişime geçin ve bilgileri güncelleyin.

Mikroçiplerin İçine Neler Kaydediliyor?

Mikroçiplerin içerisine hayvanınızın yapılan aşıları, hangi cins olduğu, kaç yaşında olduğu, herhangi bir şeye alerjisinin olup olmadığı gibi önemli bilgiler ve daha birçoğu kaydedilmektedir. Ayrıca sisteme sizin de bilgileriniz kaydedilmektedir. Olası durumlarda sizinle en kısa sürede iletişime geçilmesine olanak sağlanır.

Mikroçip Uygulaması ve Gps Arasındaki Temek Fark?

Mikroçip uygulaması bir gps ya da bir takip cihazı değildir. Hayvanınız kaybolduğu zaman başkaları tarafından bulunduktan sonra veteriner hekimlere ya da barınaklara götürüldükleri zaman mikroçip taraması sonucu size ulaşım sağlanmasını hedefleyen bir uygulamadır. Gpsi hayvanınızın tasmasına takıp nerede olduğunu bulabilirsiniz ancak tasma koptuğu ya da gps hasar gördüğü zaman takip etme şansınız mümkün olmayacaktır. Mikroçip uygulamasında böyle şeylerle karşılaşmazsınız.

Mikroçip Uygulaması Kimler Tarafından Yapılır?

Mikroçip uygulaması veteriner hekimler tarafından ve yetkili barınaklar tarafından yapılabilmektedir. Bir implante işlemi olduğu için bu uygulamayı kendi başınıza hayvanınıza yapamazsınız. Mikroçip uygulaması içi veteriner hekiminizle irtibata geçin ve uygun bir gün belirlendikten sonra veteriner hekim uygulamayı hayvanınıza kolaylıkla yapacaktır.

Mikroçip Uygulamasının Özellikleri ve Sağladığı Faydalar

  1. Hayvanınıza özel bir kimlik numarası olacaktır.
  2. Can acıtmayan ve hızlı uygulanabilen bir işlemdir. Hayvana anestezi yapılması gerekmez.
  3. Mikroçip hayvana takılan tasmalar gibi kaybolmaz. Bu yüzden hayvanınız bulunduğu zaman mikroçip taraması yapıldıktan sonra sizinle kolayca irtibata geçilebilir.
  4. Hayvanınız başka kişiler tarafından çalındığı zaman onu bulmanız daha kolay olacaktır. Hayvanınız bir veteriner hekim kontrolünden geçtiği zaman mikroçipi tespit ediliri ve içerisindeki bilgilere ulaşıldığı zaman kısa süre içerisinde size geri dönüş yapılır.
  5. Bir hayvanı önce eve alıp ona bir yuva verdikten sonra bakımının zor gelmesi ya da sıkılmalarından dolayı onları sokağa atan kişilerin tespiti mikroçip sayesinde daha kolaydır. Bu gibi durumlarda kişilere para cezası uygulanmaktadır.
  6. Mikroçip sayesinde hayvanınız kaybolduğu zaman onun bulunma süresi daha da kısalır.

Mikroçiplerin pillere ya da başka güç kaynaklarına ihtiyaçları yoktur ve hareketli birer parça değillerdir. Hayvanınız kaybolduğunda ve bir barınağa teslim edildiği zaman mikroçip taramasından sonra kimlik numarasına erişim sağlanmaktadır. Ve sistemde kayıtlı olan bilgilerinize erişim sağlandıktan kısa bir süre sonra sizinle iletişime geçilir.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda pet hayvanları için yasal kimliklendirme ekipmanı olarak mikroçip ve uygulaması belirlenmiştir. Mikroçip uygulaması için yapılan istatistiklere bakıldığı zaman mikroçip uygulanmış köpeklerde sahiplerine geri dönme oranının %52 olduğu tespit edilmiştir. Mikroçip uygulaması yapılmış olan kedilerde sahiplerine geri dönüş oranı ise %38 ve üzeri olduğu tespit edilmiştir. Bu oranlara bakıldığı zaman mikroçip uygulamasının hayvanlar için ne kadar önemli olduğunun görmekteyiz. Bu uygulama evcil hayvanları koruduğu kadar sokağa terk edilen hayvanları da korumaktadır. Evden sokağa terk edilen hayvanların sokakta yaşama olasılığı maalesef ki oldukça düşüktür. Bu durumların önüne geçmek ve hayvanları korumak adına mikroçip uygulaması zorunlu bir hale getirilmiştir. Mikroçip uygulamasını, mikroçipin ne olduğunu ve ne işe yaradığını sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık ve umarız aklınızdaki sorulara birer cevap sunmuşuzdur. Eğer bir evcil hayvanınız varsa hem onun güvenliği için hem de size olası durumlarda kolay ulaşılabilmesi için mikroçip uygulamasını yaptırmayı ihmal etmeyin.

Sizin de veteriner kliniğiniz var ve veteriner malzemeleri ihtiyaçlarınız oluyorsa web sitemizde ki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Mikroçip Nedir?
Ekim 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.