Maltipoo Özellikleri ve Bakımı

Maltipoo Özellikleri ve Bakımı

Maltipoo

Yaşam Ömürleri: 10 - 15 yıl arasındadır.

Türü: Süs Köpeği / Oyuncak Köpek

Anavatanı: Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

Boyları: 20 - 35 cm arasında değişir.

Kiloları: 2 - 10 kg arasında ağırlıkları vardır.

 

Maltipoo köpekler melez bir köpek ırkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Maltipoo köpekler Toy Poodle ve Maltese köpeklerin çaprazlanması sonucu olarak ortaya çıkan köpek ırkıdır. Maltipoo köpekler dış görünüş olarak çaprazlanan 2 ırka da benzemektedir. Maltipoo köpekler uysal tavırları, oyuncu kişilikleri, sempatik dış görünüşleri, ailesine sevgisi ve heyecanlı yapıları ile tam bir aile köpeği olarak bilinirler. Maltipoo köpekler MaltiDoodle, MaltePoo ve MultaPoo adları ile de tanınmaktadır. Maltipoo köpeklerin anavatanı Amerika olarak bilinir. Maltipoo köpeklerde Amerikada olan Amerikan Kanin Hibrit Kulübü tarafından kabul gören ve tescillenmiş olan köpek ırkıdır. Ancak Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescilli olan bir köpek ırkı değildir. Oyuncu kişilikleri ve sevimli dış görünüşleri ile herkesin kalbini çalan Maltipoo köpeklerin gelin hep birlikte yakından tanıyalım.

Maltipoo Köpeklerin Mizacı Nasıldır?

Sahiplerin Sevgileri

⭐⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐

Köpeklerler Arası

⭐⭐⭐⭐

Yabancılara Arası

⭐⭐⭐

Oyun İstekleri

⭐⭐⭐⭐

Enerji Düzeyleri

⭐⭐⭐⭐⭐

Havlama (Ses)

⭐⭐⭐⭐

Bekçilik Yetenekleri

⭐⭐⭐⭐

Sıcağa Karşı Dayanıklılığı

⭐⭐

Maltipoo Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Maltipoo köpekler doğal ırkı değildir. Çaprazlama sonucu ortaya çıkmıştır.
  • Küçük boyutlara sahiplerdir.
  • Oyun oynamaya bayılırlar ve aşırı keyif alırlar.
  • Maltipoo köpekler fazlasıyla zeki köpeklerdir.
  • Atak kişilik yapıları ve özellikleri vardır.
  • Sahiplerine, aile üyelerine ve evlerine fazlasıyla bağlı yapıya sahiplerdir
  • Tek başlarına kalmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden de pek fazla tek bırakılmaya uygun köpekler değillerdir.
  • Ortalama olarak 15 yıl yaşam ömürleri vardır.
  • Maltipoo köpeklerin tek katmanlı tüyleri vardır. Tüyleri yapıları ise dalgalı ya da kıvırcıktır.
  • Ayrıca Maltipoo köpekler yok denecek kadar az tüy dökmektedir. Çok az tüy dökümleri sayesinde tüye alerjisi olan kişiler için en uygun köpek ırklarından bir tanesidir.
  •  Tek katmanlı tüylerinden dolayı soğuk hava koşullarından ve iklimlerinden kolay şekilde etkilenirler.
  • Maltipoo köpekler sahiplerine sevgiyle yaklaşsada, yabancılara karşı temkinli ve mesafeli yaklaşır.
  • İnatçı ve hassas yapıları vardır.

Maltipoo özellikleri

Maltipoo Köpeklerin Tarihi Nasıldır? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Maltipoo köpekler safkan bir ırk değildir. Maltipoo köpekler melez olarak adlandırılan ırklardan biridir. Maltese ve Poodle köpeklerin çiftleştirilmesi sonucu ortaya Maltipoo köpekler çıkmıştır. Melez bir ırk olarak geçseler de safkan köpek ırklarının geçmişi araştırıldığı zaman melezlenmiş oldukları görülmektedir. 1900’lü zamanlarda safkan köpek ırklarına ek olarak, Melezlenmiş köpeklerin beslenmesinde artış meydana gelmiştir. Maltipoo köpekler de 1900’lü yıllarda tanınmaya ve popüler olmaya başlamıştır. Maltipoo köpekler kendi içerisinde, Maltese ve Poodle köpekler ile çiftleştiği zaman farklı görünüşe sahip olan köpekler doğmaktadır. Farklı çiftleşmelerden kaynaklı olarak çok standart bir görünüme sahip olmayan Maltipoo köpekler Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescillenmeyen köpek ırkıdır. Ancak Amerikan Kanin Hibrit Kulübü Maltipoo köpekleri tescillemiştir. Maltipoo köpekler gerek görünüşleri gerekse sevimli karakter özellikleri ile, geçmişten günümüze kadar en çok beslenen köpeklerin içerisinde yer almaktadır.

Maltipoo Dış Görünüşü Nasıldır? Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Vücut Yapıları Nasıldır?

Maltipoo köpekler küçük vücut yapısına sahiplerdir. Küçük bedenleri olsa da Maltipoo köpekler atletik ve kaslı yapıya sahiptir. İnce kemikli yapıları vardır.Maltipoo düz ve sağlam boyun yapısına sahiptir. Melez köpekler olarak bilinen Maltipoolar dış görünüş olarak daha çok Maltese köpeklere benzemektedir. Maltipoo köpekler büyüdükleri zaman da diğer köpeklere oranla daha küçük cüsseye sahiptir. Dişi ve erkek Maltipoo köpekler ortalama olarak 20 - 25 cm boy yapısına sahiptir. Dişiler erkeklerine oranla hem daha zayıf hem de biraz daha kısa yapıda görülür. 

Maltipoo Köpekler Kaç Farklı Renk Yapısına Sahiptir?

Maltipoo köpekler farklı renk tonlarına sahip olsalar da genellikle beyaz tüy renkleri bilinmektedirler. Maltipoo köpekler ayrıca krem, gümüş, kahverengi, kayısı ve limon gibi renk tonlarına sahiptir. Maltipoo köpeklerin yavruluk zamanlarında tüy renkleri daha açıktır. Büyümeye başladıkları zaman tüy renklerinde koyulaşmalar meydana gelir.

Maltipoo Köpeklerin Kafa Yapısı Nasıldır?

Maltipoo köpekler melez olduğundan dolayı 2 farklı kafa yapısına sahiplerdir. Kafa yapılarına bakılarak hangi genin daha baskın olduğu anlaşılır. Tabi bu durum uzman kişiler tarafından daha kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Poodle geni baskın olan Maltipoo köpeklerin kafa yapılarında belirleyici özellikleri ağız kısımlarının uzun ve dar oluşudur. Maltese genlerin baskın olduğu durumlarda ise Maltipoo köpeklerin ağız kısımları yuvarlak yapıda görülür. Maltipoo köpeklerin kafa yapıları genel olarak iri gözleri, minnak kafaları ve siyah burunları ile bir bütündür.

Maltipoo Tüy Yapısı Nasıldır?

Maltipoo köpekler dalgalı tüy yapısına sahiptir. Tüylerinin en büyük özelliği çok az tüy dökümü yapmaları ve tüylerinin hipoalerjenik yapıda olmasıdır. Maltipoo köpeklerin tüyleri tek katmanlı yapıdadır. Ayrıca tüyleri hem ipeksi hem de yumuşacık yapıya sahiptir. Maltipoo köpeklerin tüyler düz yapıda görülmez.

Maltipoo Göz Yapısı Nasıldır? Gözleri Hangi Renktir?

Maltipoo badem şeklini andıran göz yapısına sahiptir. Maltipoo köpeklerin göz renkleri kahverengi, siyah ve koyu renk tonlarında görülür. Gözleri yoğun tüylerinin arasında belli olacak yuvarlıkta ve koyu renk tonuna sahiptir. Gözlerinin birbirine olan mesafesi orantılı bir görünüme sahiptir.

Maltipoo Köpeklerin Bakımları Nasıldır? Bakımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Maltipoo köpekler çok az tüy dökmeleri ile bilinen köpeklerdir. Çok az tüy dökümleri sayesinde Maltipoo köpeklerin tüy bakımları kolaydır. Haftalık olarak 2 ya da 3 kere tüylerinin taranması yeterli olacaktır. Maltipoo köpeklerin tüyleri uzadığı zaman tıraşlanması ya da kırpılması gerekmektedir. Özellikle göz bölgelerinde uzayan tüylerin kesilmesi göz sağlıkları için önemlidir. Maltipoo köpeklerin diğer bakım işlemi ise banyolarıdır. Genel olarak temiz köpekler olduğundan dolayı gerekmedikçe ya da çok kirlenmedikçe sık sık yıkanmalarına gerek yoktur. Düzenli aralıklarla banyo yaptırılması yeterli olacaktır. Çünkü Maltipoo köpekler sık bir şekilde yıkandığı zaman deri sağlığında sorunlar meydana gelmektedir. Kulakları hassas yapıda olan Maltipoo köpeklerin yıkanması sırasında dikkatli olunmalıdır. Kulaklarını temizlemek için banyo sonrasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Maltipoo köpeklerin dişlerinin sağlıklı olması için de haftalık olarak minimum 3 kere fırçalanması gerekir. Tırnak kesim işlemleri ise Maltipoo köpeğin tırnakları uzadığı zaman yapılmalıdır. Maltipoo küçük bedene ve tek katmanlı tüy yapısına sahiptir. Bu yüzden de soğuk havalara ve iklimlere karşı pek dirençli değildir. Maltipoo köpeğinizi soğuk havalarda dışarı çıkaracağınız zaman sıcak kalabilmesi için mutlaka köpek kıyafeti giydirmelisiniz.

Maltipoo bakımı nasıldır

Maltipoo Köpeklerin Sağlık Sorunları Var Mıdır? Sağlıklı Köpekler Midir?

Maltipoo yaşamını genel olarak sağlıklı geçiren bir köpek ırkıdır. Ancak süs köpeklerinde görülen ve genetik hastalıkları karşı yatkınlıkları vardır. Maltipoo köpeklerde en çok eklem ve kemik rahatsızlığı problemleri görülmektedir. Kemik ve eklem rahatsızlığının önüne geçebilmek için, Maltipoo köpeğinizin yaklaşık olarak 2 yaşına kadar tempolu olan etkinliklerden uzak tutmalısınız. Ayrıca yavruluk dönemlerinde yüksek yerlerden sert zeminlere atlamamalarına da dikkat etmelisiniz. Genel olarak egzersizlerini çimler gibi yumuşak yerlerde yapmalıdırlar. Maltipoo köpekler kas ve eklem rahatsızlıkları dışında oldukça hassas sindirim yapısına sahiptir. Sindirim sistemlerinde sorun olmaması için, Maltipoo köpekler doğru mamay beslenmeli ve porsiyonları dengeli bir şekilde verilmelidir. Maltipoo köpeklerde ayrıca göz sorunları, dişte problemler ve korneada ülser gibi kalıtsal hastalıklar da görülebilmektedir. Maltipoo köpeğinizin sağlıklı ve iyi bir yaşam sürmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olmalıdır.

Maltipoo Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Maltipoo hassas sindirim sistemine sahip olduğu için beslenmesinde kullanılacak mamalar yüksek kaliteli olmalıdır. Maltipoo köpeğiniz için en iyi mamanın hangisi olduğuna karar veremiyorsanız veteriner hekiminize danışınız. Maltipoo köpekler kendileri gibi küçük bir mide yapısına sahiptir. Bu yüzden öğünleri doğru ve dengeli olmalıdır. Maltipoo köpeklere 1 günde verilecek olan mama 1 - 2 ölçek kadar olmalı ve bu ölçek 2 öğüne bölünmelidir. Tabi bu ölçek köpeğinizin yaşına, egzersiz seviyesine ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir.

Maltipoo Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Maltipoo köpeklerin küçük midesi olduğundan dolayı, sağlıklı beslenebilmesi için fazla mama vermekten uzak durmalısınız.
  • Maltipoo köpekler çok sık ödül maması vermemeniz gerekir. Ayrıca hassas sindirim sistemleri olduğundan dolayı da ev yemeklerinden uzak tutmalısınız.
  • Maltipoo köpeklerin dişleri hassastır. Bu yüzden sert yiyecekler vermemeye dikkat edin.
  • Maltipoo köpeklerin bağırsak hastalıklarına yatkınlığı olduğu bilinir. Bu sebepten dolayı da Maltipoo köpeklere kesinlikle pişmemiş gıdalar verilmemelidir.
  • Maltipoo köpeklerin beslenmesi için en uygun gıdalar yüksek proteine sahip olan ve kaliteli olan kuru mamalardır.

Maltipoo Eğitimi Nasıldır?

Maltipoo köpeklerine öncelikli olarak tuvalet eğitimi, itaat eğitimi ve alan koruma eğitimi verilmelidir. Zeka seviyesi yüksek ve yeni şeyler öğrenmeye hevesli yapıları ile Maltipoo köpeklerin eğitimleri keyifli geçecektir. Maltipoo eğitimleri sırasında onlara sevgiyle yaklaşmalı ve sabırlı olmalısınız. Sevecen yapıya sahip olan Maltipoo köpekler ilk defa köpek bakanlar için bile eğitimlerinde sorun çıkarmazlar. Maltipoo köpeklerin eğitimlerinde ödül maması yöntemi, teşvik edici sözler ve onları övmeniz sayesinde aldıkları komutları ve eğitimleri kolaylıkla öğrenirler. Pozitif pekiştirme yöntemi uygulamanız sayesinde eğitimlerini herhangi bir sorun olmadan tamamlarlar. Maltipoo köpekler sahiplerine sevgi dolu ve hassas yapıdalardır. Eğitimleri sırasında kötü söz söylemek ya da fiziksel şiddet gibi eğitimler kesinlikle hiçbir hayvana uygulanmamalıdır. Bu gibi durumlar köpeğin olumsuz davranışlar sergilemesine, korkmasına ve eğitiminde gerilemesine yol açmaktadır. Sabırlı ve sevgi dolu bir şekilde verilen eğitimler her zaman olumlu sonuçlanır. Maltipoo köpekler havlamaya meyillidir. Havlamalarının kontrol edilebilmesi için yavruluk dönemlerinden eğitim verilmesi gerekir.

NOT: Maltipoo köpekler iyi ve doğru eğitimler aldıkları zaman terapi eğitimlerinde yardımcı rolünü ve görevini başarılı bir şekilde yaparlar.

Maltipoo Köpeklerin Egzersizleri Nasıl Olmalıdır?

Maltipoo köpekler egzersizleri için gün içerisinde dışarı çıkarıldığı zaman, çim alanlarda koşması, sizinle oyun oynaması ve hareket etmesi egzersiz ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır. Küçük boyutları olan Maltipoo köpekler egzersiz ihtiyaçlarını ev ortamında da giderebilmektedir. Ev içerisinde yapılacak aktiviteler, kovalamacalar ve oyunlar Maltipoo köpekler için hem eğlencelidir hem de egzersizlerini yapmış olurlar. Ama köpeğin dışarıda vakit geçirmesi de önemli olduğundan dışarıda ve evde yapılan egzersiz düzeninde denge sağlamanız önemlidir. Sahibine hayran olan Maltipoo köpekler için egzersizlerini sizinle birlikte yapmak paha biçilemezdir. 

Maltipoo

Maltipoo Köpeklerin Egzersizlerinde Neye Dikkat Edilmelidir?

Maltipoo soğuk hava koşullarına dayanıklı bir vücuda sahip değildir. Bu yüzden de özellikle kış aylarında dışarıya egzersiz yaptırılmaya çıkarıldığı zaman dikkat edilmelidir. Maltipoo köpeğin egzersizler sırasında dışarıda üşümemesi için, vücuduna uygun köpek kıyafeti giydirilmelidir. Ayrıca Maltipoo fazla sıcak havalara da dayanıklı değildir. Bu yüzden de aşırı sıcaklarda onları fazla yoracak egzersizlerden kaçının. Ek olarak da yaz aylarında köpeğiniz için yanınızda su bulundurmayı ihmal etmeyin.

 

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.  

Maltipoo Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Maltipoo Çok Tüy Döker Mi?

Maltipoo neredeyse hiç tüy dökmemektedir. Tüy dökümü çok az olan Maltipoo köpekler, tüye alerjisi olan kişiler tarafından en ideal köpek ırklarından biridir.

Maltipoo Zeki Mi?

Maltipoo köpekler zeka seviyesi yüksek olan köpekler arasındadır. Bu sayede eğitimleri kısa sürede öğrenir ve aldıkları komutları unutmazlar.

Maltipoo Ne Kadar Büyür?

Maltipoo köpekler küçük vücutlara sahiplerdir. Maltipoo ortalama olarak 20 - 25 cm arasında uzunluğa sahiptir. Maltipoo köpekler yetişkin oldukları zaman da diğer köpek ırklarına kıyasla küçüktür.

Maltipoo Köpek Irkının Kaç Rengi Vardır?

Maltipoo köpekler en çok beyaz kürk rengine sahiptir. Beyaz haricinde ise limon, gümüş, kayısı, krem, gri ve kahverengi kürk renklerinde görülürler. Yavruluk dönemlerinde açık renk olan tüyleri, büyümeye başladıkça koyulaşır.

Maltipoo Sakin Mi?

Maltipoo köpekler son derece sakin ve uysal yapıya sahiptir. Maltipoo ufak ve sevimli görüntüsüyle uyumlu sakin yapıdadır.

Maltipoo Çok Havlar Mı?

Maltipoo çevresinde bir hareket gördüğü zaman dire olarak havlamaya başlar. Kısacası havlamaya meyilli köpeklerdir. Bu durumun önüne geçebilmek ve birazda kontrol edebilmek için, yavruluk dönemlerinde eğitim verilmesi gerekmektedir.

Maltipoo Ömrü Ne Kadar?

Maltipoo köpekler ortalama olarak 10 - 15 yıl arasında değişen ömre sahiplerdir. Bu süreyi sağlıklı ve iyi geçirebilmeleri için düzenli veteriner hekim kontrollerine ihtiyaçları vardır.

Maltipoo Kaç Yavru Doğurabilir?

Dişi Maltipoo köpekler bir doğumları sırasında 1 ila 4 arasında yavru doğurmaktadır. Maltipoo köpekler küçük köpek ırklarından olduklarından dolayı daha fazla yavru doğurmazlar.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Maltipoo Özellikleri ve Bakımı
Ekim 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.