Maine Coon Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Maine Coon Kedisi

Maine Coon Kedisi

Yaşam Ömürleri: 9 - 15 yıl yaşam ömrüme sahiplerdir.
Boyları: Dişi ve erkek Maine Coon kediler yaklaşık olarak 50 - 75 cm kadar bir boya sahip olur.  Dünyanın En Büyük Kedi Irkı olarak bilinirler.
Kiloları: Maine Coon kediler 5 - 8 kg arasında ağırlığa sahiptir.
Anavatanı: ABD’nin kuzeydoğusu anavatanı olarak bilinir. 

Maine Coon kediler dünyanın En Büyük Kedi Irkı olması ile nam salmış sevgili dostlarımızdır. Maine Coon kedilere tabiri caizse kedi ırkının köpekleri denmektedir. Büyük boyutlara ulaşan Maine Coon kediler kaslı kemik yapılarına sahiplerdir. Kaslı kemik yapılarına ek olarak da oldukça sağlam vücut yapısına sahiplerdir. Bu sayede Maine Coon kediler soğuk ve zorlayıcı iklimlere karşı dayanıklı yapılara sahiptir. Maine Coon kediler büyük vücutlarından dolayı diğer kedi ırklarından farklı olsa da onları ayıran bir diğer özellikleri de vardır. Bu özellik ise yoğun, uzun, ipeksi ve pürüzsüz tüy yapılarıdır. Maine Coon kediler bu tüy yapıları sayesinde en soğuk mevsimlerde bile kendilerini korumaktadır. Bu cüsseli ama bir o kadar da tatlı bir kedi ırkı olan Maine Coon kedileri hep birlikte yakından tanıyalım.

Maine Coon Kedilerin Mizacı Nasıldır?

Uysal

⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Araları

⭐⭐⭐⭐

Sahibine Sevgi ve Şefkati

⭐⭐⭐⭐⭐

Zeka Seviyeleri

⭐⭐⭐⭐

Çocuklarla Araları

⭐⭐⭐⭐

Oyun

⭐⭐⭐⭐

Sesleri (Miyavlama)

⭐⭐⭐

Bağımsız Yapıları

⭐⭐⭐⭐

Bakım Gereksinimleri

⭐⭐⭐

Maine Coon Kedilerin Tarihi Hakkında Bilgiler

Sizleri Kedi Dünyasının Köpekleri veya Nazik Dev olarak bilinen Maine Coon kedi ırkıyla tanıştıralım. Maine Coon kediler köken olarak Kuzey Amerika’nın en eski kedi ırklarından bir tanesidir. Ayrıca eski oldukları kadar yerli ve doğal kökenlere de sahiplerdir. Maine Coon kedi ırkı ABD’nin New England bölgesinde yer alan Maine eyaleti olarak bilinen bölgeye özel olan kedilerdir. Bu kedi ırkı bölge halkı ve insanlar tarafından o kadar çok sevilmiş ve hayran kalınmıştır kı Maine Kedisi olarak adlandırılmışlardır. Maine Coon kedi ırkı ABD’ye özgü olduğu bilinen tek uzun tüy yapısına sahip olan kedi ırkıdır. Maine Coon kedilerin kökenleri hakkında 1’den fazla hikaye ve teori ortaya atılmaktadır. Bu hikayelerden bahsetmeden önce sizlere Maine Coon kedilerin kayıtlara geçtiği tarihlerden bahsedeceğiz. Maine Coon kedi ırkı 19. yüzyılın sonuna doğru gelindiğinde CFA (Kedi Meraklıları Derneği olarak bilinir) kuruluşu tarafından resmi olarak tanınmış kedi ırkı olmuştur. Maine Coon kedi ırkı resmi olarak kabul edilmesinden önce zorlu süreçlerden geçmiştir. Çünkü 1900’lü yılların başlarında Amerika’nın çeşitli bölgelerine birçok farklı kedi ırkı getirilmiştir. Bu kedi ırkları içerisinde Ankara ve İran kedileri dahil olmak üzere, birçok farklı ırktan kedi bulunmaktaydı. Bu kedi ırklarının gelişi ile birlikte Maine Coon kediler gözden düşmüştü. Hatta öyleki bazı kesimler tarafından Maine Coon kedi ırkının soyunun tükenme noktasına geldiği söylenmekteydi. Tabi bu durum halk arasında biraz abartılmıştı. Maine Coon severler tarafında başlatılan üreme programları ile, Maine Coon kedilerin sayısının artması kısa sürede başarılmıştır. Geçmişten günümüze doğru baktığımız zaman bu koca ama bir o kadar da sevilesi olan Maine Coon kediler hala birçok aile tarafından sevgiyle beslenmektedir. 

Maine Coon görünüşü

Maine Coon Kedilerin Tarihi Hakkında Hikayeler

Maine Coon kedilerin tarihi ve kökenleri hakkında birçok hikaye olduğundan, yukarıda sizlere bahsetmiştir. Şimdi bunların neler olduğuna hepbirlikte bakalım. Maine Coon kedilerin kökenleri hakkında bilinen ilk hikaye New England bölgesine gelmiş olan denizciler sayesinde getirildiği yönündedir. Denizciler seyahatleri sırasında gemilerinde olan kedilere kalıcı olarak baktıkları veya gittikleri yerlere bıraktıkları düşünülmektedir. Denizciler tarafından bakılan kediler ve gittikleri bölgelerde bulunan kedilerin çiftleşmesi sonucu Maine Coon kedilerin ortaya çıktığı iddia edilmektedir. İddia edilen başka bir tez ise Maine Coon kedi ırkının vaşaktan ürediğidir. Bunun sebebi ise Maine Coon kedisinin ayak ve kulak kısımlarının vaşağı andırmasından dolayıdır. Tabi bu bilgi çoğu kişi tarafından pek olası bulunmamaktadır. Maine Coon kedilerin denizciler tarafından getirilen kedi ırklarından üremiş olması daha olası bir durumdur. Çünkü eski dönemlerde denizciler tarafından gemilere kediler alınırdı. Çünkü gemide bulunan yiyeceklerin kemirgenlerden korunması adına kedilere ihtiyaçları vardı. Bu sayede denizciler kıyıya geldikleri zaman gemide olan kediler ve karada yaşayan kedilerin çiftleştiği tahmin edilir. Daha sonra ortaya çıkan bu kedi ırkı Maine bölgesinin zor şartlarına ve iklimine adapte olarak gelişimini devam ettirmiştir. Bu sayede ise günümüzde bildiğimiz dayanıklı, büyük, sağlam ve güçlü yapılarıyla Maine Coon kediler karşımıza çıkmıştır.

Maine Coon Kedilerin Karakter Yapısı Nasıldır?

Maine Coon kediler sahiplerine bağlılığı, sevgisi ve yakın olmaları ile bilinen kedi ırkıdır. Maine Coon kediler sahiplerinden ilgi, şefkat ve sevgi bekleyen bir kedi ırkıdır. Çünkü Maine Coon kedilerin soyu eski dönemlerde tükenme noktasına gelmiş ve yapılar üreme çalışmaları sayesinde tekrardan kedi ırkları arasına katılmışlardır. Yani Maine Coon kediler sevgiyi, ilgiyi, şefkati ve bağlılığı sonuna kadar hak etmektedir. Maine Coon kediler başta Amerika olmak üzere, diğer birçok ülkede de en çok beslenen kedi ırklarının başlarında yer alır. Bu kedi ırkının bu kadar popüler olmasında yüksek zekaları, sahiplerine bağlılıkları ve sevgi dolu karaktere sahip olmaları vardır. Bunlara ek olarak ise yumuşacık, kalın ve sık tüyleri de onları sevilesi birer kedi ırkı yapmaktadır. Maine Coon kediler diğer kedi ırklarına göre oldukça hareketli ve oyun sever karaktere sahiplerdir. Bu karakterleri yavruluk zamanlarından itibaren yaşlılık dönemlerine kadar değişmeden devam eder. Yani Maine Coon kediler ev içerisinde sahipleriyle oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Maine Coon kediler eve gelen misafirler, çocuklar ve diğer evcil hayvanlar için biraz korkutucu olabilir. Çünkü bu kedi ırkı oldukça büyük boyutlara sahiptir. Ama boyları ve cüsselerinin aksine Maine Coon kediler diğer evcil hayvanlar ve çocuklar ile fazlasıyla iyi anlaşır ve onlarla harika vakit geçirirler. Sadece eve ilk defa gelen misafirleri tanımadıklarından dolayı, biraz mesafeli yaklaşırlar. Tanıdıktan sonra ise Maine Coon kediler onlara da sevgi ve şefkatle yaklaşmaktadır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise Maine Coon kediler diğer evcil hayvan ve insanlarla ilk karşılaşmalarında bir alışma ve tanıma sürecinden geçmektedir. Eğer bu süre zarfında tedirgin edici tavırlar ya da saldırgan tavırlar sezerler ise, genel olarak mesafeli yaklaşırlar. Ama tanıştıkları insanlara ve evcil hayvanlara ısındıkları zaman oldukça uyumlu vakit geçirirler ve aralarında özel bağlar oluştururlar. Maine Coon kediler hareketli oldukları kadar rahatlarına da düşkün kedilerdir. Tembel değillerdir ama gün içerisinde koltukta ya da yatakta uzanmak onlar için keyifli vakit demektir. Maine Coon kediler de birçok kedi gibi sudan hoşlanmaz. Sudan hoşlanmamalarına neden olan ek bir sebep vardır. Maine Coon kedilerin tüylerin oldukça uzun ve sık olmasından dolayı, ıslandığı zaman ağırlık yapar ve bu durumda kediyi rahatsız eder. Maine Coon kediler genel karakter yapısı olarak meraklı, sevecen, sahiplerine bağlı, sadık ve diğer hayvanlarla iyi geçinen özelliklere sahip kedilerdir. Maine Coon kedilerin büyük yapılarından dolayı bazı insanlar onlardan çekinse de aslında hiç saldırgan yapıları yoktur. Maine Coon kediler karakter olarak aşırı nazik kedilerdir. Büyük boyutlarına zıt olarak nazik, uyumlu ve seven yapıya sahip olan Maine Coon kediler ile birlikte hayatınız boyunca en iyi ve güzel anıları biriktirirsiniz.

Maine Coon Kedilerin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Dünyanın en büyük boyutlarına sahip kedi ırkları arasında bulunurlar. 
  • Uzun, sık ve kalın tüy yapılarına sahiplerdir.
  • Maine Coon kediler sevimli ve uysal kişilerinin yanında, son derece zeki kedilerdir.
  • Saldırgan özellikleri yoktur. Ilıman ve uysal yapıya sahiplerdir.
  • Sakin özellikleri vardır.
  • Sahiplerin bağlı yapıları vardır.
  • Maine Coon kediler sahipleriyle iletişim kurmaya bayılırlar. Bu yüzden ev içerisinde sizlere birşey söylemek ya da belli etmek istediği zaman peşinizde miyavlayarak dolanırlar.
  • 16 yıla kadar uzanan yaşam ömürleri vardır.
  • Maine Coon kediler oldukça sağlıklı bünyeye sahiplerdir.
  • Çocuklar ve evcil hayvanlarla arası oldukça iyidir.
  • İnsancıl bir kedi ırkı olarak bilinirler.

Maine Coon Kedilerin Çocuklarla Arası Nasıldır?

Maine Coon kediler ilk tanıştıkları insanlar ve hayvanlara biraz mesafeli yaklaşmaktadır. Bu süre zarfında saldırgan tavırlar sergilemezler, ama karşısındakinin tehdit oluşturmadığından emin olmak isterler. Maine Coon kediler çocukların ya da diğer insanların kendisine zarar vermediğini anladığı zaman, özellikle çocuklar ile samimi ve özel bağlar kurarlar. Maine Coon kediler çocuklarla vakitlerini oyun oynayarak ve eğlenceli bir şekilde geçirir. Ayrıca Maine Coon kedilerin araları çocuklarla olduğu kadar, diğer evcil hayvanlar ile de iyidir.

Maine Coon kedilerin çocuklarla arası

Maine Coon Kedilerin Fiziksel Görünüşleri Nasıldır?

Vücutlarının Genel Görünümü

Maine Coon kediler büyük boy kedi sınıfında yer almaktadır. Vücutları ise genel olarak kaslı yapıya sahiptir. Büyük boyutlara sahip olan Maine Coon kedilerin vücutları ve uzuvları orantılı görünüme sahiptir. Maine Coon kediler kaslı vücutlarının yanı sıra fazlasıyla dayanıklı ve dirençli yapılara sahiplerdir. Uzun tüylerinin altında ise yapılı vücutları vardır. Yetişkin olan Maine Coon kediler yaklaşık olarak 12 kg kadar ulaşmaktadır. Tabi bu durum yaşına, cinsiyetine, beslenme düzenine ve aktivite durumuna göre değişir. 

 

Tüylerinin Yapıları

Maine Coon ipeksi yumuşaklığa sahip olan uzun tüy yapıları vardır. Genel olarak vücutlarında olan tüyler uzun ve kabarık yapılara sahiptir. Sadece omuz kısımlarında olan tüyler, diğer bölgelere göre biraz daha kısa yapıdadır. Maine Coon kediler uzun ve sık tüylere sahip olduğundan düzenli olarak taranması ve bakım yapılması gerekir. Maine Coon tüy yapıları onları sevilesi birer tüy yumağı yapmaktadır.

 

Göz Yapıları ve Şekli

Maine Coon kedilerin gözleri oval yapıda ve yüzüyle orantılı büyüklüğe sahiptir. Genellikle bakır, yeşil, altın/yeşil ve altın renk tonlarında görülmektedir. 2 renk desenine ve beyaz olan Maine Coon kedilerin gözleri nadirde olsa mavi renkte görülür.

 

Kafalarının Yapıları ve Şekli

Maine Coon kediler orta genişlikte olan kafa yapılarına sahiptir. Büyük vücutları ile kafaları orantılı bir görüntüye sahiptir. Yüzleri uzun ve elmacık kemikleri yüksek yapılara sahiptir. Maine Coon kedilere önden baktığınız zaman kafaları kare biçimini andırmaktadır. Ayrıca Maine Coon kediler güçlü çene yapısına sahiptir.

 

Kürklerinin Renkleri

Maine Coon kedilerin kürklerinin rengi birçok farklı tonda olmaktadır. En sık mavi/gümüş, beyaz, siyah, turuncu ve krem renklerinde görülmektedir. Bu kürk renklerine ek olarak da farklı desenler görülür. Düz kürk renklerinin üzerine gölgemsi, duman ve 2 renk olan Maine Coon kediler de görülmektedir. Ayrıca melez olan Maine Coon kedilerde lavanta ve çikolata renk tonları da görülmektedir.

Maine Coon kedilerin renkleri

 

Göz Yapıları ve Şekli

Maine Coon kedilerin gözleri oval yapıda ve yüzüyle orantılı büyüklüğe sahiptir. Genellikle bakır, yeşil, altın/yeşil ve altın renk tonlarında görülmektedir. 2 renk desenine ve beyaz olan Maine Coon kedilerin gözleri nadirde olsa mavi renkte görülür.

Maine Coon Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Maine Coon kedilerin beslenmesi dengeli ve düzenli olmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir yaşam sürmelerine ve doğru bir şekilde büyümelerine yardımcı olunur. Maine Coon kedilere alınacak olan kuru mama kaliteli, besin ve protein açısından zengin içeriğe sahip olması gerekmektedir. Büyük yapılarda olan Maine Coon kedilerin iştahı da açıktır. Bundan dolayı da obezite sorunlarına yatkınlığı olan kedi ırkıdır. Obezite sorunlarının olmaması için Maine Coon kedilerin beslenmesine özen gösterilmelidir. Maine Coone kedilere verilecek olan mamalar ölçülü, düzenli ve bölünmüş öğünler şeklinde verilmelidir. Gün içerisinde yemeklerini yedikten sonra evde yapılacak olan çeşitli egzersiz ve oyunlar ile Maine Coon kedilerin formda ve sağlıklı olması sağlanmalıdır. Maine Coon kedilere alınacak olan mamaların içeriğinde protein, vitamin ve karbonhidrat değeri yeterli ve ölçülü olmalıdır. Bu sayede hem sağlıklı beslenirler hem de olası hastalıklara karşı dirençli bünyeye sahip olurlar.

Maince Coon kedi beslenmesi

Maine Coon Kedilerin Sağlıkları Nasıldır? Genetik Hastalıkları Var Mıdır?

Sevgili can dostlarımız hayatlarının büyük çoğunluğunu sağlıklı geçirseler de kalıtsal olan hastalıklar yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Kalıtsal hastalıkların ve yaşadıkları genel sağlık sorunlarının tespiti için, düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olmaları önemlidir. Diğer hayvanlarda olduğu gibi Maine Coon kedi ırkında da kalıtsal sağlık sorunları görülmektedir.  Polikistik böbrek hastalığı, kalça displazisi ve omuriliğe bağlı olarak kas atrofisi hastalığı görülmektedir. Bu kalıtsal hastalıklar Maine Coon kedilerin sağlığı kötü etkilemesinin yanında, yaşam kalitesini de düşürmektedir. Bu kalıtsal hastalıklara ek olarak ise dikkat edilmesi gereken en önemli sağlık sorunu hipertrofik kardiyomiyopati adıyla bilinen hastalıktır. Hipertrofik kardiyomiyopati hastalığının teşhisi zor olmakla beraber, bazı durumlarda ilk semptomlarından itibaren ölümcül olmaktadır. En sık yaşlı erkek ve genç erkek kedilerde görülür. Maine Coon kedinizin nefes almada zorlanması, uyuşukluk durumu ve iştahsızlık yaşanıyor ise lütfen en kısa sürede veteriner hekiminize götürün. Maine Coon kedilerin ve diğer hayvanlarımızın sağlıklı ve mutlu yaşam sürmeleri için veteriner hekim kontrolü ve gerekli aşıları hayati önem taşımaktadır.

Maine Coon Kediler Eğitilebilir Mi?

Kedilerin eğitilmesi köpeklere oranla daha zordur. Çünkü kediler genellikle daha bağımsız canlılar olduklarından dolayı eğitimlerden pek hoşlanmazlar. Kedilerin eğitilmesi zor olsa da imkansız değildir. Maine Coon kedilerin sahiplerine düşkün olması ve yüksek zeka seviyesine sahip olmaları sayesinde, diğer kedi ırklarına oranla daha kolay eğitilirler. Maine Coon kedilerin eğitimleri sırasında olumlu pekiştirme yapılması ve eğitimlerin günlük oyunlar gibi eğlenceli hale getirilmesi olduka işe yaramaktadır. Maine Coon kedilere verilen komutları yapması halinde ödül maması verilmesi ve sevilmesi eğitimin pekiştirilmesine yardımcı olur. Maine Coon kedilere pati verme, oyun ve oturma gibi eğitimler verilebilmektedir. Ayrıca tasmalı yürüyüş eğitimlerine de açık olan kedi ırkıdır. Bu eğitimler sırasında ödül maması kullanılması ve eğitimleri düzenli şekilde tekrar edilmesi önemlidir. 

 

Maine Coon Kediler Ne Kadar Büyür?

Maine Coon kediler oldukça büyük boyutlara ulaşan kedi ırkıdır. Yetişkin Maine Coon kediler ortalama olarak 1 metreyi bulur. Boylarıyla orantılı olarak kiloları da vardır. Erkek Maine Coone 10 kg kadar çıkmaktadır. Dişi Maine Coon kediler ise 7 - 8 kg kadar olur. Erkek Maine Coon kediler kilo olarak dişilerden daha ağır yapıya sahiptir.

Maine Coon kedilerin boyu

  Maine Coon Kediler Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Maine Coon Evcil Mi?

Maine Coon kedileri uysal sevecen ve tam bir evcil kedi ırkı olarak bilinmektedir. Boyları sizi korkutmasın sevgi dolu ve evcil yapıları ile nam salmış kedilerdir.

 

Maine Coon Uysal Mı?

Maine Coon yapısal olarak uysal ve sakin kedilerdir. Maine Coon uysal yapısı sayesinde diğer evcil hayvanlar ve çocuklar ile iyi anlaşmaktadır.

 

Maine Coon Nasıl Bir Kedidir?

Maine Coon kediler fiziksel olarak kaslı, büyük ve dayanıklı olarak bilinmektedir. Yapısal olarak ise uysal, sevecen ve büyük nazik kediler olarak bilinirler. Maine Coon kediler büyük boyları ve sevimli kişilikleri ile sizi şaşırtır.

 

Maine Coon Nerede Bulunmaktadır?

Maine Coon kediler Kuzey Amerika’ya özgü olan bir kedi ırkıdır. Kökenleri ve geldiği yer Amerika’ya dayanmaktadır. Maine Coon eski kedi ırkları arasında yer almaktadır.

 

Maine Coon Sağlıklı Mıdır?

Maine Coon kediler yapısal olarak sağlıklı kedi ırklarından biridir. Dirençli vücutları vardır. Maine Coon kediler sağlıklı olsalar da düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olması, sağlıklı ve mutlu yaşamaları için önemlidir.

 

Maine Coon Çok Tüy Döker Mi?

Maine Coon kedilerin tüylerinin yapısı uzun ve kalın olsa da diğer kedi ırkları gibi orta derece tüy dökümü yapmaktadır. Tabi tüyleri uzun süre taranmaz ve bakımları yapılmaz ise, olduğundan daha yoğun tüy dökerler. Ayrıca Maine Coon kediler ve diğer hayvanlar mevsim geçişlerinden normalden daha fazla tüy döker. Bu zamanlarda düzenli tarama ile faz tüy dökümünün önüne geçilir.

 

Maine Coon Kaç Yavru Doğurur?

Dişi Maine Coon kedisi sağlıklı olduğu sürece bir doğumda 4 - 5 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Maine Coon kedilerin doğuracağı yavru sayısı yaşına, kilosuna, sağlık durumuna ve kaçıncı doğumu olduğunda göre değişiklik gösterir.

 

Maine Coon Yavru

Maine Coon yavruları diğer kedi yavrularına göre daha büyük boyutlara sahiptir. Büyük kedi ırkı olması ile bilinen Maine Coon kediler, yavruluk dönemlerinden itibaren büyümeye başladığı diğer kedi ırklarından daha büyük boyutlara sahip olurlar. Maine Coon yavruları gördüğünüz an kalbinizi çalacak güzelliğe ve sevimli karaktere sahiptir.

 

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.  

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Maine Coon Kedisi
Mart 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.