Macaw Papağanı Özellikleri 2024

Macaw Papağanı Özellikleri 2024

Macaw Papağanı

Macaw papağanı olarak bilinen bu tür görünüşleriyle, renkli tüy yapısıyla, taklit yetenekleriyle ve daha birçok özellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan ve büyüleyen bir papağan türüdür. Macaw papağanları papağanlar familyasında adını bilinen ve en dikkat çekici papağan türleri arasında yerini almıştır. Macaw papağanlarının bilinen diğer adı ise Ara Macaw papağanıdır. Tüy renkleri kırmızı, mavi ve yeşil tonlarında görülmektedir. Tüy renkleri oldukça canlı bir yapıya sahiptir ve kuyrukları ise oldukça uzundur. Uzun olan kuyruklarının yanı sıra uzun bir boya ve iri bir yapıya sahiplerdir. Macaw papağanı sesleri en iyi taklit edebilen papağan türleri arasında bulunmaktadır. Bu güzel ve kendine hayran bırakan Macaw papağanını ve türlerini bugün sizler için mercek altına aldık. Hazırsanız içeriğimize başlayalım ve bu güzel papağan türünü yakından inceleyelim.

 

Macaw (Ara) Papağanı Yaşam Alanları Neresidir?

Macaw papağanlarının ana vatanı Güney Amerika’dır. Bu papağan türlerinin doğal yaşam alanları ise tropikal olan bölgelerdir. Genel olarak Güney Amerika, Meksika’nın güney kesimlerinde, Orta Amerika’da, Peru ve Amazon Havzası gibi yerlerde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Macaw papağanları doğal yaşam alanlarının dışında, iyi bir bakımla ve gerekli şartlarla ev ortamında yaşayabilen bir papağan türüdür.

 

Macaw (Ara) Papağanlarının Ömürleri Ne Kadardır?

Macaw papağanlarının en uzun yaşayan papağan türlerinden biri olduğu bilinmektedir. Ortalama olarak 30 yıl ömürleri olduğu bilinir. Tabi bu yaşam süresi boyutlarına ve bakımlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Macaw papağanının birden fazla alt türü vardır. Bu alt papağan türlerinden olan ve Cookie adına sahip olan papağan ise tam tamına 81 yıl yaşayarak adeta bir rekor kırmıştır.

 

Macaw (Ara) Papağan Türünün Genel ve Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Macaw papağanları zekâ seviyeleri yüksek olan papağan türlerinden bir tanesidir. Bu sebeple de taklit etme ve konuşma yetenekleri üst seviyelerdedir. Macaw papağanları konuşma konusunda kendilerini o kadar gelişmiştirler ki Puck adına sahip olan papağan 1728 kelimelik hafızasıyla rekorlar kitabına adını yazdırmıştır. İnsan canlısı olan Macaw papağanları sahiplerine bir kez bağlandığı zaman onların daima yanında olurlar. Sahipleriyle vakit geçirmekten, oyun oynamaktan ve pratik yapmaktan oldukça keyif alırlar. Macaw papağanlarının davranışları ve sesleri kendilerine has bir yapıdadır. Güçlü ve sağlam bir karakteristik yapıları vardır ama oldukça hassas bir yapıya sahiplerdir. Macaw papağanlarının ortalama olarak boyları 35 – 40 cm arasında değişiklik gösterir. Ama birden fazla türü olduğundan dolayı boyları artış gösterebilmektedir. Boyları uzun olan papağan türlerinden biridir.

Bu güzel Macaw papağanlarının alt türlerine yakından bir göz atalım ve özelliklerini sizler için açıklayalım.

 

Sarı Kırmızı Macaw (Ara) Papağanı

Bu Macaw papağan türü genellikler tropikal olan yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Peru, Bolivya ve Ekvator bölgelerinde görülmektedir. Sarı kırmızı ara papağanlarının boyları ise 80 – 90 cm arasında değişiklik göstermektedir. Bu sebeple de ev ortamında bakımları diğer türlere göre biraz daha zordur. Eğer ev ortamında bakacaksanız bu papağan türüne oldukça geniş ve rahat hareket edebileceği bir alan sağlamalısınız. Uygun şartlar sunulduğu zaman eve ortamına uyum sağlayabilen bir papağan türüdür. Tüylerinin ana renk yapısı kırmızı ev tonlarından oluşmaktadır. Vücutlarının diğer bölgelerinde ise mavi, sarı, beyaz ve yeşil tonları görülebilmektedir. Tüylerinin renkleri oldukça canlıdır.

 

Yeşil Kanatlı Macaw (Ara) Papağanı

Yeşil kanatlı Macaw papağanlarının vücut kısmındaki tüyler kırmız tonlardadır ve kanatlarında olan tüyler ise mavi renkte görülmektedir. Yeşil kanatlı denmesinin sebebi ise kanat ortası olarak söyleyebileceğimiz orta kısımları yeşil ve yeşil tonlarından olduğundan ismi buradan gelmektedir. Ana vatanları Güney Amerika olan bu papağan türü doğal yaşamında su kenarlarına yakın olan ve tropik olan ormanlarda yaşamaktadır. Yeşil kanatlı Macaw papağanları yaklaşık olarak 90 – 95 cm arasındaki boylarıyla oldukça iri olan papağanlar arasındadır. Bu sebeple de ve ortamında bakılması pek kolay olmayan bir canlıdır. Yeşil kanatlı papağanlar Macaw türlerinde en zeki olanları arasındadır.

 

Mavi Sarı Macaw (Ara) Papağanı

Bu papağan türünün bilinen doğal yaşam alanları Güney Amerika’da Paraguay, Panama, Brezilya ve Bolivya gibi yerlerin bataklık ormanlarında yaşamaktadırlar. Boyları ortalama olarak 76 – 86 cm arasında değişiklik göstermektedir ve iri bir yapıya sahiplerdir. Bu sebeple de evde bakması pek kolay bir papağan türü değildir. Bu papağan türüne ev ortamında bacaksanız ona geniş bir alan sunmalı ve ilginizi ona vermelisiniz. Zeki papağan türlerindedir ve oldukça sosyal yapıya sahiplerdir. Sahiplerine karşı sadık ve oldukça bağlı bir papağan türüdür. Ayrıca bu papağan türü tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

 

Mavi Göğüslü Macaw (Ara) Papağanı

Mavi göğüslü Macaw papağanlarının ana vatanları Bolivya ve çevresi olarak bilinmektedir. Boyları yaklaşık olarak 75 – 80 cm arasında değişiklik göstermektedir. Evde bakımları bu yüzden zordur. Ev bakımları için geniş ve rahat edecekleri bir alan sağlanmalıdır. Bu papağan türlerinde dişi ve erkek papağanların renk tonları neredeyse aynı olduğu için ayırt etmek oldukça zordur. Mavi göğüslü papağanların baş kısmından kuyruk uçlarına kadar olan bölgeleri mavi renk ve tonlarındadır. Alın kısmında olan mavi renk biraz daha yeşilimsi tonlarda görülebilmektedir. Kuyruk altı kısımları sarı ve portakalımsı tonlarda görülmektedir. Yanak ve gözlerindeki bölgelerde ise beyaz alanlar bulunmaktadır. Bu papağan türü doğal yaşam bölgelerinin zarar görmesinden dolayı ve bilinçsizce yakalanmaları sebebiyle nesli tükenme tehlikesi altındadır.

 

Hyacınth Macaw (Ara) Papağanı

Bu Macaw papağan türü boylarından dolayı en büyük papağan türü olarak bilinmektedir. Boylarının yaklaşık olarak 100 cm olduğu bilinmektedir. Yaşam alaları ise Güney Amerika’dır. Oldukça zeki ve oyuncu bir yapıya sahiplerdir. Uçmaktan çok keyfi alırlar. Tüylerinin renk tonları ise mavi ya da sümbül mavisi ağırlığında görülmektedir. Gagalarında bulunan tüyler ise nadiren de olsa hafif gri tonlarında görülebilmektedir. Alt gaga hizasında olan çizgileri ve göz çevresinde sahip olduğu halkalar sarı renk tonlarındadır.

 

Mavi Başlı Macaw (Ara) Papağanı

Bu papağan türünün tüylerinin renkleri genellikle yeşil ve tonlarında görülmektedir. Ama kafa kısmı ise mavi renk ve tonlarındadır. Renk tonları genellikle yeşil ve turkuaz tonlarının uyumuyla görülmektedir. Mavi başlı Macaw papağanları Brezilya çevresinde ve nehir kenarlarına yakın olan yerlerde yaşarlar. Boyları 40 – 45 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Mavi başlı Macaw papağanlarını geçmişi hakkında pek fazla detaylı bilgi bulunmamaktadır.

 

Asker Macaw (Ara) Papağanı

Asker Macaw papağanlarının doğal yaşam alanlarının Peru, Kolombiya, Ekvator ve Meksika gibi yerler olduğu bilinmektedir. Asker adını almasının sebebi ise askeri ya da geçit töreni üniforması gibi vücutlarındaki tüylerin yeşil ve tonlarında olmasından dolayıdır. Vücut kısmada yeşil ve tonları hakimken, kanat uçlarındaki kısımlarda mavi ve tonları görülmektedir. Gaga üstleri ise kırmızı ve tonlarında görülebilir. Orta boy papağan türleri arasındadır. Taklit yetenekleri gelişmiş ve zeki papan türleri arasındadır. Evde beslemeyi düşünüyorsanız dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu tür yapısal olarak bazen uyum problemleri yaşayabilir ve bu sebeple de saldırganlık gösterebilmektedirler.

Macaw papağanları birden fazla papağan türüne sahip olan bir familyadır. Genel olarak bakıldığı zaman bu papağan türlerinin çoğu iri ve büyüktür. Macaw papağan türlerinin hepsi birbirinden güzel ve büyüleyici birer papağan türüdür. Şimdi sizlere Macaw papağanının nasıl bakılması ve beslenmesi gerektiğinden bahsedelim.

 

Macaw Papağanlarının Bakımları Nasıl Olmalıdır?

Eğer bir Macaw papağanı ya da alt türlerinden birine evde bakmak istiyorsanız bilmeniz gereken 1. şey onlara eve ortamında oldukça geniş bir yer ve büyük bir kafes olanaklarını sağlamanız gerektiğidir. Çünkü doğal yaşam alanlarında istedikleri gibi yaşamlarını sürdüklerinden dolayı küçük evlerde ya da kafeste yaşayamazlar. Ayrıca sağlıkları için de kafeslerini düzenli aralıklarla temizlemeli ve hijyenik bir biçimde bırakmalısınız. Macaw papağanları doğal yaşam alanlarında ağaçlardan bolca miktarda yağ ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Bu sebeple de ev içerisinde bu papağan türlerinin yeterli ve iyi miktarda yağ aldığından emin olmanız gerekmektedir. Son olarak Macaw papağanların bakımında özen göstermeniz gereken durum ise onları belirli ve düzenli aralıklarla kafesinden çıkartıp özgür bir alan sunmanızdır. Unutmayın ki onlar doğal yaşam alanlarında özgürce hareket edebilen canlılardır. Eğer uygun şartları, uygun ortamı ve onlara gereken ilgiyi verebilirseniz ev bakımında herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

 

Macaw Papağanlarının Beslenmesi

Macaw papağanlarının beslenmesi oldukça zengin içeriğe sahiptir. Çünkü doğal yaşam alanlarında kendilerini tohumla besleseler de meyve ve yabani bitkilerle de kendilerini besleyebilmektedirler. Bu sebeple de ona farklı ve çeşitli bir beslenme hazırlamalısınız.

  1. Yapraklar ve yeşillikleri tüketebilirler.
  2. Doğal alanlarındaki aldıkları yağ oranını karşılayabilmek için yağ oranı yüksek olan yiyeceklerden vermelisiniz.
  3. Palmiye fıstıklarına bayılırlar.
  4. Kuruyemiş ve türleri (Ara öğün olarak verilebilir)
  5. Çeşitli ve farklı yabani meyveleri severler.

Macaw papağanlarının çeşitli ve farklı beslenme türleri vardır. Doğal yaşam alanlarında kendilerini yeteri kadar besleyebilmektedirler. Aynı şekilde evde bakımlarında da düzenli, dengeli ve yeterli beslenmelidirler. Beslenmeleri konusunda yardım almak için veteriner hekime danışmanız daha sağlıklı bir durum olacaktır.

 

Macaw Papağanları Fiyatları

Oldukça pahalı olan papağan türleri arasında bulunmaktadır. Macaw papağnlarının fiyatları 15.000 - 45.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Macaw papağanlarının fiyatları türüne, yaşına, boyuna, ırkına ve beslenmesine göre değişiklik göstermektedir. Eğer gerekli yaşam şartlarını onlara sağlayabilecekseniz gerekli yerlerle görüşüp Macaw papağanı alabilirsiniz.

Bir Macaw papağanı almadan ve bakımını üstlenmeden önce böyle bir yolculuğa hazır olduğunuzdan emin olun. Çünkü bakım olarak kolay papağanlar değildir. Doğal yaşamlarına yakın bir hayat sunmanız onlar için çok daha iyi ve sağlıklı olacaktır. Ayrıca düzenli aralıklarla ya da herhangi bir sağlık sorununda veteriner hekime gitmeyi ihmal etmeyin.

 

Diğer kuş türleriyle ilgili yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Macaw Papağanı Özellikleri 2024
Mart 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.