Köpeklerde Kök Hücre Tedavisi

köpeklerde kök hücre tedavisi

Köpeklerde kök hücre uygulaması, artrit, tendon veya bağ yaralanmaları, kalça veya dirsek displazisi ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok sağlık sorununu tedavi etmek için güvenli ve etkilidir.

Köpeklerde Kök Hücre Uygulaması

Kök hücre tedavisi, dejeneratif veya diğer hastalıkların yanı sıra yaralanmaların tedavisinde güçlü bir araçtır. Köpeğin kendi vücudundaki hücreleri kullanarak hasarlı veya hastalıklı dokuyu yenilemenin etkili bir yoludur. İlk olarak 2002'de atlar için tendon ve bağ onarımı için bir denendi. Ağır bacak yaralanmaları, özellikle yarış ve atlama sporlarıyla uğraşan, atlar için zararlı olabileceğinden, kök hücre tedavisi oyunun kurallarını değiştirdi. Sonuçlar dikkat çekiciydi - tedavi edilen atların çoğu önceki aktivitelerine geri dönebildi.

Sonunda, kök hücre tedavisi, esas olarak aynı tendon veya bağ onarımı sorunları için evcil hayvanların tedavisinde de kullanıldı. Ancak büyük ölçüde artrite odaklandı. Kök hücre tedavisi, her şeyi iyileştirmese de, yaralanmaları ve dejeneratif hastalıkları tedavi etmek için düşük riskli bir yaklaşımdır. Köpeklerimize ilaçlara bağımlı olmadan daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir.

Kök Hücre Temelleri

Farklı kök hücre türleri vardır. Ancak bir kök hücrenin (SC) ilk ana özelliği, farklı dokulara yol açan bir dizi farklı hücre türünden biri haline gelebilmesidir (farklılaşma olarak adlandırılır). Kök hücreler de çok proliferatiftir, yani hızla bölünürler ve daha fazla hücre üretirler.

Embriyonik ve yetişkin kök hücreler arasında fark vardır. Embriyonik kök hücreler (ESC'ler) embriyonik gelişimden sorumludur. Pluripotenttirler, yani yetişkin vücudundaki her tür hücreye dönüşebilirler. Yetişkin SC'lerden daha fazla çoğalırlar. ESC'ler doğumdan sonra vücutta mevcut değildir.

Bir embriyo, tek bir hücreden, birden çok dokudan oluşan karmaşık bir organizmaya dönüşür. Gelişimin seyri birçok aşama içerir. Fakat kısaca, birkaç hücre çoğalır ve sonunda vücudun tüm çeşitli dokularını oluşturan özel hücreler geliştirir. Erken embriyodaki ESC'ler çok hızlı bir şekilde daha fazla hücre üretmek için çoğalır veya bölünür. Pluripotenttirler, yani organizmada herhangi bir hücre tipi haline gelebilirler. Gelişim ilerledikçe, hücreler sonunda daha uzmanlaşmış ve daha az proliferatif hale gelir.

Endoderm - Mezoderm - Ektoderm

Gelişimin erken dönemlerinde ESC'ler, her biri fetüsün belirli kısımlarına yol açan üç germ katmanından birine ayrılır. Endoderm (endo = iç), akciğerler, pankreas, mide ve karaciğer dahil birçok iç organı oluşturur. Mezoderm (mezo = orta) kemik, kıkırdak, tendonlar, bağlar, kas, kalp, yağ ve bir miktar sinir dokusunu oluşturur. Ektoderm (ekto = dış) nöronlara, cildin dış katmanlarını ve saçı oluşturur. ESC'ler bölündükçe, bu katmanlardan birine özelleşmiş yeni SC'ler üretirler. Bu SC'ler, farklı dokuları oluşturan özelleşmiş hücrelerin öncüleri olan "progenitör hücreler" kadar daha fazla SC üretirler.

Mezoderm soy, tedavi için kullanılan hücreler olan mezenkimal kök hücreler (MSC'ler) üretir. MSC'ler, sınırlı sayıda dokuya yol açabildikleri için çok potansiyelli (pluripotent'in aksine) olarak kabul edilir. Diğer iki soydan gelen MSC'ler ve SC'ler tam gelişmiş organizmada mevcuttur. Fakat ihtiyaç duyulana kadar hareketsiz veya etkisizdir. Yaralanma veya hastalıkla aktive olurlar ve bu sırada çoğalmaya ve farklılaşmaya başlarlar.

Kök Hücreleri Terapötik Çalışmaya Koymak

Yetişkin bir organizmada bol miktarda yetişkin SK vardır. Tipik olarak hareketsizdirler ve karmaşık bir hücresel ve kimyasal sinyal silsilesi başlatan doku hasarı veya hastalığına yanıt olarak aktive olurlar. Yerel SC'ler aktive olur ve belirli bölgeye göç eder ve daha fazla kök hücre oluşturmak için çoğalır ve bozulmuş özel hücreleri (kıkırdak veya kemik gibi) değiştirmek için progenitör hücreler oluşturur.

Daha da önemlisi, MSC'ler yol açmadıkları dokuları tedavi etmek için kullanılabilir. Bu durumlarda ana işlevi, o dokudaki SC'leri aktive etmektir. SC'ler ayrıca bağışıklık sistemini modüle ederek enflamatuar yanıtı azaltır. Tedavi için kullanılan kök hücrelerin birincil işlevi, doğrudan (mezoderm soyunun dokuları söz konusu olduğunda) veya dolaylı olarak (endoderm veya ektoderm soyları için) hasarlı veya hastalıklı olanı değiştirmek için sağlıklı dokuyu yenilemektir.

Bu nedenle, kemik veya kıkırdakta hasarın olduğu artrit veya displazi vakalarında, MSC'ler bu hücreleri üretir; bağ hasarı durumlarında ligament hücreleri üretirler. Diğer iki soyun durumunda, MSC'ler bu soyun SC'lerini karaciğer hücreleri veya deri hücreleri gibi yeni hücreler üretmek için uyarır. Vücudun yeni, sağlıklı hücreleri yenilemesine neden olduğu için, SC terapisi genellikle rejeneratif tıp olarak adlandırılır.

Kök hücre tedavisini üstlenmek için önce MSC'leri çıkarmalı, konsantre etmeli ve sonra onları yaralanma veya hastalık alanına götürmeliyiz. Hücreler belirli sorun bölgesine ne kadar yakın yerleştirilebilirse o kadar iyidir. Artrit vakaları için MSC'ler hastalıklı ekleme enjekte edilir. Enjeksiyonun mümkün olmadığı bölgeler veya organlar için MSC'ler intravenöz olarak uygulanır. SC'ler çeşitli organlara ulaşmak için kanda dolaşırken, bu dokulardaki belirli rahatsızlık alanlarına yanıt vermeye hazırdır.

SC tedavisi alan çoğu köpeğin birden fazla tedavi alması gerekecektir. Tedaviler arasındaki süre kişiye göre değişir. Tekrarlanan tedaviler, bir ila iki ay ila bir yıl kadar aralıklarla verilir.

Tedavi Süreci

SC tedavisi için, MSC'ler tedavi edilecek hayvanın vücudundan çıkarılır. Kemik, yağ, deri, beyin ve kalp gibi dokularda bulunurlar. Başlangıçta SC'ler kemik iliğinden ekstrakte edildi. Bununla birlikte, adipoz (yağ) dokusunda daha fazla MSC bolluğu vardır. Bu doku hasat için daha az travmatiktir. Bu nedenle en sık kullanılan kaynak budur.

Bir köpekte birkaç yağ dokusu kaynağı vardır. Bazı veterinerler skapular (omuz) bölgeden yağ alırlar. Bu nispeten basit bir prosedürdür, ancak genel anestezi gerektirir.

Çıkarıldıktan sonra, yağ, kök hücreleri dokudan çıkarmak için işlenir. Doku, birkaç mekanik ve kimyasal sindirim ve ayırma adımından geçer. Birkaç saat sonra çıkan şey, konsantre mezenkimal SC'lerin yanı sıra MSC'lerin etkisini destekleyen diğer hücreler ve bileşenlere sahip stromal vasküler fraksiyondur (SVF). Veteriner hekime bağlı olarak, SVF yerinde çıkarılabilir, bu durumda köpek aynı gün tedavi edilir. Veteriner hekimlerin çoğu yağı işlenmek üzere gönderir ve SVF, köpeğe uygulandığı hasattan sonraki ikinci günde tedavi için iade edilir.

Genellikle, tedavi edilen duruma bağlı olarak birden fazla tedavi için yağda bol miktarda hücre bulunur. İlk tedavi için gerekli olan SVF, steril salin içinde hafifçe seyreltilir ve yapılacak enjeksiyon sayısına uyacak şekilde bölünür. Trombositten zengin plazma (PRP), kök hücre yanıtını daha da desteklemek için genellikle SVF'ye eklenir. Genellikle intravenöz olarak verilmek üzere SVF'nin küçük bir kısmını saklarız. Gelecekteki tedaviler için ekstra yağ içeren hücreler işlenmek üzere gönderilir ve hücreler kriyojenik olarak dondurulur.

Köpeğe Kök Hücre Nakli

Çoğu durumda köpek, enjeksiyon için sakinleştirilir. MSC'ler yalnızca IV yoluyla uygulanırsa, tipik olarak sedasyon gerekli değildir. Enjeksiyonlar tamamlandığında, sedasyon tersine çevrilir ve köpek tamamen kendine geldikten sonra eve gidebilir.

Yağ hasadı ve hücre ekstraksiyonu zaten tamamlandığı için gelecekteki tedaviler daha basittir. Ofisimizde köpek sabah ofise gelir ve PRP için kan alınır. Kan, PRP'yi elde etmek için işlenirken, eritilmiş SVF, MSC'leri yıkama ve aktive etme adımlarından geçer. Her iki bileşen de hazırlandıktan sonra, yukarıda açıklandığı gibi uygulanır.

Eklem enjeksiyonları için, tedaviyi takip eden ilk birkaç gün, ön tedaviye göre daha ağrılı olabilir. Olumlu sonuçların ortaya çıkma süresi köpekten köpeğe değişir. Ortalama bir hafta civarıdır. Ancak bazı durumlarda birkaç gün içinde olumlu sonuçlar gördük. Bazen de bunun bir veya iki ay sürdüğü zamanlar da vardır.

Trombosit Zengin Plazma

MSC'lere trombosit açısından zengin plazma ile birçok veteriner eşlik eder. Bu madde, yaralı veya hasarlı alandan gelen sinyalleri yükseltmeye yardımcı olur ve MSC'leri o alana yönlendirir. Kullanılan MSC'lerden en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olur. PRP aynı zamanda köpeğin kendi dokusunu da kullanır - bu durumda tedavi gününde alınan kanı. Kanda bulunan trombositleri ve bir dizi büyüme faktörünü konsantre etmek için bir dizi ayırma adımı kullanılarak işlenir ve ardından PRP etkinleştirilir. SVF ile birleştirilir ve onunla birlikte enjeksiyonda uygulanır.

Etkinliğinin en çarpıcı örneği, iki köpeğin aynı gün yırtılmış bir ACL için tibial plato seviyelendirme osteotomisi (TPLO) ameliyatı geçirmesiydi. Her ikisi de diğer arka bacakta daha önce TPLO ameliyatı geçirdi. İşlem tamamlandıktan sonra cerrahi bölgeye PRP uygulandı. Sahipleri ve veteriner doktora göre, her iki köpeğin de önceki ameliyatlarına göre daha kısa iyileşme süreleri vardı ve ameliyatlı bacaklarını çok daha erken kullanıyorlardı.

Kök Hücre Tedavisinin Riskleri

Kök hücre tedavisi çok güvenlidir. Terapi için kullanılan MSC'ler otologtur, yani onları alacak olan aynı köpekten gelirler. Bu nedenle reddedilme riski yoktur. Tedavinin kendisinin esasen hiçbir yan etkisi yoktur. Tedavi süreci, kendi hücrelerinin doğal iyileştirici özelliklerini kullanan hayvanın biyolojisine dayanır.

Tedavinin en önemli riski, köpekten bir miktar yağı cerrahi olarak çıkarmak için gereken genel anestezi ile ilgilidir. Anestezi gerektiren cerrahi işlemlerde her zaman bir miktar risk vardır; daha çok yaşlı veya zayıf köpekler için... Ek olarak, enjeksiyonlar sıklıkla eklemlere verildiği için bir miktar enfeksiyon riski vardır. Bu riski azaltmak için, MSC enjeksiyonlarına genellikle küçük bir antibiyotik dozu eşlik eder.

Beklentiler

Bahsettiğim gibi, SC tedavisi en sık artrit tedavisinde ve ağrı seviyelerinde, hareket açıklığında ve fonksiyonel hareketlilikte önemli iyileşme ile kullanılmıştır.

Bir örnek, sadece dört aylıkken dirsek displazisi nedeniyle labrador olan Tugboat için sahibi, pahalı ameliyat, ağrı kesici ilaçlar, terapi vb. dahil her şeyi denedi.

Diğer seçenekleri araştırarak SC terapisini denemeye karar verdi. Tedaviden sonra, Tugboat farklı bir köpek oldu. Daha önce yürümeye pek tahammül edemiyordu. Ama şimdi günde bir saatten fazla yürüyor ve kumsalda oynuyor. Her altı ayda bir, ağrı belirtileri göstermeye ve hareket kabiliyetinde azalma başladığında tedavileri tekrarlamak için gelir.

MSC'ler ayrıca hasarlı tendonları ve bağları tedavi etmek için kullanılır. SC tedavisi kısmi yırtıklar için faydalıdır, ancak bağ tamamen yırtılmışsa değil. Tam bir yırtığı kapatmak için yeterli malzeme yoktur. SC tedavisinin artrit, displazi, intervertebral disk hastalığı, perianal fistüller, inflamatuar bağırsak hastalığı ve keratokonjunktivitis sicca olan köpeklerin durumunu iyileştirdiğini bulan bir dizi küçük ölçekli (çoğu durumda n = 10 veya daha az) çalışma yapılmıştır.

Bazı köpekler tedaviden çok erken bir zamanda iyileşme gösterirler. Diğerleri daha uzun sürer ve iyileşme derecesi değişir. Ancak Dr. Hagler, "Hiç iyileşme göstermemiş bir köpek görmedim" diyor.

Genel olarak, literatür, SC tedavisinin etkili olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak birçok çalışma veya rapor, uygulayıcıların verilerine ve deneyimlerine dayalı olarak anekdot niteliğindedir. SC'leri çıkarmak için teknolojisi kullanılan şirketlerin çalışmalarda çalışmaları olmasına rağmen, henüz birkaç klinik deneme tamamlamıştır.

Kök Hücre Tedavisinin Geleceği

Kök hücre tedavisinin gelecekteki yönleri için heyecan verici olanaklar, esas olarak hastaları tedavi etmek için kullanılan hücrelerin kaynağıyla ilgilidir. Şu anda tedavi edilen köpek tedavisi için kullanılan hücrelerin kaynağı olmalıdır - aksi takdirde tedavi yasal olarak bir ilaç olarak kabul edilir.

Bir kök hücre "bankasına" sahip olmak, hasat için yeterli yağa sahip olmayan köpeklerde veya cerrahi yağ hasadı için genel anestezi uygulanamayacak kadar zayıf olan köpeklerde çok yardımcı olacaktır. Köpekler evrensel kan alıcıları olabildiği gibi, başka bir köpekten gelen kök hücreleri de güvenle alabilirler. Hatta bir çalışma, MSC'lerin insan yağ dokusundan çıkarılabildiğini ve köpeklere nakledilebildiğini bile buldu. (Bağışlamak istediğiniz yağı olan var mı?)

Başka bir hayvandan MSC'lerin transplantasyonu oyunun kurallarını değiştirecektir. Ya terapi yapmayı bıraktıkları ya da vefat ettikleri için, hücre bankası olan köpeğin artık bunlara ihtiyaç duymadığı durumlar vardır. Köpeğin sahibinin, biriktirilmiş hücreleri diğer köpeklere açık hale getirmesi ideal olacaktır. Şu anda bu yasal değil.

Bir laboratuvarda sayılarını artırmak için MSC'leri (ancak hücreleri desteklemeyen) büyütmek mümkündür. Bu da birden fazla yağ toplama ihtiyacını azaltır.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

Etiketler: köpeklerde kök hücre tedavisi
Temmuz 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.