Köpekler Neden Gözleri Açık Uyur?

köpekler neden gözleri açık uyur

Köpekler Neden Gözleri Açık Uyur?

Kısmen açık gözlerle uyumak, çoğu köpek için tamamen normaldir ve bazı cinslerde diğerlerinden daha yaygındır. Kesinlikle endişelenecek bir şey yok. Ama köpekler neden gözleri açık uyur? Gelin bir göz atalım.

Bugünün makalesinde, yavru köpeğinizin neden bazen gözleri kısmen açık uyuduğunu tam olarak açıklayacağız. Gözleri açık uyuyormuş gibi görünmek, bazen daha ciddi bir tıbbi durumu izah edebilir. Biz de bu durumlardan bahsedeceğiz.

Ancak, bu hastalıklara her zaman daha ciddi ve bariz semptomlar eşlik eder. Bu nedenle köpeğinizin gözleri açık uyuduğunu ilk fark ettiğiniz şey olmayacaktır. Diğer ilişkili semptomlara sahip olmadıkları sürece, rahat uyuyabilirsiniz. (Yavrunuzun üzerinde gözleriniz olacak şekilde)

Bu makalenin sonunda, köpekler arasında oldukça yaygın olan birkaç başka uyku durumuna ve onları teşhis etmek için dikkat etmeniz gereken semptomları inceleyeceğiz.

 

Köpekler Neden Gözleri Açık Uyur?

Bazı köpeklerin gözleri kısmen açık uyuması çok yaygındır. Bu muhtemelen vahşi doğada geçirdikleri süre boyunca geliştirilen ve evcil ırklara taşınan doğal bir hayatta kalma mekanizmasıdır.

Kısmen açık gözler yırtıcıların, uyuyan köpeğin uyanık olduğunu düşünmeleri içindir ve bu nedenle onları rahat bırakmaya sebep olabilir.

Ayrıca, bir köpeğin gözlerinin uyurken beyne hala sinyaller gönderebildiği düşünülmektedir. Bu yüzden kısmen açık olan gözler, etraflarına göz kulak olmalarına ve bir şey olursa hızlı tepki vermelerine izin verir.

Aslında gözlerini tamamen kapatamayan ve bu nedenle gözleri kısmen açık uyuyan birkaç köpek türü vardır.

Puglar, İngiliz buldozerleri ve shih tzus gibi kısa yüzler için yetiştirilen köpeklerde genellikle lagoftalmi denen bir durum vardır.

Bu, uyurken gözlerini tamamen kapatmalarını önler, ancak yine de normal şekilde göz kırpabilirler. Sadece uyurken yüz kaslarını kontrol edemezler, bu yüzden gözlerini kapalı tutamazlar.

Bu, insanların yetiştirme uygulamalarının sonucudur ve bu sevimli ırkları etkileyen birçok sağlık sorunlarından biridir.

Ayrıca sıklıkla, şiddetli solunum problemlerine neden olan brakisefalik obstrüktif hava yolu sendromundan muzdariptirler. Sığ göz çukurlarından dolayı sıklıkla göz enfeksiyonlarına yakalanırlar.

Bunlar, bu köpek türleri için belirli sorunlar olsa da, çoğu köpek için gözleri kısmen açık olarak uyumak doğal evrimin bir sonucudur. Ve onlara hiçbir zarar vermez.

 

Doğal Göz Koruması

Uyurken aşırı uzun süre açık kalması nedeniyle köpeğinizin gözlerinin kuruyacağından ve ağrıyacağından endişeleniyor olabilirsiniz. Ama bu sizin için bir sorun olsa da, köpeğiniz için bir sorun değil.

Bunun nedeni, köpeklerin gözlerinin normal göz kapağının altında oturan nictitating membran adı verilen üçüncü bir iç göz kapağına sahip olmasıdır.

Bu iç göz kapağı, köpekler gözlerini kapattığında kapanır. Bu, gözdeki tozu ve kiri temizlemek için ekstra bir mekanizmadır.

Kafaları yere daha yakın olduğu için, toz ve döküntülerin gözlerine girme olasılığı insan gözlerinden çok daha yüksektir.

Kuşlar gibi diğer hayvanların aksine köpekler bu iç göz kapağını ayrı ayrı kontrol edemezler. Diğer göz kapaklarıyla birlikte otomatik olarak kapanıp açılır.

Uyurken gözlerini kısmen açtıklarında, bu kapak yerinde kalır ve acil bir durumda (veya yiyecek geldiğinde) köpeğinizi uyandırmak için yeterli uyaranı almasına izin verirken göz küresini korur.

 

Ama Gerçekten Uyuyorlar mı?

Köpeğinizin yatağında (veya koltuğunuzda) tembellik edip ağır nefes aldığını gördüğünüzde, "Gerçekten uyuyorlar mı?" diye merak edersiniz.

İnsanların yaklaşık 90 dakika ila iki saatlik bir uyku döngüsü vardır. Bir uyku döngüsünü bitirip diğerine girerken uyanabiliriz.

Köpekler sadece 20 dakikalık bir uyku döngüsüne sahiptir, bu yüzden sizden daha sık uyurken uyanırlar.

Yani, onları yatağında tembellik ederken, rahat ama gözleri açıkken görürseniz, uyku döngüleri arasındaki o birkaç dakika içinde rahatlamış olabilirler. Bu yüzden hiç uyuyamayabilirler. Daha ziyade çok rahat ve huzursuz bir durumda, çevrelerini hızlı bir şekilde ele geçirebilirler.

Köpeğinizin gözleri tamamen açıksa, muhtemelen olan budur, çünkü köpekler genellikle gözleri tamamen açık uyumaz.

 

Köpeğinizi Uyandırmak

Köpeğiniz gözleri açık uyuyorsa, onu uyandırmak için yine de çok dikkatli olmanız gerekir.

Bir köpeği derin bir uykudan uyandırmak onları şok edebilir ve tehlikede hissetmelerine yol açabilir. Bu onların karakteristik olmayan saldırganlıkla yanıt vermelerine neden olabilir.

Ayrıca, bir tavşanı kovalamayı hayal ediyorlarsa, lezzetli oyun olduğunuzu düşünerek yanlışlıkla dişlerini sizin kolunuza sıkıştırabilirler. Ve yönelim bozukluğundan dolayı onları suçlayamazsınız.

Köpeğinizi uyandırmanız gerekiyorsa, onun aşina olduğu ses tonunuzla çağırın ve yine güvenli bir mesafede kalın.

 

Ne Zaman Endişelenilmeli

Köpeğinizin açık gözlerle uyuyormuş gibi göründüğü birkaç durum, doğal bir durumdan ziyade tıbbi bir durumun sonucu olabilir. Bu koşullara, bir şeylerin yanlış gittiğini bilmenizi sağlayacak çeşitli başka semptomlar da eşlik eder.

 

Köpeklerde Narkolepsi

Köpekler narkolepsiden muzdarip olabilir. Bu, uykunuzu düzenleyemediğinizde ve bu nedenle yanlış zamanda uykuya daldığınızda insanların yaşadığı durumla aynıdır. Neyse ki, köpekler araba veya ağır makine kullanmazlar. Bu nedenle aniden uykuya daldıklarında bu, tehlikeli olmaktan çok endişe vericidir.

Bu sadece, koşma veya oynama gibi aktif bir şey yaparken bile, herhangi bir kontrol olmaksızın, uyanma ve uyku durumları arasında aniden kaymaları anlamına gelir. Bu ani uyku moduna geçiş, aniden durup yerde olacağından nöbet gibi görünebilir. Durumlar arasındaki hızlı geçişin bir sonucu olarak genellikle gözleri açık olacak. Vücutları da seğirebilir, ancak bu muhtemelen tehlikeli bir şeyden çok bir rüyanın sonucudur.

Köpeklerde narkolepsi genellikle kalıtsal bir durumdur. En çok Doberman pinschers'ta yaygındır, ancak aynı zamanda kanişler, dachshundlar ve labradorlar arasında da yaygındır.

Köpeklerde narkolepsinin tedavisi yoktur, ancak atakların sıklığını azaltabilecek bazı ilaçlar mevcuttur.

Çoğu köpek sahibi, çevrelerini köpeğinin durumuna göre uyarlamayı, keskin köşeleri kapatmayı ve merdivenleri kapatmayı, yavruların uykuya daldıklarında aniden yere düşmeleri halinde kendilerine zarar verme tehlikesini en aza indirmeyi ve sokaktayken ekstra özen göstermeyi tercih ederler.

 

Köpeklerde Epilepsi

Epilepsi, köpeklerin de başına gelen bir başka tanıdık insan hastalığıdır.

Epilepsili köpekler, büyük veya küçük olabilen düzenli nöbetler geçirir. Nöbet geçirme, muhtemelen gözleri odaklanmamış şekilde yere yatmalarına neden olacaktır.

Ayrıca sesinize tepkisiz kalırlar, bu da uyuyor gibi görünmelerine neden olabilir ama gözleri açıktır.

Yine, bazı ırklar epilepsiye diğerlerine göre daha yatkındır; Labrador retriever, golden retriever, Belçikalı tervurenler, Shetland çoban köpekleri, Bernese dağ köpekleri, İngiliz springer spanieller...

Köpeklerde epilepsiyi tedavi etmek için nöbet olasılığını ve sıklığını büyük ölçüde en aza indirebilecek çeşitli ilaçlar vardır.

Buna ek olarak, epileptik köpeklerin ebeveynleri, bir nöbet sırasında yavrularının kendilerine zarar verme olasılığını en aza indirmek için evlerini "bebek korumalı" yapacaklardır.

 

Köpek Uyku Bozuklukları

Köpeklerde gözleri kısmen açık olarak uyumak genellikle belirli bir uyku problemi veya bozukluğunun işareti olmasa da, köpekler çeşitli uyku bozukluklarından muzdariptir.

Sağlıklı bir köpek, uzun uyku dönemleri ve kısa şekerlemeler arasında bölünerek günde 12 ila 14 saat uyumalıdır. Ancak, o uykuyu almadıklarında veya uykuları herhangi bir nedenle iyi kalitede olmadığında, çeşitli uyku bozuklukları geliştirebilirler.

Narkolepsinin yanı sıra (yukarıda tartışılmıştır), köpekler arasında yaygın uyku bozuklukları aşağıdakileri içerir.

 

Köpeklerde Uykusuzluk

Uykusuzluk, beyin ve vücudun çaresizce dinlenmeye ihtiyaç duymasına rağmen uyuyamamaktır. Köpeklerde ortaya çıktığında, genellikle uyumalarını engelleyen başka bir sağlık durumunun işaretidir.

Bu, uzanmayı rahatsız eden eklem ağrısı, her şeyi rahatsız eden idrar yolu enfeksiyonu ve hatta kötü bir pire vakası bile olabilir.

Yetersiz egzersiz ve zihinsel uyarılmadan kaynaklanan endişe durumu, stres ve bastırılmış enerji de onları zayıflatabilir ve yeterince uyumadıkları anlamına gelebilir.

Uzun süre yeterince kaliteli uyku alamazlarsa, bilişsel işlev bozukluğu ve beyin dejenerasyonu gibi bir dizi komplikasyonla sonuçlanabilir.

Tedavi genellikle sorunun altında yatan nedeni keşfetmektir ve onu tedavi etmektir. Bu nedenle, onlara eklem ağrısı için ilaç vermek ve yataklarını eklemleri için daha rahat bir şeyle değiştirmek olabilir ya da onlara daha fazla egzersiz verecek ortamı sağlamak olabilir.

Köpeklerde Uyku Apnesi

Uyku apnesi, insanlardan bildiğiniz üzere başka bir uyku hastalığıdır. Köpek uyurken hava yollarının bir seferde 10 ila 20 saniye çöktüğü ve nefes alamaz hale geldiği zamandır. Hava ihtiyacı onları uyandıracak. Bu sürekli olarak gerçekleştiği için uyku döngülerini ciddi şekilde etkiler.

Bu en çok obez köpeklerde veya İngiliz buldozerleri ve puglar gibi düz burunlu ırklarda yaygındır.

Ana semptomlar gürültülü ve sinir bozucu horlama ve gün içinde halsizliktir.

Obez köpekler, problemle başa çıkmak için kilo vermek için bir rejime tabi tutulurken, düz burunlu köpeklerin ameliyata ihtiyacı olabilir.

 

REM Davranış Bozukluğu

Köpeğinizin ara sıra uykusunda seğirmesine ve homurdanmasına neden olan canlı bir rüya görmesi yaygın olsa da, bu bütün gece veya her gece tekrarlayan bir şey olmamalıdır.

Köpeklerin uyku sırasında fiziksel olarak aktif rüyaları aşırı derecede görmelerine, REM davranış bozukluğu denir.

Aktivite seviyeleri artabileceği ve tehlike oluşturabileceği için bu bir sorundur. Hatta uykularında yürümeye başlayabilirler, kafa karışıklığı içinde duvarlara veya diğer nesnelere çarpma riskine girebilirler.

Bu tür uyku aktivitesini sınırlamaya yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Ancak yine de bu genellikle kaygı ve stresten kaynaklanır. Bu nedenle uyku sorununa neden olan altta yatan problemle başa çıkmak da gereklidir.

 

Karar

Köpeğinizin gözleri biraz açık uyurken görmek rahatsız edici olsa da, aslında köpekler için çok yaygın ve normaldir. Bu yüzden endişelenecek bir şey yoktur.

Ya yüz kaslarının gelişiminin doğal sonucudur ya da kendilerini korumak için doğal içgüdüleriyle meşgul olurlar. Ayrıca çevrelerinde olup bitenlere göz kulak olurlar.

Zararlı hiçbir şeyin belirtisi değildir ve onlara zarar vermez. Korunmalarını sağlayan kullanışlı iç göz kapağı sayesinde gözleri asla kurumaz.

Bazı nadir durumlarda, gözleri açık uyuyor gibi görünmek, narkolepsi veya epilepsi gibi daha ciddi durumlarla ilişkilendirilebilir.

Ancak bu koşullara her zaman, görünüşte uyku halindeyken açık gözlerden daha bariz ve daha rahatsız edici olan bir dizi başka semptomda olabilir.

Gözlerini yarı açık uyuma pozisyonunda görmek tek belirti ise, bu daha ciddi sorunlardan birini gözden kaçırmıyorsunuz demektir.

Köpekler uykusuzluk ve uyku apnesi gibi bir dizi uyku bozukluğundan muzdariptir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, bunlar tedavi edilmezse ciddi sorunlar olabilir. Bu nedenle, uyku bozukluğunun semptomlarına dikkat edin ve en iyi tedavi yaklaşımı hakkında veteriner hekiminizle görüşün.

Hiç uyku koşullarına sahip veya uyurken gözlerini tamamen kapatamayan bir köpekle uğraştınız mı?

Evet "Köpekler Neden Gözleri Açık Uyur” konusunu öğrenmiş olduk.

 

 

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

 

 

 

Etiketler: köpekler neden gözleri açık uyur
Temmuz 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.