Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedi Tuvalet Eğitimi

Kedi Tuvalet Eğitimi

Kedilere genel olarak bakıldığı zaman en temiz hayvanlar arasında olduğu görülmektedir. Gün içerisinde kendilerini devamlı olarak temizlerler ve vücutlarını temiz tutarlar. Kediler temiz olmak konusunda oldukça başarılı canlılardır. Kedilerin iyi olduğu bir diğer konu ise tuvalet eğitimidir. Kedilere yavru kedi ve yetişkin kedi olmak üzere eğitimi verilmektedir. Kedilere kum eğitimi yavruluk dönemlerinde verilse de bazı durumlarda yetişkin kedilere de tuvalet eğitimi verilmektedir. Bugünkü yazımızda sizlere kedilere nasıl tuvalet eğitimi verilmesi gerektiğinden, yavru kedilerin tuvalet eğitiminden, yetişkin kedilerin tuvalet eğitiminden ve neden kedilere tuvalet eğitiminin verildiğinden bahsedeceğiz. Hazırsanız sevgili dostlarımız kedilerin tuvalet eğitimlerinin neden olması gerektiğinden ve nasıl yapılması gerektiğinden başlayalım.

 

Kedilere Tuvalet Eğitimi Neden Verilir?

Kediler yapısal olarak köpekler gibi tuvaletlerini yapmak için dışarıya çıkmak istemezler. Ev ortamında yaşamlarını sürdürdükleri için ev içerisinde tuvalet eğitimi verilmesi gerekmektedir. Kedilere tuvalet eğitimleri temel olarak yavruluk dönemlerinden itibaren verilmektedir. Yavruluk dönemlerinde kum kaplarında verilen tuvalet eğitimi sayesinde, kediler düzenli olarak tuvaletlerini kum kaplarına yapacaktır. 

 

Kedilere tuvalet eğitimleri yavru oldukları dönemlerden itibaren verilmektedir. Ama bazı durumlarda yetişkin kedilere de tuvalet eğitimi verilmesi ve yeniden kum kabına alıştırılmaları gerekmektedir. İlk olarak yavru kedinize nasıl tuvalet eğitimi vereceğinizden ve nelere dikkat etmeniz gerektiğinden sizlere bahsedelim.

 

Yavru Kedilerin Tuvalet Eğitimi

Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmektedir?

Yavru kedilere ilk tuvalet eğitimleri anneleri tarafından verilmektedir. Dünyaya yeni gelen yavrulara anne kedi tarafından  1 aylık olana kadar, idrarlarını ve dışkılarını yapmasına yardımcı olmaktadır. Yavru kediler 1 aylık olana kadar tuvalet eğitimi verilmesine pek gerek yoktur. Çünkü bu dönemde her şeyleri ile anne kediler ilgilenmektedir. Yavru kediler 1 aylık oldukları zaman ise, ev içerisinde bulunan kum kabı ve kedi kumu ile tanıştırılmalıdır. Yavru kediler kedi kumlarına ve kedi kum kaplarına alıştıkları zaman, düzenli bir şekilde tuvalet alışkanlığı kazanacaklardır.

 yavru kedi tuvalet eğitimi

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Nasıldır?

Yavru kedilerin tuvalet eğitimleri için takip edilmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. İlk olarak yavru kedinizin boyutu küçük olacağından dolayı, uygun büyüklüğe sahip olan kum kabı tercih edilmelidir. Yavru kedinizi kum kabıyla yemeğini ve suyunu yedikten sonra tanıştırmalısınız. Çünkü bu sayede tuvaletlerini yapmaları daha kolay olacaktır. Yavru kedinizi kum kabının içine sokmadan önce onun kumu koklamasına ve kabı keşfetmesine izin verin. Böylece kendisini daha rahat hissedecektir. Yavru kediniz kum kabını bir süre kokladıktan sonra, onu alıp kum kabının içerisine koyabilirsiniz. Yavru kedi kum kabının içerisine girdikten sonra kumu tanımaya çalışır ve biraz oynar. Daha sonra ise yavru kediler içgüdüsel olarak kumu kazmaya başlar ve tuvaletlerini yaparlar. Ama ağer yavru kediniz ilk seferde tuvaletini yapmıyor ise, bir sonraki yemeklerini yedikleri ve sularını içtikten sonra tekrar denemelisiniz. Yavru kedinizin kuma alışması ve tuvalet eğitimini tamamlaması için bu süreci birkaç gün devam ettirmelisiniz. Kum kabı dışında başka bir yere yapsa bile ona kızmamalı ve bağırmamalısınız aksine pozitif olmalı ve kum kaplarına alışmasını sağlamanız gerekir.

 

Yavru Kedilerin Tuvalet Eğitimleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sevimlilik abidesi olan yavru kedilere verilecek olan tuvalet eğitimlerinde, dikkat etmeniz gereken önemli unsurlar vardır. İlk bilmeniz gereken şey ise yavru kedilere  tuvalet eğitimi verilmesi için 1 aylık olması beklenmelidir. Çünkü 1 aylık olana kadar anne kediler, yavru kedilere tuvaletleri konusunda yardımcı olmaktadır. 1 aylık olduktan sonra yavru kedilere tuvalet eğitimi verilmesine başlanabilir. 1 aylık olan yavru kedilerin tuvalet eğitimleri sırasında dikkat etmeniz gereken durumları ve hususları sizlere açıklayalım.

 

Yavru Kediye Uygun Kum Kabı Seçimi

Yavru kedilere tuvalet eğitimi verilmesi için gerekli olan ilk şey kum kabıdır. Yavru kediler boyut ve yapısal olarak küçük olduğundan dolayı, ilk etapta büyük ve geniş kum kabı almanıza gerek yoktur. Yavru kedinizin kum kabı içerisine rahatça girip-çıkabileceği genişlikte olması yeterlidir. Bu yüzden yavru kediler için daha küçük boyutlara sahip olan kum kabı seçilmelidir. Kum kabı birçok farklı çeşide sahip olduğundan, kedinizin kullanımına en uygun olanı seçmelisiniz. Ayrıca evde yavru kediniz hariç başka kediler de var ise 1’den fazla kum kabı kullanmanız daha uygun olacaktır. Hem temizlik açısından hem de yavru kediniz tuvalet eğitimini daha kolay bir şekilde öğrenecektir. 

yavru kediye kum kabı seçimi

Kum Kabının Doğru Yerde Olması

Yavru kedinin tuvalet eğitimleri sırasında dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur, kum kabının konulacağı alandır. Bu alan hem kediler hem de sizler için önemlidir. Yavru kedinizin tuvalet eğitimine başlamadan önce, kum kabının konulacağı alan seçilmelidir. Çünkü kum kabının yeri sürekli olarak değiştirilir ise, yavru kediniz kabı bulmakta zorlanacak ve tuvalet ihtiyacını doğru bir şekilde gideremeyecektir. Kum kabını yavru kedinin yemek yediği ve su içtiği kaplardan uzak yere koymalısınız. Ayrıca kum kabının konulacağı yer yavru kedinin kolay bulabileceği ve ulaşabileceği bir alanda olmalıdır. Böylece tuvalet ihtiyacı geldiği zaman yerini kolayca bulur. Bu unsurlara ek olarak ise kum kaplarının bulunduğu yerler hem aşırı gürültüden uzak olmalı hem de kedinin dikkatini dağıtacak unsurlar etrafında olmamalıdır. 

Kum Kabı Temizliği

Kediler en temiz canlılardan bir tanesidir. Bu sebeple de tuvaletlerini yaptıkları kum kaplarının da temiz olmasını isterler. Yavruluk dönemlerinde tuvalet eğitimleri sırasında, yavru kedinin kullandığı kum kabı tuvaletini yaptıktan sonra temizlenmelidir. Kediniz büyüdüğü zaman ise kum kaplarının temizliği günde 1 - 2 kere yapılması yeterli olacaktır. Ama gün içinde kedilerin kum kapları mutlaka temizlenmelidir.

Kedi Kumu Seçimi

Kedi kumu birçok seçeneği ve farklı yapıya kedi sahiplerine sunmaktadır. Fazla seçenek olmasından dolayı en iyi kedi kumuna, kediniz karar verecektir. Yavru kediniz için birkaç farklı kum seçeneği sunmanız doğru bir tercih olacaktır. Böylece kediniz kendisi için en rahat ve uygun kumu seçmiş olur. Yavru kedinin veya yetişkin kedinin kum kabını doldururken çok az ve çok fazla dökmemeye özen gösterin.

Ödül Yöntemi

Yavru kediniz verdiğiniz eğitimler sırasında tuvaletini kuma kabına düzenli olarak yapmaya başladığı zaman, onlara övgü dolu sözler söylemek ve küçük ödül mamaları ile ödüllendirmek oldukça işe yaramaktadır. Yavru kediler teşvik edildikleri zaman daha kısa sürede öğrenmeye meyillidir. 

 yavru kedilerin tuvalet eğitimi

Yavru kedilerin tuvalet eğitimlerinde genel olarak kedinize karşı sabırlı ve sevgi dolu olmalısınız. Yavruluk dönemlerinde olduklarından dolayı bazen tuvaletlerini başka yere yapabilir veya ilk başlarda kum kaplarına alışamayabilirler. Bu gibi durumlarda onlara kızmamalı, aksine destekleyici olmalı ve sevginizi göstermelisiniz. Yavru kediniz verdiğiniz tuvalet eğitiminden sonra tuvaletini kuma yapmıyor ise dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Mesela kum kapları onlara yeterince yakınlıkta mı? ya da kum kabı içerisine kolay girebiliyor mu? gibi soruları gözden geçirmenizde fayda vardır. Eğer bütün adımları doğru yaptınız ve kediniz hala kuma tuvaletini yapmıyor ise, bu konu hakkında veteriner hekiminize danışmalı ve kontrol için iletişime geçmelisiniz. 

 

Genel olarak yavru kedilerin tuvalet eğitimleri yukarıda sizlere bahsettiğimiz gibi yapılmaktadır. Yetişkin kedilere göre, yavru kedilerin tuvalet eğitimleri biraz daha kolay olmaktadır. Yavru kedilerin tuvalet eğitimlerinden bahsettiğimize göre, şimdi sizlere yetişkin kedilere nasıl tuvalet eğitimi verilir onu anlatalım.

Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi

Kedilere verilen tuvalet eğitimi sadece yavru kedilere verilmemektedir. Tuvalet eğitimi yetişkin kediler için de geçerlidir. Yetişkin kedilere kum eğitimi verilmesinin sebebi zaman içerisinde bu alışkanlıklarını kaybetmeleri, daha önce kötü şartlarda bakılmaları veya sokaktan sahiplenildikleri zaman tuvalet eğitimi verilmektedir. Yetişkin kedilere verilen tuvalet eğitimi bazı durumlarda zorlayıcı olabilmektedir. Sizlere can dostumuz olan yetişkin kedilere tuvalet eğitimini nasıl vermeniz gerektiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.

 yetişkin kedi tuvalet eğitimi

Yetişkin Kedilere Verilecek Olan Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yetişkin kedilere verilecek olan tuvalet eğitiminin başarılı olması ve kedinin düzenli olarak kumunu kullanması için, dikkat etmeniz ve uygulamanız gereken bazı maddeler vardır.

  • Kedinin kum kabına konulacak olan kum miktarı iyi ayarlanmalıdır. Çünkü az olduğu zaman tuvaletlerini kapatamazlar, çok kum olduğu zaman ise rahat hareket edemezler. Bundan dolayı kedinizin kum kabına koyacağınız kum miktarına dikkat etmeli ve iyi ayarlamalısınız.
  • Kum kaplarını koyacağınız yeri dikkatli seçmelisiniz. Çünkü kediler mama yedikleri ve su içtikleri yerin yakınlarında tuvaletlerini yapmazlar. Bu duruma dikkat ederek kum kaplarını mama ve sularından uzak yere koymalısınız. Ayrıca kediler tuvaletlerini yaparken savunmasız hissettiklerinden dolayı, kum kapları sessiz, sakin ve güvende hissettikleri bir yerde olmalıdır.
  • Kediler temiz hayvanlardır. Bu sebepten dolayı da yattıkları yer gibi kum kaplarının da temiz olması onlar için önemlidir. Kum kaplarının için pis ise, tuvaletlerini kuma yapmazlar. Çünkü tuvaletleri kapatıp, gömecekleri alanları yoktur. Bu yüzden kedilerin kum kapları günde 1 - 2 kere temizlenmelidir. 
  • Farklı kum türleri olduğundan dolayı, kedinize en uygun kumu bulmak için birkaç farklı küm türünü denemesine izi vermelisiniz.
  • Yetişkin kedilere tuvalet eğitimi verilirken önemli olan bir diğer husus ise, kedinin kullanacağı kum kabıdır. Yetişkin kediler olduklarından dolayı, tuvaletlerini yaparken yeterli alanları olmalı ve kendilerini rahat hissetmelidirler. Bu konforu yetişkin kedinize sağlamak için farklı yapıda ve yetişkin kedilerin büyüklüğüne uygun kum kaplarını tercih etmelisiniz.

Yetişkin Kediler Kum Kaplarına Nasıl Alıştırılmalıdır?

Bazı durumlarda yetişkin kedilere de tuvalet eğitimi verilmesi gerekmektedir. Yetişkin kedilere verilecek olan tuvalet eğitimi yavru kedilere göre bir tık daha zor olsa da, köpeklere verilen tuvalet eğitimlerine göre oldukça kolaydır. Yetişkin kedinize tuvalet eğitimi vermeden önce yukarıda sizlere bahsettiğimiz adımlara dikkat etmeli ve kedinize uygun büyüklükte kum kabı seçmelisiniz. Kendinizin kum kabını evin içerisinde mamasından uzak ama görebileceği bir yere yerleştirmelisiniz. Böylece dolaşırken kum kaplarını göreceklerdir ve bu sayede ilgilerini çekmeyi başarırsınız. Kediler genellikle tuvalet ihtiyaçlarını mamalarını yedikten ve sularını içtikten sonra gidermektedir. Gün içerisinde yetişkin kediniz mamasını yediği ve suyunu içtikten sonra, onları kum kaplarına götürmelisiniz. Kum kabına götürdüğünüz yetişkin kedinizin kum kabını ve kumu incelemesi için zaman tanıyın. Kum kaplarını koklamaları ve keşfetmeleri onların rahatlamasına yardımcı olacaktır. Kediniz kum kabını inceledikten sonra eğer kendi başına içerisine girmiyor ise onu alıp kum kabının içerisine koyun. Kediler genel olarak toprak ve kum gibi zeminleri kazmaya meyilli olduğundan dolayı, kum bir süre sonra kazmaya başlayacaktır. Eğer kediniz kendisi kumu kazmıyorsa, bu durumda sizin devreye girmeniz gerekir. Kedinizin patilerinden nazikçe tutarak kumu kazmasını sağlayın. Yardımcı olmanız yetişkin kedinin kuma alışmasına olanak sağlayacaktır. Bu kum eğitimini birkaç gün boyunca kediniz yemeğini yedikten ve suyunu içtikten sonra tekrarlamasını sağlayın. Böylece kediniz tuvalet eğitimini tamamlamış olacak ve kum kabını kullanımına alışmış olacaktır.

kedi tuvalet eğitimi

Yetişkin Kedilere Neden Tuvalet Eğitimi Verilir?

Yetişkin kedilere tuvalet eğitimi farklı durumlardan dolayı verilmektedir. Mesela barınaktan ya da sokaktan sahiplenilen yetişkin kedilere tekrar tuvalet eğitimi verilmektedir. Böylece kumlarına alışmaları ve rahat etmeleri sağlanır. Ayrıca farklı bir yuvadan gelen yetişkin kedilerin de kum kaplarına ve ortama alışması zor olmaktadır. Yetişkin kedilere ve yavru kedilere verilecek olan tuvalet eğitimleri boyunca sabırlı olunmalı ve sevgiyle onları teşvik etmelisiniz. Tuvalet eğitimleri sırasında kendileri kum kaplarına tuvaletlerini yaptıkları zaman ödül maması verilerek, onların teşvik edilmesi sağlanır. Bu yöntemler ve sevgi sayesinde yetişkin kediniz kısa sürede tuvalet eğitimini tamamlamış olur.

 

Kediler Kum Kabını Kullanmıyorsa Ne Yapılmalıdır?

Yavru ya da yetişkin olsun kedilere verilen tuvalet eğitimleri kısa sürede olumlu şekilde tamamlanmaktadır. Ama bazı durumlarda kedilerin kum kaplarını kullanmayı reddettiği görülmüştür. Kediniz kum kabını kullanmıyor ise bu durumun sebebini bulmanız gerekmektedir. Mesela kediniz kum kabında rahat değil mi?, yeterli hareket edemiyor mu? yoksa kediniz kullandığınız kumdan rahatsız mı? gibi sorulara yanıt bulmanız gerekir. Kedinize vermiş olduğunuz tuvalet ve kum kabı eğitiminden sonra, oluşan sorunların sebebinin tespiti önemlidir. Eğer her şeyi yaptığınızdan eminseniz ve kediniz hala kum kabını kullanmıyor ise veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz. Bu gibi durumlarda veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeli ve kedinizi kontrole götürmelisiniz.

Kedi Tuvalet Eğitimi Hakkında Merak Edilen Sorular

Kedi Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanır?

Kedilerin tuvalet eğitimleri 1 aylık oldukları zaman başlamaktadır. Yavru kediniz 1 aylık olduğu zaman ev içerisinde tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

 

Evde Kedi Tuvaleti Nerede Olmalıdır?

Kediniz için ev içerisine konulacak olan kedi tuvaletinin konumu iyi seçilmelidir. Kedi tuvaleti kedinizin maması ve suyundan uzak bir yerde olmalıdır. Kedi tuvaleti kedinizin kolay erişebileceği ve güvende hissettiği bir alanda bulunmalıdır.

 

Kedi Tuvalet Eğitimi Zor Mudur?

Kedilere verilen tuvalet eğitimi, köpeklere oranlar daha kolaydır. Kedilere doğru bir şekilde tuvalet eğitimi verildiği zaman, kısa süre içerisinde kum kaplarına alışırlar.

 

Kedinin Tuvaletinin Geldiğini Nasıl Anlarız?

Kedinin tuvaletinin geldiğini anlamak için gözlem yapılması gerekmektedir. Eğer daha önce kum kabı dışında ev içerisinde bir yere tuvaletini yaptı ise, koku bölgede olduğu için yine aynı yere gidecektir. Ya da kediniz ev içerisinde kuytu bir köşe aramaya başladıysa yüksek ihtimalle tuvaleti gelmiştir. 

 

Kedi Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Kedilere verilen tuvalet eğitimlerinin süresi, kedinin öğrenmesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer kediniz kum kabına kısa sürede alışırsa birkaç günde tuvalet eğitimlerini tamamlarlar. Kedilerin tuvalet eğitimleri 1 aylık oldukları zaman başlamaktadır.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Nisan 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.