Kedilerde Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

kedilerde aşı sonrası

Hayvanlarımızın sağlıklı olabilmeleri ve yaşamlarını iyi bir şekilde sürdürebilmeleri adına, onlar için bazı uygulamalar yapılmaktadır. Hayvanlara yapılan bu uygulamalardan bir tanesi ise hepimizin bildiği üzere aşı uygulamalarıdır. Hayvanlara yapılan aşı ve aşı takvimleri sayesinde hastalıklardan korunurlar ve oluşabilecek hastalık durumlarının önüne zamanında geçilmiş olunur. Bu sebeple de her hayvanın gerekli aşıları olması gerekmektedir. Nasıl ki bizler hastalandığımız gerekli tedavilerimizi ve aşılarımızı yaptırıyor isek, aynı şekilde hayvanlarımıza da gerekli aşıların yaptırılması gerekmektedir. Hayvanlara yapılan aşılardan sonra bazı durumlarda yan etkiler görülebilmektedir ve bu süre içerisinde dikkatli olunması gerekmektedir. Kedilerimize yapılan aşı işlemlerinden sonra dikkat etmemiz gereken belli hususlar vardır. Siz kedi sahipleri ve kedi sahiplenmek isteyen hayvan severler için bugünkü blog yazımızda kedilere yapılan aşılardan sonra nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bildiklerimizi sizler ile paylaşacağız. Hazırsanız içeriğimize başlıyoruz…

 

Kediler doğduklarından itibaren ilk 45 gün boyunca, annelerinden beslendikleri süt sayesinde antikor seviyeleri oldukça yüksek olmaktadır. Bu sayede de hastalıklara karşı dirençli olarak doğarlar. Ama 45 günlük süre geçmeye başladıktan sonra, vücutlarında bulunan antikorlar etkisini kaybetmeye başlamaktadır. Ve bu yüzden de hastalıklara karşı oldukça güçsüz bir konumda kalırlar. Kedilerin anne sütünden aldıkları antikor bittikten sonra ise kediler için yapılan aşı uygulamaları başlamaktadır. Kedilere yapılan aşılar sayesinde ise kedinin vücudu hastalıklara ve bakterilere karşı yüksek direnç göstermeye başlamaktadır. Bu sayede de hastalıklardan korunabilmektedirler. Kedilerimize yapılan her aşı ise onların hayatlarını daha sağlıklı yaşamasına destek olmaktadır. Kedilerinizin aşılarını bilmek ve aksatmamak adına veteriner hekimiz ile birlikte bir kedi aşı takvimi oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır. Yapılan her aşı kediler için hayati bir önem taşır.


Kedinize Aşı Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Kediler bazı durumlarından dolayı aşı işlemlerinin ertelenmesi gerekmektedir. O durumlardan bazıları ise şu şekildedir;
  • Eğer kediniz ağır bir hastalık geçiriyor ise aşı uygulaması ertelenmelidir. Bu kara için ise veteriner hekiminizin kedinizi muayene etmesi gerekecektir. Daha sonrasında ise veteriner hekiminiz aşı işlemi için uygun bir tarih belirleyecektir.
  • Kediniz hamile ise de aşı işlemleri yapılmayacaktır. Kediniz yavrularını doğurduktan sonra, sağlığına kavuşup kendini toparladığı zaman aşı işlemleri yapılabilmektedir. Yavru bir kediye bakıyor iseniz anne sütünden kesilene kadar aşıları yapılamaz. Çünkü anne sütünden yeterli antikoru vücudu alabilmektedir.
  • Yavru kediler anne sütünü bıraktığı zaman ise gerekli veteriner hekim kontrolünden geçtikten sonra aşı işlemlerine başlanmaktadır.


Kedilere Yapılan Aşılar Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

  • Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir. Veteriner hekiminiz kedinizin ateşini düşürmek için size ilaç veya sıvı ilaç verdiyse kullanmayı lütfen ihmal etmeyin.
  • Kedinizin aşı işlemleri yapıldıktan sonra onu hemen veteriner kliniğinden çıkarmayın. En az bir yarım saat kadar beklemeniz kedinizin sağlığı için iyi olacaktır. Olası herhangi bir durumda ise veteriner hekiminiz direk ilgilenmesi daha kolay olacaktır.
  • Kedinize yapılan aşılarda sonraki 24 saat önem taşımaktadır. Bu 24 saat içerisinde kedinizi tek başına bırakmamanız gerekir. Sizin yanınızda olması, beraber vakit geçirmeniz ve kendisini tek bırakmamanız onun için daha uygun olacaktır. Çünkü yaşanabilecek kusma, ateş ve ishal gibi durumları daha kısa süre içerisinde fark edebilirsiniz. Eğer kedinizde aşıdan sonraki 24 saat içerisinde değişiklik ya da yan etkiler görüyor iseniz, kısa sürede veteriner hekiminizle irtibata geçin.
  • Genel gözlem olarak kedilerde aşı sonrası yemek yememek ve su içmedikleri görülmüştür. Bu sebeple de kediler halsizlik ve güçsüzlük durumları yaşamaktadır. Bu durumun önüne geçmek için ise, kedinizin en çok sevdiği yemekten veya mamadan ona vermek yemesini kolay bir hale getirecektir. Yemek yedikten sonra ise su kaplarındaki suları tazeleyin ve gün boyu susuz kalmadığından emin olun. Kedinize bu sürede vereceğiniz mamaların onda bir yan etki oluşturmayacağından veya zarar vermeyeceğinden lütfen emin olun.
  • Yapılan aşıdan sonra kediniz gün boyu yorgun olacak ve yatmak isteyecektir. Ama unutmayın ki bu geçici bir durumdur. Kediniz ertesi gün daha sağlıklı ve keyifli bir hale bürünecektir. Eğer ki halsizlik durumları devam ediyorsa, veteriner hekiminizle vakit kaybetmeden iletişime geçin.
  • Kedinize belli aralıklar ile farklı aşılar yapılmaktadır. İç/dış parazit aşıları, lösemi aşısı, karma ve kuduz aşıları gibi aşılar kedinize uygulanmaktadır. Bu aşıların yapılacağı günler ve dozlar veteriner hekiminiz tarafında aşı takvimi adı altında oluşturulacaktır. Kedilere yapılan aşılar sayesinde hastalıklardan korunabilmeleri sağlanmaktadır. Genel olarak yapılan aşılarda kedilerde pek fazla yan etki görülmemektedir. Ama aşıdan sonra kedinizin hareketlerinde bir değişiklik görüyorsanız muhakkak veteriner hekimiz ile iletişime geçmelisiniz. Sağlık durumları için erken müdahale ve teşhis yapılması oldukça hayati önem taşımaktadır.

 

Kedilere Yapılan Aşı Uygulamaları Sonrasında Görülebilecek Olan Yan Etkiler Nelerdir?

 

Kedilere yapılan aşı uygulamalarından sonra, çok sık olmasa da bazı yan etkiler görülebilmektedir. Kedilerde ortaya çıkan yan etkiler 2 şekilde adlandırılır. Sık görülen ve nadir görülen yan etkiler olarak bilinirler.

 

Sık Görülen Yan Etkiler Nelerdir?


a) Aşı Yapılacak Bölgede Şişlik Oluşumu


Yaygın olarak görülebilen durumlardan bir tanesidir. Kedinize uygulanan aşı işlemini yapıldığı bölgede oluşan şişlikler geçiş süresi değişiklik gösterebilmektedir. Alanda bulunan şişlik 2 şekilde oluşmaktadır. İlk durum ise, bazı kedilerin aşı içerisinde mevcut olan adjuvan adı maddeye alerjik reaksiyon vermesin durumdan kaynaklanan bölgesel şişliktir. Bu durum ise kediler arasında değişiklik göstermektedir. Kısacası bu durum kedinizin bünyesine bağlı bir durumdur. İkinci durum ise kedinize yapılan aşı işleminden sonra oluşan şişlik ise tümöral durumlardan kaynaklanmasıdır. Kedinizde bu durumlardan hangisinin göründüğü fark etmeksiniz, şişliklerin geçmemesi durumda veteriner hekimiz ile iletişime geçmelisiniz.


b) Kedilerde Halsizlik ve Ateş Durumlarının Görülmesi


Genel olarak en çok görülen yan etkilerin başında gelmektedir. Kedilerde ateş yüksekliğinden çok halsizlik durumları görülmektedir. Ama ateş yükselmesi gibi durumlar için veteriner hekimiz sizlere gerekli bilgileri verecektir. Gerekli görmeleri durumlarında ise ateş düşmesi için ilaç yazabilmektedirler. Yukarıda sizlere bahşetmiş olduğumuz gibi ilk 24 saat kadar halsiz olacaklardır ve yatmak isteyeceklerdir. Bu durumlarda kedinize gereken rahat ve güvenli alanı sağlamalısınız. Tabi bu süre boyunca onu izlemeyi ve mümkünse yanında olmayı ihmal etmeyin. Eğer kedinizde 24 saati aşan halsizlik, iştahsızlık ve ateş gibi etkiler devam ediyorsa kısa sürede veteriner hekiminize ulaşmanız gerekmektedir.


c) Kedilerde Aşı Sonrası Nadir Görülen Etkiler Nelerdir?


Sizlere bahsetmiş olduğumuz etkiler genelde kedilerde görülebilen yan etkilerdir. Ve kısa sürede geçmektedir. Şimdi ise sizlere oldukça nadirde olsa kedinizde görülebilecek etkileri sıralayacağız. Bu etkiler ise şu şekildedir;

 

  • Aşı sonrası bayılma durumları olabilmektedir.
  • Enjeksiyon yerlerinde veya bölgesel olan kızarıklık oluşumları.
  • Yüz kısımlarında şişlik oluşumunun başlaması.
  • Evde içinde kusmaya başlaması.
  • Tuvaletlerini ishal şeklinde ve devamlı yapmaları.
  • Nefes alıp verişlerinde bozukluk meydana gelmesi.
  • Geçmeyen kaşıntı hali.
  • Şiddetli olacak şekilde öksürmeye başlamaları.


Kedinizde bu belirtiler nadir de olsa görülebilmektedir. Bu sebeple de aşı işlemlerinde sonra bir süre veteriner kliniğinde beklemeniz kedinizin sağlığı için iyi olacaktır. Çünkü bu durumlarda herhangi birisinin meydana gelmesi durumda, veteriner hekiminiz direk müdahale sağlayabilmektedir. Sizlere saydığımız sık ve nadir görülen yan etkiler her kedide görülmeye bilmektedir. Ama bu etkilerin ne olduğunu bilmeniz halinde ise, oluşabilecek yan etkilere karşı hazırlıklı olmanızı sağlamaktadır. Kedilerimize yapılan her aşı ve uygulamalar, onların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi adına hayati önem taşımaktadır. Kedinize yapılan aşı işlemlerinden sonra 24 saat boyunca onu gözlem altında tutun ve herhangi bir yan etki yaşayıp yaşamadığından emin olun.


Kedilerde Kuduz ve Karma Aşısı Sonrası


Kedilere yapılan kuduz ve karma aşıları oldukça önemli aşılardır. Kedinize uygulanan karma ve kuduz aşılarından sonra ise bazı etkiler görülebilmektedir. Genel olarak halsizlik durumu, iştahsızlık, aşı bölgesinde şişme ve hafif derecelerde ateşi görülebilmektedir. Kedinizde olan bu etkiler ise kısa süre içerisinde geçecektir. Geçmemesi ve üstüne ishal ve kusma gibi belirtiler de eklenmesi durumlarında veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir.

Kedilere Yapılan Aşıların Yan Etkileri Kaç Gün Sürmektedir?

Kedinize yapılmış olan aşı uygulamalarından sonra oluşan yan etkiler 24 saat süre içerisinde bitmektedir. Eğer kedinizin yan etkileri 24 saat süresini aşıyor ise veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Kedinizin aşı işlemi uygulandığı bölgedeki şişlik oluşumu ise yaklaşık olarak birkaç hafta içerisinde kaybolmaktadır.

 

Kedilerde Yapılan Aşılar Sonrası Titreme


Titreme durumu kedilere yapılmış olan aşılardan oldukça kısa bir süre sonra görülmektedir.  Bu durumu görülmesinin sebebi ise, aşı yapılan bazı kedilerde aşırı duyarlılık adı verilen bir durumdan kaynaklanmaktadır. Kedilerde titreme durumu aşı işlemi yapıldıktan 15 dakika kadar sonra veya 1-2 saat içerisinde görülebilmektedir. Bu sebeple de aşı yapıldıktan sonra belli bir süre veteriner kliniğinde durulması kedinizin sağlığı için iyi olacaktır.

 

Kedinize Yapılan Aşı İşlemleri Sonrası İçin Önemli Bilgiler Nelerdir?

Kedinizin aşı işlemleri tamamlandıktan sonra onu eve getirdiğinizde, kendisi rahat, güvende hissedeceği ve stresten uzak bir ortam sunmalısınız.
Kedinizin aşıları yaptırıldıktan sonra onu aşısız kediler ile aynı ortamda bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.
Aynı şekilde ise bir yavru kediye bakıyor iseniz daha bağışıklıkları tam olmadığından dolayı, aşıları yapılana kadar sokaktaki kedilerle veya diğer kedilerle temas etmesinde kaçınmalısınız.
Veteriner hekiminizin kediniz için oluşturmuş olduğu aşı karnesini ve aşı takvimini aksatmadan yaptırmalısınız.
Unutmayın ki kedilere yapılan aşılar onları korusa ve sağlıklı bir hale getirse de maalesef ki aşılar onları %100 bir derece korumamaktadır.
Görülen herhangi bir yan etki durumların ise vakit kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmalısınız.

 

Kedilere Yapılan Aşıların Gecikmesi Durumunda Ne Olur?

Kedilere yapılan bazı aşılar 1 dozdan fazla yapılmaktadır. Mesela karma aşılar kedilere 2 doz halinde yapılmaktadır. Kedilere uygulanan ilk doz aşıdan sonra ise, yapılacak olan ikinci doz aşı ise kısa sürede yapılması gerekir. Aşı arasındaki tarihleri ise veteriner hekiminiz belirleyecektir. Eğer kedinize ilk dozu yaptırdıktan sonra, ikinci doz süresini kaçırmanız veya yaptırmamanız durumunda ise aşı etkisini kaybedebilmektedir. Bu sebeple de aşıları ve dozlarının yapılacağı zamanları takip etmeli ve kaçırmamalısınız.

 

Aşı Yapılan Kediye Dokunulabilir Mi?

Kedilerde yapılan aşı işlemine göre değişiklik göstermektedir. Dikkat etmeniz gereken yer ise aşı işlemi yapılan bölgeye dokunmamanızdır. Eğer bir şişlik oluştuysa o bölgeyi sevmeniz ya dokunmanız kedinizin canını yakabilmektedir. Ayrıca kedilere yapılan dış parazit işlemleri ise ense kısımlarına yapılmaktadır. Bu sebeple de ense kısımlarına dokunulmamalı veya sevilmemelidir. Bunun haricinde kedinizi sevip ona gerekli desteği verebilirsiniz.

 

Kedilerde Aşı Yerlerinde Acı Olur Mu?

Kedinize yapılmış olan aşı işlemlerinde sonra halsizlik ve keyifsizlik durumları zaten görülmektedir. Enjeksiyon yapılan bölgeler de ise bazen şişlik durumları oluşabilmektedir. Eğer kedinizin aşı yapılan bölgesini sürekli eller veya o bölgeye yanlışlıkla temas ederseniz canları acıyabilmektedir. Bu durumdan kaçınmak içinse onları severken enjeksiyon yapılan bölgeden uzak durmaya dikkat etmelisiniz.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca baktığınız canlıyı, sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

https://www.veterinermalzeme.com/blog/icerik/kedi-asi-fiyatlari-2022


 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

 

 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: kedilerde aşı sonrası
Ağustos 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.