Kediler Neden ve Nasıl Mırlar?

Kediler Neden Mırlar, Mırlama(Gırlama) Sesi

Kediler Neden ve Nasıl Mırlar?

Bu yazı 05.06.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Sevimli dostlarımızın olan kedilerin varlıklarının ve kökenlerinin oldukça eski dönemlere dayandığı bilinen bir gerçektir. Hatta bazı inanış ve kültürlerde kediler kutsal varlıklar olarak geçmektedir. Kendilerine özgü halleri, tavırlar ve sempatik karakterleri ile kediler kendilerine hayran bırakmaktadır. Kediler hakkında birçok merak edilen soru bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Kediler Neden Mırlar? sorusudur. Kedi mırlaması ya da diğer adıyla kedi gırlamasına birçok kez şahit olmuşuzdur

Kedi sahibi olan insanlar ya da kedilerle çok vakit geçirip onları sevenler bu mırlama(gırlama) sesine aşinalardır. Çıkardıkları ses kediler için bir iletişim aracıdır. Bu ses ayrıca titreşim şeklinde de hissedilebilir. Bu mırlama eylemi kediler arasında çok önemli bir iletişim aracıdır. Çünkü kediler hem kendi içlerinde hem bizler ile mırlayarak ve miyavlayarak iletişime geçer. Ayrıca kediler yaklaşık olarak 100’den fazla ve farklı olan ses miyavlamasına sahiptir. Kediler birçok durumda mırlamaktadır. Özellikle evde kedi besliyor iseniz kedinizin uyurken, sevilirken veya sizin yanınızdayken mırladığına şahit olmuşsunuzdur. Kedilerin mırlaması ise birçok farklı sebepten kaynaklanmaktadır. Bugün siz kedi sahiplerine ve kedi sahiplenmek isteyen kişilere Kediler Neden Mırlar? ve Kedilerin Mırlamasının Sebepleri Nelerdir? gibi merak ettiğiniz soruları cevaplandıracağız.

 

Kediler Neden Mırlar?

Kedilerin belirli durumlarda ya da uykularında hırmala şeklinde çıkardıkları sese mırlama adı verilmektedir. Can dostumuz kedilerin neden mırladığının birçok sebebi olması ile birlikte, neden bunu yaptıklarının da net bir sebebi bulunmamaktadır. Ama bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, kedilerin diyafram ve gırtlak kaslarının aralıklı sinyalleri sonucu mırlama adını verilen sesi ürettikleri kanıtlanmıştır. Kedilerin mırlamasının 1’den fazla sebebi vardır. Gelin bu sebeplerin neler olduklarına birlikte bakalım.

 Kedi mırlaması

Kedilerde Mırlama Çeşitleri Nelerdir?

Mırlama sesi karakteristik bir davranış ve kedi türlerine özgürdür. Her zaman ve her durumda bu sesi çıkarmazlar. Ayrıca bu ses durumlara göre farklılık gösterebilir. Mesela yeni doğmuş bir yavru kedi mırlama sesini annesine varlığını belli etmek için kullanır. Yavru kedinin çıkardığı ses sayesinde anne kediyle arasında bağ kurmasına yardımcı olur. Böylece anne kedi yavrusunun iyi ve sağlıklı olduğunu anlayabilir. Tabi kediler başka durumlarda da mırlama sesini çıkmaktadır. Kedilerin mırlama sesi çıkardığı bazı durumlar ise şu şekildedir;

  • Sevildikleri zaman çıkardıkları mırlama sesi
  • Doğum sancısı sırasında çıkardıkları ses
  • Acı içerisinde oldukları zaman çıkardıkları mırlama(daha çok ağlama tonu gibidir.)
  • Kendilerini tehlike anında hissederlerse mırıldarlar.
  • Sahiplerinden istediklerini alamadıkları zaman mırlamaya başlarlar.
  • Anne kedi yavru kedisi ile ilgilenirken mırıldanır.
  • Hasta oldukları zamanlarda.
  • Huzurlu ve güvende oldukları alanlarda mırlama sesi çıkarırlar.
  • Uyurken mırlamaları.

Yukarıda da listelediğimiz gibi kediler farklı mırlama çeşitlerine sahiptir. Farklı durumlarda ya da bir iletişim aracı olarak kediler mırlama sesini kullanmaktadır. Ayrıca gün sonunda evinize geldiğinizde kediniz yanınıza sokulup size mırlamaya başlayınca, bütün yorgunluğunu ve stresiniz sevgili dostunuz sayesinde geçecektir. 

 

Kediler Dışında Başka Mırlayan Hayvanlar Var Mıdır?

Kediler mırlamaları ile nam salmış tatlı dostlarımızdır. Birçok kişi tarafından başka hayvanların mırlama sesi çıkarıp çıkarmadığı merak edilmektedir. Bu sorunun cevabı ise evettir. Puma, vaşak ve çitalarda da benzer bir sesin varlığına rastlanmıştır. Kediler genelde bu mırıldanma seslerini mutlu oldukları ve huzurlu hissettikleri zaman yaparlar. Kısacası kediler dışında çitaların, pumaların ve vaşakların da mırladığı bilinmektedir.

 kediler neden mırlar

Kedilerin Mırlamasının Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin çıkardığı mırlama sesinin birçok farklı sebebi ve nedeni olabileceğinden sizlere bahsetmiştik. Çünkü bu durumu 1 tek neden bağlamak doğru olmaz. Kedilerin mırlamasının nedenlerini ve  bu nedenlerin neler olduğunu sizlere açıklayalım.

Kedilerin Bağ Kurması

Kedilerin mırlama sesini çıkarması yavruluk dönemlerinden itibaren başlayan bir durumdur. Yavru kediler mırlama sesi çıkarması sayesinde hem anne kedilere yerlerini belli ederler hem de anne kedi ile arasında bağ oluşmasını sağlamaktadır. Yavru kedilerde mırlayarak anne ile kurulan bağlar ilerleyen dönemlerde insan ile kurulacak olan bağlar için atılan adımlardır. Bundan dolayı da kediniz sizinle bağ kurduğu ve güvende hissettiği zaman size mırlamayla karşılık vermektedir.

Mutluluk Mırlaması

Kedilerin mırlama sesi en çok mutlu oldukları ve güvende hissettikleri zaman duyulmaktadır. Mesela ev içerisinde keyifleri yerinde olduğu zaman, sahipleri tarafından sevildiği zaman ve genellikle uykuları sırasında mırlaması sesi çıkarırlar. 

İletişim Aracı ve Kendilerini İfade Etme Yöntemleri

Kediler iletişim aracı olarak birçok farklı ses ve yöntem kullanmaktadır. Kediler hem insanlar ile hem de diğer hayvanlarla iletişime geçmeye çalışır. Mırlama olarak adlandırılan ses ise kedilerin bizler ile iletişime geçmeye çalıştığı ve kendilerini ifade ettikleri bir yöntemdir. 

 

Endişe ve Korku Anlarında

Kediler korktukları ve gerildiği durumlarda mırlayarak kendilerini sakinleştirmeye çalışmaktadır. Bu sayede kendilerini stresten korumaya çalışırlar.

 

Acı Durumlarında 

Kediler acı duydukları zaman veya tedavilerinden sonra iyileşme sürecindeyken mırladıklarını duymuşsunuzdur. Kedilerin bu durumda mırlamasının sebebi ise iyileşmelerini hızlandırmalarıdır. Çünkü 20 - 150 hertz aralığında olan frekanslarda bulunan titreşim tedavisini yaraları ve kemikleri için kullanmaktadırlar. Ayrıca bu durum biraz da olsa acıyı azaltmalarına yardımcı olmaktadır. 

 

Kedilerin mırlaması genel olarak olumlu düşünceleri ve durumları çağrıştırmaktadır. Ama bazı durumlarda kedilerin devamlı olarak mırlaması iyiye işaret değildir. Acı duyduklarında veya hastalandıklarında da mırlama sesini çıkarırlar. 

 

Kedilerin mırlamasının iyileştirici gücü olduğunu kesinlikle duymuşsunuzdur. Kediler yaralı oldukları durumlarda mırlayarak kendi duydukları acıyı azaltmaktadırlar. Mırlamanın etkisi sadece kediler için değil insanlar için de oldukça iyi etkilere sahip olmaktadır. Kedi mırlamasının insanlar üzerinde nasıl bir etkisi olduğundan bahsedelim.

 

Kedilerin Mırlamasının İnsanlar Üzerindeki Etkisi Nedir?

Can dostumuz olan kedilerin neden mırladığı veya bu sesi çıkardıkları net olarak bilinmemektedir. Ama kedi dostlarımız mırlamaları sayesinde kendilerini iyileştirmelerinin yanı sıra, bizler üzerinde de iyileştirici etki oluşturmaktadır. Birçok bilim insanı tarafında kedi mırlamasının insana iyi geldiği söylenir. Bunun sebebi ise kedilerin 20 - 150 hertz aralığında olacak şekilde devamlı ve düzenli olarak mırlamasıdır. Bu ses frekansının ise kemik sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca kedilerin mırlaması insanlarda stresin azalmasına ve kan basıncının düşmesine yardımcı olmaktadır. Kısacası tüylü kedi dostlarımız gizemli mırlamaları ile hem kendilerine hem de bizlere yardımcı olmaktadır.

 kedilerin mırlamasının nedenleri

Kedilerin Mırlaması Nasıl Yorumlanır?

Kedi mırlamasının birçok farklı sebepten ve durumdan kaynaklandığından sizlere bahsetmiştik. Kedinin mırlamasının mutluluktan mı yoksa acı durumundan mı kaynaklı olduğunu, kedinizi analiz ederek anlarsınız. Kedinin neden mırladığının tam olarak bulunması için kedinizi takip etmeniz gerekir. Mesela kediniz oyun oynarken mırlıyorsa ya da yatarken mırlama sesi çıkarıyor ise bu mutlu olduğu anlamına gelir. Ayrıca bu gibi durumlarda kedinizin vücut dilini de kontrol etmeli ve ona göre kararınızı vermelisiniz. Kediler gergin durumlarda veya korktuklarında da mırlarlar. Bu durumlarda göz bebekleri büyür ve genel olarak kulaklarını geri yatırırlar. Mırlamasına ek olarak da tıslama sesi çıkarırlar. Bu durumlarda kedinize zaman tanıyın ve sakinleşmesini bekleyin. Kediler hasta oldukları zaman mırlamalarına ek olarak da halsiz olurlar ve ağlamaya yakın tonlarda miyavlarlar. Bu gibi durumlarda kedinizi en kısa sürede veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kedinin mırlamasının hangi sebepten kaynaklı olduğunu anlamak ve kedinizle sağlıklı bir iletişim kurabilmek için, onun davranışlarını, hareketlerini ve durumunu doğru bir şekilde gözlemlemeniz gerekir.

 

Kediyi Sevdiğimiz Zaman Neden Mırlar?

Birçok kedi sahibi veya sokakta kedi seven insanlar, onları sevmeye başladıklarında mırladıklarını fark eder. Kediler sahipleri tarafından sevildikleri zaman hem mutlu oldukları hem de sizinle duygusal bağ kurdukları için mırlar. Yani kediler sahiplerine bağlılıklarını, sevgilerini ve mutluluklarını onlara karşı mırlayarak göstermektedir. 

 

Kedilerin Mırlaması Hakkında Merak Edilen Sorular

 

Kediler Okşanırken Neden Mırlar?

Kedilerin mırlaması genel olarak mutluluk anlamına yorulmaktadır. Kediler sahipleri tarafından sevildiği zaman mutluluğunu belli etmek için mırlar. Yeni doğmuş kediler ise hem annesine yerini belli etmek için hem de güvende olduğunu belli etmek için mırlar.

 

Kediler Neden Mırlar?

Kediler birçok farklı durumda mırlar. Kediler mutlu, stresli, güvende, rahat ve korktukları durumlarda mırlmaya başlarlar. Mırlamanın nedenini anlamak için kedinizi gözlemlemeniz gerekir.

 

Yavru Kediler Neden Mırlar?

Büyük kediler mırladığı kadar, yavru kediler de mırlama eğilimi göstermektedir. Yavru kedilerin mırlamasının sebebi ise anne kediye güvende olduğunu belli etmek içindir. Ayrıca yavru kedilerin mırlaması sayesinde anne kediyle aralarındaki bağlar güçlenir.

 

Kediler Mutlu Olunca Nasıl Ses Çıkarmaktadır?

Kediler mutlu oldukları zaman sahiplerine bu mutluluklarını belli etmek isterler. Bundan dolayı da kediler mutlu oldukları zaman mırlar.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Kedi Mırlaması, Gırlama
Haziran 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.