Gri Kedi Cinsleri

Gri Kedi Cinsleri

🐾Gri Kedi Cinsleri🐾

Gri kürk rengine sahip olan kediler birçok farklı kedi ırkında görülmektedir. Dünya geneline bakıldığı zaman birçok kedi ırkında gri renkli kediler görülmektedir. Gri renk tonuna sahip olan kediler görünüş ve yapısal olarak büyüleyici bir görünüme ve dikkat çekici özelliklere sahiptir. Gri renk tonuna sahip olan kedi cinsleri arasında, popüler olan ve tanınan kediler de bulunmaktadır. Gri kediler yapısal ve karakteristik özellik olarak diğer kedilerden biraz daha farklılık göstermektedir. Bugün sizlere Gri Kedi Cinslerinden, özelliklerinden ve kısaca tarihlerinden bahsedeceğiz. Hazırsanız Gri Kedi Cinslerine yakından tanımaya başlayalım.

 

Gri Kedi Cinsleri

Gri renk tonuna ve kürk yapısına sahip olan kediler, dünyanın birçok yerinde görülmektedir. Gri renk tonu koyudan açığa kadar değişik tonlarda görülmektedir. Birçok farklı gri renk tonuna sahip olan kedi ırkı bulunmaktadır. Gri kürk rengine sahip kediler tatlılıkları ile ünlenmiştir. Çünkü grinin birçok farklı tonuna sahip olmaları sayesinde, gözalıcı güzellikleri vardır. Gri renk tonuna sahip kedilerin ortak özellikleri sadece kürk renkleridir. Mizaçları, genel özellikleri ve cinsleri farklıdır. O zaman Gri Kedi Cinslerini yakından tanımaya başlıyalım.

 

🐾Russian Blue (Mavi Rus Kedisi)🐾

Russian Blue kedilerin kökenleri Rusya’ya dayanmaktadır. Russian Blue kedilerin safkan bir kedi cinsi olduğuna inanılmaktadır. Russian Blue kedi ırkı kendilerine hayran bırakan bir görüntüye sahip kedi ırkıdır. Öyle ki zamanında İngiliz denizciler Russian Blue kedilerin görünüşlerine hayran kalmalarından dolayı, bu kedi ırkını Rusya’da bulunan Arhangelsk kentine getirmişlerdir. Burası Rusya’nın liman kenti olarak bilinen bir bölgedir. Ayrıca bölge oldukça soğuk havasıyla da bilinir. Bundan dolayı da Russian Blue kediler kalın katmanlı ve sık tüylü yapısıyla bu soğuk havaya karşı direnç göstermiştir. Russian Blue kedileri tarihi 1875’li yıllara kadar dayanmaktadır. Yanı bu kedilerin eski bir tarihe sahip olduğu bilinir. Russian Blue kedilerin ilk bilinirliği ve tanınması Kuzey Amerika bölgesinde olmuştur. Kuzey Amerika bölgesinde Russian Blue kedilere Archangel Blue ve Foreign Blue isimleri ile hitap edilmeye başlanmıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında Russian Blue kedi ırkı oldukça zarar görmüştür ve bunun sonucu olarak da soyları tükenme noktasına gelmiştir. Russian Blue kedilerin soyunun tükenmemesi adına ise tekrardan çiftleştirmeye başlanmış ve türün tükenmesinin önüne geçilmiştir. Russian Blue kedi ırkı eski zamanlarda günümüze kadar popülerliğini ve bilinirliğini korumuş bir kedi ırkıdır. Ülkemizde Mavi Rus Kedisi adı ile bilinmektedir

 

Russian Blue Kedilerin Fiziksel Özellikleri

Russian Blue kedi ırkı tüy renkleri, tüylerinin yapısı ve büyüleyici gözleri ile nam salmış bir kedi ırkıdır. Russian Blue kedilerin tüyleri çift katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu sayede soğuk havalara karşı dayanıklı yapıya sahiplerdir. Russian Blue kedilerin kürklerinin rengi ise gri ve mavimsi tonlarda görülmektedir. Russian Blue kedilerin kürkleri mavimsi tonlarda ve uç tüyleri ise gri tonlarda olması sayesinde oldukça parlak ve büyüleyici bir kürk yapısına sahiplerdir. Russian Blue kedilerin gözlerinin renkleri ise tüyleri ile fazlasıyla uyumludur. Russian Blue kedilerin göz renkleri genel olarak mavi ve parlak yeşilimsi tonlarda görülmektedir. Russian Blue kediler büyük parlak göz yapısı ve harika gri-mavi kürk rengi sayesinde görenli kendine aşık etmektedir.

Gri Kedi

Russian Blue Özellikleri Nelerdir?

  • En zeki kedi türleri arasında bulunmaktadırlar.
  • Anavatanı ve kökenleri Rusya’dır.
  • Çift katlı olan kürk yapısına sahiplerdir.
  • Orta büyüklükteki kedi cinsi grubunda sayılırlar.
  • Russian Blue kedilerin bacakları hem uzun hem de kaslı bir yapıdadır.
  • Uzun kuyrukları vardır.
  • Russian Blue kediler yapısal olarak sahiplerine oldukça bağlı bir hayvandır.
  • Diğer kedi türleri ile de arası iyidir.
  • Ev içerisinde kendi başına ya da sahibi ile oyun oynamaktan keyif alır.
  • Russian Blue kedi ırkı yapısal olarak sevecen, uysal, şefkatli, nazik ve sabırlı bir yapıya sahiptir.
 

Russian Blue Boy ve Kilosu

Russian Blue dişi kedilerin boyları 20 - 25 cm arasında değişir. Erkek Russian Blue kedilerin boyu ise 36 - 46 cm arasında değişmektedir. Russian Blue kedilerin yetişkinler 5 - 6 kg kadar ulaşmaktadır.

 

Russian Blue Kedilerin Yaşam Ömürleri Ne Kadardır?

Russian Blue kediler ortalama olarak 15 - 20 yıl arasında değişen yaşam süresine sahiptir. Bu süre kedinin nasıl bakıldığına ve sağlığına göre değişmektedir.

Kendine hayran bırakan gri renk tonuna sahip olan Russian Blue kediler evde bakmak içn en uygun kediler arasındadır. Ayrıca Russian Blue kediler size hayatınız boyunca arkadaşlık edecek ve size sevgisini gösterecek bir kedi ırkıdır.

 

🐾Chartreux Kedi Irkı🐾

Chartreux kediler asilliği ile bilinen ve oldukça tanınan bir kedi ırkıdır. Hatta öyleki Chartreux kediler Fransa’ya gelmiş en asil kedi ırkı olarak anılmaktadır. Chartreux kedilerin Fransız kökenlere sahip olduğu ise bilinmektedir. Chartreux kedilerin ilk nerede ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte, ilk olarak ne zaman ortaya çıktıkları hakkında da kesin bir bilgi yoktur. Hatta bundan dolayı da birçok masala ve efsaneye konu olmuş bir kedi ırkıdır. Chartreux kediler hakkında efsanelere konu olan tarihi bilgiler de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise Fransa’nın eski dönemlerinde Grenoble adı verilen bölgesinde manastırda korumacı bir kedi türü olarak yaşamış olmalarıydı. Chartreux kediler manastırda yaşadıkları dönemlerde oldukça sıkı eğitimler verilmiştir. Bu eğitimlerinde verilmesinin sebebi ise keşişlerin yaptıkları meditasyon sırasında, Chartreux kedilerin sessiz olması gerektiği için kedilere eğitim verildiği düşünülmektedir. Ayrıca Chartreux kedilerin sessiz ve sakin karakter yapısının da buradan geldiği düşünülmektedir. Tabi bu bahsettiklerimiz birer efsane olarak geçen bilgiler arasındadır. Chartreux kediler 1980’li yıllarda yayınlanan bir kitapta yer alması ile daha popüler olan bir kedi ırkıdır. Jean Simonnet tarafından yazılan bir kitapta, Chartreux kedilerden bahsedilmiştir. Chartreux kediler birçok kişiye göre oldukça özel bir kedi türüdür. Manastırda şamanların yanında yetiştiğine inanılan bu kedi ırkı için “Efsane Kedi” denmektedir. Bazı araştırmacılara göre ise Chartreux kedilerin Mona Lisa gülüşüne sahip olduğu düşünülmektedir.

 

Chartreux Kedi Irkının Fiziksel Görünüşü Nasıldır?

Chartreux kedilerin tüyler kısa- orta uzunluğa sahip bir yapıdadır. Chartreux kedilerin tüy yapısı ve kürkü diğer kedi ırklarına göre oldukça değişiktir. Chartreux kedilerin tüylerinde astara benzer koruyucu bir katman vardır. Ayrıca tüyleri yapısal olarak esnektir. Chartreux kedilerin tüyleri yumuşak ve yünlü olan bir yapıya sahiptir. Vücudunda bulunan tüylerin uzunluğu ise bölgeye göre farklılık gösterir. Ayrıca Chartreux kedilerin tüyleri yaşlarına göre de farklılık gösterir. Mesela 2 yaşını geçmiş olan dişi Chartreux kedilerin tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa ve parlaklığa sahip olur. Chartreux kedilerin kürklerinin rengi gri ve kül rengi tonları arasında görülmektedir. Genellikle koyu tonlara sahiptir. Chartreux kediler eşsiz bir renk tonuna ve kürk yapısına sahip olması ile bilinmektedir. Genel olarak Chartreux kedilerin tüyleri gri-kül rengi olarak görülür. Renk tonları ise fazlasıyla net ve sağlıklı bir görünümü vardır. Chartreux kedilerin gri-kül rengine ek olarak da mavi ve gri tonlarına sahip olan renkleri de görülebilmektedir. Chartreux kedilerin muhteşem tüy yapısına eşlik eden ve göreni hayran bırakan göz yapısı ve göz rengi vardır. Chartreux kedilerin gözleri orta büyüklüğe sahiptir. Göz renkleri ise adete fosforlu bir turuncu tonundadır. Chartreux kedilere gri-kül rengi kürk yapısı muazzam turuncu göz yapısı ile birleştiğinde, bu kediler adeta görenli büyüler. Ayrıca gözlerinin rengi oldukça net ve berrak bir tona sahiptir.

  Gri Kediler

Chartreux Kedilerin Yaşam Ömürleri Ne Kadardır?

Chartreux kediler genel olarak bakıldığı zaman 11 - 15 sene aralığında bir yaşam ömrüne sahiptir. Tabi bu süreyi etkileyen bazı durumlar vardır. Chartreux kedilerde görülen kalıtsal sağlık sorunlarından (kalp rahatsızlığı gibi) ve teşhisin geç yapılmasından dolayı yaşam ömürleri malesef ki fazla olmaz. Chartreux kedisinin ve diğer kedi türlerinin sağlıklı yaşam sürebilmesi için, düzenli aralıklar ile veteriner hekim kontrolünde olması gerekir. Sağlıklı olan ve iyi bakılan Chartreux kedisinin 15 yıldan fazla yaşadığı bilinir.

 

Chartreux Kedilerin Kilosu Nasıldır?

Chartreux kediler yetişkin oldukları zaman genel olarak 8 - 10 kg arasında olan ağırlığa sahip olur. Chartreux kediler diğer kedi ırklarına göre biraz daha iri bir kedidir. Tabi Chartreux kedilerin fazla kilo almaması için beslenmesine ve mamasına dikkat edilmelidir.

 

🐾Maine Coon Kedi Irkı🐾

Bu güzel ve eşsiz Maine Coon kediler ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey kediler ırkları arasında “Kedi Dünyasının Köpeği” olarak adlandırılmış olmalarıdır. Çünkü Maine Coon kediler diğer kedi ırklarına oranla fazlasıyla büyük bir yapıya ve vücuda sahiptir. Maine Coon kediler Amerika’nın en popüler ve en favori kedi ırklarından biridir. Maine Coon kedilerin tarihi hakkında pek fazla detaylı bilgi bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise Maine Coon kedilerin tarihinin fazla eskiye dayandığı tahmin edilmektedir. Maine Coon kediler Kuzey Amerika’nın en eski olan ve yerli kedisi olarak bilinen bir kedi ırkıdır. Maine Coon kedi ırkı ABD’nin kuzeydoğusunda yer alan New England bölgesinde uzun süre yaşamıştır. New England halkı ise Maine Coon kediler oldukça düşkündü. Hatta New England halkı arasında Maine Coon kedilere Maine Kedisi denmekteydi. Maine Coon kedilerin tarihi hakkında fazla bilgi olmadığından sizlere bahsetmiştik. Maine Coon kedilerin kökenleri hakkında farklı hikayeler vardır. Bunlarda biri New England bölgesine gelmiş olan denizciler tarafından kedilerin buraya getirildiği düşünülmektedir. Bu bölgeye getirilen kediler, bölgede olan kedi cinsleri ile çiftleşerek yeni bir cins oluşturduğu yönündedir. Maine Coon kediler hakkında üretilen bir diğer hikaye ise vaşaklardan üredikleridir. Bu düşüncenin kaynağı ise, Maine Coon kedilerin ayak parmak bölgesinin ve kulaklarının vaşağa benzemesinden dolayıdır. Bu 2 hikaye arasından denizciler tarafından getirilmiş olmalarında daha çok gerçeklik payı vardır. Denizciler tarafından getirilen kediler ve o bölgede yaşayan yerli kediler çiftleştirilmiştir. Maine bölgesinde çiftleşip üremeye başlayan kedilerin ilk yılları oldukça zorlu geçmiştir. Çünkü Maine bölgesinin iklimi oldukça soğuk ve serttir. Bu soğuk iklim sayesinde ise Maine Coon kediler sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olmuştur. Maine Coon kedi ırkının resmi olarak kayıtlara geçmesi ve kabulü 19. yüzyılın sonuna doğru olmuştur. CFA (Kedi Meraklıları Derneği) kuruluşu tarafından Maine Coon kedi ırkı resmi olarak tanınmış kedi ırklarının arasındaydı. Ama 1900’lü yılların başına gelindiği zaman diğer kedi ırklarının popüler olması ile birlikte, Maine Coon kedilerin beslenmesi ve bakımlarında hızlı bir düşüş yaşanmıştır. Öyleki neslinin tükenmeye başladığı bile söylenmekteydi. Tabi neslinin tükendiği söylentileri ise tamamıyla doğru değildir. Bu durumun önüne geçilmesi için Maine Coon kediler için üreme programları başlatıldı. Bu sayede bu kedi ırkının devamı sağlanmış oldu. Günümüze bakıldığı zaman Maine Coon kediler dünya genelinde bilinen ve evlerde insanlara hayat boyu arkadaşlık yapan bir kedi ırkıdır. Şimdi sizlere kedi ırkının köpeği olarak bilinen bu kocaman tüy yumağı olan Maine Coon kedilerin genel özelliklerinden bahsedelim.

 

Maine Coon Kedi Irkı Fiziksel Görünüşleri Nasıldır?

Maine Coon kedileri diğer kedilerden ayıran en temel 2 fiziksel görünüş ve özellik vardır. İlki Maine Coon kedilerin yapılarıdır. 2. özellik ise kürk yapıları diğer kedilerden farklıdır. Maine Coon kedilerin tüyleri uzun yapılıdır ve buna ek olarak hem sık hem de yoğun bir yapıya sahiptir. Maine Coon kedilerin sık ve uzun tüyleri vücutlarının genel olarak her yerinde görülmektedir. Bundan dolayı da düzenli olarak taranması ve tüy bakımlarının yapılması gerekir. Maine Coon kedilerin tüyleri uzunluklarının yanı sıra, ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Onları sevdiğiniz zaman tüylerinin yumuşaklığı sizi mest edecektir. Maine Coon kedilerin kürk yapıları farklı renklerde görülmektedir. Tekir, gümüş-mavi, siyah ve krem renklerinde olan kürk yapıları vardır. Ama Maine Coon kedilerde en sık görülen duman(gri tonlarında) rengine sahiplerdir. Koyu duman rengi kürk yapısını tamamlayan bakır tonlarında, yeşil, yeşil-altın ve altın göz renk tonları eşlik etmektedir. Maine Coon kedilerin göz yapısı ise büyük ve oval bir şekildedir.

  Gri Kediler

Maine Coon Kedi Irkının Genel Özellikleri

  • Maine Coon kediler dünyanın en büyük boyutlarına sahip olan kedi ırkıdır.
  • Uzun ve tüylü yapıya sahiplerdir. Tam bir tüy yumağı olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Maine Coon kedilerin tüylerinin yapısı sık ve kalındır. Bu sayede soğuk havalara dirençli özellikleri vardır.
  • Zeki ve sakin yapıları vardır.
  • Maine Coon kediler sahiplerini çok severler ve onlara bağlı yapıları vardır.
  • Genel olarak insancıl kediler olarak bilinirler.
  • Maine Coon kediler diğer evcil hayvanlar ve çocuklar ile de oldukça iyi geçinir.
  • Maine Coon kedi cinsi genel olarak sabırlı bir yapıya sahiptir.
  • Ev içerisinde miyavlayarak sizinle iletişime geçmeye çalışırlar. Maine Coon kediler oldukça geveze kedilerdir. Saatlerce onlarla konuşabilirsiniz.
  • Maine Coon kediler diğer kedi ırklarına göre oldukça sağlıklı bir yapıya sahiptir. Bilinen herhangi bir genetik hastalıkları yoktur.
 

Maine Coon Kedi Irkı Ne Kadar Yaşar?

Maine Coon kedi ırkı oldukça sağlıklı bir vücut yapısına sahiptir. Maine Coon kedi ırkı iyi bir mama ile beslendiği zaman, düzenli kontrolleri yapıldığında, onlara sevgi ve şefkat verildiği zaman 9 - 16 yıl arasında bir yaşam ömrüne sahip olurlar. Maine Coon kedilerin ve diğer hayvanların sağlıklı yaşam sürmesi için onlara sevginizi vermeniz ve düzenli aralıklar ile veteriner kontrolünde olması gerekir.

 

Maine Coon Kedi Irkı Boyu ve Kilosu Ne Kadardır?

Maine Coon kedilerin boyları diğer kedi ırklarına göre fazlasıyla büyüktür. Bundan dolayı da kedi ırkının köpeği olarak ün kazanmışlardır. Maine Coon kedilerin boyu (burun kısımdan kuyruğa kadar.) 48 - 100 cm arasındadır. Erkek Maine Coon kedilerin kilosu 5 - 8.5 kg arasında değişir. Dişi Maine Coon kedilerin ağırlıkları ise 4 - 6 kg arasında değişir. Maine Coon kediler büyük yapılara sahip olduğundan dolayı 10 kg kadar ağırlığa sahip olmaktadır.

Maine Coon kediler muhteşem tüy yapıları, kocaman ebatları ve muhteşem göz renkleri ile sizleri adeta hipnotize eder. Bu güzel kedi ırkı olan Maine Coon kediler Gri Kedi Cinsleri arasında ve diğer kedi cinsleri arasında en büyük boyutlara sahip olan kedilerdir.

 

🐾British Shorthair Kedi Irkı🐾

British Shorthair kedi ırkının adını eminiz ki hepiniz duymuşsunuzdur. British Shorthair kedi ırkı dünya genelinde bilinen kedi ırkları arasında üst sıralarda yer almaktadır. British Shorthair kedilerin Mısır kökenli olduğu bilinmektedir. British Shorthair kediler hakkında birden fazla ortaya atılan birçok bilgi bulunmaktadır. Genel olarak British Shorthair kedilerin Büyük Britanya’yı istila eden, Romalılar tarafından İngiltere’ye getirildiği yönündedir. British Shorthair kedileri Büyük Britanya’nın hem doğal hem de en eski kedi türlerinden bir olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı da British Shorthair kediler tanınan en eski kedi ırkları arasında yerini almıştır. British Shorthair kediler eski dönemlerde pek fazla popüler olan ya da beslemek için tercih edilen kediler değildi. British Shorthair kediler eski dönemlerde saraylarda fare yakalama görevi için bakılan bir kedi ırkıydı. British Shorthair kediler başlarda fare yakalamak için kullanılsa da belli bir süre sonra insanların dikkatini çekmeye başlamıştır. Görünüşleri, tüy yapıları, göz renkleri ve karakteristik özellikleri ile insanları mest eden bir kedi ırkı haline gelmiştir. British Shorthair kedilerin popüler olmasında ve tanınmasında ise Harrison Wier’in katkısı büyüktür. Harrison Wier ilk profesyonel kedi yetiştirici olarak tanınmaktadır. Harrison Wier Shorthair kedileri alarak bu ırk üzerinde yetiştirme ve geliştirme çalışmaları yapmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ise British soyağacını bir kedi ırkına dönüştürmeyi başarmıştır. Böylece British Shorthair kediler eskisinden daha tanınır ve bilinir bir hale gelmiştir. Öyle ki İngilizler tarafından fazlasıyla sevilen British Shorthair kedilere İngiliz Mavisi olarak hitap edilmeye başlanmıştır. British Shorthair kedilere şuan hem İngiltere'de hem de dünya genelinde en çok tanınan ve hayat arkadaşı olarak insanlara eşlik eden kedi ırklarından bir tanesidir.

 

British Shorthair Kedilerin Fiziksel Görünüşü Nasıldır?

British Shorthair kediler yoğun ve sık tüy yapısına sahiptir. Bu tüy özelliğinden dolayı onlara Oyuncak Ayı benzetilmesi yapılmaktadır. British Shorthair kedilerin tüyleri vücutlarına oranlı bir şekilde dağılmış yapıdadır. British Shorthair kedilerin tüyleri diğer kedi türlerine göre daha parlak ve yoğun yapıda olması sayesinde, kendisini ayırır. British Shorthair kedilerin tüylerinin renkleri farklı tonlarda görülmektedir. Yapısal ve görünüş olarak ise diğer kedi ırklarından kendilerini ayırırlar. British Shorthair kedilerin kürk renkleri siyah, mavi ve krem rengi tonlarında olmaktadır. Ama British Shorthair kedilerde en sık görülen kürk rengi ise gri ve gri-mavi renk tonlarıdır. Bundan dolayı da British Blue olarak da bilinirler. British Shorthair kedilerin göz yapısı da vücuduyla uyumludur. Yuvarlak yapıda ve büyük gözleri vardır. Gözlerinin renkleri ise tüylerine bağlı olarak değişiklik gösterir. British Shorthair kedilerin gözlerinin renk tonu 6 - 8 haftalık olduklarında değişmeye başlar. Gözlerinin renk tonu ise yaklaşık olarak 2 yaşına geldiği zaman tam olarak belirmiş ve renk tonu oturmuş olur.

Gri Kediler

British Shorthair Kedilerin Genel Özellikleri Nedir?

  • British Shorthair kediler genel olarak uyumlu bir yapıya sahiplerdir.
  • Çocuklar ile arası iyi kedilerdir.
  • British Shorthair kediler ev içinde yaşamaya kısa sürede adapte olur.
  • Sahiplerine bağlı yapıları vardır. Ev içerisinde genellikle sahiplerinin yanında olurlar.
  • Sahibi dışında diğer insanlar ile de arası oldukça iyidir. 
  • British Shorthair kediler sevecen kedi ırkıdır.
  • Zeki kedi ırkları arasında bulunurlar.
  • Pek fazla yaramazlık yapma eğilimleri yoktur. Kendi başlarına uslu bir şekilde durabilir veya vakit geçirirler.
 

British Shorthair Kedilerin Boyu ve Kilosu Nasıldır?

British Shorthair kedilerin erkekleri, dişilerine oranla daha büyük yapıya sahiptir. Erkek British Shorthair kediler 5 - 10 kg arasında değişen ağırlığa sahiptir. Dişi British Shorthair kedilerin kilosu ise 5 - 7 kg arasında değişir. British Shorthair kediler 55 - 63 cm arasında değişen boya (kuyruğu ile birlikte) sahiptir.

 

British Shorthair Kediler Kaç Yıl Yaşamaktadır?

British Shorthair diğer kedi ırklarına oranla daha uzun ömürlü yaşamaktadır. Çünkü British Shorthair kedilerin sağlam bağışıklık sistemi, güçlü ve dayanıklı bir iskelet yapısı vardır. Bundan dolayı da British Shorthair kediler 14 - 20 kadar bir yaşam süresine sahiptir. İyi bir bakım, düzenli ve sağlıklı beslenme, sevgi dolu bir ortamda büyümesi ve düzenli veteriner kontrolleri ile British Shorthair kediler 20 yıl kadar bir süre sağlıklı yaşar.

 

🐾Scottish Fold Kedi Irkı🐾

Scottish Fold kedi ırkı yaklaşık olarak 1960’lı yıllarda keşfedilmiş olan bir kedi ırkıdır. Scottish Fold kedi ırkı ilk olarak İskoçya’da yaşayan William Ross adındaki bir çiftçi tarafından fark edilmiş kedi ırkıdır. William Ross’un Scottish Fold kedilerde ilk dikkatini çeken şey farklı kulak yapısına sahip olmalarıydı. Scottish Fold kediler diğer kedilerden farklı olarak içe kıvrık olan bir kulak yapısına sahiptir. Scottish Fold kediler keşfedildikleri dönemlerde bambaşka bir kedi cinsi olarak nam salmıştı. Scottish Fold kediler William Ross ve genetik uzmanlar ile birlikte bu kedi türü incelenmeye başlamıştır. Scottish Fold kedilerin üremesine devam edilmesi için British Shorthair kedi cinsi ile çiftleştirildiği düşünülmektedir. Ama belli bir süre sonra doğacak olan Scottish Fold kedilerde genetik sağlık sorunları meydana gelmesinden endişe duyulmaya başlanmıştır. Yeni doğacak olan yavrularda kulak sorunları, sağırlık oluşması ve kulak enfeksiyonu gibi sağlık sorunları meydana gelmesinden endişe duyulmuştur. Bu durumdan dolayı da eski dönemlerde bu kedi ırkının İngiltere’de popüler olması engellenmiştir. Ama 1970’li yıllara gelindiği zaman Scottish Fold kediler Amerika’da düzgün ve başarılı bir biçimde yetiştirilmiştir. Amerika’da Scottish Fold kedilerin ünlenmeye başlamasından sonra ise, bu kedinin kendine has özellikleri ve görünüşü sayesinde Scottish Fold kediler resmi bir kedi ırkı olarak hem kayıt altına alınmış hem de kabul görülmeye başlanmıştır. Scottish Fold kediler diğer kedi ırklarından farklı bir dış görünüşü ve farklı mizaç yapısına sahiplerdir. Scottish Fold kediler eskiden günümüze kadar sahipleri ile hayatları boyunca mutlu yaşayan bir kedi ırkı haline gelmiştir. Ayrıca Scottish Fold kediler Gri Kedi Cinsleri arasında en popüler olan kedilerden bir tanesidir.

 

Scottish Fold Kedilerin Fiziksel Görünüşü Nasıldır?

Scottish Fold kedilerin tüyleri uzun ya da orta boy bir yapıda görülmektedir. Boyu fark etmeksizin tüyleri yumuşak bir yapıya ve yoğunluğa sahiptir. Scottish Fold kedilerin tüy renkleri ise siyah, beyaz, kahverengi ve krem tonlarında görülmektedir. Ama Scottish Fold kedilerde en sık görülen kürk renkleri gümüş ve gri tonlarıdır. Scottish Fold kedilerin gözleri ise tüy renkleri ve vücudu ile uyum içerisindedir. Büyük ve yuvarlak göz yapıları onları aşırı derece sevimli gösterir. Scottish Fold kedilerin gözleri genel olarak parlak bir altın sarısı renginde görülür. Nadir de olsa mavi ya da yeşil tonlarda görülmektedir.

 

 

Scottish Fold Kedilerin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Scottish Fold kedilerin tüyleri kısa yapıdadır. Ama Scottish Fold Longhair ismine sahip olan ve uzun tüyleri olan ırkı da bulunmaktadır.
  • Scottish Fold kediler uyumlu ve sakin yapıya sahip olan kedilerdir.
  • Sahiplerine bağlı ve sevecen yapıları vardır.
  • Oyuncu kişiliğe sahiplerdir.
  • Scottish Fold kediler tek başlarına kalsalar bile, oyun oynayarak vakit geçirirler.
  • Gözlerinin renkleri tüyleri ile uyumludur ve buna bağlı olarak değişiklik gösterir.
  • Scottish Fold kedilerin farklı tüy renkleri olsa da en sık duman renginde görülen kürk rengine sahiplerdir.
  • İçe dönük olan kulak yapısına sahiplerdir.
  • Kulak yapıları onları diğer kedi ırklarından ayırır.
 

Scottish Fold Kedilerin Kilosu ve Boyu Nasıldır?

Scottish Fold kediler genel olarak 3 - 7 kg arasında bir ağırlığa sahip olurlar. Genel olarak Scottish Fold kedilerin boyu 60 - 75 cm arasına değişmektedir.

 

Scottish Fold Kediler Ne Kadar Yaşar?

Sağlıklı olan Scottish Fold kediler 12 - 15 yıl arasında bir yaşam ömrüne sahiptir. Tabi iyi bir bakım, sevgi ve düzenli sağlık kontrolleri ile bu süre 18 yıla kadar uzamaktadır. Ama Scottish Fold kedilerde genetik olarak sağlık sorunları görülmesinden dolayı, düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne gidilmelidir. 

 

🐾Felis Biet Kedileri🐾

Felis Biet kedi ırkı hakkında pek fazla ve detaylı bilgiler malesef ki bulunmamaktadır. Felis Biet kediler bir yaban kedisi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça büyüleyici boyutlara ve özelliklere sahip olan kedi türüdür. Felis Biet kediler genellikle Çin bölgesinin batı taraflarında yaşayan yaban kedileridir. Felis Biet ise ülkemizde Gri Kedi olarak bilinmektedir. Felis Biet kediler genel olarak 80 cm gibi bir boyu uzunluğuna sahiptir. Ayrıca bu kedi ırkının kuyruklarının uzunluğu 30 - 40 cm arasında değişmektedir. Felis Biet kedi ırkı genellikle yüksek bölgelerde yaşamını sürdürmektedir. Sayıları çok az kalmasından dolayı Felis Biet kedilerin soyu tükenme tehlikesi altındadır. Bundan dolayı da Çin’de yaşamını sürüdüren Felis Biet kediler koruma altına alınmıştır. Felis Biet kedi ırkının vücut yapıları çölde yaşamak için uygun yapıya sahiptir. Dışarıda yaşayan bu kedi ırkı kemirgenleri yiyerek beslenmesini yapar. Felis Biet kedi ırkı yapısından dolayı, mizacı ve beslenme yapısından dolayı bu kedi ırkı evde beslemek için uygun değildir. Felis Biet kedi ırklarını interent üzerinden tanıtılan videolardan ya da belgesellerden görebilirsiniz.

Gri Kediler

 

🐾Scottish Straight Kedi Irkı🐾

Scottish Straight kedi ırkı Scottish Fold kedileri ile aynı ırkı grubundan gelmektedir. Scottish Straight yapısal olarak Scottish Fold kedilerden daha farklı görünüme sahiptir. Scottish Straight kedileri Scottish Fold kedilerden ayıran en belirgin özelliği kulaklarının düz ve dik bir yapıya sahip olmasıdır. Scottish Straight kedi ırkı tıpkı Scottish Fold kedileri gibi kökenleri İskoçya’ya dayanmaktadır. William Ross tarafından ahır kedisi olan Susie’nin doğurduğu yavrulardan, kulakları kıvrık yapıda olan dişi bir kediyi almasıyla başlamaktadır. William Ross’un aldığı yavru kedi büyüdükten sonra Tekir kediler ile birleştirilmiş, daha sonrasında ise British Shorthair kedi ırkı ile çiftleştirilmiştir. Bu çiftleşmeden doğan 5 yavru kıvrık kulaklara sahip olması ile Scottish Fold kedilerin ırkını oluşturmuştur. Diğer doğan yavrular ise düz ve dik kulaklara sahip olarak doğmuştur. Düz ve dik kulaklı olan kediler ise Scottish Straight kedilerin temellerini oluşturmuştur. Scottish Straight kedilerin düz kulak yapısına sahip olabilmesi adına British ya da Amerikan kedi cinsleri ile çiftleştirilmesine dikkat edilmiştir. Scottish Straight kedi ırkının artabilmesi için daha sonralardan Scottish Fold kediler ile de çiftleştirilmiştir. Bu çiftleşmeden doğan kıvrık kulaklı yavrular Scottish Fold, düz ve dik kulak yapısı olanlar ise Scottish Straight olarak adlandırılır. Scottish Straight kedilerin resmi olarak tanınması ise 1970’li yıllarda gerçekleşmiştir. Scottish Straight kedi ırkı ABD’ye geldiği zaman CFA(Kedi Meraklıları Derneği) ve TICA(Uluslararası Kedi Derneği) kuruluşları tarafından resmi olarak tanınmışlardır. Scottish Straight kediler şu zamana bakıldığında birçok kedi besleyen insan tarafından, kendilerine hayat arkadaşı olması adına sahiplenilmektedir.

 

Scottish Straight Fiziki Görünüşleri 

Scottish Straight kedilerin tüylerinin yapıları, Scottish Fold gibi kısa ya da uzun yapıda olmaktadır. Scottish Straight kedilerin tüyleri fazla yoğunluğa sahiptir. Bundan dolayı da bu kedi ırkının düzenli aralıklar taranması ve bakımının yapılması önemlidir. Scottish Straight kedilerin tüylerinin renkleri kendi içerisinde farklılık gösterir. Beyaz, tekir ve sarı tonlarında kürk renkleri vardır. Scottish Straight kedilerin kürklerinin renkleri ağırlıklı olarak grü ve gümüş gri tonlarında görülür. Scottish Straight gözleri yuvarlak bir yapıdadır. Göz renkleri ise farklılık gösterir. Scottish Straight kedilerde en çok görülen göz rengi ise bakır tonlarıdır. Scottish Straight kediler bakır renk gözleri ve gümüş grisi tüyleriyle kalbinizi çalar.

 

 

Scottish Straight Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Scottish Straight kedilerin yaşam sürelerini etkileyen bazı faktörler vardır. Yaşam ortamları, yedikleri besinler, sağlık problemleri ve yeteri kadar sevilip sevilmediği yaşam sürelerini etkileyen faktörler arasında bulunmaktadır. Sağlık olan Scottish Straight kediler genel olarak 8 - 15 yıl kadar bir yaşam ömrüne sahiptir. Scottish Straight kedilerin ve diğer can dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için veteriner hekim kontrollerinin yapılması gerekir.

 

Scottish Straight Kedilerin Boyu ve Kilosu Nasıldır?

Scottish Straight kedi ırkı genellikle 3 - 6 kg arasında bir ağırlığa sahip olur. Ama Scottish Straight kediler fazla yemeyi seven canlılardır. Bundan dolayı da obez olmaya ve devamında sağlık sorunları yaşamaya yatkın yapıları vardır. Scottish Straight kedilerin beslenmesi öğün şeklinde olmalı ve dengeli bir şekilde beslenmelidir. Ayrıca Scottish Straight kedilere verilecek olan mama değerlerinin doyurucu ve kaliteli bir marka olması da önemlidir. Scottish Straight kediler 40 - 50 cm arasında değişen boya sahiptir.

 

🐾Sibirya Orman Kedisi🐾

Sibirya Orman Kedisi ırkı Gri Kediler içerisinde tarihi en eskiye dayanan kedi ırkı olarak geçer. Çünkü Sibirya Orman Kedisinin yakalaşık olarak 1000 yıldır var olan bir kedi cinsinden geldiği bilinmektedir. Sibirya Orman Kedisi Sibirya’ya nasıl getirildiği ya da ne zaman getirildiğine dair kesin ve net bilgiler bulunmamaktadır. Ama Sibirya Orman Kedilerinin uzun tüylere sahip olan Rus kedi cinslerinden bir olduğu bilinir. Sibirya Orman Kedisi kedilerinin Sibirya’ya gelişi, Rusyadan bu bölgeye göçen rusların yanlarında getirmesi ile olduğu düşünülmektedir. Sibirya Orman Kedisi için söylenilenler bir tanesi ise Rus uzun tüy yapısına sahip olan kedilerin Türkiye’ye getirildiği düşüncesidir. Türkiye’ye getirilen Rus uzun tüylü kediler ile Van Kedileri ve Ankara Kedileri çiftleştirilerek farklı kedilerin türemesine oluşum sağlanmasıdır. Tabi bunlar tahmin edilen ve iddialar ile ortaya atılmış bilgilerdir. Sibirya Orman Kedilerinin tarihi oldukça eski zamanlara (kökenlerinin yeni dünyanın keşfedilmesinden 100 yıl sonraya kadar dayandığı bilinir) dayanmaktadır. Sibirya Orman Kedileri 1990’lı yıllara kadar yaşadığı Sibirya bölgesi dışında, pek fazla tanınan bir kedi ırkı değildi. Sibirya Orman Kedileri uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilen kedi ırkıdır. Ayrıca bu kedi ırkının herhangi bir insan müdahalesi olmadan ve doğal yollar ile ortaya çıkan bir kedi olduğu kanıtlanmıştır. Sibirya Orman Kedilerinin tanınmasına olanak sağlayan olay ise bir kedi gösterisinde gerçekleşmiştir.  Moskova’da yapılan kedi gösterisine giden David Boehm ve Elizabeth Terrel’in (2 amerikalı kedi yetiştiricisi) dikkatini çekmiştir. Bu kedi yetiştiricileri Sibirya Orman Kedisini alıp Amerika’ya götürmüşlerdir ve orada yetiştirilmesine başlanmıştır. Sibirya Orman Kedi sırasıyla 1996 - TICA, 1999 ACFA ve 2006 yılında CFA kuruluşları tarafından resmi bir kedi ırkı olarak kabul edilmiş ve kayıtlara geçmiştir. Bu sayede Sibirya Orman Kedilerinin Sibirya’da başlayan yolculuğu önce Amerika’da popüler olmasıyla, daha sonrasında dünya genelinde popüler bir kedi ırkı olması ile devam etmektedir.

 

Sibirya Orman Kedisinin Fiziksel Görünüşü

Sibirya Orman Kedileri tüy yapıları ile dikkat çeken kedilerdir. Çünkü tüyleri 3 katmanlı, uzun ve kalın bir yapıya sahiptir. Bu tüy yapısı ile kendilerini diğer kedi ırklarından ayırırlar. Sibirya Orman Kedilerinin tüyleri düz ya da kıvırcık yapıda görülmektedir. Sibirya Orman Kedilerinin tüyleri hava şartlarına uyum sağlamaktadır. Kalın yapısı ve 3 katmanlı tüy yapısı ile oldukça soğuk havalarda bile kendilerini korur. Ayrıca tüyleri su itici olan özelliğe sahiptir. Sibirya Orman Kedilerinin kürkleri ise hem 1 renk olabilir hem de farklı desenlerde görülmektedir. Sibirya Orman Kedilerinde genellikle mavi, siyah, krem ve beyaz renkleri görülmektedir. En çok görülen kürk rengi ise gri tonudur. Sibirya Orman Kedilerinin bazılarının vücut bölgelerinde leke şeklinde beyazlıklar bulunmaktadır. Sibirya Orman Kedilerinin gözleri kusursuz bir orantıya sahiptir. Bu sayede vücutları ve kafaları ile uyum içerisinde bir görüntüye sahiplerdir. Sibirya Orman Kedilerinin göz renkleri farklılık gösterir. En yaygın olarak yeşil, bakır, mavi ve altın renk tonlarında görülmektedir. Bu renklere ek olarak da beyaz kürk rengine sahip olan Sibirya Orman Kedilerinin gözleri mavi ya da 2 farklı renk tonuna sahip şekilde görülebilmektedir.

gri kedi

Sibirya Orman Kedisinin Boyu ve Kilosu

Sibirya Orman Kedisi yaklaşık olarak 4 - 9 kg ağırlığına sahip olmaktadır. Sibirya Orman Kedileri boy olarak ise 30 cm olan bir yüksekliğe sahip olmaktadır. Erkek olan Sibirya Orman Kedileri dişisine göre daha ağır bir yapıda olur.

 

Sibirya Orman Kedisi Kaç Yıl Yaşamaktadır?

Sibirya Orman Kedisi uzun bir yaşam süresine sahiptir. Çünkü Sibirya Orman Kedileri yapısal olarak sağlam, dayanıklı ve sağlıklı bir vücut yapısına sahiplerdir. Sibirya Orman Kedisi ortalama olarak 11 - 20 yıl gibi bir yaşam süresine sahiptir. Bu kedi ırkının oldugunlaşması ise 5 yıl kadar sürmektedir. Ayrıca ne kadar dayanıklı bir kedi ırkı olursa olsun, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine gidilmesi gerekir.

 

Gri Kedi Cinsleri arasında en çok bilinen kedi ırkları yukarıda sizlere anlatmış olduklarımızdır. Gri Kedi Cinsleri renk tonları olarak diğer kedilerden biraz daha farklıdır. Ama kürk rengi farketmeksizin bütün hayvan dostlarımız birbirinden sevimli ve tatlı bir görünüme sahiptir.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.  

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Gri Kedi Cinsleri
Ocak 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.