Golden Retriever Köpek Cinsi Özellikleri ve Bakımı

Golden Retriever Özellikleri ve Bakımı

Golden Retriever Köpek Irkı

Yaşam Ömrü: 10 - 13 yıl arasında.
Kökeni: İskoçya  - İngiltere
Kilosu: Dişi Golden Retriever: 25 - 32 kg arasında. Erkek Golden Retriever: 30 - 34 kg arasında.
Boyu: Dişi Golden Retriever: 51 - 56 cm arasında. Erkek Golden Retriever: 56 - 61 cm arasında.

Golden Retriever köpek ırkı insanlara olan yakınlığı, samimiyeti ve dostane yapısı ile kalpleri çalmış bir köpek ırkıdır. Golden Retriever köpekler orta büyüklükte köpek ırkı grubuna dahildir. Girdikleri her ortamda sempatik halleri, insanlara karşı sıcak tavırları ve sevimli yüz ifadeleri ile ortamdaki bütün dikkatleri üstlerine çekerler. Golden Retriever köpekler yapısal olarak atletik ve güçlü bir vücut yapısına sahiptir. Ayrıca Golden Retriever köpekler oldukça enerjiktir ve oyun oynamayı severler. Golden Retriever köpekler sahibine ve ailesine fazlasıyla düşkündür. Hem aile üyelerine sevgisini fazlasıyla gösterir hem de onlar tarafından sevilmek Golden Retriever köpekleri mutlu eder. Golden Retriever köpeklerin tüyleri dalgalı ya da düz yapıda görülmektedir. Renk tonu olarak ise açık krem rengi ve açık kahverengi olarak görülür. Golden Retriever zeki köpek ırkları arasında olmasından dolayı eğitimleri ve verilen komutları kısa sürede öğrenir. Bu sevimli, cana yakın, dost ve insan canlısı olan Golden Retriever köpek ırklarına gelinde bir de yakından bakalım…

Enerji Düzeyi

⭐⭐⭐

Eğitilmesi

💯

Diğer Hayvanlarla Arası

💯

Sahibine Karşı Şefkati

💯

Ses Seviyesi

⭐⭐⭐⭐

Köpeklerle Arası

💯

Egzersiz İhtiyacı

⭐⭐⭐⭐

Oyun

💯

Bekçilik İçgüdüsü

⭐⭐⭐

Yabancılarla Arası

💯

Bakım İhtiyaçları

⭐⭐⭐⭐

Sıcak Havayla Arası

⭐⭐⭐

 

Golden Retriever Köpeklerin Tarihi ve Kökenleri Hakkında Bilgiler

Golden Retriever köpek ırklarının tarihi hakkında değişik ve çeşitli söylemler bulunmaktadır. Bu söylemler arasında ise en doğru ve bilindik olanı Lord Tweedmouth(Sir Dudley Majoribanks) adına ve İskoçya’ya dayanmaktadır. Doğru olarak bilinmesinin bir nedeni ise  Lord Tweedmouth köpeklerin gelişimleri adına kayıt ve not tutması sayesinde, Golden Retriever ırkı köpeklere dair burada bilgiler bulunmuştur. Lord Tweedmouth İskoçya’da yaşayan köpekler ve avcılık ile oldukça ilgilenen biriydi. Uzun zamanlar boyunca  Lord Tweedmouth farklı ırklardan olan hayvanları yetiştirmiş ve büyütmüştür.  Lord Tweedmouth zaman içerisinde ise bu hayvanları daha mükemmel ve iyi hale getirmek adına da bazı çalışmalar yaptığı bilinir. Lord Tweedmouth farklı hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmaların temel amacı ise sadık, yetenekli, avcılık özelliklerine sahip olan, ev ortamında bakılabilen ve suda başarılı olabilecek bir köpek ırkı ortaya çıkarmak istemesiydi. Bu özelliklere sahip olabilecek köpek ırkı içinde çalışmalarına başlamıştır. Lord Tweedmouth’un Majoribank olarak bilinen sarı tüy yapısına sahip Nous adında bir köpeğe sahipti. Nous ile Tweed Water Spaniel (günümüzde nesli tükenmiş olan köpek ırkıdır.) köpek ırkından olan Bella adına sahip köpeklerin çiftleşmesini sağlamıştır. Bella ve Nous’un çiftleşmesinden ise dünyaya 4 köpek yavrusu gelmiştir. Bu yavrular ise daha sonra farklı ırklardaki köpekler ile çiftleştirilmiştir. Lord Tweedmouth istediği özelliklere sahip olan köpek ırkını yaratabilme adına bu çalışmalarına devam etmiştir. Yaklaşık olarak 50 yıl boyunca devam eden bu çalışmaları sırasında farklı köpek ırklarının çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan köpekleri çevrede ve bölgede yaşayan insanlara bakmaları için vermiştir. Lord Tweedmouth sadece sarı tüy rengine sahip olan köpekleri çalışması ve bakımları için kendisine ayırmıştır. Lord Tweedmouth uzun süren çabaları ve çalışması sonucunda ise amaçladığı köpek ırkına ulaşmıştır. Lord Tweedmouth tarafından suyu seven yapıya, sahibine bağlı/sadık bir yapıya, sarı ve kabarık tüy yapısına, yüksek koku alma becerilerine ve yüksek avlanma yeteneğine sahip olan bir Golden Retriever köpek ırkı ortaya çıkmıştır. Golden Retriever köpekler ise Lord Tweedmouth tarafından ortaya çıkmış ve zaman içerisinde tanınmaya başlanmıştır. Resmi olarak ise 1920 yılında The Kennel Club of England köpek kulübü tarafından Golden Retriever ırkı resmi olarak kabul edilmiştir. Golden Retriever köpeklerin eski zamanlar ilk çıkışı İskoçya ve bölgesinde olmuştur. Daha sonra ise bu güzel köpek ırkı dünyanın birçok farklı yerinde görülmeye başlandı. Öyleki geçmişten günümüze kadar Golden Retriever köpekler daha da popülerleşmiştir. Golden Retriever ırkı köpekler sevecen, sahibine düşkün ve birçok yabancıya iyi anlaşabilen yapısı ile herkes tarafından sevilmektedir. 

golden köpek

Golden Retriever Köpeklerin Karakteri ve Mizacı Nasıldır?

Golden Retriever ırkı köpekler için uyumlu, sevecen, fazlasıyla enerjik, sadık, şapşal, tatlı,  oyuncu ve nazik karakter özelliklerine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Golden Retriever köpekler sahiplerine bağlı ve onları seven bir yapısı vardır. Ayrıca diğer aile üyeleri ile de Golden Retriever köpeklerin arası oldukça iyidir. Ailesiyle vakit geçirmekten büyük keyif alırlar. Golden Retriever köpeklerin arasının aile üyeleri ve çocuklarla iyi olması sayesinde, bu köpek ırkı tam bir aile köpeği olarak bilinir. Sevgi dolu ve sıcakkanlı mizacı ile de aile üyeleriyle kısa sürede bağlar kurarlar. Golden Retriever köpekler diğer evcil hayvanlar ve insanlarla da oldukça iyi anlaşabilen yapıya sahiptir. Bu sayede dışarı Golden Retriever köpeğinizle dolaşırken herhangi bir sorun yaşamazsınız. Golden Retriever köpekler mizaç olarak sahiplerine ve aile üyelerine karşı korumacı özellikler sergilemektedir. Bu tavırları sayesinde ise aileler tarafından en çok beslenen köpek ırkı Golden Retriever köpeklerdir. Uysal ve uyumlu karter özellikleri sayesinde ise almaları gereken eğitimler kolay ve sorunsuz geçer. Eğitimleri sırasında onları teşvik edici sözler ve ödül maması kullanılması, eğitimlerinin pekişmesine ve daha kısa sürede bitirilmesine yardımcı olur. Golden Retriever köpek ırklarında pek fazla havlama huyu olmaması sayesinde ev ve apartman ortamlarında bakımları kolay olmaktadır. Golden Retriever köpekler genel olarak uyumlu, enerjik, sevecen ve dost canlısı karakter yapıları ile birçok aile tarafından beslenmektedir. Dikkat etmeniz gereken şeyler ise Golden Retriever köpekler ile yeteri kadar ilgilenilmediği ve uzun süre sevgisiz bırakıldıkları zaman, hırçın bir tavırda olurlar ve yaramazlık yaparak evi karıştırırlar. Bu durumun olmaması adına köpeğinizle ilgilenmeli, bakımlarını, aktivitelerini yaptırmalı ve onlara sizlere gösterdikleri gibi sevginizi göstermelisiniz. Böylece Golden Retriever köpekler sahibi ve ailesi ile uzun yıllar mutlu, sağlıklı ve uyumlu bir şekilde yaşar. 

 

Golden Retriever Köpeklerin Genel Özellikleri

  • Golden köpekler oldukça iyi yüzücülerdir.
  • Düzenli egzersiz ve gezme ihtiyaçları vardır.
  • Sıcak yapılı, dostane ve sevecen köpeklerdir. 
  • Tüyleri uzun yapılıdır. Düzenli olarak taranması gerekir.
  • Zeki köpekler olduğundan dolayı, verilen komutları kısa sürede öğrenir.
  • Zeki olması sayesinde kolayca eğitimleri verilir.
  • Sahibine sadık ve bağlıdır.
  • Golden köpekler rehber köpek, akut köpeği, iz sürme, av ve narkotik köpeği olarak da eğitilir.

Golden Retriever Köpeklerin Bakımları Nasıldır?

Golden Retriever köpeklerin farklı bakımlarının yapılması gerekir. Golden Retriever köpek ırkının bakımları ise düzenli bir şekilde yapılmalıdır. 

Golden Retriever Köpeklerin Tüylerinin Bakımları

Golden köpeklerin tüy yapıları yoğun katmanlı ve kalın yapılıdır. Tüyleri dalgalı ve düz olarak 2 farklı şekilde görülmektedir. Tüylerinin yapısı katmanlı ve yoğun olduğundan dolayı, düzenli aralıklar ile taranmalıdır. Tüy dökme yoğunlukları taramasına göre değişiklik gösterir. Günlük olarak tüylerin taranan Golden köpekler daha az tüy döker. 

golden köpek

 

Golden Retriever Köpeklerin Banyosu Ne Zaman Yaptırılır?

Golden Retriever köpekler aylık olarak 1 - 2 kere yıkanmalıdır. Çünkü Golden köpekler aktif, enerjik ve sosyal olduklarından dolayı, dışarıda kürklerini kirletme ihtimalleri oldukça yüksektir. Bundan dolayı da Golden Retriever köpekler çok kirlendiğinde veya banyoya ihtiyacı olduğu zaman yıkanmalıdır. Golden Retriever köpekleri yıkarken onlara uygun olan köpek şampuanı ile yıkanmalıdır. Golden köpekler yıkandıktan sonra iyi bir şekilde kurulanmalı ve tüylerinin taranması da ihmal edilmemelidir. Böylece Golden Retriever köpeklerin tüyleri canlılığını ve parlaklığını korur.

 

Golden Retriever Köpeklerin Tırnak Kesimleri 

Golden Retriever köpeklerin diğer bakımları gibi tırnak bakımları da oldukça önemlidir. Tırnaklarının kesimleri düzenli bir şekilde tekrarlanmalıdır. Genel olarak Golden Retriever köpeklerin tırnak kesimleri 1 ay içerisinde 2 kere yapılması uygun olacaktır. 

 

Golden Retriever Köpeklerin Sağlığı Nasıldır?

Golden Retriever köpekler genel olarak bakıldıkları zaman sağlıklı olan bir köpek ırkıdır. Bu sayede hayatlarını sağlıklı ve mutlu şekilde geçirirler. Tabi diğer köpek ırklarında olduğu gibi Golden Retriever köpeklerde de bazı sağlık sorunları görülmektedir. Köpeğinizde görülen sağlık sorunlarının ne olduğunu öğrenmek için veteriner hekim kontrolünde olması gerekir. Golden Retriever köpeğinizin ve diğer hayvanların sağlıklı yaşamları olması için düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olması gerekir. Ayrıca köpeğinizin düzenli olarak aşılarının yapılması gerekir. Golden Retriever köpeğinize hangi aşıların yapılması ve  köpeklerin aşı takvimleri hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.


golden retriever

Golden Retriever Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Golden Retriever köpeklerin beslenmesinde ve mama seçimlerinde dikkatli olunmalıdır. Çünkü Golden Retriever köpekler yapısal olarak kilo olmaya müsait vücuda sahiptir. Bundan dolayı da dengeli bir şekilde beslenmeli ve mama miktarı köpeğin harcadığı enerjiye ve hareket seviyesine göre belirlenmelidir. Golden Retriever köpeklere mama alınırken yaşı, boyutu ve gün içerisindeki aktifliğine uygun olacak şekilde alınmalıdır. Köpeğinizin mamasını verirken yavru, yetişkin ve yaşlı olmasına göre farklı beslenmelere sahip olmalıdır. Golden Retriever köpekler fazla mama yeme eğiliminde olduğundan dolayı gün içerisinde ve evde hareket ettirilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca evde köpeğinize fazla yağlı yiyecek ve pişmiş kemik gibi besinleri vermekten kaçının. Golden Retriever köpeğinize gün içerisinde vereceğiniz mama miktarı yaşına, hareketliliğine, cinsiyetine ve boyuna uygun miktarda ayarlanmalıdır. Golden Retriever köpeğinin beslenmesi için vereceğiniz mama miktarından emin değilseniz, bu konu için veteriner hekiminize sormanız daha doğru olacaktır. Golden köpeklerin yedikleri mama dışında ihtiyaç duyduğu ve yemesi gereken besinler şu şekildedir;

  • Vücutlarındaki kas yapıları ve vücut ağırlığının muhafaza edilmesi için azaltılmış yağ oranına sahip besinler.
  • Eklemlerin sağlam olması ve yapının korunması için kondroitin ve glukozamin gerekir.
  • Yavaş sindirim sağlayabilmek adına ise arpa yerler.
  • Omega 3, manganez ve yağ asitleri (yangı giderici olarak)
  • Antioksidan. (hücre yapılanması için ve hücre yıkımlarının önüne geçilmesi için.)
 

Golden Retriever Köpeklerin Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Golden Retriever köpekler uysal ve sahibini memnun etmek isteyen bir yapıya sahip olan köpek ırkıdır. Bu sayede eğitimleri fazla zorlayıcı geçmez. Golden Retriever köpeklerin eğitimlerine başlamak için en uygun zaman yavruluk dönemleridir. Golden Retriever köpeklerin eğitimleri ile birlikte diğer hayvanlar ve insanlar ile sosyalleştiği ortamlara sokulmalıdır. Böylece köpeğiniz yavruluk dönemlerinden itibaren diğer insan ve hayvanlara karşı daha ılımlı yaklaşır. Ayrıca Golden Retriever köpeklerin eğitimlerine yavruluk dönemlerinde başlanması sayesinde, hayvanda kötü bir alışkanlık varsa eğitimler sayesinde bunun önüne geçilir. Golden Retriever köpeklerin hareketli ve enerjik yapısı olduğundan, eğitimleri daha eğlenceli hale getirildiği zaman kısa sürede tamamlarlar. Golden Retriever köpeklere farklı eğitimlerde verilmektedir. Verilen eğitimler ise genel olarak şu şekildedir;

  • Kılavuz köpeği eğitimi.
  • İz sürme eğitimi.
  • Refakatçi köpek eğitimleri.
  • Avcılık eğitimleri
  • İleri itaat eğitimi.
  • Temel itaat eğitimi.
  • Sosyalleşme
  • Tuvalet eğitimleri

Golden Retriever köpek ırklarına genel olarak yukarıda listelediğimiz eğitimler verilmektedir. Özellikle yavruluk dönemlerinde tuvalet, itaat ve sosyalleşme eğitimlerinin verilmesi tüm köpekler için önemlidir. Golden Retriever köpek ırkı zeki köpekler arasında ilk 5 sıra olduğundan dolayı eğitimleri kısa sürede ve oldukça başarılı bir şekilde tamamlar. 

 

Golden Retriever Köpeklere Egzersiz Nasıl Yaptırılır?

Golden Retriever köpek ırkının oldukça hareketli ve enerjik köpekler olduğundan sizlere bahsetmiştik. Golden Retriever köpeğinizle günlük olarak uzun yürüyüşlere, koşulara ve dışarıda oyun oynamaya çıkabilirsiniz. Böylece köpeğiniz enerjisini atarken aynı zamanda egzersiz ihtiyacını da gidermiş olur. Günlük olarak yapılacak rutin egzersizler Golden Retriever köpeklerin sağlığı içinde önemlidir. Çünkü yapısal olarak kilo almaya meyilli ve kemik/eklem sağlığının zayıf düşmemesi adına da egzersiz yapmaları gerekir. Golden Retriever köpeğinizle gün içerisinde yapacağınız yürüyüşler, çimlerde dolaşması ve topla yakala getir gib oyunların oynanması sayesinde hem egzersiz yaparlar hem de sizinle birlikte keyifli vakit geçirirler.

golden köpek

 

Golden Retriever Köpekler Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

  • Golden Retriever köpek ırkı hareketi seven ve son derece enerjik olan köpek ırklarından bir tanesidir. Golden Retriever köpeklerin bu enerjisini atabilmesi için günlük olarak en az 1 ya da 2 saat dışarıda vakit geçirilmesi gerekir. Bu durum hem sağlıkları hem de enerjilerini atabilmeleri için gereklidir.
  • Sosyal olarak, diğer insan ve hayvanlarla en etkileşime ve iletişime açık olan köpek ırklarından biri Golden Retriever köpeklerdir. Sosyal ve etkileşime açık olması sayesinde ise hem eğitimleri daha kolay verilir hem de insan ve diğer hayvanlarla arası iyidir.
  • Golden köpekler tam bir aile köpeği olarak bilinir. Çünkü yapısal olarak hem sahibine hem de aile üyelerine fazlasıyla sevgi besler ve onlara çok bağlıdırlar. Bundan dolayı da Golden Retriever köpekler uzun süre yalnız kalmaya uygun değildir. Golden köpekler uzun süreler boyunca tek başlarına ve sevgisiz bırakıldıkları zaman, sahiplerinden ayrılık kaygısı ve depresyon gibi sağlık sorunları yaşar. Bu gibi durumların olmaması ve köpeğin sağlıklı olabilmesi için Golden Retriever köpekler uzun süre yalnız bırakılmamalı. Ayrıca yoğun tempolu ve evde uzun süreler olmayacağınız bir işte çalışıyor iseniz Golden Retriever ırkı bir köpek sahiplenmek size ve köpeğe uygun değildir.
  • Golden Retriever köpekler oyuncaklar ile oynamaktan aşırı keyif almaktadır. Eğer ev içerisinde oyuncakları yok ise terlik, ayakkabı veya yastık gibi eşyaları çiğnediğini görebilirsiniz. Golden Retriever köpekleri en mutlu edecek şeylerden bir tanesi ona köpekler için olan çiğneme oyuncağı almanız olacaktır. Böylece evdeki eşyaları çiğnemeyi bıraktığı gibi, oyuncağı ile keyifli vakit geçirir.
  • Golden Retriever köpekler yapısal olarak büyük olduğundan dolayı ev içerisinde geniş alana sahip olmaları gerekir. Golden Retriever köpekler ev içerisinde rahat hareket edebilmesi oldukça önemlidir. Zaten ev içerisinde genel olarak sahipleri ile birlikte vakit geçirmeyi severler. 
 

Golden Retriever Köpekler Hakkında Merak Edilen Sorular

🐾Golden Retriever Köpeklerin Renkleri

Golden Retriever köpeklerin tüylerinin renkleri birkaç farklı tonda görülür. Genel olarak Golden Retriever köpeklerde altın sarısı, koyu sarı ve krem rengi tonları ağırlıklı olarak görülür.

golden retriever

 

🐾Golden Retriever Köpeklerin Bakımı Zor Mu?

Golden Retriever ırkı köpekler ev ve aile yaşantısına en uygun köpek türlerinden bir tanesidir. Bu sayede bakımları diğer köpeklere göre daha kolaydır. Golden Retriever köpeklerin bakımlarında dikkat edilmesi gereken 2 nokta vardır. İlki tüylerinin düzenli olarak taranması ev bakımlarının yapılmasıdır. Böylece tüy dökümleri azaltılmış olunur. 2. dikkat edilmesi gereken şey ise günlük egzersiz ihtiyaçlarıdır.

 

🐾Golden Retriever Saldırır Mı?

Golden Retriever köpek ırkı uysal, sakin ve sevecen yapıda olan köpeklerdir. Saldırma huyları yoktur. Ama eğitimleri sırasında veya yaşantısında şiddet dolu ve kötü bir eğitim alması durumlarında agresiflik ve saldırgan davranışlar görülmektedir. Golden Retriever ve diğer köpek ırklarında saldırganlık ve agresif davranışlar olmaması için düzgün, doğru bir eğitim ve gereken sevgi köpeğe verilmelidir.

 

🐾Golden Retriever Evde Yalnız Kalır Mı?

Golden Retriever köpekler sahiplerine bağlı hayvanlar olduklarından dolayı ev pek yalnız kalmaya alışkın değillerdir. Evde tek başlarına kalmaya alıştırılırlar, ancak bu süre uzarsa Golden köpeklerde mutsuzluk ve depresyon gibi durumlar görülmektedir.

 

🐾Golden Retriever Büyük Irkı Mıdır?

Golden Retriever köpek ırkı orta büyüklükte olan köpek ırkları arasında bulunur. Büyük köpek ırklarına göre yapısal olarak biraz daha küçük kalmasından dolayı orta boyutlara sahip köpek ırklarında yer alır.

 

🐾Golden Retriever Köpeklerin Mizacı

Golden Retriever köpekler dost canlısı, sevecen, nazik, güvenilir, sadıki kendinden emin ve zeki bir mizaca sahip köpek ırkıdır.

 

🐾Golden Retriever Köpek Sahiplenme

Golden Retriever köpeklerin sahiplenmek istiyorsanız web sitesi üzerinden köpek sahiplendirme sitelerine bakabilirsiniz. Ama barınakta sıcak bir yuva ve sevgi arayan bir sürü can dostumuz bulunmaktadır. Barınakta sahiplenmeyi bekleyen can dostlarımızdan birine ömürlük bir yuva olmanız ve onların yaşantısına neşe katmanız hem dostalarımıza hem de sizlere iyi gelecektir.

 

🐾Golden Retriever Köpeklerin Yaşam Ömürleri Ne Kadardır?

Golden Retriever köpeklerin yaşam ömrü 10 - 13 yıl arasında değişiklik gösterir. Golden Retriever köpeklerin ve diğer hayvanlarımızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesi adına, veteriner hekim kontrolünde olması önemlidir. 

🐾Golden Retriever Köpeklerin Boyları ve Kilosu Nasıldır?

Golden Retriever (Dişi)

Golden Retriever (Erkek)

Boy: 51 - 56 cm arasında değişir.

Kilo: 25 - 32 kg arasında değişir.

Boy: 56 - 61 cm arasında değişir.

Kilo: 30 - 34 kg arasında değişir.

 

🐾Golden Retriever Köpekler Fazla Tüy Döker Mi?

Golden Retriever köpekler diğer köpek türleri gibi mevsim (sonbahar ve ilkbahar gibi) geçişlerinde daha fazla tüy döker. Golden Retriever köpeklerin tüyleri kalın olduğundan tüy dökümünün engellenmesi için günlük olarak düzenli bir şekilde taranmalıdır. 

 

🐾Golden Retriever Köpek Kaç Yavru Doğurmaktadır?

Sağlıklı olan dişi Golden Retriever köpek bir doğumda 5 - 10 arası yavru dünyaya getirmektedir. Bazı durumlarda ise Golden Retriever köpeklerin doğurduğu yavru sayısı 10’u geçebilmektedir. Eğer Golden Retriever köpeğiniz hamile ise, kaç yavru doğuracağını net öğrenmek için veteriner hekiminize kontrole gitmelisiniz.

 

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

golden retriever

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Golden Retriever Özellikleri ve Bakımı
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.