Chinchilla Kedi Türü Özellikleri

Chinchilla Kedi Türü Özellikleri

Chinchilla Kedi

Bu yazı 30.11.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Chinchilla Kedisi Mizacı

Zeka Seviyesi

⭐⭐⭐⭐

Bakım Gereksinimleri

⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐

Bağımsızlığı

⭐⭐⭐

Çocuklarla Arası

⭐⭐⭐⭐

Uysallığı

⭐⭐⭐⭐⭐

Ses(Miyavlama)

⭐⭐

Fiziksel Aktivite(Oyun)

⭐⭐⭐

Sahibine Karşı Sevgisi

⭐⭐⭐⭐⭐

İran kedileri dünyaca bilinen ve sevilen bir kedi ırkıdır. Chinchilla kediler de bir İran kedilerinin bir türü olarak bilinmektedir. Chinchilla kediler güzellikleri, büyük göz yapıları ve adeta ipeksi olan tüyleriyle gören herkesi kendilerine hayran bırakan kedilerdir. İran kedileri gibi yüzleri basık bir yapıda değildir bu kedi ırkının. Sahiplerine oldukça bağlı ve sevgi dolu bir yapıya sahiplerdir. Chinchilla kedi ırkı insanlara olan düşkünlükleri ile bilinen ve tanınan bir kedi ırkıdır. Bugün sizlere dost canlısı ve sevgi yumağı olarak bilinen Chinchilla kedi ırkının bakımı, beslenmesi ve genel özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Hazırsak bu güzel kedi ırkını tanıtmaya başlayalım. 

Chinchilla Kedi Irkının Kökeni ve Tarihi Nasıldır? Bilinmeyenleri Nelerdir?

Chinchilla kedi ırkının tarihinin eskilere dayandığı bilinmektedir. Hatta insanlar tarafından üretildiği ve en eski kedi cinslerinden biri olduğu düşünülmektedir. Chinchilla kedileri serüveni yaklaşık olarak 1882 yılında başlamıştır. Bilinenlere göre mavi İran kedisiyle, cinsi bilinmeyen bir kedinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya Chinnie adı verilen gümüş renkli bir kedi doğmuştur. Daha sonra Chinnie kedisi gümüş renkli olan bir tekir kediyle çiftleştirilmiştir ve doğumda ilk erkek olan Chinchilla kedisi dünyaya gelmiştir. O zamandan günümüze kadar Chinchilla kedisi hala popülerliğini korumaktadır.

Chinchilla Kedisinin Adı Nereden Gelmektedir?

Chinchilla kedileri çok güzel ve kendilerine has olan özellikleri vardır. Bunlardan biri de isimleridir. Chinchilla kedileri adlarını Chinchilla olarak bilinen bir kemirgen hayvan türünden gelmektedir. Bu ismi almalarının sebebi ise kürk yapılarının birbirlerine oldukça benzer olmasıdır. 

Chinchilla Kedilerin Fiziksel Özellikleri Nasıldır?

Chinchilla kediler fiziksel görünüşleriyle ve yapılarıyla görenleri kendilerine hayran bırakmaktadır. Hafif basık yüz ve burun yapısına sahiplerdir. Gövdeleri iri sayılabilecek bir yapıdadır. Kaslı olan bir vücut yapısına sahiplerdir. Kuyrukları kısa ve ince bir yapıdadır. Dikkat çeken ve oldukça yumuşak olan bir tüy yapıları vardır. Chinchilla kedilerin tüyleri ince, uzun ve oldukça sıktır. Chinchilla kediler İran kedilerinin bir türü olarak bilinse de burun yapıları ve burun basıklıkları İran kedisi kadar değildir. Chinchilla kedilerin göz yapıları büyüktür. Göz renkleri ise genellikle zümrüt yeşili ya da mavi/yeşil tonlarında görülmektedir. Chinchilla kedilerin gözler daima siyah ya da koyu tonlarda sürmeli olarak görülmektedir. Yani tüylerinin yapısı gibi gözlerinin renk ve yapısı da bizleri bu kedi ırkına hayran bırakmaktadır. Ağırlıklarına gelecek olursak erkek kedileri dişilerine göre daha ağırdır. Erkek Chinchilla kedileri yaklaşık olarak 3,6 – 6,8kg arasında değişiklik göstermektedir. Dişi Chinchilla kediler ise yaklaşık olarak 3,2 – 4,5 kg arasında değişiklik göstermektedir.

Chinchilla Kedi Irkının Karakteristik Yapısı Nasıldır?

Chinchilla kedilerin ve İran kedilerinin karakter yapıları birbirlerine benzemektedir. Chinchilla kediler sahiplerine düşkün ve sadık canlılardır. Sevecen, sakin ve yumuşak huylu bir yapıya sahiplerdir. Çocuklarla ve diğer kedilerle oldukça iyi anlaşabilmektedir. Zekalarıyla ve nazik tavırlarıyla dikkat çeken bir yapıları vardır. Sakin ve sessiz ortamları seven Chinchilla kedileri gürültülü ve kalabalık olan ortamlarda bulunmaktan pek fazla hoşlanmamaktadır. Chinchilla kedileri yavrularına karşı oldukça düşkün annelerdir. Chinchilla kedilerin genel karakter yapıları ve özellikleri bu yöndedir. Elbette ki her kedinin davranışları farklılık gösterebilmektedir bunu da unutmayalım.

Chinchilla Kedilerin Renk Yapısı Nasıldır? Kaç Farklı Renk Tonuna Sahiplerdir?

Chinchilla kedilerin tüylerinin renkleri genellikle açık renk tonlarında görülmektedir. Ama işin ilginç kısmı ise yavruluk dönemlerinde ya da yeni doğdukları zaman tüylerinin renkleri siyah olarak görülmektedir. Büyümeye başladıkları zaman ise tüylerinin renkleri açık tonlara doğru geçiş yapar. Genel olarak tüylerinin renkleri beyaz renktedir. Beyaz tüylerinin üzerinde ya da aralarında altın rengi ya da gümüş renk tonlarında görülmektedir. Bu sebeple de tüylerinin hem yapısı hem de renkleriyle görenleri adeta büyülemektedir.

Chinchilla Kedilerin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Avcılık konusunda oldukça yetenekli kedilerdir.
  • Sahiplerine bağlı kedilerdir.
  • Zekâ seviyeleri oldukça yüksektir.
  • Fazla hareketli bir yapıları yoktur. Ama gün içerisinde oyun oynamayı isteyebilirler.
  • İran kedisinden melezlenmiş bir kedi ırkıdır.
  • İran kedilerinden melezlenmiş olsalar da yapısal olarak farklıdırlar. Gözleri İran kedilerine oranla daha büyük yapıdadır.
  • Tüyleri çok yumuşak, sık ve uzun bir yapıdadır.
  • Melez bir kedi ırkıdır.
  • Orta büyüklüğe sahiplerdir.
  • Chinchilla kedileri yumuşacık tüylere sahiplerdir. Tüyleri yumuşak olduğu kadar uzun yapılıdırda.
  • Chinchilla kedileri diğer insanlar ve evcil hayvanlar ile iyi anlaşır.
  • Chinchilla kedileri genel olarak pek hareketli hayvanlar değillerdir.

Chinchilla Kedileri Kaç Yıl Yaşamaktadır?

Chinchilla kediler genel olarak bakıldığında sağlıklı bir kedi ırkıdır. Ancak İran kedi ırkından bazı kalıtsal hastalıklar Chinchilla kedilerinde görülmektedir. Bunlardan biri polikistik böbrek hastalığı olarak bilinmektedir. Bir diğeri ise kediler arasında sıklıkla görülebilen ve bir kalp hastalığı olan kardiyomiyopati hastalığı Chinchilla kedilerde görülebilir. Chinchilla kedilerin ortalama olarak yaşam süreleri ise 12 – 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu sürenin uzaması ve kedinizin sağlıklı bir yaşam geçirmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne gidilmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Chinchilla Kedilerin Beslenmesi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Chinchilla kedileri ve diğer kedi cinsleri için doğru mama tercihi önemlidir. Alacağınız mamanı vitamini, mineral değerleri ve besleyiciliği iyi olmalıdır. Kuru mamada kendinizin en çok sevdiği mama aromasını almanız daha iyi olacaktır. (Tavuklu ya da etli gibi) Kedinize vereceğiniz mama porsiyonlarını iyi ayarlamanız önemlidir aksi halde kediniz fazla kilo almaya başlayabilir. Eğer hangi mamayı seçeceğinize ya da ne kadar vereceğinize karar veremiyorsanız veteriner hekiminize danışmanız daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Su kaplarındaki suları günlük olarak tazelemeyi unutmayın. 

Chinchilla Kedilerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Chinchilla kedilerin bakımlarında dikkat etmeniz gereken ve önemli olan birkaç unsur bulunmaktadır. Bunlardan ilki büyüleyici güzellikte olan tüylerinin bakımlarıdır. Chinchilla kedileri uzun tüy yapılarına sahip olduğundan dolayı her gün düzenli olarak taranmalıdır. Kediniz eğer her gün taramazsanız gün içerisinde kendisini temizlemek için yalanmaya başladığında tüylerinin uzunluğundan dolayı bu durum bir süre sonra midesini rahatsız edebilir. Başka oluşacak problem ise tüylerinin taranmamasından dolayı birbirlerine tüyleri uzun yapısından dolayı birbirine dolanabilir. Her gün düzenli taramayla bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca Chinchilla kedinin yuttuğu tüylerden rahatsız olmaması için kedi maltı alarak ona yardımcı olabilirsiniz. Uzun tüylere sahip olduğundan dolayı gözlerinin etrafında oluşan tozu ve çapağı tutmaktadır. Bu sebeple akıntıları vb. durumlarda gözlerinin silinmesi gerekmektedir. Mevsimsel tüy dökme zamanları geldiğinde kendinizi hazırlayın çünkü evinizin her yerinde sevimli kedinizin tüyleriyle karşılaşabilirsiniz. Chinchilla kedileri sakin bir yapıya sahip olduğundan dolayı evde gürültüden uzak bir ortamda bulunması onun için ideal olacaktır.

 

Chinchilla Kedilerin Hayvanlarla ve Çocuklarla İletişimi Nasıldır?

Chinchilla kedileri yapısal olarak sakin ve bulunduğu ortama uyum sağlayabilen bir kedidir. Bu yüzden evde olan çocuklarla ve diğer hayvanlarla arasındaki iletişim sorunsuz olacaktır. Çocuklarla vakit geçirmekten ve onlarla oyun oynamaktan hoşlanırlar. Eğer evde başka bir hayvanınız varsa da Chinchilla kediler onlarla da iyi anlaşacaktır.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

Chinchilla Kedileri Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Chinchilla Nasıl Bir Kedidir?

Chinchilla kediler de bir İran kedilerinin bir türü olarak bilinmektedir. Chinchilla kediler güzellikleri, büyük göz yapıları ve adeta ipeksi olan tüyleriyle gören herkesi kendilerine hayran bırakan kedilerdir. İran kedileri gibi yüzleri basık bir yapıda değildir bu kedi ırkının.

Chinchilla Kedi Uysal Mı?

Chinchilla kedileri yapıları gereği sakin ve uysaldır. Chinchilla kediler diğer kedilere oranla pek hareketli yapıda değildir. Uysal ve sevecen yapıya sahiplerdir.

Chinchilla Tüy Döker Mi?

Chinchilla kediler orta/yoğun tüy dökümüne sahiptir. Ancak mevsim geçişlerinde diğer hayvanlar gibi daha yoğun tüy dökümü yaparlar. 

İran Kedisi Chinchilla Kedisiyle Aynı Mı?

Chinchilla ve İran kedileri benzer yapıları ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Chinchilla kedilerinin burun yapıları İran kedilerine oranla daha uzundur ve basık değildir. İran kedilerini ise burunları ve yüzleri daha basıktır. Uzun burna sahip olan Chinchilla kedilerinde İran kedilerinde görülen nefes sorunları görülmez. Ayrıca Chinchilla kedileri yeşil ve mavi-yeşil göz renkleri ile de İran kedilerinden farklılık göstermektedir.

Chinchilla Kedi Hangi Ülkeye Aittir?

Chinchilla kedi ırkı bazı kaynaklarda İran kedilerinin alt türü olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden de anavatanlarının İran olduğu düşünülür.

Chinchilla Kediler Sevecen Midir?

Chinchilla kediler yapısal olarak fazlasıyla sevecendir. Chinchilla sakin, uysal, sevecen ve sıcakkanlı bir kedidir.

Chinchilla Ömrü Ne Kadar?

Chinchilla kedilerin ortalama olarak 12 - 15 yıl arasında değişen yaşam süresi vardır. Chinchilla kedilerin ömürlerin bakımlarına, yaşam kalitesine ve sağlık durumuna göre değişmektedir.

Chinchilla Kediler Kaç Kilo Olur?

Chinchilla kedilerin erkekleri dişi kedilerine göre daha fazla ağırlığa sahiptir. Erkek Chinchilla kedisi 3,6 kg - 7 kg arasında değişen ağırlığa sahiptir. Dişi Chinchilla kedileri ise 3,2 kg - 4,5 kg ağırlıklarında olur. 

Chinchilla Kedilerinde Görülen Genetik Hastalıklar Nelerdir?

Chinchilla kediler bazı genetik hastalıklar görülebilmektedir. Genetik olarak Chinchilla kedilerinde polikistik böbrek hastalığı daha çok görülmektedir. Ayrıca Chinchilla kedilerde göz kanallarında sorun ve genel göz sorunları da görülmektedir. Kedinin sağlık sorunu yaşamaması için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir.

Chinchilla Kedi Özellikleri Nelerdir?

Chinchilla kedileri avcılık konusunda yetenekli özellikleri ile bilinmektedir. Ayrıca Chinchilla kedileri yüksek zeka seviyeleri, sahiplerine bağlılıkları, uysal tavırları ve yumuşak tüylerinin özelliği ile de tanınmaktadır.

Chinchilla Kedilerin Tüyleri Hipoalerjenik Midir?

Hayır. Chinchilla kedilerin tüyleri hipoalerjenik özellikte değildir. 

Chinchilla Kedilerin Tüyleri Kesilebilir Mi?

Chinchilla kedilerin tüyler uzadığı zaman kesilmektedir. Uzun tüy yapısına sahip olan Chinchilla kedileri özellikle mevsim geçişlerin fazla tüy dökmektedir. Bu dönemlerde Chinchilla kedilerinin tüylerinin yapısına uygun kesilerek kısaltılması hem sizi hem de kediyi rahatlatacaktır.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Chinchilla Kedi Türü Özellikleri
Aralık 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.