Cerrahi Aletler

Cerrahi Aletler Nedir?

Cerrahi Aletler

Cerrahi aletler adından da anlaşılacağı üzere genel olarak operasyonlarda kullanılan tıbbi aletlerdir. Veteriner hekimler tarafından hayvan sağlığında kullanılmaktadır. Cerrahi aletlerin sıklıkla kullanılmasından ve önemli olduğundan dolayı veteriner hekimlerde ve veteriner kliniklerinde bulundurulması zorunlu malzemelerdendir. Hayvan sağlığındaki önemi küçümsenemeyecek kadar büyüktür. Can dostlarımız bazen sağlık sorunlarıyla bazen de üzücü kazalar sonucu operasyonlar geçirmek durunda kalmaktadır. Hayvanlara yapılacak olan operasyonlarda ise cerrahi aletler kullanılmaktadır. Cerrahi aletler kategorisi oldukça geniştir ve içerisinden birbirinden farklı malzemeler vardır. Bu malzemeler farklı yapılarda üretilmiştir. Çünkü her birinin işlevi ve kullanım amacı birbirinden farklıdır. Cerrahi aletler günümüz teknolojisiyle oldukça gelişmektedir ve yeni ürünlerde ortaya çıkmaktadır. Hayvanların operasyonları sırasında kullanılan aletlerin üretiminde kullanılan malzemelerin kaliteli ve güvenilir olması önemlidir. Şimdi sizlere cerrahi aletlerin neler olduklarından, içeriklerinden ve nasıl temizliklerinin yapılması gerektiğinden bahsedelim.

Cerrahi El Aletleri

  1. Makaslar
  2. Küvetler
  3. Pensetler
  4. Kişner Telleri
  5. Portegü
  6. Düz Atel
  7. Pensler
  8. Böbrek Küvetleri
  9. Sütür Makası
  10. Alçı ve Bandaj Makası
  11. Ekartörler
  12. Cerrahi Dikiş Setleri
  13. Bistüri
  14. Bistüri Sapları
  15. Cerrahi Makas
  16. Cerrahi Vidalar
  17. Serviyet Pensi
  18. Laringoskop
  19. Kerbl Deri Dikme Agrafı
  20. Cerrahi Plaklar
  21. Yumuşak Doku Seti
  22. Cerrahi Ameliyat İplikleri (/Emilebilen / Emilemeyen)
  23. Kısırlaştırma Çengelleri
  24. Seviyat Örtüleri
  25. Serklaj Teli
  26. Otomatik Yara Ekartörü

Yukarıda listelemiş olduğumuz cerrahi aletlerin hepsi, hayvanların sağlığı için kullanılmaktadır. Cerrahi alet kategorisinde yer alan malzemeler hem yapısal olarak hem de özellik olarak birbirinden farklı şekilde üretilmektedir. Farklı işlemler için kullanılan ürünler olsalar da hepsi cerrahi alet kategorisinin içerisinde yer almaktadır. Hayvan sağlığında kullanılan cerrahi aletler günümüzdeki teknolojinin ve üretim kapasitelerinin gelişmesiyle birlikte hem daha fazla ürün hem de farklı çeşitte ürünlerde üretilmektedir. Cerrahi Aletler PDF dosyası maalesef web sitemizde yer almamaktadır.

Cerrahi Alet İsimleri

Cerrahi aletler grubunda yer alan malzemelerin isimleri birbirinden farklıdır. Kullanım amaçlarına ve yapısına göre cerrahi aletlerin isimleri belirlenmektedir. Cerrahi aletlerin retimlerinin yapıldığı malzemelerin kaliteli olması ve uzun süre kullanılabilir olması tercih edilmektedir. Bunun birden fazla sebebi vardır ama en önemlisi hayvanların sağlıkları ve tedavileri için kullanılması başlıca sebeptir. Cerrahi aletler farklı içerik yapılarına sahip şekilde üretilmektedir. Çünkü kullanıldıkları alanlar farklıdır. Cerrahi aletlerin hangi maddelerden üretildiklerini size anlattığımıza göre birazda cerrahi aletleri ve içeriklerini tek tek açıklayalım.

Makaslar

Cerrahi el aletlerinden makaslar, yapısına ve şekline göre farklı işlemlerde kullanılmaktadır. Doku kesiminde diseksiyon makası, sütur v.b kesimlerde ise küçük makasların kullanılması gerekmektedir.

cerrahi makas

Serklaj Teli

Kırık sonrasında oluşan kemiklerin bağlanması için kullanılan kırılgan bir yapıda olmaya ve yumuşak bağlanabilir bir üründür. 0,2mm'den 2mm'ye kadar çeşitleri ve boyları bulunmaktadır.

serklaj teli

Böbrek Küvet

Böbrek küvetleri ikiye ayrılmaktadır. Metal kapaklı olanlar ve plastikten üretilmiş olanlar vardır.

Metal Böbrek Küveti

Operasyon sırasında ya da acil müdahale esnasından kullanılabilmektedir. Kapaklı ya da kapaksız olacak şekilde üretilirler. Paslanmaz krom çelikten yapılmışlardır. Metal böbrek küvetleri sterilizasyona uygundur.

Plastik Böbrek Küvetleri

Veteriner hekimlere pratik bir kullanım imkanı sunmaktadır. Yapı olarak sert plastik malzemelerden üretilirler. Plastik küvetler non-steril özelliktedir. Dikkat edilmesi gereken nokta plastik küvetler tek kullanımlıktır ve kullanımdan sonra kesinlikle atılmalıdır. İç kısmının pütürlü olmasından dolayı malzemeleri içine kolayca alabilir. Sizin de veteriner kliniğiniz var ve veteriner malzemeleri ihtiyaçlarınız oluyorsa web sitemizde ki ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Cerrahi Ameliyat İplikleri (Emilebilen / Emilemeyen)

Cerrahi iplik vücutta meydana gelmiş olan, derin kesik ve ameliyat sırasında ihtiyaç duyulan dikiş atma ya da bağlama gibi işlevlere sahip olan ve hayati önem taşıyan tıbbi bir malzemedir. Cerrahi iplikler tıp dilinde sütür (sutur) olarak bilinmektedir. Cerrahi iplik kullanılarak yapılan işleme dikiş ya da bağlama işlemine ise dikiş atma denilmektedir. Cerrahi iplikler sayesinde yapılan operasyonlarda hayvanın vücudunda oluşan yaraların dikimi yapılır ve bu sayede dokular bir araya getirilebilir. Cerrahi ipliklerin asıl amacı ve en çok kullanılmasının sebebi ise zarar görmüş olan vücutta ve vücut parçalarında başka araçlar kullanılmadan dokuların bir arada tutulmasına olanak sağlamasıdır. Cerrahi iplikler hem sentetik hem de doğal olan malzemelerde üretilmektedir. Kalınlıkları ve incelikleri maddelerine göre değişiklik gösterebilir. Cerrahi ameliyat iplikleri alırken dikkat edilmesi gereken şey iplerin sağlamlığı ve kalınlıklarının iyi olmasıdır. Aksi halde operasyonlardan sonra istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir.

cerrahi ameliyat iplik

Serviyet Örtüleri

Veteriner hekimler tarafından hayvanları muayene ederken ya da cerrahi operasyon sırasında kullanılan malzemelerdir. Steril olmalıdır. Ebatları ve boyutları birbirlerinden farklı şekilde üretilmektedir.

serviyet örtüsü

Operasyon Önlükleri (Tek Kullanımlık)

Veteriner hekimler tarafından operasyon sırasında kullanılır. Tam korumalı olması önemlidir. Önlükler antibakteriyel bir yapıdan oluşmalıdır. Kullanımları kolay ve pratiktir.

Portegü

Veteriner hekimler tarafından hayvanların operasyonları sırasında kullanılan bir tıbbi alettir. Portegü dikiş atma işlemi yapılırken iğneyi tutmak içi kullanılmaktadır. Bu sayede dikiş atma işlemi daha kolay olur. Portegüler kullanan kişilere rahat tutuş imkanı sağlar. Dokuların birleştirilmesinde ve ayrılmasında sıklıkla kullanılan bir alettir. Genellikle paslanmaz çelikten ve en kaliteli malzemelerden üretilmektedirler. Portegülerin uç kısımlarındaki tam kapanan kilit mekanizması sayesinde operasyondaki veteriner hekime iyi bir tutuş sağlar. Portegüler paslanmaz çelikten üretildikleri için hem dayanıklıdır hem de iyi kullanımlarda uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir.

portegü

Kısırlaştırma Çengelleri

Bu cerrahi alet sevimli dostlarımız kısırlaştırma işlemi yapılırken kullanılmaktadır. Kısırlaştırma çengelinin cm’si seçeceğinize göre değişmektedir. Malzemeyi alırken dikkat etmeniz gereken yer ise paslanmaz çelikten yapılmış olması önemlidir. Çünkü hem hayvan sağlığında kullanılacak olmasından dolayı hem de uzun yıllar kullanılabilmesi için önemlidir.

Ekartör

Ekartör, operasyon sırasında alanı temiz tutmak amacıyla işlem uygulana bölgenin kenarlarını yerinde tutmak amacıyla kullanılan tıbbi bir alettir. Ekartörler, insizyon yapılan bölgenin daha iyi görülmesi için kullanılan bir cerrahi el aletleri olarak bilinmektedir. Ekartörler yapıları gereği birbirlerinden farklıdır. Bunun sebebi ise hayvanların vücutlarının farklı bölgelerinde kullanılacağı birbirlerinden farklı üretilmişlerdir. Uç kısımları tırmık, düz ya da kanca şeklinde olabilmektedir. Hayvanda yapılacak operasyona ve bölgeye uygun bir ekartör seçimi yapılmalıdır. Ekartörlerin operasyon sırasında kullanımı veteriner hekimlerin müdahale yapacakları alanı daha iyi görmesini sağlamaktadır. Ekartör tercihi yapılırken paslanmaz çelikten olanların alınması daha uygundur. Hem uzun ömürlü kullanılabilir hem de sterilizasyon açısında daha iyidir.

Laringoskop

Laringoskop genel olarak bilinç kaybı yaşayan hastalar için kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise hava yolunun açılmasını sağlayan bir tıbbi alet olmasından kaynaklanmaktadır. Bu alet sayesinde hastanın solunum yollarında ve yemek borusunda bir sorunun olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Ayrıca bu alet sayesinde hastanın rahat bir şekilde hava alması sağlanır. Veteriner kliniklerinde kullanılan bu alet aynı zamanda yoğun bakım ünitelerinde, anestezi ya da uyandırma servislerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Boğazda bir sorun ya da yaralanma olduğu zaman laringoskopla kolayca tespiti yapılabilmektedir. Laringoskop tıbbi aleti handle ve blade denen iki kısımdan oluşmaktadır. Veteriner hekimler tarafından hayvan sağlığında kullanılan önemli bir alettir.

Bistüri

Bistüriler genellikle sağlık amaçlı kullanılmaktadır. Genellikle sağlık alanında kullanılsalar da çeşitli sanat alanlarında ve daha birçok farklı alanda da kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise detay kesimler yapmak için çok uygun bir aletti. Uçları oldukça keskin bir yapıdadır. Bistürilerin uç kısımları lazer inceltme yöntemi sayesinde oldukça kesinleştirilebilir ve bu sayede ince bir yapıya ulaşılır. Veteriner hekimler tarafında hayvanlarda cerrahi işlemler sırasında kullanılmaktadır. Keskin yapıları sayesinde ameliyatlarda en çok tercih edilen bir alettir. Bistürilerin boyutları yaklaşık olarak 10 – 25cm arasında değişiklik göstermektedir. Bistürilerin uçları keskin olduğundan dolayı ve cerrahi bir alet olmasından dolayı sadece profesyonel kişiler tarafından kullanılmalıdır. Bistüriler paslanmaz çelikten üretilmektedir ve bu sayede uzun ömürlü kullanılabilmektedirler. Bistürinin bilinen bir diğer adı işe neşterdir.

Bistüri Sapı / Bistüri Ucu

Bistüri sapları ve uçları birbirlerine uyumlu olacak şekilde üretilmektedir. Bistüri sapları ve uçlarını birbirlerine takılarak operasyonlar işlemleri için hazır hale getirilmektedir. Bistüri sapları ve uçlarının numaraları bulunmaktadır. Bistüri uçları birbirlerinden farklı olacak şekilde üretilmişlerdir. Kullanırken bistüri saplarını ve uçlarının birbirlerine uyumlu olduklarından emin olun.

Bistüri Sapı No3: 10 – 11 – 12 -15 numaralı bistüri uçlarıyla uyumlu olacak şekilde üretilmiştir. En çok tecih edilenler ise 10 / 15 / 20 numaralarıdır.

Bistüri Sapı No4: 20 – 21 – 22 numaralı bistüri uçlarıyla uyumlu olacak şekilde üretilmiştir.

bistüri ucu ve bistüri sapı

Atel

Kırılan bir kemik varsa veteriner hekim tarafından müdahale edildikten sonra sabitleme yapılabilmesi için atel kullanılmaktadır. Kedi ve köpekler için dışarıdan sabitleme yapılabilmesi için kullanılmaktadır. İstenilen ölçülerde kıvrılabilme özelliğine sahiptir. Hafif ve kullanımı ise oldukça kolaydır.

Pensler

Cerrahi operasyonların olmazsa olmaz parçalarından biri de penslerdir. Pensler hem dokuları birleştirmede hem de ayırma işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yüzden operasyonlarda kullanılan önemli bir cerrahi alettir. Diğer kullanılan cerrahi aletler gibi penslerinde paslanma çelikten üretilmiş olması gerekmektedir. Pensler birçok çeşitte ve birçok farklı şekilde üretilmektedir. Bunun amacı ise kullanıldıkları alanlara göre değişiklik göstermesinden dolayıdır. Pensler kullanılırken hangi bölgeye ya da hangi amaçla kullanılacaksa ona göre seçimi yapılmalıdır.

Cerrahi aletler operasyonlardan sonra mutlaka temizlenmelidir. Üzerlerinde operasyonlardan kalma kan, operasyon esnasında kullanan kimyasallar ya da solüsyonlar cerrahi aletlerin üzerinde kalmaktadır. Bu sebeple yapılan operasyonlardan sonra kullanılan malzemeler ayrılmalı, gerekli temizlikleri yapılmalı ve sterilizasyon işlemlerinden geçirilmelidir.

pens

Cerrahi El Aletlerin Sterilizasyonu Nasıl Yapılır?

Cerrahi aletler kullanıldıkları operasyonlar veya işlemler sonrasında mutlaka temizlenmeli ve sterilizasyon işlemleri yapılmalıdır. Cerrahi aletler için uygulanacak olan sterilizasyon işlemleri, cerrahi aletin yapısına uygun şekilde olmalıdır. Metal/çelik ürünlerin ve plastik olan ürünlerin ayrı şekilde sterilizasyondan geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü yapısal olarak farklı malzemelerden üretilmişlerdir. Metal ve plastik malzemelerin sterilizasyon işlemini yaparken kullanılan ürünlere dikkat edilmelidir. Değerli metal aletler ve plastik malzemelerin özelliklerine göre genel olarak buhar, ethilen, oksit ya da hidrojen peroksitle sterilizasyon yöntemi ile cerrahi aletlerin sterilizasyonu gerçekleştirilir. Etkili yapılan sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemi sayesinde cerrahi aletlerden hastaya ya da çalışanlara geçebilecek mikroorganizmalar engellenmiş olur. Bu yüzden yeniden kullanılacak cerrahi aletler için dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemi uygulanması gereken önemli malzemelerdir. 

Cerrahi El Aletlerine Neden Sterilizasyon İşlemi Yapılmaktadır?

Cerrahi aletlere sterilizasyon işlemleri yapılmasının sebebi, yapılan işlemlerden sonra tekrar kullanımlarda oluşabilecek enfeksiyon ve mikroorganizmaların bulaşmasının engellenmesi içindir. Cerrahi aletlerin tekrar kullanımından önce mutlaka temizlenmesi ve sterilizasyon işlemlerinin yapılmış olması gerekir. Aksi halde kullanılan cerrahi alet sterilizasyon işlemi yapılmadan tekrar kullanılır ise, hayvanda olan hastalık, enfeksiyon ve zararlı mikroorganizmalar diğer hayvana geçer. Bu durumun önüne geçilmesi ve yaşanmaması için cerrahi aletlerin kullanımlardan sonra sterilizasyon işlemlerinin yapılması gerekir.

Cerrahi Aletlerin Kullanımı ve Kurutulması Nasıl Yapılır?

Cerrahi aletlere dezenfekte ve sterilizasyon işlemleri yapıldıktan sonra kurutma aşamasına geçilmelidir. Kullanılan aletlerde korozyonun ve leke oluşumunun önüne geçilebilmesi için basınçla çalışan hava tabancalarıyla ya da yumuşak bez yardımıyla cerrahi aletler kurutulmalıdır. Kurutma işlemi aletler bekletilmeden yapılması gerekir. Aksi halde aletlerin ıslak bırakılması bir önceki aşamada yapılmış olan sterilizasyon ve dezenfekte işlemlerini olumsuz etkiler.

Cerrahi Aletlerin Kurutulması Neden Yapılır?

Cerrahi aletlerin kurutulma işlemleri sterilizasyon kadar önemlidir. Çünkü kurutulma işlemi yapılmadığında ve uzun süre sıvılar ile temas halinde bırakıldıkları zaman, paslanma ve leke oluşması gibi olumsuz durumlar meydana gelir. Özellikle cerrahi aletler paslandıkları zaman sağlık açısından kullanıma artık uygun olmaz ve atılması gerekir. Bu durumların yaşanmaması için ise, sterilizasyon işlemlerinden hemen sonra düzgün şekilde kurutulmaları gerekir.

Cerrahi Aletlerin Kurutulmasında Neler Kullanılmalıdır?

Cerrahi aletlerin kurutma işlemlerinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Cerrahi aletlerin kurutmasında

  • basınçla çalışan hava tabancaları yardımı ile
  • cerrahi aletlerin yapısına uygun yumuşak bez yardımı ile

kurutma işlemleri yapılmaktadır. Cerrahi aletlerin kurutma işlemleri pratik ve kolay şekilde yapılır. Ayrıca aletlerin tekrardan güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için oldukça önemli ve yapılması gereken bir adımdır.

 

Cerrahi Aletleri Öğrenme ve Bakımı

Cerrahi aletler kullanıldıktan sonra mutlaka temizlenmeli ve sterilizasyon işlemlerinde geçmiş olmalıdır. Cerrahi aletlere uygulanan sterilizasyon işlemlerinden sonra ise,  bakımlarının yapılması gereklidir. Cerrahi aletlere yapılacak olan bakım işlemleri için üretilmiş olan köpükler ve bakım yağları bulunmaktadır. Tabi cerrahi aletler için kullanılacak olan bakım yağları, aletin yapısına uygun içeriğe sahip olmalıdır. Bundan dolayı da bakım yağlarının alımlarını yaparken içeriğine ve hangi aletlerde kullanılacağına dikkat etmelisiniz. Cerrahi aletlerin yağlama işlemi aletin yapısına uygun yapılmalıdır. Mesela cerrahi makasların hem uç kısımları hem de eklem yerleri iyi bir şekilde yağlanmalıdır. Hayvanlarda kullanılan tıraş makinelerinin uçlarının yağlanması için ise özel bakım yağları bulunmaktadır. Cerrahi aletlerin bakımında ve temizliğinde belli standartların oluşturulması aletlerin bakımı ve sterilizasyonunu sürekli hale getirilmesine yardımcı olacaktır.

Cerrahi Aletlerin Bakımı Neden Önemlidir?

Cerrahi aletlerin bakımının yapılması birçok sebepten dolayı oldukça önemlidir. Cerrahi aletlerin yağlanması ve bakımlarının yapılması sayesinde kullanım esnasında oluşabilecek aşınmaların önüne geçilmiş ve engellenmiş olunur. Ayrıca düzenli olarak sterilizasyonlarının yapılması bakımlarının yapılması ve temizlenmeleri sayesinde, cerrahi aletlerin kullanım süreleri de uzamaktadır. Bu avantajlara ek olarak ise düzenli bakım ve yağlama sayesinde, kullanımları daha kolay ve pratik hale gelmektedir. Çünkü yağlanan cerrahi aletlerde sürtünme veya aşınmalar pek sık olmaz.

 

Cerrahi Aletlerin Kontrolleri Neden Yapılır?

Cerrahi aletler için yapılacak en son işlem, aletlerin kontrol edilmesidir. Cerrahi aletlerin uzun süreli kullanımları sonrasında, bazı malzemelerde zarar görmeler meydana gelmektedir. Zarar görmüş olan veya artık kulllanılamayacak durumda olan cerrahi aletler, sağlam olanlarından ayrılmalıdır. Cerrahi aletlerin uzun süreli kullanımlarının yapılabilmesi için gerekli sterilizasyon işlemlerinin, bakımlarının, yağlamalarının ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Cerrahi Aletlerin Kontrolleri Nasıl Yapılmaktadır?

Her cerrahi aletin kontrol işlemi farklıdır. Çünkü yapısal olarak farklı ürünlerdir. Bundan dolayı her cerrahi alet tek tek olacak şekilde kontrol edilmelidir. Mesela çentikli ve eklemli (pensler ve makaslar gibi) olan aletlerin uç kısımları ve makasın birleştiği bölge kontrol edilmelidir. Herhangi bir gevşeme ya da paslanma olmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca cerrahi aletlerin keskin yapısının olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Eklem kısımları ya da uç kısımları çatlamış ve zarar görmüş olan aletler değiştirilmeli ve kullanılmamalıdır. Kullanılamayacak aletlerin tespiti yapılıp bir kenara ayrılmalıdır.  

Cerrahi Aletlere Bütün Bu İşlemler Neden Yapılmaktadır?

Cerrahi aletlere yapılan sterilizasyon işlemleri, kurutulması, yağlanması ve kontrol edilmeleri belli sebeplerden dolayı yapılmaktadır. Cerrahi aletlere uygulanan tüm bu aşamalar sayesinde, cerrahi aletlerin uzun süreli kullanımları yapılmaktadır. Uzun yıllar kullanılmasının yanı sıra, hayvan sağlığında kullanıldığından dolayı hayvanın tedavilerinin güvenli şekilde yapılabilmesi adına bu adımlar uygulanmalıdır. Çünkü sterilizasyon ve temizleme işlemlerinden geçmeden tekrar kullanılan cerrahi aletler yüzünde, bir hayvandan başka bir hayvana enfeksiyon ya da hastalıklar geçebilmektedir. Bundan dolayı da cerrahi aletlerin hem hayvan sağlığına uygun hem de uzun ömürlü kullanımları için, yukarıda sizlere açıkladığımız adımlar uygulanmalıdır.

 

Metal Malzemelerin ve Plastik Malzemelerin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  1. Temizleme işlemi yapılırken metal sünger ya da tel fırça kullanılmaması gerekir. Çünkü metal ve tel fırça cerrahi aletlerin yüzeyinin çizilmesine sebep olur.
  2. Sterilizasyonlar malzemelere (metal ve plastik gibi) uygun şekilde yapılmalıdır.
  3. Dezenfeksiyon, temizleme, nötralizasyon ya da muhafazada kullanılacak olan kimyasal maddelerin dozaj oranları hakkındaki tavsiyelerin dikkatli bir şekilde uygulanmasına özen gösterilmelidir. Fazla kullanılması durumlarında cerrahi aletlerin zarar görme ihtimali vardır.
  4. Temizlendikten ve sterilizasyon işlemi yapıldıktan sonra iyice durulanmalıdır.
  5. Malzemeler temizlenmeden önce eklem yerleri açılıp temizlenmelidir.
  6. Temizlenecek olan cerrahi malzemeler için uygun ürünler ve aksesuarlar kullanılmalıdır.
  7. Aletler dezenfeksiyon ve temizleme işlemlerinde sonra nemli ortamda gereğinden fazla bırakılmaması gerekir. Eğer fazla bırakılırlar ise paslanma gibi durumlar meydana gelir.
  8. Aletlerin kullanımından sonra yağlanması gerekmektedir. Böylece daha sonraki kullanımlarda daha kolay olur ve aşınmayı engeller.
  9. Mikro cerrahi aletler ve delici aletlerin uç kısımları silikon veya plastikten yapılmış nesnelerle korumaya alınmalıdır ki istenmeyen durumlar meydana gelmesin.
  10. Tek kullanımlık olan malzemeler kullanıldıktan sonra atılmalıdır. Tıbbi atık kutusunda muhafaza edilir.
  11. Hasar görmüş olan ürünler ya da lekeli olan ürünlerin kullanımının yapılmaması gerekir. Hasarlı, kırık veya çatlak olan cerrahi aletler sağlam olanlardan ayrılmalıdır.

Veteriner hekimlerimiz gece gündüz demeden hayvanlarımızın sağlığı için çalışmaktadır. Bu çalışmalar sırasında ise cerrahi aletlerin birçoğunu can dostlarımızın sağlıklarında ve tedavilerinde kullanmaktadırlar. Bundan dolayı da veteriner hekimlerimizin alacağı ürünlerin kalitesinin ve güvenilirliğinin iyi olması gerekir. Çünkü alınan cerrahi malzemeler ve diğer tıbbi ürünler hayvanların sağlığında, bakımında ve gerekli tüm işlemlerinde kullanılmaktadır. Bu yüzdende kaliteli, güvenilir ve temiz ürün alınması oldukça önemlidir. Bazı alınacak olan ürünlerin steril olması gerekmektedir ve alırken buna özellikle dikkat edilmelidir. Steril olmayan ya da kaliteli olmayan malzemeler hayvan sağlığında istenmeyen ve olumsuz durumlar ortaya çıkartır. Hayvanların sağlığı ve bakımlarının en iyi şekilde yapılabilmesi için, kullanılacak olan malzemelerin kalitesi ve sağlamlığı önemlidir. 

Veteriner hekimler hayvanlar için yapacakları bütün operasyonlarda cerrahi aletlerden yararlanmaktadır. Cerrahi aletler hem veteriner hekimler için hem de doktorlar için girecekleri operasyonlarda vazgeçilmez olan ekipmanlardandır. Kullanılacak olan operasyonlar için ön hazırlıklar yapılmaktadır. Operasyon öncesi kullanılacak olan cerrahi aletler seçilir, hazırlıkları ve sterilizasyon işlemleri yapılarak aletler operasyon için kullanışlı hale getirilir. Cerrahi aletlerden bazıları oldukça kesin olduğundan dolayı bu malzemelerin sadece işinde profesyonel olan insanlar tarafından kullanılması gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ve kazalar ortaya çıkabilir. Cerrahi aletler hayvan sağlığında kullanıldığı için veteriner hekimler bu aletleri almak için güvenilir ve hızlı teslimat yapan yerleri seçmektedir. Veteriner hekimlerin ilk tercihi Veterinermalzeme.com olarak veteriner hekimlerin ihtiyaç duydukları malzemeleri en kısa sürede ve güvenilir bir şekilde ulaştırmak için çalışmaktayız.

Kaynak: https://www.veterinermalzeme.com/cerrahi-aletler-

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Cerrahi Aletler
Ekim 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.