Calico (Patiska) Kedisi Özellikleri

Calico (Patiska) Kedisi Özellikleri

Calico (Patiska) Kedisi

Yaşam Ömrü: 8 - 12 yıl arasında değişir. 12 yıldan fazla yaşayan Calico kediler de vardır.
Anavatanı: Kökenleri hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ama Mısır’dan dünyaya yayıldığı tahmin edilmektedir.
Kilo ve Boyu: 4 - 10 kg arasında değişen ağırlıkları vardır.

Calico kediler genellikle Patiska kedi olarak anılmaktadır. Patiska ya da Calico olarak anılan bu kediler, kedi cinsini ifade etmek için kullanılmamaktadır. Patiska kelimesi kedinin tüy renklerini, üstünde olan deseni ve renk tonlarını tasvir etmek amaçlı kullanılmaktadır. Bundan dolayı da Calico kediler Patiska kedi olarak adlandırılır. Kısacası isimleri kürk renkleri ve desenlerinden gelmektedir.  Patiska kedilerin kürkleri beyaz renk üstüne turuncu ve siyah tonların karışımının,desenli bir şekilde vücutlarına yayılması olarak görülmektedir. Tabi Patiska kedilerde olan temel renk tonları bazen de bej, beyaz ve gri olarak görülmektedir. Bu renk tonları ile de normal renk tonlarından farklı görülürler. Calico (Patiska) kediler hakkında bilinen en ilginç bilgilerden biri tanesi ise de nu kedilerin birçoğunun dişi olmasıdır. Calico kedilerin çok az bir kısmının erkek olduğu bilinir. Calico (Patiska) kediler görünüş olarak diğer kedi ırklarından farklı yapısı ve mizaçları ile insanlar tarafından hayranlıkla bakılmaktadır. Bu güzel Calico (Patiska) kediler hakkında bilinmeyen gerçekleri ve büyüleyici özelliklerine gelin birlikte yakından bakalım… 

 

Calico (Patiska) Kedilerin Tarihi Hakkında Bilgiler

Calico (Patiska) kedilerin tarihine bakıldığı zaman net kökenleri ve anavatanları hakkında pek bilgi olmadığı görülür. Renk tonlarından ve desenlerinde yola çıkılarak ise Mısır’a kadar dayanan genetik mutasyonlara sahip olduğu tahmin edilmektedir. Calico (Patiska) kediler Mısırdan sonra Akdeniz liman şehirlerine de yayılmaya başlamıştır. Calico (Patiska) kediler Mısırda farklı ırk kedilerin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir. Calico (Patiska) kediler Akdeniz liman şehirlerinden sonra, ticaret yolları sayesinde Avrupadan - Amerikaya kadar yolculuk yapmıştır. Calico (Patiska) kediler Amerikaya geldiği zaman ise en çok popüler olduğu dönemini yaşamıştır. Hatta Calico (Patiska) kediler Amerika’nın Maryland eyaletinin resmi kedi olarak ilan edilmiştir.Calico (Patiska) kedilerin tarihi hakkında genel olarak bu bilinmektedir. Calico kedilerin Patiska olarak adlandırılmasının sebebi ise kürklerinin renk ve desenlerinden dolayıdır. Patiska bir kedi cinsi değildir. Patiska sözcüğü el dokuması olarak yapılan parlak/canlı renkler ve farklı desenlere sahip olan bir kumaştan türüdür. Calico kedilerin desenleri ve renkleri ile benzerliğinden dolayı da Patiska kedi olarak bilinirler. Calico (Patiska) kedileri tarihte bazı kültürler için oldukça önemli anlamlara sahip kedilerdir. Mesela Japonyada Calico (Patiska) kedilerin para ve şans getirdiğine inanılmaktadır. Japonya’da birçok dükkana ve hatta sokaklara bakıldığı zaman Maneki Neko adı verilen oldukça büyük seramik kedi heykelleri görülmektedir. Bu seramik kedi heykelleri ise Calico (Patiska) kedilerden esinlenerek yapılmıştır. Kısacası Calico (Patiska) kediler Japonların yaşam biçimde oldukça yaygın olarak görülen ve bir kültür haline gelen kedilerdir.

 

Calico (Patiska) Kedilerin Karakter Yapısı ve Mizacı Nasıldır?

Calico (Patiska) kediler kendilerine has kişisel özellikleri, mizacı ve görünüşleri ile diğer kedi cinslerinden ayrılmaktadır. Patiska olarak bilinen kediler bir kedi ırkı değil, bir kedi türü olarak geçmektedir. Bundan dolayı da Patiska kediler için net bir mizaç ya da karakter özelliği söylemek pekte mümkün değildir. Calico (Patiska) kediler birçok farklı kedi ırkında görülebilmektedir. Kürke rengine ve yapısına göre Patiska kedi olarak bilinirler. Calico (Patiska) kediler sahibine göre, yaşadığı ortama ve diğer faktörlere bağlı olarak mizaç ve karakter olarak farklılık göstermektedir. Genel bir şekilde bakıldığı zaman ise Calico (Patiska) kediler sevimli, sakin, zeki, yumuşak huylara sahip ve sevecen bir karaktere sahip olmaktadır. Calico (Patiska) kediler koşmayı ve oyun oynamayı seven bir yapıya sahiptir. Yani ev içerisinde aktif olan kedilerdir. Calico (Patiska) kediler girdikleri her ortama kolay bir şekilde ayak uydurabilir ve adapte olabilecek mizaca sahiptir. Calico (Patiska) kediler yapısal olarak uysal ve sevecen olsalar da tıpkı diğer kedi cinsleri gibi tehlike durumlarında veya herhangi biri saldırmaya çalıştığı zaman kendisini korumak adına ısırmaya ya da saldırgan tavırlar sergilemeye başlayacaktır. Calico (Patiska) kedilerin ev içerisinde oyun oynadıklarından ve oldukça aktif kediler olduklarından bahsetmiştir. Tabi bu aktiflikleri ev içerisinde zaman zaman yaramazlık ve muzurluk yapmalarına sebep olmaktadır. Ev içinde koştururken eşyaları düşürebilir ya da farklı oyun alışkanlıklarından dolayı istemsiz de olsa ev içinde olan eşyalara zarar verebilirler. Ama tatlı yüzleri ve sevecen kişilikleri sayesinde onlara kızmanızın neredeyse imkanı yoktur. Ama siz yine de önlem olarak ev için kırılabilecek ya da sizler için değerli olan eşyaları ortadan kaldırmayı ihmal etmeyin. Calico (Patiska) kedisinin ev içerisinde eşyalara zarar vermeden oynayabilmesi için kedi oyuncaklarından alabilirsiniz. Böylece Calico (Patiska) kediler ev içinde hem kendi özel eşyasına sahip olur hem de kendi başına güzel vakitler geçirir. Calico (Patiska) kedilerin mizacı ve karakteri genel olarak bu şekilde olmaktadır. Tabi yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Patista kediler bir kedi ırkı olarak geçmediğinden, farklı kedi ırklarından olabileceğinden dolayı mizacı ve karakter yapıları kendi içerisinde farklılıklar gösteriri. Ayrıca Calico (Patiska) kedilerin mizacından yaşadığı ortam, verilen sevgi ve yavruluk dönemlerinde aldıkları ya da almadıkları eğitimler de oldukça önemli bir faktörlerdir.


Calico (Patiska) Kedilerin Fiziksel Görünüşleri Nasıldır?

Vücut Yapıları

Patiska kediler sağlam, dayanıklı ve kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Tüylerine bakıldığı zaman ise sık ve uzun olarak görülmektedir. Tabi Patiska bir kedi cinsi olmadığından ve farklı kedi ırklarında görülmesinden dolayı, tüy yapıları(kısa, uzun ve sık tüy yapısı gibi) ırklar arasında farklılık gösterir. Kabarık, sık ve tüylerindeki renkler sayesinde Patiska kediler sevimlilik abidesidir.

 

Tüy Yapıları

Patiska farklı kedi ırkı ve cinslerinde görülmesinden dolayı kısa ve uzun tüy yapısı gibi farklı tüy yapılarına sahiptir. Patiska kedilerde kısa, uzun, sık, kalın veya ince telli olan tüy yapısı cinsine göre değişiklik gösterir.

 

Göz ve Göz Yapıları

Patiska kedilerin gözleri yapısal olarak iri ve büyüktür. Göz renkleri ise kürkleri uyumlu olacak şekilde ela, yeşil, bakır ve yeşil renk tonlarında görülmektedir. Kürk renkleriyle uyumlu olan göz renkleri sayesinde, sevimli bakışları ile kalbinizi çalarlar.

 

Bacak ve Ayak Kısımları

Patiska kedilerin bacak ve ayaklarının şekilleri ve yapısı ait olduğu kedi ırkına göre farklılık gösterir. Ama genel olarak Patiska kedilerin bacakları sağlam, güçlü yapıda ve iri kemikli bir yapıya sahiptir. Bazı cinsler arasında orta bacak boyuna, bazı ırklarda ise ön bacakları arka bacaklarından daha kısa bir şekilde olmaktadır. Patiska kediler iyi birer yüksek atlayıcı olmasından dolayı, arka ayakları daha sağlam ve kaslı yapıdadır.

 

Kuyruk Yapıları

Patiska kedilerin kuyrukları bacak yapıları gibi, ait olduğu kedi ırkına göre farklılık gösterir. Bazı patiska kedilerinin kuyruk yapıları uzun ya da kısa olabilmektedir. Patiska kedilerin kuyrukları yoğun tüy yapısına sahiptir.

 

 

Kürk Renkleri

Kedilerde 3 renkli olan her kedi Patiska kedi olarak kabul edilmemektedir. Bir kedinin Patiska kedi olarak sayılabilmesi için beyaz renk üstüne turuncu ve siyah desenlerin olması gerekmektedir. Patiska kedilerde olan beyaz tüyler vücutlarının yaklaşık olarak %25 - %70’lik gibi bir alanını kaplamaktadır. Geri kalanları ise genellikle turuncu ve siyah renk desenlerinden oluşmaktadır. Turuncu ve siyah renge ek olarak da farklı kedi ırklarında, farklı tüy renkleri de görülmektedir. Dünya genelinde birçok farklı kedi ırkında Patiska desen görülmektedir.


 

Calico (Patiska) Kedilere Dair Herşey

  • Calico (Patiska) kediler hakkında bilmeniz gereken ilk şey, bu kedilerin birçoğunun dişi olduğudur. Yapılan araştırmalar ve testler sonucunda 3000 Calico (Patiska) kedisi arasından sadece 1 tane erkek kedi olduğu görülmüştür. Calico kedilerin neredeyse hepsinin dişi olmasının sebebi ise genlerinden kaynaklanmaktadır. Dişi kedilerin dünyaya gelebilmesi için anne ve baba kedilerden X kromozomunun alınması gerekmektedir. Calico (Patiska) kedilerde ise 2 X kromozomu olduğundan dolayı, çoğunlukla dişi kediler dünyaya gelmektedir. 2 X kromozomu sayesinde de tüylerinin renk genlerini taşımaktadır. 
  • Calico (Patiska) kediler bir kedi ırkı değildir. Patiska bir renk şablonunu ifade etmesinden ve Calico kedilerin renkleri de bu şablona benzediğinden dolayı Calico (Patiska) kedisi olarak bilinirler. Patiska olarak bilinen desen Maine Coon, Cornish Rex, American Shorthair ve daha birçok kedi ırkında görülmektedir. 
  • Calico (Patiska) dünyanın birçok yerinde olan ve bilinen kedilerdir. Calico (Patiska) kediler farklı kültürlerde ve birçok ülkede uğur, şans ve para getirdiğine inanılmaktadır. Erkek Calico (Patiska) kedilerinin ne kadar az sayısa olduğundan sizlere bashsetmiştik. Bundan dolayı da Amerika’da erkek Calico (Patiska) kedilerin para çektiğine veya getirdiğine inanılmaktadır. Calico (Patiska) kediler Amerika’da “Para Kedisi” olarak anılmaktadır. Japonlar tarafından ise Calico (Patiska) kedilerinin şans getirdiğine inanılmaktadır. Eski zamanlarda Japon denizciler tarafından Calico (Patiska) kedileri gemilere alınmaktaydı. Bunun sebebi ise kötü hava şartlarından, yolculuğun güvenli geçmesi için ve oluşabilecek kazalardan korunmaları için Calico (Patiska) kedileri gemilere alırlardı. Gördüğünüz gibi bu sevimli Calico (Patiska) kedileri farklı kültürler için oldukça önemli bir yere sahiptir.
  • Erkek Calico (Patiska) kediler dünyaya kısır olarak gelmektedir. Bunun sebebi ise genleriyle ilgili durumlardan kaynaklanmaktadır.
  • Calico (Patiska) kedilerin erkekleri kısır olduğundan dolayı bu kediler çiftleştirilerek üretilemez. Bundan dolayı da Calico (Patiska) kedilerin hem bir genetik harikası olduğu hem de birer şans kedisi oldukları düşünülür.
  • Calico (Patiska) kediler tekir kedi ırklarından sonra en çok görülen kedilerdir. Patiska kedilerin kürk yüzeyi 3 farklı desenden oluşmaktadır. Sokakta 3 farklı desende görülen kedilerin hepsi Patiska kedi değildir. Patiska kedi olabilmesi için beyaz renk üstünde siyah ve sarı renk tonlarında benek ve desenlerin bulunması gerekmektedir. Calico (Patiska) kedilerin görünüşleri ise kendilerine has bir güzelliktedir.
  • Calico (Patiska) kediler ırk olarak geçmemektedir. Sizlere yukarıda bahsettiğimiz gibi bu kedilerin tüylerinin renk şablonu gibi olmasından dolayı Patiska kedi denmektedir. Bundan dolayı da birçok farklı kedi ırkında ve dünyanın farklı yerlerinde Calico (Patiska) kedisi görülmektedir. Farklı ırklardan veya melez olan Patiska kedilere rastlanır.
  • Patiska kediler adını 3 renk desenine sahip olan Patiska kumaştan almaktadır.
  • Calico (Patiska) kedisi o kadar ünlü ve sevilen bir kedidir ki bir eyaletin resmi kedisi olarak ilan edilmişlerdir. Amerika’da bulunan Maryland eyaleti tarafından Calico (Patiska) kedilerini eyaletin resmi kedisi ilan etmişlerdir. Bunun altında yatan temel sebep ise, Patiska kedilerinin renklerinin eyalet bayrağına olan bezerliğinden dolayıdır.

Calico (Patiska) Kedilerin Bakımları Nasıldır?

Calico (Patiska) Kedilerin Sağlığı Nasıldır?

Calico (Patiska) kediler diğer kedilere oranla daha sağlıklı ve dayanıklı olan bir vücut yapısına sahiplerdir. Ama Patiska bir renk şablonu olduğundan ve farklı kedi ırklarında Patiska kediler göründüğünden dolayı, ırkların yatkın olduğu genetik hastalıklara sahip olurlar. Ayrıca kediler arasından deride oluşan hastalıklar, kalıtsal olan kalp rahatsızlıkları ve gözlerde oluşan sağlık sorunları Patiska kedilerde de görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı Calico (Patiska) kedilerde birçok farklı hastalık görülebilmektedir. Hastalıkların önüne geçilmesi ve erken teşhis yapılması adına, kediniz veteriner kontrolünde olmalıdır. Calico (Patiska) kedinin ve diğer hayvanların sağlıklı bir ömür geçirebilmesi adına düzenli veteriner hekim kontrolünde olmaları önemlidir. 

 

 

Calico (Patiska) Kediler İçin Beslenme Nasıldır?

Calico (Patiska) kedilerin beslenmesi için ekstra özenli olunmasına pek ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü Calico (Patiska) yapısal olarak hem dayanıklıdır hem de kalıtsal hastalıklara pek yatkın değillerdir. Calico (Patiska) kedilerin beslenmesi için alınacak mamalar kediye uygun ve besleyici bir içerikte olmalıdır. Calico (Patiska) kediler kilo alma ve verme dengesini koruyabilmek için dengeli ve düzenli bir biçimde beslenmelidir. Özellikle fazla kilo almasının önüne geçilmesi için kilo almayı önleyici hafif mamalar, yüksek protein değerine ve düşük karbonhidrat değerine sahip olan mamalar seçilmelidir. 



Calico (Patiska) Kedilerin Tırnak Bakımları Nasıldır?

Calico (Patiska) kedilerin tırnakları uzamaya başladığı zaman kesilmelidir. Kedilerin tırnakları kesilirken fazla dipten kesilmez. Uç kısımlarından kesilmesi yeterli olacaktır. Calico (Patiska) kedilerinin tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir. Eğer kendiniz tırnak kesiminin nasıl yapıldığından emin değilseniz, veteriner hekiminize götürün ve işlemi onun yapmasına izin verin.

 

Calico (Patiska) Kediler Hakkında Merak

Calico (Patiska) Kedilerin Özellikleri 

  • 3 farklı renge sahiplerdir.
  • Aslında bir kedi ırkı değillerdir. Renk desenlerinden dolayı Patiska kedi olarak anılırlar.
  • Birçok farklı kedi ırkında Patiska kedi görülür.
  • Genel olarak uysal ve ılımlı özelliktedirler.
  • Enerjik ve hareketli kedilerdir.
  • Patiska kedilerin özellikleri ırkına göre ve yetiştirilmesine göre farklılık gösterir.
 

Calico Hangi Irktır?

Calico (Patiska) kediler ırk kedi olarak geçmemektedir. Tüylerinin renkleri ve desenli yapıdan dolayı Patiska adını almışlardır. Calico (Patiska) kediler farklı kedi ırklarında görülmektedir.Patiska kediler beyaz renk üstüne sarı/turuncu ve siyah renklerden oluşan kürk yapısına sahiplerdir.

 

Calico (Patiska) Kedilerin Yaşam Ömrü Nedir?

Patiska farklı kedi ırkları arasında görülen bir desen adıdır. Bundan dolayı da farklı ve geniş aralıklara sahip yaşam ömürleri vardır. Patiska kediler ortalama olarak 8 - 13 yıl kadar yaşar. Bazı Patiska kedileri ise 20 yıla kadar yaşam ömrüne sahip olmaktadır. Kedilerin iyi, sağlıklı ve uzun yaşam ömrü olması için, düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olmalıdır.

 

Calico (Patiska) Kediler Tekir Midir?

Calico (Patiska) kediler tekir kedi olarak adlandırılmaz. Genetik yapılarından dolayı 3 farklı renk desenine sahip olarak doğarlar. Bu renk desenleri de farklı ırklardan olan kediler görülmektedir.

 

Calico (Patiska) Kediler Çok Tüy Döker Mi?

Calico (Patiska) kediler uzun tüylere sahip olduğundan dolayı fazla tüy dökebilmektedir. Tabi kedinin düzenli taranması ve tüylerinin bakımlarının yapılması sayesinde, Patiska kediler fazla tüy dökmez.

 

Calico Kedisi Cins Midir?

Calico (Patiska) kedilerin renkleri beyaz ton üzerine sarı ve siyah renklerin görünmesi ile bilinmektedir. Calico kedilerde görülen desenlere Patiska adı verilir. Ve Patiska desen birçok farklı kedi ırklarında görülmektedir. Bundan dolayı da Calico (Patiska) kediler cins bir kedi veya kedi ırkı değildir. Patiska desenlerine verilen bir addır.

 

Calico (Patiska) Kediler Kaç Yavru Doğurur?

Patiska renk deseni 1’den fazla kedi ırkında görülmesinden dolayı, kedinin doğuracağı yavru sayısı cinsine göre değişiklik gösterir. Genel olarak Patiska kediler ilk doğumda 3 - 4 arasında yavru dünyaya getirir. Tabi bu sayı kedinin cinsine göre artış göstermektedir.

 

Calico (Patiska) Kedilerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Patiska farklı kedi ırklarında olmasından dolayı genetik hastalıklara yatkın olmaktadır. Patiska kedilerde kalp sorunları, organlar görülen hastalıklar ve beyinde oluşan sağlık sorunları gibi hastalıklar görülmektedir. Ayrıca Patiska kedilerin birçoğu kısır olarak dünyaya gelir. Patiska kedilerin sağlıklı bir yaşam geçirmesi için hem iyi bir ve özenli bir şekilde bakılması gerekir hem de veteriner hekim kontrollerine gidilmelidir.

 

Calico (Patiska) kediler kendilerine has bir görünüş yapısına ve genetiğe sahip olan kedilerdir. Calico (Patiska) kediler birçok farklı kültür ve ülkede şanslı olarak görülmektedir. Bu yüzden eğer evinizde sevimlilik abidesi ve kendine has güzelliği sahip bir Calico (Patiska) kediye bakıyorsanız, kendinizi şanslı hissedebilir ve kedinizin size şans getirdiğini düşünebilirsiniz.


Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinize ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.  

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Calico (Patiska) Kedisi Özellikleri
Ocak 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.