Büyümeyen Küçük Köpek Cinsleri

Büyümeyen Küçük Köpek Cinsleri

Büyümeyen Küçük Köpek Cinsleri

Büyümeyen köpek cinsleri sevimli görüntüleri ve boyutlarıyla aileler tarafından tercih edilen köpek ırklarıdır. Küçük köpek ırklarının bakımları büyük köpek ırklarına oranla daha kolaydır. Küçük köpekler ırklarının daha az tüy döktüğü bilinmektedir. Bu sebeple de ev içerisinde çok fazla tüy olmasından hoşlanmıyorsanız küçük köpek ırklarının bakımı sizler için daha iyi olacaktır. Küçük köpek ırklarıyla seyahat etmek, bir yere gitmek veya yolculuğa çıkmak büyük köpek ırklarına göre daha kolaydır. Köpekler sahiplerine sağdık, sevgi dolu ve koruyucu birer yapıdalardır. Köpek ırkları dış görünüş olarak birbirlerine benzese de her köpeğin ayrı ve karakteristik özellikleri vardır. Bir köpek aldığınızda ya da sahiplendiğinizde artık onların bütün sorumlulukları size aittir. Eğer bu sorumluluğa hazırsanız sizler için tatlı mı tatlı büyümeyen küçük köpek ırklarından kısaca bahsetmeye başlayalım.

 

Maltese Terrier

Maltese Terrier köpekler ipeksi yumuşaklıkta olan beyaz tüylere sahiptir. Küçük boyutlar ve sevimli yüzleriyle herkesi etkilemeyi başarmış bir köpek ırkıdır. Maltese Terrier köpek ırkı oldukça az tüy döktüğünden evde bakımı kolay olan köpekler arasındadır. Bakımları sırasında ölü tüylerinden kurtulması için düzenli taranması gerekmektedir. Göz kısımlarında uzamaya başlayan tüyler kesilmelidir. Maltese Terrier köpeklerin diğer köpek ırklarıyla arası iyidir. Olukça sosyal ve enerjik köpeklerdir. Sahiplerinin ilgilerini üstlerinde isterler. Zekâ seviyesi yükse olan bu köpek ırkı kolay bir şekilde eğitilebilmektedir.

 

French Bulldog

French Bulldog cinsi köpekler sevgi dolu birer aile köpekleridir. Yapısal olarak sabırlı, hareketli, neşeli ve sosyal köpeklerdir. French Bulldog köpekler küçük boylarına ve yapılarına rağmen oldukça sağlam bir bünyeye sahiplerdir. Girdikleri ortamlara kolay bir şekilde uyum sağlarlar. Sahiplerine karşı oldukça bağlı ve sadıktırlar. French Bulldog köpekler yarasa kulaklarına benzer bir kulak yapılarıyla kolay bir şekilde ayırt edilir. Bu köpek ırkı evin içinin o kadar sıcak olmasından hoşlanmaz. Ayrıca küçük yaşlarda sosyalleştirilmelidir. Aksi halde eve sonradan başka bir canlı geldiğinde pek geçinemezler.  French Bulldog köpeklerin ortalama yaşam ömürleri 12- 14 yıl arasında değişiklik gösterir.

 

Chihuahua

Chihuahua köpek ırkı oldukça küçük olan boyutlarıyla tüm dünyada bilinmektedir. Chihuahua köpekler sahiplerine oldukça sevgi dolu ve sevecen bir yapıdadır. Tam tersi olarak ise yabancı insanlara karşı mesafeli ve temkinli bir tavır takınırlar. Chihuahua köpeklerin en bilinen özelliği hayatları boyunca bir kişiyi çok benimsemeleri ve hayatları boyunca onlara karşı sadık olmalarıdır. Chihuahua köpekler elma büyüklüğünde kafa yapıları ve sevimli bir surat hattına sahiplerdir. Chihuahua köpeklerin boyları 13 -25cm arasında değişiklik gösterir. Chihuahua köpekler soğuya karşı oldukça dayanıksız bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kış aylarında onları dolaşmaya çıkardığınızda mutlaka kıyafet giydirmelisiniz.

 

Pomeranian Boo

Pomeranian köpekler tüy yapıları ve karakteristik özellikleriyle popüler olan ve bilinen küçük köpek ırklarından biridir. Pomeranian köpeklerin yüz yapılarının genellikler bir tilki yüzünü andırdığı söylenmektedir. Pomeranian köpekler genel olarak oyuncak köpeğe benzetilmektedir. Bu köpeklerin tüyleri kabarıktır ve çift bir kürk yapısına sahiplerdir. Pomeranian köpekler küçük boyutlarda olmasına rağmen oldukça cesur bir karaktere sahiplerdir. Zeki köpeklerdir ve yeni şeyler öğrenmekten keyif alırlar. Diğer köpek cinsleriyle ve hayvanlarla daha rahat anlaşabilmesi için yavruluk dönemlerinde sosyalleşmesi gerekir. Ev yaşantısına kolayca uyum sağlayacak bir yapıya sahiplerdir.

 

Cavalier King Charles

Cavalier King Charles köpekler büyümeyen köpekler arasında en çok sevileni ve tercih edileni olduğunu söyleyebilir. Küçük boyları, uzun sarkık kulakları, tüy yapısı ve sevecen yapılarıyla bilinen köpeklerdir. Sıcakkanlı, anlayışlı ve sabırlı bir yapıları vardır. Cavalier King Charles köpeklerin tüyleri uzun olduğundan tüy bakımlarına özen gösterilmelidir. Düzenli aralıklarla taranmalı ve tüy bakımları yapılmalıdır. Çocuklarla araları hem oldukça iyidir hem de sabırlı bir yapıları vardır. Cavalier King Charles köpekler eğitilmeye açık köpeklerdir.

 

Toy Poodle

En zeki köpekler ırkları arasında üst sıralarda yer almaktadır. Zekâ seviyeleri yüksek olduğundan dolayı eğitimlerini kısa süre içerisinde bitirirler. Sevgi dolu, dost canlısı ve enerjik bir yapıları vardır. Toy poodle kıvırcık ve yumuşacık tüy yapısına sahiptir. Görünüş olarak peluş oyuncakları benzetilmektedirler. Ev yaşantısı için uygundur. Toy poodle köpekler sahipleriyle, diğer insanlarla, çocuklarla ve diğer köpek ırklarıyla iletişimi çok iyidir. Onlarla oyun oynamanız, birlikte vakit geçirmeniz, yürüyüşe ya da koşuya çıkmanız onları hem mutlu edecektir hem de enerjilerini atmasına yardımcı olacaktır. Hareketli yapılarından dolayı onların günlük egzersizlerini yaptırmayı ve yürüyüşlere çıkartarak enerjisini atmasına yardımcı olmayı unutmayın. Toy poodle köpeklerin yaşam ömürleri 13 – 15 yıl arasında değişmektedir. Bu süre köpeğinizin bakımına ve verdiğiniz sevgiye göre değişiklik gösterir.

 

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier küçük cins köpekler arasında cesur ve kâşif yapısıyla öne çıkan bir köpek ırkıdır. Sevimli ve küçük vücut yapılarına rağmen oldukça enerjik ve etrafı keşfetmeyi seven bir yapıyla karşımıza çıkmaktadırlar. Yorkshire Terrier köpekler ailesine son derece sağdık ve koruyucu bir yapıdadır. Koruyucu yapısı olan bu köpeklerin kızdırılmadığından ya da sinirlendirilmediğinden emin olun. Aksi halde bu durumlarda hırçın bir yapıya bürünürler. Yorkshire Terrier uzun ve yumuşacık olan tüy yapısına sahiptir. Tüylerinin yumuşak kalması için düzenli olarak taranmalı ve bakımı yapılmalıdır. Sahipleriyle oyun oynamaktan ve yürüyüşe çıkmaktan keyif alırlar. Yorkshire Terrier köpekler soğuk havalara karşı pek dayanıklı değildir. Bu yüzden soğuklarda dışarı çıkarken onlara köpek kıyafeti giydirmeniz iyi olacaktır. Apartman hayatına kolay ayak uydurabilen köpeklerdir.

 

Pug

Pug cinsi köpekler çocuklu aileler için en ideal köpek cinslerinden bir tanesidir. Çünkü Pugların çocuklarla arası ve iletişimi oldukça iyidir. Küçük boyları ve sevimli surat yapılarıyla ailelerin gönlünü kazanmışlardır. Puglar yapısal olarak oldukça duygusal köpeklerdir. O yüzden bu cinsi fazla tek başına bırakmamalı ve ilginizi ona vermelisiniz. Pug cinsi köpekler inatçı bir yapıya sahiplerdir. Bu yapıyı kırmak için yavruluk dönemlerinde eğitimlerine başlayıp sosyalleştirilmelidir. Pug köpeklerin metabolizmaları hızlı çalıştığı için fazla yemek yerler. Bu durum kilo almalarına sebep olur. Bu yüzden düzenli olarak yürüşlere çıkartılmalıdır. Pug cinsi köpeklerin boyları 30 – 35cm arasında değişmektedir.

 

Minyatür Pinscher

Minyatür Pinscher köpekler küçük yapılarına rağmen oldukça atletik ve kaslı bir vücut yapısıyla karşımıza çıkmaktadır. Asil bir görüntüleri ve duruşlarıyla bizleri hayran bırakır. Bu ırkın bitmek ve tükenmek bilmeyen bir enerjisi bulunmaktadır. Koşmayı, dolaşmayı ve özellikle yeni şeyler keşfetmekten aşırı zevk alırlar. Meraklı bir karakter yapısına sahiplerdir. Sahiplerine bağlıdırlar ve ne keyif aldıkları şey onlarla aktivite yapmaktır. Küçük köpek ırklarından olmalarına karşın oldukça cesur tavırlar gösterirler. Minyatür Pinscher köpekler yavruluk dönemlerinde diğer canlılarla sosyalleştirilmelidir. Ayrıca kendi başlarına takılmayı sevdiklerinden dolayı yavruluk dönemlerinde iyi bir eğitimden geçmelidir. Boyları 25 – 30cm arasında değişiklik gösterir.

 

Shih Tzu

Shih Tzu küçük boyutlu köpekler arasında en dikkat çeken ve en sevimli olanlarında arasındadır. Bu köpek ırkları sık sık köpek güzellik yarışmalarına katılmasıyla bilinir. Sevimli suratları ve yumuşacık bir kürk yapısına sahiplerdir. Tüylerinin canlılığının ve güzelliğinin korunması için düzenli olarak taranmalı ve tüylerine bakım yapılmalıdır. Sevecen, dost canlısı ve uyumlu bir karaktere sahiplerdir. Ev içirişinde fazla koşmazlar ya da ortalığı birbirine katmazlar. Shih Tzu köpekler sahiplerine son derece sadık ve sevgi doludur. Bu yüzdenden onları bir başkasıyla paylaşmaktan hoşlanmazlar. Ev içerisinde bakımı kolay ve oldukça uyumlu köpeklerdir.

 

Beagle

Beagle köpekler av köpekleri sınıfında yer almaktadır. Avcılık içgüdüleri yüksek köpeklerdir. Beagle köpekler sahipler sadıktır ve yanlarından ayrılmazlar. Yapısal olarak sakin, sevecen ve kararlıdırlar. Bakımı kolay olan bir köpek ırkıdır. Sahiplerinden gelen komutlara uyarlar. Diğer köpek cinsleriyle de arası oldukça iyidir.

 

Pekinez

Pekinez köpekler oldukça eski ırk köpekler olarak bilinir. Uzun, yumuşak tüyleri ve sevimli yüz ifadeleriyle dikkat çeken köpek ırklarıdır. Pekinez köpekler sahiplerine sevgiyle bağlı köpeklerdir. Ama diğer insanlara ve canlılara daha temkinli bir tavırla yaklaşırlar. Bu köpekler sahiplerinden yoğun ilgi ve sevgi bekler. Kendi cinsleriyle iyi anlaşırlar ama diğer cinslerle pek iyi geçinemezler. Bu sebeple yavruluk dönemlerinde diğer hayvanlarla sosyalleştirilmelidir. Pekinez köpekler küçük boyutlarından dolayı fazla egzersiz ihtiyaçlarına gerek duymazlar. Günlük olarak yürüyüş ve dışarda gezmeleri onlar için yeterli olacaktır. Boyları 15 – 20cm arasında değişiklik gösterir. Yaşam süreleri ise 12 – 15 yıl arasında değişmektedir.

 

Havanese Cuban Bichon

Havanese Cuban köpeklerin kökenleri Küba’ya dayanmaktadır. Bu köpek ırkı hareketli, oyuncu ve neşeli bir yapıya sahiptir. Sahiplerine sevgiyle bağlı ve onlara oldukça düşkünlerdir. Her zaman sahiplerinin yanlarında olmak ve onlardan ayrılmak istemezler. Bu yüzden yeteri kadar ilgi görmediklerinde size küsebilirler. Ayrıca küçük boyutlarına rağmen oldukça dayanıklı bir yapıları vardır. Havanese Cuban köpekler zeki olduklarından dolayı eğitimlerini kısa süre içerisinde tamamlarlar. Yeni şeyler öğrenmeye açıklardır. Girdikleri ortama ve ev hayatına kolay uyum sağlarlar. Boyları 15 – 18cm arasında değişmektedir.

 

Dachshund (Sosis Köpek)

Dachshund köpekler uzun ince gövde yapıları, sarkık kulakları, kısa ayakları ve tatlı yüzleriyle ün salmış bir köpek ırkıdır. Dachshund köpekler uysal bir yapıya sahip olmalarına rağmen eskilerde av köpeği olarak kullanılmıştır. Bunun sebebi ise her şeyi duyan keskin kulakları ve harika koku alan burunlarından dolayıdır. Dachshund köpekler yapısal olarak sevecen, arkadaş canlısı ve enerjik bir yapıdadır. Dachshund köpeklerin kürkleri farklı renk tonlarında görülebilmektedir. Ev içerisinde son derece uyumlu köpeklerde. Fazla tüy dökmediklerinden dolayı bakımları kolaydır. Günlük olarak yapacakları yürüyüşler ve sizle oyun oynamaları en sevdikleri aktivite olacaktır. Dachshund köpekler tam bir aile köpeğidir.

 

English Cocker

English Cocker köpekler sahiplerini mutlu etmek istemeleriyle ve iyi huylu tavırlarıyla bilinene ve tanınan bir köpek ırkıdır. Zekâ seviyeleri yüksek köpeklerdir. Hem sahiplerini mutlu etmek istemelerinden hem de zeki köpekler olduklarından dolayı eğitimlerini kısa sürede bitirirler. Yapısal olarak diğer insanlara ve hayvanlara karşı temkinli ve bazen de agresif bir yapıya bürünürler. Bu sebeple de yavruluk dönemlerinde sosyalleşeceği ortamlara sokulmalıdır. English Cocker köpekler düzenli olarak yürüyüşe çıkartılmalıdır ve bol bol egzersiz yaptırılmalıdır. Aksi halde ileri yaşlarında sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Sahiplerine karşı sevgi dolu ve bağlı köpeklerdir.

 

Papillion

Papillion köpekler küçük köpek cinsleri arasından uzun kuyruğuyla, kelebek kanatlarına benzeyen kulak yapılarıyla ve şirin tavırlarıyla kendini ön plana çıkarıp herkesin gönlünü kazanmıştır. Papillion köpekler sahiplerine karşı sıcakkanlı ve sevecendir. Dışarıya karşı ise aksi ve korumacı bir tavır sergilerler. Küçük çocuklara oranla büyük çocuklarla arası daha iyidir. Papillion köpekler dışarıda koşturup oynamaktan ve sahipleriyle dışarıda olmaktan aşırı keyif alır ve mutlu olur. Enerjik ve hareketlidirler. Ev içerisinde bakımı kolaydır ama bazen havlama eğiliminde olurlar. Bunun önüne geçmek içinde yavruluk dönemlerinde iyi eğitimden geçmeli ve yabancılarla sosyalleştirilmelidir. Papillion köpekler uzun tüy yapısına sahip olduğundan dolayı her gün düzenli olarak taranmalı ve tüy bakımları ihmal edilmeden yapılmalıdır.

 

American Cocker

American Cocker köpekler aileler ve çiftliklerde bakılmak için en çok tercih edilen köpekler arasındadır. Bu köpeklerin avlanmadaki üstün yetenekleri dünya çapında bilinir. Oyuncu, eğlenceli ve sevecen karakter yapıları vardır. Diğer cins köpeklerle arası iyidir. American Cocker köpekler kıvırcık, yumuşak tüy yapısına ve uzun kulaklara sahiptir. Zekâları yüksek seviyede olan bu köpekler eğitimlerini sorunsuz bir şekilde tamamlar. Yabancı insanlara karşı saldırgan tepkiler göstermezler. En sevdiği şey aile bireylerinin ve sahibinin ilgisinin üstünde olmasıdır. American Cocker köpekler nazik birer canlılardır. Yaklaşık olarak 12 – 15 yıl kadar yaşamaktadırlar. Boyları 34 – 37cm arasında değişir.

Bugün sizler için büyümeyen köpek cinsleri hakkında bildiklerimizi paylaştık. Umarız bu bilgiler size yardımcı olmuştur. Ama unutmayın ki bir hayvanın sorumluluğunu almak önemlidir. Yaşamları boyunca onların bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizden ve onları seveceğinizden emin olmadan harekete geçmeyin. Ayrıca sağlıkları için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi unutmayın.

 

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

 * Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Büyümeyen Küçük Köpek Cinsleri
Mayıs 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.