Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı

Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı

Bull Terrier

Yaşam Ömürleri: 10 - 14 yıl arasında değişir.
Anavatanları: İngiltere
Ataları: Terrier, Mastiff ve Bull köpekler olarak bilinir.
Ortalama Ağırlıkları: 22 - 32 kg arasında değişen ağırlıkları vardır.

Bekçilik Yetenekleri: ⭐⭐⭐⭐

Enerji Düzeyleri: ⭐⭐⭐⭐

Oyun Yetenekleri: ⭐⭐⭐⭐⭐

Sahibine Karşı Sevgi ve Şefkatleri: ⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlar İle Arası: ⭐⭐⭐

Eğitim Düzeyleri: ⭐⭐⭐

Havlama (Ses): ⭐⭐⭐

Yabancılarla Arası: ⭐⭐⭐

Egzersiz İhtiyaçları: ⭐⭐⭐

Sıcaklığa Karşı Hassasiyetleri: ⭐⭐⭐

19. yüzyılda İngiltere’de üretilmiş olan İngiliz kökenli bir terrier ırkıdır. Bull Terrier pek çok ırkın bir araya gelmesinden üretilmiş olan bir türdür. Yapısı, fiziksel özellikleri ve cüssesiyle beraber en güçlü köpek ırkları arasında yerini almıştır. Bull terrier ırkının kendilerine özgü olan görünüşleri vardır. Uzun yıllar boyunca saldırgan bir tür olarak bilinse de işin gerçeği olarak siz köpeğinizi nasıl yetiştirirseniz ona göre davranacaktır. Bugünkü yazımızda kendilerine özgü görünüşleri ve karakter yapılarıyla dikkat çeken Bull Terrier hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Bull Terrieri sahiplenmeden önce ya da başka bir cins olan köpeği sahiplenmeden önce onun hakkında bilgiler bilmek önemlidir. Bunun sebebi ise ona nasıl davranmanız gerektiğini ve eğitimini nasıl vermeniz gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Hazırsak dikkat çekici olan Bull Terrier köpekler hakkındaki içeriğimize başlayalım.

Bull Terrier Tarihi ve Kökeni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bull Terrier ırkı 1900’lü yıllarda dövüş köpeği elde edilmesi amacıyla Terrier ırkı ve Bulldog ırklarının çiftleştirilmesiyle üretilmiş olan bir ırktır. Bull Terrier ırkı köpekler 13.yüzyılda yasak olan köpek dövüşlerinde kullanılmaktaydı. Birden fazla ırkın karıştırılması sonucu ortaya çıkan Bull Terrier ırkı son derece güçlü, dayanıklı ve iyi fiziksel özelliklere sahip olduğundan dolayı köpek dövüşlerinde sıklıkla kullanılmaktaydı. Daha sonralarında ise köpek dövüşleri yasaklandı. Bull Terrier ırkı eski dönemlerde artık köpek dövüşlerinde değil o dönemin beyefendi arasında sahiplenilen birer köpek ırkı haline gelmeye başlamıştır. Zaman içerisinde verilen iyi eğitimler ve dövüşlerden uzak olmasından dolayı Bull Terrier ırkı daha uysal ve sevecen bir yapıya bürünmüştür. Bull Terrier ırkının yaşam süresi 11 – 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre iyi bir bakımla ve yaşam kalitesiyle uzayabilmektedir.

Bull Terrier Irkının Fiziksel Görünümü ve Özellikleri Nasıldır?

Bull Terrier ırkı köpeklerin gövdeleri kısa ama oldukça kaslı bir yapıya sahiptir. Bu yüzdende güçlü köpek türleri arasındadırlar. Kuyruk yapıları kısa ve biraz kalın başlayıp uç kısımlara doğru ince şeklinde gelmektedir. Tüy yapıları ise kısa ve incedir. Bu yüzden Bull Terrier’ler fazla tüy dökmezler ve çok sık taranma yapılmasına gerek yoktur. Yüz yapısı olarak diğer köpek ırklarından farklı bir yapıya sahiplerdir. Oval biçiminde kafa yapısına sahiplerdir. Gözleri ve göz kısımları ise içe doğru yerleşmiş bir şekildedir ve göz renkleri koyu tonlardadır. Kulak boyutları ise küçüktür ve genellikler dik durmaktadır. Bull Terrier ırkının tüylerinin esas rengi beyazdır. Ama kızıl, siyah ya da farklı renk tonlarında da görülebilmektedir. Dişi ve erkek Bull Terrierleri ayırt ederken pek zorlanmazsınız. Erkekler dişilere göre daha kaslı bir gövde yapısına sahiptir. 

 

Bull Terrier Irkının Diğer Köpeklerle İletişimi Nasıldır?

İlk aklınızda bulunması gereken şey Bull Terrier ırkı köpeklerin küçük yaşlarda sosyalleştirilmesi, iyi bir eğitim verilmesi ve sevecen bir biçimde yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu köpek ırkı sosyal bir hayvandır ve doğru bir eğitimden sonra diğer köpeklerle oldukça iyi anlaşmaktadır. Kısacası Bull Terrier ırkı köpeklerin diğer köpeklerle anlaşabilmesi için iyi bir eğitimden geçmesi ve yavru yaşlarda sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Diğer köpeklerle iletişimler sırasında fazla heyecanlandıkları zaman biraz agresif hareketler sergileyebilirler. Bull Terrier ırkı köpekler sahiplerine karşı sadık ve korumacı olduklarından dolayı başka köpeklerin yanında olduğundan daha agresif olabilmektedir. O yüzden köpeğinize daha yavruyken iyi bir eğitim vermeli, sevecen ve huzurlu bir ortamda yetiştirmelisiniz.

Bull Terrier Irkının Karakter Yapısı Nasıldır?

Bull Terrier ırkı köpekler saldırgan köpekler olarak bilinse de bu aslında sizin onu yetiştirme şeklinize bağlı olacaktır. Köpeğinize yavruyken ne öğretirseniz karakter yapıları biraz da ona göre şekillenmektedir. Bull Terrier ırkı köpekler iyi ve doğru bir eğitim aldıklarında, sevgi ve huzurlu olan bir ortamda büyütüldükleri zaman oldukça sevecen ve sakin bir yapıya bürünürler. Sahiplerine sadık, bağlı ve sevgi dolu köpeklerdir. Bu köpekler hem güçlü hem de cesur köpekler arasında yerini almaktadır.  Korumacı içgüdüleri yüksek köpeklerdir.

Bull Terrier Irkı Köpeklerin Egzersizi Nasıl Olmalı?

Enerji dolu ve oyun oynamayı seven bir yapıya sahiplerdir. Enerjilerini atmaları için onlarla günlük rutinler halinde koşu aktiviteleri, uzun yürüyüşler ve top yakalama gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Bunların hepsinden oldukça mutlu olacaktır ve bu sayede hem egzersiz yapmış olurlar hem de enerjilerinin bir kısmını bu sayede atarlar.

Bull Terrier Irkı Köpek Beslemek Yasak Mı?

Bull Terrier cinsi köpekleri beslemek ve bakmak Almanya, İsviçre ve Ukrayna gibi bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Bazı ülkelerde ise bu köpek cinsini sokakta tasmasız ve köpek ağızlığı olmadan dolaştırmak yasaktır. Bull Terrier cinsi köpeğinizi tasmaya ve özellikle ağızlığa daha yavruluk döneminde alıştırmanız daha sağlıklı olacaktır. Ağızlık takmayı bir cezalandırma olarak algılarlarsa onlara bir daha takmanıza izin vermeyeceklerdir. Bu sebeple ağızlık takımını hem yavruluk döneminde hem de yavaş yavaş alıştırmalısınız.

Bull Terrier Irkının Çocuklarla İletişimi Nasıldır?

Bull Terrier ırkı köpekler doğru bir eğitimden geçtikten sonra çocuklarla oldukça iyi anlaşabilmektedirler. Zaten sosyal olan ve oynamayı seven bir köpek ırkıdır. Köpeğinize eğitimini yavruyken verdiğiniz zaman ve aynı zamanda onu sevgi dolu büyüttüğünüz zaman çocuklarla arasında bir sorun yaşamazsınız. Ancak köpekleri nasıl seveceklerini ya da köpeklere nasıl davranacağını bilmeyen çocuklarla yalnız bırakmamanız gerekmektedir. Çünkü kulaklarının ya da kuyruklarının çekilmesi onları son derece kızdırabilmektedir. Bu sebeple çocuğunuz köpeği nasıl sevmesi gerektiğini bilmiyorsa onların yanında durmanız daha güvenli bir ortam sağlayacaktır.

Bull Terrier Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bull Terrier ırkı köpekler yemek yemeyi oldukça severler ve iştahları açık olan ırklardan bir tanesidir. Bu sebeple mama ayarını fazla kaçırmadan ve dengeli bir şekilde vermelisiniz. Aksi halde bu durum obeziteye kadar gidebilmektedir. Köpeğinizin mamasını kuru mama şeklinde, içerisinde besleyici öğelerin bulunduğu ve köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak olan bir mama almalısınız. Yaş mama ve bisküvi şeklinde olan mamaları eğitimi sırasında birer ödül maması olarak kullanabilirsiniz. Eğer nasıl bir mama seçeceğinize ve ne kadar miktarda vermeniz gerektiğinden emin değilseniz bu konuda veteriner hekiminize danışmanız daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Su kaplarındaki suları günlük olarak tazelemeyi unutmayın.

Bull Terrier Irkı Köpeklerin Tüy Bakımları Nasıl Yapılmalıdır?

Bull Terrıer'in tüy bakımlarını yapmak oldukça kolaydır. Tüy yapıları kısa olmasından dolayı hem fazla tüy dökmezler hem de fazla taranmalarına gerek yoktur. Yine de köpeğinizin tüylerini arada sırada taramayı ihmal etmeyin. Kısa tüy yapılarından dolayı Bull Terrier’ler köpekler kışları soğuk havalara karşı dayanıksızdır. O yüzden köpeğinize uygun olacak şekilde köpek giysilerinde ve köpek kazaklarından alıp onu soğuktan koruyabilirsiniz.

Bull Terrier Köpeklere Eğitim Nasıl Verilir? Eğitimleri Nasıl Olmalıdır?

Bull Terrier ırkı köpeklerin eğitimine yavruluk dönemlerinde başlanmalıdır. Büyüdükleri zaman inatçı yapılarından dolayı eğitimi bir ceza olarak algılayabilirler ve eğitim vermeniz zorlaşır. Bull Terrier ırkının eğitimi için deneyimli ve profesyonel kişilerden yardım almanız daha iyi olacaktır. Eğitimi sırasında anlayışlı ve sabırlı bir yapıda olmanız önemlidir. Eğitimleri ara ara tekrarlanmalıdır. Yavruluk dönemlerinde iyi bir eğitimden geçtikleri zaman saldırganlık gibi davranışlarda bulunmazlar. Sosyal hayvanlar olan Bull Terrier ırkı oyun oynarken fazla heyecanlandıkları zaman bu sebepten istemeden de olsa can yakabilirler. Böyle durumlarda sakin kalmalı ve köpeğinizi sakinleştirmeniz iyi olacaktır. İyi bir eğitim ve sevgiyle büyütüldükleri zaman Bull Terrier ırkı köpekler sevecen ve uysal bir yapıda olurlar.

Bull Terrier ırkı köpekler saldırgan ve dövüşçü köpekler olarak bilinse de bu köpeği nasıl yetiştireceğinize bağlı olarak değişmektedir. Eğer siz köpeğinizi sevgiyle ve huzurlu bir ortamda yetiştirirseniz karakteri ve yapısı da o şekilde olacaktır. O yüzden bir köpek sahiplenirken buna hazır olduğunuzdan ve ona gereken sevgiyi ve ihtiyacı verebileceğinizden emin olduktan sonra bir köpek ya da hayvan sahiplenmeniz daha sağlıklı olacaktır. Köpeğinizi düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ve aşılarını yaptırmayı ihmal etmeyin. 

Bull Terrier Köpekler Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Bull Terrier Sahibini Korur Mu?

Bull Terrier köpekler hem sahiplerine düşkün hem de korkusuz yapılara sahiplerdir. Tehlikeli durumlarda ya da tehdit hissettikleri zaman her daim sahiplerini korurlar. Bull Terrier köpekler sahiplerinin mizacına ve davranışlarına göre de hareket etmektedir.

Bull Terrier Isırır Mı?

Bull Terrier köpekler her zaman olmasa da ısırma davranışı ve eğilimi göstermektedir. Genellikle bu gibi durumlarda ağızlık takılır. Bull Terrier köpeklerin ısırma eğilimlerinin önüne geçilmesi için yavruluk dönemlerinde eğitimden geçirilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekir.

Bull Terrier Sadık Mı?

Bull Terrier sahiplerine sadık, bağlı ve sevgi dolu köpeklerdir. Bu köpekler hem güçlü hem de cesur köpekler arasında yerini almaktadır.

Bull Terrier Vahşi Mi?

Bull Terrier köpekler dış görünüşlerinden dolayı vahşi ya da saldırgan olarak görülmektedir. Bu düşüncenin aksine Bull Terrier köpekler sahiplerine bağlı, sevgi dolu ve dostane yapıya sahip köpeklerdir. Ayrıca Bull Terrier köpekler son derece insan odaklı bir yapıya sahiptir. 

Bull Terrier Özellikleri Nelerdir?

Bull Terrier köpekler koruyucu, iyi huylu, aktif, enerjik, inatçı yapılı, öğrenmeye hevesli ve eğitilebilir olan genel özelliklere sahip köpek ırkıdır. 

Bull Terrier Türkiye’de Yasak Mı?

Bull Terrier köpeklerin bakımı 2022 yılından itibaren Türkiye’de yasak değildir. Bull Terrier köpekler Türkiye’de yasaklı ırk olarak kabul edilen köpekler arasından çıkarılmıştır. Ancak Bull Terrier köpeklerin kısırlaştırılması zorunludur ve dışarda gezdirilirken tasması olması zorunludur.

Bull Terrier Köpeklerin Bakımı Zor Mudur?

Bull Terrier köpeklerin bakımları diğer köpeklere oranla biraz daha kolay olmaktadır. Bu köpeklerin bakım zorlukları orta derece olarak değerlendirilir. Bull Terrier köpeklerde kısa tüy yapısına sahip olması sayesinde tüylerinin bakımları ve banyosu kolay yapılır. Ayrıca tüy dökme oranları da düşüktür.

Bull Terrier Köpeklerin Kaç Farklı Rengi Vardır?

Bull Terrier köpeklerin kürk renkleri 2 gruba ayrılmaktadır. Bull Terrier köpekler en çok beyaz kürk renginde görülmektedir. Beyaz kürk renginin üstünde ise sadece kafa kısımlarında lekeler görülmektedir. Bull Terrier köpeklerde beyaz kürk renginin dışında ise açık kahverengi, siyah, siyah/brindle, kızıl ve beyaz lekeli kürk renklerine sahiplerdir. 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Bull Terrier Özellikleri ve Bakımı
Kasım 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.