British Shorthair Kedisi Özellikleri

British Shorthair Özellikleri

British Shorthair

Bu yazı 03.11.2023 tarihinde güncellenmiştir.

 

British Shorthair Mizacı Nasıldır?

Uysallık Derecesi

⭐⭐⭐⭐⭐

Zeka Seviyeleri

⭐⭐⭐⭐

Oyun Oynama

⭐⭐⭐

Saldırganlık Düzeyleri

⭐⭐

Bakım Gereksinimleri

⭐⭐

Bağımsızlıkları

⭐⭐⭐⭐

Sahiplerine Karşı Sevgileri

⭐⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐⭐

Yabancılarla Arası

⭐⭐⭐

Çocuklarla Arası

⭐⭐⭐⭐

Fiziksel Aktivite İhtiyaçları

⭐⭐

Miyavlama (Ses)

⭐⭐

 

British Shorthair kedi ırkı dünyaca bilinen ve evde en çok beslenen kedi ırklarından bir tanesidir. Bu kedi ırkını bu kadar popüler yapan ve kendine hayran bırakan bazı özellikleri vardır. Yapısal olarak oldukça uysal, sessiz ve tek başına kalabiliyor olması sayesinde fazla sık evde olmasanız da British Shorthair kediler kendi başlarına kalabilmektedir. Tüylerinin yapısı ve renk tonlarıyla da oldukça dikkat çeken bir kedi ırkıdır. British Shorthair kedilerin nasıl bu kadar tanına bir kedi ırkı olduğuna ve bakımlarının nasıl yapılması gerektiğine bir bakalım.

British Shorthair Tarihi Nasıldır? Nelerin Bilinmesi Gerekir?

British Shorthair kedi ırkının kökenleri için farklı teoriler olduğunu söyleyebiliriz. Bazı kaynaklar British Shorthair kedi ırkının Büyük Britanya’yı istila etmiş olan Romalılar tarafından İngiltere’ye getirildiğini söylemektedir. Bazı kaynaklara göre de British Shorthair kedilerin ırklarının İran Kedi ırkına dayandığıdır. British Shorthair kedilerinin eski ırk kediler arasında olduğu düşünülmektedir. Ayrıca British Shorthair kedilerinin tahmini olarak 19. yüzyılın son dönemlerine doğru kedi gösterilerinde yer akmıştır ve bu sayede tüm dünyada popüler olduğu tahmin edilmektedir.

British Shorthair Fiziksel Görünüşü Nasıldır?

British Shorthair kedilerinin göz yapılarının yuvarlak ve iri bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Tüyleri kısa bir yapıdadır ama kalındır. Yüz kısımları yuvarlak biçimdedir. Kilolu gibi görünseler de aslında yapıları gereği öyle görünmektedirler. British Shorthair kedilerin omuz kısımları geniş, pati/bacak kısımları kaslıdır ve genel olarak kuvvetli bir yapıya sahiplerdir. Bu sebeple kilolu oldukları düşünülmektedir ama aslında yapı olarak iri ve kuvvetli kedilerdir. Bıyıkları oldukça belirgin bir yapıdadır. Diğer kedi türlerine göre daha geç olgunlaşabilmektedirler. Ortalama olarak olgunluklarına 3 – 5 yıl arasında erişirler. Yetişkin olan erkek British Shorthair kediler 5 – 10 kg arasında bir kiloya ulaşmaktadır. Dişiler de ise 5 – 7 kg arasında değişiklik göstermektedir.

British Shorthair Kedilerin Tüy Renkleri Nelerdir?

Tüylerinin renkleri farklılık gösterebilmektedir. British Shorthair kedilerin genellikle gri/mavi adı verilen British Blue renk tonu görülmektedir. Diğer tüy renkleri ise krem rengi, siyah/beyaz, gri ve benekli mavi renk tonlarında da görülebilmektedir. En nadir olarak görülen tüy renkleri ise açık kahverengi ve tarçın renkleri olarak bilinmektedir. 

British Shorthair Kediler Kaç Yıl Yaşamaktadır?

British Shorthair kediler oldukça uysal ve sevecen olduklarından bakımları kolay olan bir kedi ırkıdır. Bu kedi ırkının ömürleri ortalama olarak 14 – 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Kedinize iyi bir bakım, ona sevildiğini hissettirmeniz ve düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürdüğünüz zaman hem iyi bir yaşam geçirmiş olacaklardır hem de ömürlerini uzatabilme şansınız olabilmektedir.

 British Shorthair Kedi Irkının Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Tüyleri kısa ve yumuşak olan bir yapıya sahiptir.
  • Kısa tüy yapılarından dolayı çok az tüy dökerler.
  • Sakin yapıları vardır ve evin içinde koşturup ortalığı dağıtmazlar.
  • Zekâları yüksek kedilerdir.
  • Bulundukları ortama kolayca adapte olup, uyum sağlamada sorun yaşamazlar.
  • Çocuklarla arasındaki iletişim oldukça iyidir.
  • Pek fazla agresif davranışlarda bulunmazlar.
  • Sabırlı bir yapıları vardır.
  • Evde pek fazla yüksek olan yerlere tırmanmazlar. 

British Shorthair Kedilerin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

British Shorthair kedilerin bilinen en karakteristik özellikleri oldukça sakin ve uyumlu bir yapıya sahip olmalarıdır. Evin içerisinde koşuşturup ortalığı dağıtma gibi durumlarda bulunmazlar. Genelde evin içinde sizin yanınızda oturmak isterler. Günlerinin geri kalanında sessiz bir şekilde otururlar ya da kendilerini temizlerler. Oyun oynamak istedikleri zaman bu durumu size belli edeceklerdir. British Shorthair kediler çocuklarla ve diğer hayvanlarla oldukça iyi anlaşmaktadır. Sakin, sabırlı ve ortama kolayca adapte olabilen yapıları sayesinde evin içerisinde hem çocuklarla hem de diğer hayvanlarla arası iyi olacaktır. Tam bir ev kedileridir. British Shorthair kediler fazla ilgi meraklısı olmadıklarından dolayı evde tek kaldıkları zaman sıkılmazlar ya da sahiplerine küsmezler. Sokağa pek ilgi duymadıklarından dolayı evden kaçma gibi durumları pek yaşamazsınız. Sahiplerini çok severler ve onların yanında olmaktan hem mutlu olurlar hem de keyif alırlar.

British Shorthair Kediler Neden Kucak Sevmez?

British Shorthair kediler sakin, sevecen ve uysal yapıdalardır ve sahiplerini çok seven kedilerdir. Ama sizi çok sevseler de maalesef kucağa alınmaktan ya da kucakta olmaktan pek hoşlanmayan bir yapıya sahiplerdir. Bu durumun pek net bir sebebi aslında yoktur. Mizaçları ve karakter yapılarından dolayı kucağa alınmaktansa yanınızda yatmayı tercih edeceklerdir. Sizinle vakit geçirmek onlara büyük keyif verecektir ama bunu yanınızda yatarak göstereceklerdir. Kısacası British Shorthair kediler kucakta olmaktan ya da kucağa alınmaktan hoşlanmayan bir yapıya sahiptir.

British Shorthair Kedilerin Bakımı Nasıldır? Nelere Dikkat Edilir?

Kediniz için alacağınız mamanın kalitesi ve içeriğinde bulunanlar oldukça önemlidir. Mama tercihleri kedinizin tüy yapısını, enerjisini ve genel olarak bakıldığında sağlığı ile alakalı olacak durumlar teşkil edebilmektedir. O yüzden mama seçimlerinde kaliteli ve kedinizin seveceği türde bir mama almanız daha iyi olacaktır. Vereceğiniz mamanın ayarlaması iyi yapmanız gerekmektedir. Fazla yemeleri halinde fazla kilo alacaklardır ve hantallaşacaklardır. Mama ve su kaplarını belirli aralıklarla temizlemeyi unutmayın. Temiz kediler olduklarından dolayı bakım işlemlerinde bir sorun çıkarmayacaklardır. Dişlerinin sağılığı için her gün fırçalamanız iyi olacaktır. Eğer kediniz her gün fırçalamaya izin vermiyorsa haftada 1 – 2 kere fırçalama da yeterli olacaktır.

British Shorthair Kedilerin Tüy ve Tırnak Bakımları Nasıl Yapılmalıdır?

British Shorthair kedilerin tüy yapıları kısa ve sıktır. Genellikle faz tüy dökmedikleri bilinmektedir. Tüylerinin sağlıklı yapıları için haftada 1 – 2 kere onları taramanız iyi olacaktır. Kedinizin tüylerine uygun olan bir kedi tarağı almalısınız. Kedinizi çok sık yıkamanıza gerek yoktur zaten bu cins kediler temiz hayvanlardır. Kedinizi tırnaklarının çok uzamamasına dikkat edin. Aksi halde uzun tırnakları canını acıtmaya başlayacaktır. Düzenli aralıklarla tırnak kesimini yapabilirsiniz. Tırnak kesimleri içi kendinize güvenmiyorsanız bu işi veteriner hekiminize bırakmanız daha sağlıklı olacaktır.

 

British Shorthair Eğitilebilir Mi?

British Shorthair zeka seviyesi yüksek ve sahiplerine bağlılıkları ile bilinen kedilerdir. British Shorthair kedilerin eğitilmesi diğer kedilere oranla biraz daha kolaydır. Sahiplerinden öğrenmeye istekli ve zeka seviyelerinin yüksek olması sayesinde British Shorthair kediler eğitilebilmektedir. Ama tabi kedilerin eğitimleri köpekler ile kıyaslanmamalıdır. British Shorthair kedileri eğitimlerinin yanı sıra diğer hayvanlarla ve sahipleriyle oyun oynamaktan keyif alırlar.

 

British Shorthair Beslenmesi Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kendimiz beslenmemiz için ne kadar özen gösteriyor isek, kedilerimize alacağımız mamalara da o kadar özen göstermeliyiz. Bu yüzden de British Shorthair kediler yüksek kalitede olan kuru mamalar ile beslenmelidir. British Shorthair kedilerin beslenmesi de yaşına, kilosuna ve enerjisine bağlı olarak yapılmalıdır. British Shorthair kediniz için hangi mamayı alacağınız konusunda kararsız iseniz, bu konu hakkında veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

**British Shorthair Kedilerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler**

  • British Shorthair kedilerin sağlıklı bir tüy yapısı olabilmesi için yedikleri mamanın kaliteli ve güvenilir olması gerekir.
  • British Shorthair yapısal olarak tıknaz bir vücut yapısına sahiptir. Bu yüzden de verilecek mamalar kontrollü bir şekilde verilmelidir. Düzensiz ve fazla mama verilmesi halinde British Shorthair kediler fazla kilo almaya ve hantal olmaya başlar.
  • British Shorthair kedilere verilecek olan kuru mama, yaş mama ve ödül mamaları doğru miktarda ayarlanmalıdır. Ayrıca yaş mama ve ödül mamalarının çok sık verilmemesine dikkat edilmelidir.

 

British Shorthair Kedilerin Hastalıkları Nelerdir?

British Shorthair kedilerde görülebilen bazı kalıtsal hastalıklar vardır. Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığı bu kedi ırklarında görülebilen bir hastalıktır. Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığına sahip olan kedilerde kalbin kan pompalama gücü diğer ırklara göre daha zayıf olması olarak açıklayabiliriz. Ayrıca bu hastalığa sahip olan kedilerde kalp yetmezliği sorunları da görülebilmektedir. Bir diğer hastalık olan Üriner sistemi hastalığı ise British Shorthair kedi ırkları arasında sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. Ölümcül boyutlara ulaşabilen bir hastalık olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir. Polistik böbrek hastalığı da bu kedi ırkında görülebilmektedir. Kedinizin sağlığı için ve oluşabilecek hastalık durumlarının önceden tespit edilebilmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. Hastalıkların erken teşhisi kedinizin erkenden tedaviye başlamasına ve sağlığını kısa sürede kazanmasına yardımcı olacaktır.

Bir kedi sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca kedinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

 

 

British Shorthair Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

British Shorthair Huyu Nasıl?

British Shorthair sakin, uysal, sevecen ve sahiplerine sadık huyları ile bilinmektedir. Sahip ve uysal yapıya sahip olan British Shorthair ev içerisinde diğer hayvanlarla da anlaşır.

British Shorthair Tembel Bir Kedi Midir?

British Shorthair aslında tembel bir kedi değildir. Ancak British Shorthair kediler düşük aktivite gereksinimine sahiptir. Bu yüzden de diğer kedi ırklarına oranla daha az aktiflerdir.

British Shorthair Fazla Tüy Döker Mi?

British Shorthair kedileri kısa tüy yapısına sahiptir. Bu sayede fazla tüy dökümü yapmazlar. British Shorthair kedilerin haftada 1 kere taranması yeterli olacaktır. 

British Shorthair Kaç Yıl Yaşamaktadır?

British Shorthair kediler 15 - 20 yıl arasında bir yaşam ömrüne sahiptir. British Shorthair kedilerin yaşam süresi iyi bakıma, sağlıklı olmalarına ve bağışıklık yapılarına göre değişecektir. 

British Shorthair Fazla Miyavlar Mı?

British Shorthair kediler diğer kedi ırklarına oranla daha sessizdir. Fazla miyavlama eğilimleri yoktur. British Shorthair kediler sahipleri ile iletişim kurmak istediği zamanlarda ya miyavlar ya da mırıldanır. 

British Shorthair Arkadaş Canlısı Bir Kedi Midir?

British Shorthair kediler en arkadaş canlısı kedi ırklarından bir tanesidir. Genel olarak uysal ve sakin yapıları sayesinde diğer hayvanlar ve insanlarla iyi anlaşırlar. British Shorthair kedileri başlarda birazcık soğuk olsa da kendilerini rahat ve güvende hissettikleri zaman hemen dost olurlar. 

British Shorthair Kediler Kucak Sever Mi?

British Shorthair sıcakkanlı ve sevecen bir kedi olsa da kucakta olmayı sevmezler. British Shorthair kediler genellikle sahiplerinin yanında olmayı ya da kendileri isterse kucaklarında yatmayı sever.

British Shorthair Nelerden Hoşlanmaz?

British Shorthair genel olarak uyumlu bir kedidir. Ancak British Shorthair kedilerin hoşlanmadığı birşey varsa o da kucağa alınmaktadır. British Shorthair kediler kucağa alınmaktan hoşlanmaz. 

British Shorthair En Çok Neyi Sever?

British Shorthair kediler ev içerisinde koşmaktansa yatıp dinlenmeyi ve keyif yapmayı severler. Sahiplerine bağlı yapılarından dolayı gün içerisinde onlarla vakit geçirmekten ve yanında yatmaktan keyif alırlar. 

British Shorthair Yalnız Kalabilir Mi?

Diğer kedi ırklarına oranla British Shorthair kediler yalnız başlarına kalabilmektedir. Gün içerisinde siz evde yokken British Shorthair kediniz ev içinde kendine en rahat noktayı bulur ve siz eve gelene kadar orada güzelce dinlenir.

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: British Shorthair Özellikleri
Kasım 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.