Border Collie Bakımı ve Özellikleri

Border Collie Bakımı ve Özellikleri

Border Collie

Kökenleri: Büyük Britanya

Türü (Sınıfı): Gütme Köpeği, Çoban Köpeği

Yaşam Ömrü: 10 - 15 yıl arasında değişir.

Ağırlığı (Kilosu): 13 - 25 kg arasında ağırlığı vardır.

Yüksekliği (Boyu): 45 - 58 cm arasında değişir.

Border Collie Mizacı

Enerji Düzeyi

💯

Havlama (Ses)

⭐⭐⭐⭐

Sahibine Sevgisi

💯

Oyun Becerileri

💯

Köpeklerle Arası

⭐⭐⭐

Yabancılarla Arası

⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐

Bekçilik Yetenekleri

⭐⭐⭐⭐

Egzersiz İhtiyaçları

💯

Eğitilebilirlik Düzeyleri

💯

Sıcağa Dayanıklılığı

⭐⭐

Bakım İhtiyaçları

⭐⭐⭐

 

Border Collie bitmek bilmeyen enerjisi, çalışma güdüsü, sağlam vücutları ve sürüleri gütme özellikleri ile tanınan köpek ırkıdır. Border Collie orta boyutlara sahip en iyi çoban köpekleri arasında yer almaktadır. Border Collie sürüleri gütme yeteneklerinin yüksek olması sayesinde dünyanın birçok yerinde koyunların güdülmesi işlemlerinde ve çiftlik alanlarında en çok beslenen köpeklerdir. Border Collie Highland Collie veya İskoç Çoban Köpeği adları ile de tanınmaktadır. Border Collie köpekler bitmek bilmeyen ve tükenmeyen bir enerji yapısına sahiptir. Hareketli bir hayatınız varsa ya da Border Collie köpeklerin enerjisine ayak uydurabilecek iseniz birlikte harika anılar biriktirirsiniz. Border Collie köpekler için aile oldukça önemlidir. Sahipleri ve aile üyeleriyle birlikte çokça vakit geçirmek ve aktivite yapmak isterler. Border Collie köpekler hem zeki hem de yapısal olarak çalışkan köpeklerdir. Bu özellikleri sayesinde eğitimleri sorunsu geçer ve verilen komutları kısa sürede öğrenirler. Birçok özelliğe sahip olan, ailesine düşkün, zeki ve enerjiden yerinde durmayan Border Collie köpekleri gelin hep birlikte daha yakından tanıyalım.

Border Collie Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Bitmek bilmeyen enerjileri vardır. Border Collie gün içerisinde aktif olmaktan ve aktiviteler yapmaktan keyif alır.
  • Sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklı yapıları vardır.
  • İlk kez köpek bakacak kişiler için zorlayıcı olabilirler. Özellikler enerjik yapıları olan köpekler olduğundan, sakin ve yavaş tempolu hayatınız varsa Border Collie köpekler doğru seçim değildir.
  • Doğru eğitimler ile apartman yaşamına adapte olabilen köpeklerdir.
  • Oyun oynamaktan keyif alırlar.
  • Sahiplerini seven ve yüksek enerjili hayvanlar olduklarından dolayı, uzun süre yalnız bırakılmamalıdırlar. 
  • Border Collie köpekler sıcak kanlı yapıya sahiptir.
  • Çocuklarla arası çok iyidir.
  • Çocuklarla arası iyi olsa da Border Collie köpekler diğer insanlara karşı biraz daha temkinli yaklaşmaktadır. Ancak yabancılardan tehditkar bir tavır almıyorlar ise dost olurlar.
  • Zeka seviyeleri yüksek olduğundan dolayı Border Collie köpeklerin eğitimleri kolaydır.
  • Ayrıca Border Collie köpekler en zeki köpek ırkları arasında ilk 3’te yer almaktadır.
  • Border Collie köpekler kısa ve uzun olan 2 farklı tüy yapısına sahiptir.
  • Tüyleri orta derece döküm yapmaktadır. Border Collie köpekler haftalık olarak en az 2 kere taranmalıdır.

Border Collie genel özellikleri

Border Collie Köpeklerin Karakter Yapısı Nasıldır?

Border Collie köpeklerin öne çıkan karakter özellikleri çalışkan, zeki ve çok iyi çoban köpeği özelliklerine sahip olmalarıdır. Enerjisi yüksek olan Border Collie dolaşmayı, koşmayı, uzun yürüyüşler yapmayı ve sahipleriyle aktiviteler yapmayı severler. Bitmeyen enerjiye sahip olan Border Collie köpekler gün içinde boş durmaktan veya uzun süre tek başlarına bırakılmaktan hiç hoşlanmazlar. Bu yüzden de yüksek enerjilerini atabilmek adına gün içerisinde meşgul edilecek şeyler yapmaları gerekir. Border Collie köpekler orta büyüklükte olan, sürü gütme ve bakma görevlerini iyi bir şekilde yerine getiren köpek ırkıdır. Boyuna ve yaptığı görevlerin aksine Border Collie sahiplerinden sevgi ve ilgi bekleyen bir yöne de sahiptir. Gün içerisinde sizin kucağınıza gelip kendilerini sevdirmek ve aile üyeleri ile vakit geçirmek isterler. Border Collie ailesine sevgi dolu ve bağlı yapıya sahiptir. Border Collie köpeğinizi mutlu etmek için onla zaman geçirmeniz, birlikte oyun oynamanız ve gün içerisinde beraber aktivite yapmanız onları mutlu eder. Border Collie egzersiz ihtiyacı fazla olan köpektir. Bu yüzden de apartman hayatı için pek uygun değildir. Ancak ev içerisinde yeterli alan sağlanır ve gün içinde dışarıda enerjisini atabileceği kadar vakit geçirirler ise Border Collie köpekler apartman hayatına adapte olabilmektedir. Border Collie karakter yapısı olarak sevgi dolu, sadık, itaatkar, yüksek enerjili, çalışkan, dostane ve iyi huylu köpeklerdir. Border Collie köpekler aile dostu köpekler olduğu kadar oldukça iyi çoban köpekleridir. Bu sebepten dolayı da Border Collie köpekler kırsal alanlarda ve şehirlerde en çok beslenen köpekler arasındadır. 

Border Collie Köpeklerin Fiziksel Özellikleri ve Görünüşleri Nasıldır?

Border Collie Fiziksel Görünüşü

Vücut Yapıları

Border Collie çevik, dayanıklı ve kaslı yapısıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca Border Collie atletik yapılı ve adete enerji dolu köpektir. Dışarıdan bakıldığı zaman Border Collie dayanıklı, zarif ve asil bir vücuda sahip olduğu görülür. Dayanıklı ve çevik vücut yapıları ile Border Collie sürülere bekçilik yapmaktadır.

Tüy Yapıları

Border Collie çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Çift katmanlı tüyleri sayesinde farklı hava koşullarına dayanıklı kürklere sahiplerdir. Tüylerin iç katmanları yumuşacık yapıda iken, dış katmanı kalındır. Border Collie köpeklerde kısa ve uzun olan 2 farklı tüy yapısı vardır. Farklı tüy yapılarına göre vücutlarının farklı bölgelerindeki tüylenmeler daha fazladır.  Border Collie köpeklerin tüyleri genel anlamdan parlak renge ve yumuşak dokuya sahiptir.

Kafa Yapıları

Kafaları orta genişliğe sahip olmasının yanı sıra düz yapıdadır. Border Collie köpeklerin gözleri birbirlerine uzaklığı orantılı bir şekildedir. Border Collie güçlü çene yapısına ve kasa sahiptir. Çeneleri ezici özelliği ile bilinir. Belirgin ve geniş alın çıkıntısına sahiplerdir. Burunları siyah yapılıdır. Genel olarak Border Collie köpeklerin kafa yapıları vücutları ile uyumludur.

Göz Yapısı ve Göz Rengi

Border Collie köpeklerin orta büyüklükte gözleri vardır. Oval yapıda olan badem gözlere sahiplerdir. Border Collie kehribar, koyu kahverengi ve ela renk tonlarında gözlere sahiptir. Ayrıca göz renkleri parlak yapıya sahiptir. 

Renk Tonları

Border Collie köpekler farklı kürk renklerine sahiptir. Ama insanların aklına en çok siyah/beyaz renk tonlarına sahip olan Border Collie köpekler gelmektedir. Border Collie köpeklerde sarı/beyaz, samur, siyah/gri, tamamen siyah, kızıl/beyaz ve sarı kürk renkleri de görülmektedir. Border Collie köpeklerin vücutlarının bazı bölgelerinde (bacak, boyun ve yüz gibi) kahverengi tonunda lekeler de görülmektedir.

Border Collie Bakımı Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Border Collie köpeklerin tüy, tırnak, diş ve vücut bakımlarının düzenli aralıklarla yapılması önemlidir. Tüy bakımları Border Collie köpeklerin tüy yapısına göre yapılmalıdır. Border Collie köpeklerin kısa tüyleri çift katmanlı, kalın ya da düzdür. Uzun tüyleri ise pürüzlü ve çift katmanlıdır. Çift katmanlı tüy yapıları sayesinde soğuk hava koşullarına dayanıklı yapıya sahiplerdir. Border Collie köpeklerin tüylerinin sağlıklı, canlı ve parlak kalabilmesi için haftalık olarak en az 2 kere tüylerinin taranması gerekir. Tüy tarama işlemleri sayesinde Border Collie köpeklerin tüyleri ölü derilerden ve tüylerine yapışmış kirden kurtulmaktadır. Mevsim geçişlerinde hayvanlar normalinden daha fazla tüy dökmektedir. Mevsim geçişlerinde Border Collie köpeğinizin tüylerini daha sık bir şekilde taramanız gerekir. Border Collie köpekler koşmayı ve hareket etmeyi seven yapısıyla bilinir. Rahat hareket edebilmeleri için de tırnaklarının uzun olmaması gerekir. Bu yüzden de aylık olarak 1 ya da 2 kere tırnaklarının kesilip kısaltılması gerekir. Border Collie köpeklerin dişlerinin sağlıklı olması ve ağız kokusunun oluşumunu engellemek için haftada 2 ya da 3 kere dişlerinin fırçalanması gerekir. Border Collie köpeklerin pek fazla yıkanma ihtiyacı yoktur. Genel olarak temizlerdir. Ama köpeğiniz dışarıda kendini çok fazla kirlettiğinde veya vücudu kötü kokmaya başladıysa banyo yaptırmanız gerekir. Border Collie köpeğinin bütün bakım işlemlerinde köpeklere uygun olan malzemeler kullanılmalıdır.

Border Collie bakımı nasıldır

 

Border Collie Köpeklere Eğitim Nasıl Verilmelidir?

Border Collie hem zeki hem de sahibini memnun etmek isteyen bir yapıya sahiptir. Bu 2 özelliği sayesinde Border Collie köpeklerin eğitimleri sorunsuz ve kolay bir şekilde geçer. Zeka seviyelerinin yüksek olması sayesinde verilen komutları kısa süre içerisinde öğrenirler. Eğitimlerine ek olarak da Border Collie köpeklerin sosyal ortamlarda bulunması gerekir. Eğitim ve sosyal ortamları için en uygun zaman yavruluk dönemleridir. Border Collie köpeklere yavruluk döneminde verilen eğitimlere ek diğer hayvanlar ve insanlar ile bulunduğu sosyal ortamlar onların gelişimine destek sağlamaktadır. Border Collie köpeklerin eğitimleri sırasında güzel sözler söylemek, ödül sistemi kullanmak ve pozitif pekiştirme gibi yöntemleri kullanmanız sayesinde köpeğin eğitimi hem kısa sürede biter hem de eğitimleri eğlenceli bir şekilde geçer.

Border Collie Köpeklere Hangi Eğitimler Verilmektedir?

Border Collie zeki köpekler sıralamasında baş kısımlarda yer almaktadır. Zeka seviyeleri yüksek olduğundan Border Collie köpeklere birçok farklı eğitim verilebilmektedir. Temel olarak verilen alan koruma, tuvalet ve itaat eğitimlerini kısa süre içerisinde öğrenirler. Bu eğitimlere ek olarak ise gelişmiş itaat, hayvancılık (sürü gütme), çeviklik ve serbest itaat gibi eğitimlerde verilmektedir. Ayrıca Border Collie köpekler enerjik ve atletik canlılar olduklarından dolayı birçok köpek yarışmasında ve aktivitesinde de yer almaktadır. Border Collie köpekler eğitimleri ve yaptıkları aktiviteler sırasında hem keyif alırlar hem de mutlu olurlar.

NOT: Border Collie eğitilmesi kolay ve bu süreci birlikte geçirmekten keyif alacağınız bir köpek ırkıdır. Ancak Borde Collie köpeklerin eğitim süreçleri kolay olsa da genel olarak hareketi seven köpeklerdir. Bu yüzden de onların enerjik, hareketli ve hızlı hayatlarına adapte olmanız gerekir. Eğer Border Collie köpeklerin hayat enerjilerine uyum sağlayamayacak ve köpeğe istediği enerjik yaşamı ve sevgiyi vermeyecekseniz lütfen bakımı üstelenmeyiniz.

 

Border Collie Beslenmesi Nasıl Yapılmalıdır? Beslenmelerinde Nelere Dikkat Edilir?

Border Collie köpeklerin beslenmesinde genel olarak yüksek kaliteye sahip hazır kuru mamalar kullanılmaktadır. Border Collie için alınacak olan kuru mamalar köpeğin yaşına uygun olmalı ve herhangi bir içeriğe alerjisi olup olmamasına bakılarak alınmalıdır. Çünkü Border Collie köpekler genetik yapılarından dolayı alerji konularında hassaslardır. Bu yüzden de veteriner kliniklerinde gerekli testleri yaptırıp köpeğinizin herhangi bir yiyeceğe ya da içeriğe alerjisi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Daha sonra ise köpeğinize uygun içeriğe sahip kuru mamalardan tercihinizi yapabilirsiniz. Enerjik yapıya sahip olan Border Collie köpeklerin günlük beslenmesi 1.5 - 2 ölçek arasında kuru mamanın 2 öğüne bölünerek verilmesi gerekir. Sizler için bahsetmiş olduğumuz mama ölçeği ortalama bir ölçektir. Border Collie köpeğinize vereceğiniz kuru mama miktarı köpeğin hareketine, gün içerisinde enerjisine, yaşına, kilosuna ve hareket seviyesine bağlı olarak belirlenmelidir. Eğer köpeğinize ne kadar mama vereceğiniz konusunda kararsız iseniz bu konuda veteriner hekiminizden yardım isteyiniz.

***Border Collie Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler***

  • Border Collie köpekler orta büyüklükte ve hareketli köpeklerdir. Ne kadar büyük ve hareketli olsalar da Border Collie köpeklerin obeziteye yatkınlıkları vardır. Bu yüzden de vereceğiniz mamalar ölçülü ve kontrollü olmalıdır.
  • Border Collie köpeğinize ev yemeğini pek sık vermemelisiniz. Çünkü köpeklerin yememesi gereken bazı gıdalar vardır ve köpeğinizin alerjisi olan bir gıda ise bu daha ciddi sağlık sorunları tetikler.
  • Border Collie köpeğin beslenmesinde verilecek kuru mama, yaş mama ve ödül mamalarının miktarlarına ve düzenlerine dikkat edilmelidir. Bu mamaların orantısız ve fazla verilmesi halde köpeğiniz sağlıksız biçimde kilo almaya başlar.

Border Collie Köpeklerin Sağlığı Nasıldır?

Border Collie köpek genel olarak sağlıklı bünyeye ve dayanıklılığa sahip olan köpek ırkıdır. Ama birçok köpek ırkında olduğu gibi Border Collie köpeklerde de genetik hastalıklar görülebilmektedir. Köpeğinizde herhangi bir genetik hastalık olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekim kontrolüne götürmeniz gereklidir. Border Collie köpeğinizde genetik bir hastalık olmasa bile, yaşamını sağlıklı geçirebilmesi için düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolünde olmalıdır.

Border Collie Köpeklerin Egzersizleri Nasıl Olmalıdır? Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Border Collie köpekler hakkında bilmeniz gereken ilk şey hareketli olmayı çok sevdikleri ve inanılmaz enerjiye sahip olduklarıdır. Hareketli ve enerjik kişiliklerinden dolayı, Border Collie köpeklerin egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Bu yüzden de gün içinde yapılan kısa ve temposuz yürüyüşler Border Collienin egzersiz ihtiyacını karşılamaz. Border Collie köpeklerin enerjilerini atabilmeleri için yüksek tempolu yürüyüşler, koşular ve yorucu aktivitelerin yapılması gerekir. Enerjilerini atabilmeleri için de onlarla birlikte dışarıda 1.5 - 2 saat kadar vakit geçirmeniz önemlidir. Bu süre içerisinde hem enerjilerini atarlar hem de sahibiyle birlikte vakit geçirdikleri için ekstra mutlu olurlar. Border Collie köpeklerin egzersizleri için ayrıca 3.5 kilometra kadar tempolu yürüyüşler, frizbi, kovalamaca ve top getirme gibi oyunları oynamaktan da keyif alırlar. Border Collie köpeğinizin enerjisini atabilmesi ve sosyalleşebilmesi için günlük olarak egzersiz rutinleri yaptırılmalıdır.

NOT: Eğer gün içerisinde fazla evde değilseniz ya da dışarıda vakit geçirmeyi sevmiyorsanız Border Collie köpeklerin bakımını üstlenmeniz köpek açısından doğru olmaz. Çünkü Border Collie köpekler enerjisi yüksek, hayat dolu ve tempolu hayatı seven eğlenceli köpeklerdir. 

Border Collie egzersiz

 

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

Border Collie Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Border Collie Bakmak Zor Mu?

Border Collie köpeklerin bakımı zor değildir. Bakımları sırasında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Border Collie yüksek enerjiye sahip olan köpek ırkıdır. Bu yüzden de egzersiz ihtiyaçları çok yüksektir.

Border Collie Çok Havlar Mı?

Border Collie köpekler havlama eğilimine sahip köpeklerdir. Biraz gürültücü olduklarını söyleyebiliriz. Border Collie köpekler yalnız bırakıldıkları zaman, sahibine bir şeyler anlatmak istediğinde ve yeteri kadar hareket edemedikleri zaman havlayarak bunu belli ederler.

Border Collie Koku Duyusu Nasıldır?

Border Collie köpekler çok hassas koku duyusuna sahip olan köpek ırkıdır.

Border Collie Evde Yalnız Kalabilir Mi?

Border Collie köpekler yalnız kalmaktan ve bırakılmaktan hoşlanmazlar. Çünkü Border Collie köpekler yüksek enerjiye sahip ve fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyan köpeklerdir. Ayrıca sahiplerine karşı büyük sevgileri vardır. Border Collie köpeklerin uzun süre yalnız bırakılmaması gerekir.

Border Collie Çok Tüy Döker Mi?

Border Collie genel olarak çok fazla tüy dökmez. Ancak mevsim geçişlerinde diğer hayvanlarda olduğu gibi Border Collie köpekler de daha fazla tüy döker.

Border Collie En Fazla Kaç Yıl Yaşar?

Border Collie ortalama olarak 10 - 15 yıl yaşam süresine sahiptir. Bu süre sağlıklı yaşam, iyi bakım ve sevgi ile uzatılabilmektedir.

Border Collie Sadık Mı?

Border Collie sahibine ve aile üyelerine sadık olan köpektir. Sahibine ve aile üyelerine sadık olmasının yanı sıra onlara karşı sevgileri de büyüktür.

Border Collie Apartmanda Yaşayabilir Mi?

Border Collie köpekler apartman yaşamına pek uygun değildir. Çünkü hem hareketli hayvanlardır hem de rahat edecekleri alan isterler. Border Collie köpekler için bahçeli evler yaşam açısından daha uygundur.

Border Collie Çocuklarla İyi Anlaşır Mı?

Border Collie çocuklarla çok iyi anlaşır. Border Collie köpekler çocuklarla vakit geçirmekten ve aktivite yapmaktan keyif alır. Ancak orta büyüklükte köpekler oldukça için yapısal olarak istemeden de olsa oyun oynarken çocukları düşürebilirler.

Border Collie Kedi İle Anlaşabilir Mi?

Border Collie köpekler kediler ile en iyi anlaşan köpekler değillerdir. Ama Border Collie köpekler kedilerle bir arada olduğu ve herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı zaman dost olabilirler. Border Collie köpekleri diğer hayvanlara alıştırmak için en doğru zaman yavruluk dönemleridir.

Border Collie Üşür Mü?

Border Collie köpekler çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Çift katmanlı tüy yapıları sayesinde üşümezler. Aksine Border Collie köpekler soğuk havalara karşı dayanıklıdırlar.

Border Collie Köpeklerin Renkleri Nelerdir?

Border Collie köpekler farklı renk kombinasyonlarına sahiptir. Border Collie köpeklerde en çok siyah/beyaz renk tonları görülmektedir. Siyah/beyaz renk tonu hariç Border Collie köpeklerde üç renkli ton, siyah/gri, beyaz/sarı, kızıl/beyaz ve sarı renk tonları da görülmektedir.

Border Collie

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Border Collie Bakımı ve Özellikleri
Kasım 02, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.