Belçika Kurdu (Malinois) Hakkında Bilinmeyen Özellikler

Belçika Kurdu (Malinois)

Belçika Kurdu (Malinois)

Anavatanı: Belçika

Yaşam Ömrü: 10 - 16 yıl arasında değişir.

Boyu: Erkek Belçika Kurtları 60 - 66 cm arasında olur. Dişi Belçika Kurtları ise 56 - 61 cm arasında boya sahiptir.

Kilo: Erkek Belçika Kurtları 25 - 30 kg arasındadır. Dişi Belçika Kurtları 20 - 25 kg arasında ağırlığa sahiptir.

Türü:Çoban Köpeği ve Bekçi Köpeği 

 

Belçika kurdu 4 Belçika çoban köpeklerinden bir tanesidir. Belçika kurtları aile bireylerine karşı koruyucu yapıları ve bitmek bilmeyen enerjileri ile tanınan köpek ırkıdır. Belçika kurdu aynı zamanda Malinois olarak da bilinir. Belçika köpekleri Belçika ve Fransa’da Chien de Berger Belge adı ile bilinir. Belçika kurtları yüksek enerjisine ek olarak da zeki köpeklerdir. Bu yüzden de eğitimleri hem verimli hem de hızlı geçer. Belçika kurtları yani diğer adlarıyla Malinois köpekler birçok özellikleri ve gözalıcı duruşlarıyla dünyada bilinen köpekler arasındadır. Asil duruşu ve enerjik yapıları ile herkesin dikkatini çeken Belçika Kurtlarını (Malinois) yakından inceledik ve bu köpek ırkı hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizlerle paylaşacağız.

Belçika Kurdu (Malinois) Mizacı Nasıldır?

Sahibine Karşı Sevgisi

⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐

Enerjisi

⭐⭐⭐⭐⭐

Havlama (Ses)

⭐⭐⭐⭐

Bekçilik Yetenekleri

⭐⭐⭐⭐⭐

Köpeklerler Arası

⭐⭐⭐

Egzersiz İhtiyaçları

⭐⭐⭐⭐⭐

Oyun

⭐⭐⭐⭐

Diğer Hayvanlarla Arası

⭐⭐⭐

Belçika Kurdu (Malinois) Tarihi Nasıldır? Bilinmeyenleri Nelerdir?

Belçika kurdu eski dönemlerden beri Belçika’da yetiştirilen ve beslenen çoban köpekleri arasında bulunmaktadır. Eski dönemlerde yaklaşık olarak 1800’lü yılların sonlarına doğru, köpek şovları dünya genelinde popüler bir hale gelmeye başlamıştı. Belçika köpek şovalarında ülkesini temsil edecek bir köpek ırkı aramaktaydı. Yetiştirilen ve bakımı yapılan köpeklerin farklı ırklara ayrılıp ayrılmayacağını görmek için Profesör Reul’den 1891 yılında çalışmalarına başlamıştır. Profesör Reuldenin yerli köpekleri incelemeleri sonucunda ise kürk yapıları ve renkleri farklı olsa da benzer olan köpekler bulmuştur. Bulunan bu köpekler ise Belçika Çobanları adı altında toplanmıştır. Belçika Kurdu (Malinois) da Belçika Çoban Köpekleri arasında yer almaktadır. Kısa tüylü yapıya sahip olan köpekler Belçika’nın Malines şehri ve çevresinde yetiştirilmiştir. Zaman içerisinde bu köpekler Belçika Malinois adı verilmiştir. Belçika Malinois köpekler çoban ırkları arasında kısa sürede en popüler hale gelen köpekler olmuşlardır. Çünkü Belçika Kurdu (Malinois) bakıldığı bölgede bekçi köpeği, çoban köpeği ve evleri korumak için kullanılmaktaydı. Belçika Malinois köpekler çok yönlü olması ile popüler hale gelmiştir. Ancak Amerika’da ve diğer ülkelerde popüler olması biraz zaman almıştır. Belçika Kurdu (Malinois) Amerika’ya ilk kez 1911 yılında getirilmiştir. 1911 yılından itibaren II. Dünya Savaşına kadar bu köpek ırkı oldukça popüler olmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında güçlü bir Belçika Kurdu bulmak oldukça zorlaşmıştır. Ancak 1960’lı yılların başlarında Belçika Kurdu (Malinois) bakımında artışın meydana gelmesi ile, bu köpek ırkının bakımı tekrardan popüler olmuştur. Malinois köpekler güçlü, çevik vücut yapıları ve yüksek zeka seviyesi ile bilinmekteydi. Bu özellikleri sayesinde Alman Çoban köpeklerini geride bırakarak dünyada önde gelen polis köpekleri içerisinde yer almaya başlamıştır. Belçika Kurtları (Malinois) sadık koruyucu yapılarıyla geçmişten günümüze kadar popülerliğini korumuş bir köpek ırkıdır.

belçika kurdu tarihi

Belçika Kurdu (Malinois) Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Belçika kurdu av, koruma ve bekçilik konularında onu uzman yapan özelliklere sahiptir.
  • Fazlasıyla enerjik ve aktif köpeklerdir.
  • Enerjik yapıları ve orta büyüklüklerinden dolayı apartman yaşamında beslemeye uygun değildir.
  • Fazla havlama eğilimleri yoktur.
  • Çok zeki köpeklerdir.
  • Sahibi ve aile üyeleri ile iletişimleri oldukça iyidir.
  • Belçika kurdu sahibini ve aile üyelerini sevse de yabancı insanlara karşı her zaman temkinli yaklaşır.
  • Diğer hayvanlar ile pek iyi anlaşamazlar.
  • Belçika kurtları oldukça az tüy dökmektedir.
  • Vücutları dayanıklı yapıya sahiptir. Bu sayede vücutları hem sıcaktan hem de soğuktan oldukça az etkilenmektedir.
  • Malinois köpekler sahiplerine karşı yüksek derecede sadakatlidir.
  • Zeka seviyeleri yüksek olması ve enerjik olmaları sayesinde, Belçika kurdu eğitilmeye açık köpektir.
  • Anavatanları Belçika’dır.
  • Orta iri yapıya sahip köpek ırkları arasında bulunmaktadır.
  • Belçika kurtlarının tüyleri kısa yapıdadır. Tüyleri ise hem katmanlı hem de su geçirmez özelliğe sahiptir.

Belçika Kurdunun (Malinois) Karakter Yapısı Nasıldır?

Belçika Kurdu sahibine ve ailesine büyük bir sadakat ile bağlıdır. Belçika kurtları sahiplerine olan bağlılığı ve sevgisi ile onunla birlikte her yere gider. Tabi sahiplerine karşı büyük bir bağlılık gösteren Belçika kurtları aynı sevgiyi de sahiplerinden beklemektedir. Sahipleri tarafından sevilmek Belçika kurtlarını aşırı mutlu eder. Aile üyelerine ve sahiplerine karşı sevgi dolu olan Belçika Kurtları, yabancılara ise temkinli bir şekilde yaklaşmaktadır. Ailesine karşı korumacı tavrı olmasından dolayı tanımadığı kişilere karşı her zaman temkinli ve soğuk bir şekilde yaklaşırlar. Dışarıya karşı temkinli olmaları sizi korkutmasın çünkü Belçika Kurtlarının saldırgan yapıları yoktur. Ama tehdit algıladığı ve tehlikeli olan durumlarda Belçika Kurtları ailesini ve kendini korumak için agresif tavırlar sergilemekten çekinmez. Bu özellikleri ve sahiplerine bağlılıkları ile Belçika Kurtları harika birer bekçi ve koruma köpeğidir. Malinois köpeklerin arası çocuklar ile oldukça iyidir. Enerjik yapıları ile de çocuklarla oynamaktan büyük keyif alırlar ve sıkılmazlar. Malinois köpeklerin arası çocuklar ile ne kadar iyi olsa da diğer hayvanlar ile pek iyi değildir. Çünkü yabancı insanlara olan soğuk ve mesafeli tavırları diğer hayvanlara da göstermektedir. Belçika kurtlarının diğer hayvanlar ile daha iyi anlaşabilmesi için yavruluk dönemlerinde sosyal ortamlara sokulması önemlidir. Enerjik ve hareketli karakter yapısına sahip olan Belçika kurtları, gün içerisinde mutlaka egzersiz yaptırılmaya çıkarılmalıdır. Günlük olarak düzenli dışarı çıkması ve sahibiyle eğlenceli vakit geçirmesi Belçika kurtları için hem fiziksel hem de zihinsel olarak oldukça önemlidir. Belçika Kurdu bir diğer adıyla Malinois köpekler sadık, enerjik, zeki, gururlu, sadık, korumacı, hareketli, akıllı ve güvenilir karakter yapısına sahiptir. Belçika kurdu bakımı ilk kez köpek bakacak kişiler için bazı yönlerden biraz zorlayıcı olsa da onların sizlere olan sadakati ve bağlılığı ile kısa sürede birbirinize alışır ve birlikte harika vakit geçirmeye başlarsınız.

Belçika Kurdunun (Malinois) Fiziksel Görünüşü Nasıldır?

Vücut Yapıları Nasıldır?

Belçika kurtları kesinlikle hantal bir vücuda sahip değildir. Malinois köpeklerler dayanıklı, güçlü ve kaslı yapıya sahiptir. Belçika kurtlarının vücutları orantılı bir görüntüye sahiptir. Yapısal olarak çevik ve kıvrak vücuda sahiplerdir. Malinois köpekler sağlam vücutlarının yanı sıra kendinden emin ve asil duruşa sahiptir. 

Renk Yapıları Nasıldır?

Belçika kurdu farklı renk tonlarına sahiptir. Malinois köpeklerin kürkleri koyu kahverengi, açık kahverengi, kızıl, kahverengi ve sable renk tonları görülür. Bu renk tonları ise vücutlarında geçişli olarak yer alır. Belçika kurtlarının yüz, kulak uçları, burun bölgesi ve çevresi siyah renk tonunda olur. Malinois köpeklerin kuyruk ve arka kısımlarında biraz daha açık kahverengi tüylerde görülmektedir.

belçika kurdu fiziksel görünüşü

Göz ve Göz Yapıları Nasıldır?

Belçika kurtlarının göz yapıları badem şeklini andırmaktadır. Gözleri orta boy büyüklüğe sahiptir. Belçika kurtlarına dışarıdan baktığınız zaman gözleriyle etrafı sorguladığını ve meraklı bakışlar attığını görürsünüz. Malinois köpeklerin göz renkleri siyah ve kahverenginin koyu tonlarında görülmektedir.

Tüylerinin Yapıları Nasıldır?

Belçika kurtlarının tüyleri onların farklı hava koşullarına ve ortama dayanmasına olanak sağlayan yapıdadır. Malinois köpeklerin tüyleri sert, çift katmanlı, düz ve kısa yapılıdır. Onları koruyan tüy katmanı ise en üst katmandır. Malinois köpeklerin üst tüyleri yoğun, sert ve kalın yapıya sahiptir. Vücutlarında olan tüyleri ise kısa yapı olur. Malinois köpeklerin canlı tüy yapıları farklı renk tonlarında görülmektedir.

Kafa Yapıları Nasıldır?

Malinois köpeklerin kafa yapısı ve büyüklüğü vücutları ile uyumludur. Belçika kurtlarının çeneleri güçlü yapıya sahiptir. Burunları vücutları ve yüzü ile uyumlu olacak uzunluktadır. Siyah burun yapısına sahiplerdir.

Belçika Kurdunun (Malinois) Eğitimi Nasıldır?

Belçika kurtları zeka seviyeler yüksek, komutları yerine getiren, sahibine bağlı ve eğitilmeye açık bir köpek ırkı olarak bilinir. Bu özellikleri ile Malinois köpeklerin eğitimleri diğer köpek cinslerine oranla hem daha kolay hem de daha verimli geçmektedir. Belçika kurtlarının eğitimleri sırasın lider konumunda olmanız önemlidir. Ayrıca eğitimleri süresince sakin ve sabırlı olmalısınız. Köpeklerin eğitimleri sırasında pozitif pekiştirme yönteminin kullanılması olumlu sonuçlar vermektedir. Belçika kurtlarına ileri itaat eğitimi, tuvalet eğitimi, itaat eğitimi ve alan koruma eğitimleri verilmektedir. Malinois köpekler eğitimleri sırasında enerjilerini atarak fiziksel ihtiyaçlarını da gidermektedir. Belçika kurtlarının eğitimleri için en doğru zamanlar yavruluk dönemleridir. Yavruluk dönemlerinde eğitimlerine ek olarak da diğer hayvanlar ve insanlar ile sosyalleştirilmesi önemlidir. Bu sayede diğer insanlar ve hayvanlar ile daha iyi iletişime sahip olurlar. Belçika kurtlarının eğitimleri genel olarak kolay olsa da hareketli ve enerjik yapılarından dolayı eğitimleri sırasında lider olunması gerekir. Eğer ilk kez köpek bakacak kişiler için Belçika Kurduna pek doğru bir tercih değildir. Ama Malinois köpeklerin eğitimleri için işinde profesyonel olan kişilerden yardım alabilirsiniz. Bu durum hem sizin için hem de Belçika Kurtları için daha iyi olacaktır.

Malinois (Belçika Kurdu) Köpeklerin Eğitimleri Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Belçika kurtları duygusal yapıda oldukları için eğitimleri sırasında aşağılayıcı, kaba ve sert davranışlardan uzak durulması gerekir. Aksi halde eğitimleri sırasında stresli olurlar ve gerilemeye başlarlar. Pekiştirici yöntemler kullanılması ve sabırlı olunması eğitimleri ve Malinois köpeğin psikolojisi için önemlidir.
  • Belçika kurtları tıpkı çoban ırkları yüksek avlanma yeteneğine sahiptir. Bundan dolayı hayvanları kovalama, hareketlere duyarlılık  ve hareket eden nesneleri kovalama gibi eğilimler gösterirler. Malinois köpeklerin bu davranışlarını kontrol edebilmek için yavruluk dönemlerinde eğitim verilmesi ve doğru bir şekilde verilmesi gerekir.
  • Belçika kurtlarının ve diğer köpeklerin eğitimleri sırasında onlara kesinlikle kötü ve kaba davranışlar gösterilmemesi gerekir. Bu davranışların köpeği kötü etkilemesinin yanı sıra eğitimleri de sekteye uğratmaktadır. Bunun yerine Belçika kurtlarının ve köpeklerin eğitimleri sırasında ödül sistemi ve pekiştirme yönteminin kullanılması gerekir.

Belçika Kurdu (Malinois) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Belçika kurtlarının tüy bakımları oldukça kolaydır. Çünkü Malinois köpeklerin tüyleri kısa yapıdadır. Kısa yapılı tüyleri sayesinde az tüy dökümü yaparlar. Malinois köpeklerin tüylerinin haftada 2 kere fırçalanması ve bakımının yapılması yeterli olacaktır. Az tüy dökümü yapsalar da diğer hayvanlarda olduğu gibi mevsim geçişlerinde daha yoğun tüy dökümü yaparlar. Mevsim geçişleri zamanında Belçika kurdunun tüylerini günlük olarak taradığını zaman, tüy dökümlerini en aza indirmiş olursunuz. Malinois köpeklerin fazla sık yıkanmasına gerek yoktur. Köpeğinize uygun olacak bir banyo düzeni oluşturup belli aralıklar ile yıkayabilirsiniz. Ancak Belçika kurdu dışarıda vakit geçirirken kendini çok kirlettiyse vakti kaybetmeden onu yıkamalısınız. Malinois köpeklerin bir diğer bakımı ise tırnaklarıdır. Belçika kurdunun tırnak uzunluğu kontrol edilerek ayda 1 ya da 2 kez tırnaklarının kısaltılması yapılmalıdır. Tırnak bakımlarından sonra ise diş fırçalamasına da dikkat edilmelidir. Malinois köpeğinizin diş sağlığı için haftada 2 veya 3 kez dişlerinin fırçalanması önemlidir. Belçika kurtlarının bakımlarında kullanılacak olan şampuan, diş fırçası ve diş macunu gibi ürünler kesinlikle köpeklere uygun olmalıdır. Belçika kurdunun yaşamını sağlıklı ve iyi geçirebilmesi adına bakımlarını düzenli rutinler halinde tekrar yapmanız önemlidir. 

belçika kurdunun bakımı

Malinois (Belçika Kurdu) Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Yapılmalıdır? Beslenmeleri Sırasında Nelere Dikkat Edilir?

Belçika kurdu beslenmesi boyuna, ölçüsüne ve egzersiz miktarına uygun olarak yapılmalıdır. Belçika kurdu için alınacak olan kuru mamalar yüksek kaliteye sahip olmalıdır. Böylece hem sağlıklı hem de dengeli beslenmiş olurlar. Belçika kurduna mama alımı sırasında köpeğin herhangi bir alerjisi olup olmadığını bilmeli ve mamayı ona göre almalısınız. Malinois köpeklerin günlük beslenmesi ortalama olarak 2 - 3 ölçek mamayı 2 öğüne bölerek verilmesidir. Tabi sizlere belirttiğimiz ölçek ortalama olaraktır. Köpeğinize vereceğiniz mama miktarı onun kilosuna, yaşına ve enerji seviyesine bağlı olarak değişir. Malinois köpeğinize ne kadar mama verdiğinizden emin değilseniz, bu konu için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Belçika kurdunun beslenmesi dikkat etmeniz gereken nokta aşırıya kaçmadan mamayı vermektedir. Gereğinden fazla mama vermeniz durumunda hem dengesiz beslenmiş olurlar hem de kilo artışları meydana gelir. Bu durumda da Malinois köpeğinizin sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Belçika kurdunun sağlıklı beslenmesi için yeteri kadar ve dengeli mama düzeninin olması önemlidir.

Belçika Kurdunun (Malinois) Egzersizi Nasıldır? Hangi Aktivitelerden Hoşlanırlar?

Belçika kurdu enerjisi yüksek ve hareket etmeyi seven bir köpek ırkıdır. Belçika kurdunun enerjisini atabilmesi için fiziksel aktivite yapması gerekir. Bu yüzden de bu köpek ırkının günlük olarak ve enerjilerini atacakları kadar dışarıda olup egzersiz yapması gerekir. Belçika kurtlarının egzersizleri için günlük olarak uzun yürüyüşler (2.5 kilometre gibi) ve 1 saat kadar aktivite yapılması yeterli olmaktadır. Ayrıca egzersizleri sırasında onlara eşlik etmeniz ve birlikte aktivite yapmanız ve oyun oynamanız Belçika kurtlarını mutlu etmektedir. Kısa yürüyüşler ve temposuz aktiviteler Belçika kurtlarına göre değildir. Çünkü Malinois köpekler atletik, çevik ve kaslı vücut yapısına sahip enerjik köpeklerdir. Yorucu aktiviteler, koşular ve oyunlar gibi yorucu aktiviteler onlar için daha eğlencelidir. Belçika kurdunu dışarıda dolaştırırken tasma takmanız daha güvenli olacaktır. Çünkü Belçika Malinois köpekleri küçük hayvanları kovalama ve hayvanları gütme eğilimde olduğundan ortalıkta koşabilmektedir.

Malinois (Belçika Kurdu) Köpeklerin Sağlığı Nasıldır?

Belçika kurdu (Malinois) genel olarak sağlıklı bir bünyeye sahiptir. Ancak diğer hayvanlarda olduğu gibi bazı genetik sorunlar ve hastalıklar görülebilmektedir. Belçika kurdunun sağlıklı bir yaşam sürebilmesi ve iyi olması için düzenli veteriner hekim kontrolünde olması gerekir. Ayrıca Malinois köpeğinin düzenli veteriner hekim kontrolünün yanı sıra, aşı takvimine uyulması da önemlidir. Belçika kurduna ve diğer köpek cinslerine yaptırılması gereken aşılar vardır. Bu aşıların neler olduğunu öğrenmek için Köpek Aşı Fiyatları 2023 Takvimi yazımıza bakabilirsiniz. Malinois köpeklerin sağlıklı yaşam sürebilmesi için aşılarının yaptırılması, rutin bakımlarının düzenli olması, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi ve düzenli veteriner hekim kontrolünde olması gerekir.

belçika kurdunun sağlığı nasıldır

 

Bir köpek sahiplenmeden önce ya da herhangi bir hayvanın bakımını üstlenmeden önce buna hazır olduğunuzdan ve sorumluluk alacağınızdan lütfen emin olun. Çünkü bir canlının tüm sorumluluğunu almış olacaksınız. Ayrıca köpeğinizi ve baktığınız hayvanın sağlığı için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin. 

Belçika Kurdu (Malinois) Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Belçika Kurdu Tehlikeli Mi?

Belçika kurdu tehlikeli bir köpek ırkı değildir. Belçika köpekleri tehdit altında hissetmediği, kışkırtılmadığı ya da saldırılmadığı sürece kendini korumaya geçmez. Belçika kurdu diğer hayvanlar ve insanlara genel olarak temkinli ve mesafeli yaklaşır. Bu durumu engellemek için yavruluk döneminde sosyalleşmesi gerekir.

Belçika Kurdu Evde Bırakılır Mı?

Belçika kurdu ev ortamında bakılabilen köpeklerdir. Ancak Malinois köpekler enerjik ve hareketli olduğundan gün içerisinde mutlaka dışarı çıkarılmalıdır. Ayrıca egzersiz ihtiyacı yüksek köpek olduklarından dolayı Belçika kurtları uzun süre evde tek bırakılmamalıdır.

Belçika Kurdu Sahibini Korur Mu?

Belçika kurdu yapısal olarak sahibine ve ailesine bağlı ve sadakati son derece yüksek köpek ırkıdır. Bu özellikleri sayesinde sahiplerini koruma içgüdüleri yüksektir. Herhangi bir tehlike ve tehdit altında Belçika kurtlarını sahiplerini ve aile üyelerini korurmaktan geri durmaz.

Belçika Kurdu Yalnız Kalabilir Mi?

Belçika kurdu hareketli, enerjik ve canlı hayvanlardır. Ayrıca yapısal olarak sürü köpeği olan Belçika kurtları yalnız bırakılmaktan pek hoşlanmaz.

Belçika Kurdunun Kürk Renkleri Nelerdir?

Malinois köpekler farklı kürk renklerine sahiptir. Belçika kurtları koyu kızıl, açık kahverengi, kızıl, koyu kahverengi ve sable renk tonlarına sahiptir.

Belçika Kurdunun Özellikleri Nelerdir?

Belçika kurdu dost canlısı, inatçı, aktif, enerjik, koruyucu, çalışkan, zeki, sahibine sadık ve kendinden emin özellikleri ile tanınmaktadır.

Belçika Kurdu Kaç Yıl Yaşar?

Belçika kurdu 10 - 12 yıl arasında yaşam ömrüne sahiptir.

Belçika Kurdu Çok Tüy Döker Mi?

Belçika kurdu kısa tüy yapısına sahip köpek ırkıdır. Kısa tüylü olan Belçika kurtları oldukça az miktarda tüy dökümü yapmaktadır.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Belçika Kurdu (Malinois)
Ekim 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.