Ankara Kedisi Özellikleri

Ankara Kedisi Özellikleri

Ankara Kedisi

Ankara kedisi sadece Türkiye’de değil dünya çapında tanınan ve bilinen bir kedi ırkıdır. Ana vatanı ve kökenleri Ankara’ya dayanmaktadır. Ankara kedilerinin en eski uzun tüylü kedi soylarından olduğu bilinmektedir. Bilinen diğer adı ise Angora Kedisidir. Ankara kedisi ilk olarak 17. yüzyılda Avrupa’da görülmüştür. 18. yüzyılda ise soylu kesim arasında popüler bir kedi ırkı olmuştur. Fars kedisinin ortaya çıkmasıyla Ankara kedisi o zamanlar için gözden düşmüştür. Daha sonra ise 1950’li yıllarda Amerikalı kedi yetiştiricileri tarafından Ankara kedileri Anadolu’dan getirilerek çiftleştirilip tekrar yetiştirilmeye başlanmıştır. O dönemlerden günümüze kadar Ankara kedisi popülerliğini korumuştur. Ankara kedileri evde beslemek için en çok tercih edilen kediler arasında gösterilmektedir. Tüylerinin uzunluğu ve güzelliğiyle dikkat çekici bir ırktır. Şimdi sizlere bu güzel ve kendine hayran bırakan Ankara kedisinin özelliklerini ve nasıl bakılması gerektiğinden bahsedelim.

Ankara Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Ankara kedilerinin ömürlerinin uzun olduğu bilinmektedir. Yaklaşık olarak 12 – 18 yıl arası yaşamaktadırlar. Ankara kedilerinin boyları 60 cm civarı olarak görülmektedir. Kiloları ise 4 – 5 kg arasında değişim göstermektedir. Ankara kedilerinin vücut yapıları atletik ve kaslı bir şekildedir. Atletik vücutları sayesinde kolayca atlayıp istedikleri yerlere zıplayabilirler. En dikkat çekici özellikleri ise uzun ve yumuşak tüyleri ve göz renkleridir. Her Ankara kedisinin göz rengi aynı değildir ve farklı renklerde görülmektedir. Ankara kedilerinin göz renkleri genelde mavi olmaktadır ama bazı Ankara kedilerinde kehribar-sarı, yeşil-sarı ve mavi-yeşil gibi farklı şekilde olan göz renkleri görülmektedir.

Ankara kedisi özellikleri

Ankara Kedisi Karakter Özellikleri Nasıldır?

Ankara kedileri sahiplerin oldukça bağlı olan kedilerdir. Aşırı enerjik, çok zeki ve cesur kedilerdir. Evde bir yerden bir yere atlamaktan hiç çekinmezler ve korkmazlar. Evde genel olarak hareketli ve enerjik şekilde dolaşırlar. Sahiplerine olan bağlılık ve sevgilerinden dolayı genel olarak evin her yerinde peşinizden geleceklerdir Sahiplerinde pek fazla ayrı kalmaktan hoşlanmazlar. Ankara kedisinin çocuklarla arası iyidir ve oldukça sosyal bir kedidir. Uysal kedi türlerindendir. Dikkat etmeniz gereken tek şey Ankara kedileri sudan hiç hoşlanmazlar. Sudan kaçma eğilimindedirler.

Ankara Kedisinin Vücut Yapısı Nasıldır?

Ankara kedileri zarif bir görüntüye sahiptir. Vücutları uzundur. Küçük ve yuvarlak şekilde patileri vardır. Tüylerin uzun, kabarık ve yumuşaktır. Ankara kedilerinin göz yapısı geniş ve badem şeklindedir. Göz renkleri her Ankara kedisinde farklılık gösterebilmektedir. Kulak yapıları geniş ve sivri uçludur. Burunları ise ortalamadır yüzleriyle uyum içerisindedir. Göz rengi iki farklı renkte olan Ankara kedilerinde sağırlık daha yaygın bir biçimde görülmektedir.

Ankara Kedisinin Kişilik Özellikleri Nasıldır?

Ankara kedisini gördüğünüz ilk anda dış güzelliğine adeta büyülenirsiniz. Ama Ankara kedilerinin dış güzellikleri kadar birçok karakteristik özellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. Ankara kedileri sahiplerine büyük bir sadakat ile bağlanır ve oldukça derin bağlar kurmaktadır. Sahiplerine bağlı olan Ankara kedileri ev içerisinde nereye giderseniz gidin sizin peşinizden gelecektir. Ankara kedileri sahiplerine gösterdiği bağlılığı ve sevgiyi sahiplerinden de beklemektedir. Bu yüzden de Ankara kedisi sahiplendiğiniz zaman onlara sevginizi belli etmeli ve sevildiklerini hissettirmelisiniz. Ankara kedileri sahipleri ile derin bağlarlar kurmasının yanı sıra, dünya üzerinde en zeki kedi ırklarının içerisinde bulunmaktadır. Ankara kedileri zekaları ile sahiplerini etkileyen bir kedi ırkıdır. Evinizde tek başınıza yaşıyor iseniz bir Ankara kedisi sahiplendikten sonra evin sessiz olması için endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü Ankara kedileri sahipleri ile konuşmaktan ve iletişime geçmekten büyük keyif alır. Ankara kedileri sahipleri için harika birer konuşma arkadaşı olmaktadır. Ankara kedilerinin zeka seviyelerinin yüksek olduğundan bahşetmiştik. Yüksek zeka seviyesine sahip olan Ankara kedilere yeni bir eve geldiği zaman evi keşfetmeye ve bulunduğu ortamı en ince ayrıntısına kadar araştıracaktır. Yani Ankara kedileri oldukça meraklı hayvanlardır. Ankara kedileri ayrıca pratik, sahibini seven, çevik, konuşkan ve oyuncu bir kişilik yapısına sahiptir.

Ankara Kedisinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ankara kedisinin bakımı diğer kedilere göre biraz daha kolaydır. Bunun sebebi ise uysal bir kedi türü olmasıdır. Ankara kedisinin bakımında dikkat etmeniz gereken ilk şey tüy bakımlarıdır. En önemli konu budur. Ankara kedisinin tüyleri uzun olduğundan ve mevsimsel olarak tüy döktüklerinden tüy bakımları oldukça önemlidir. Haftalık olarak tüylerini taramayı ve bakım yapmayı unutmayın lütfen. Ankara kedileri bağışıklık olarak güçlü oldukları için çok fazla kedi hastalığına yakalanmamaktadırlar. Ama bilmeniz gereken şey ise iki farklı göz rengine sahip olan Ankara kedilerinde sağırlık görülebilmektedir.

Ankara kedisi bakımı nasıldır

Ankara Kedinin Beslenmesi Nasıl Yapılır?

Ankara kedisinin beslenme düzeni de tıpkı diğer kediler gibidir. Kuru mama, yaş mama ve ödül mamalarıyla besleyebilirsiniz. Bu beslenme düzeni ve miktarı kedinizin yaşına ve boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Dikkat etmeniz gereken tek şey aldığınız mamanın kalitesi ve kedinizin aldığınız mamayı tüketip tüketmediğidir.

Ankara Kedilerinin Sağlığı Nasıldır?

Ankara kedileri genel olarak bakıldığı zaman sağlıklı kedi ırkları içerisindedir. Ama sağlıklı kediler olsalar da bazı genetik hastalıkların görülme imkanı vardır. Ankara kedilerinde genetik olarak kalp sorunları ve kas koordinasyonu ile ilgili sağlık problemleri görülebilmektedir. Ama Ankara kedilerinde en çok görülen sağlık sorunu kulaklarda işitme ile ilgilidir. Kedilerin ve diğer sadık dostlarımızı sahiplendiğimiz zaman bütün bakımlarını üstlenmekteyiz. Hayvanlarımızın güzel ve iyi bir yaşam sürebilmesi için sağlıklarının yerinde olması önemli bir durumdur. Bundan dolayı da can dostlarımızın sağlığının iyi olabilmesi için onları düzenli aralıklar ile veteriner hekim kontrolüne götürmemiz gerekmektedir. Kedinizin veya köpeğinizin sağlıklı kalabilmesi için rutin bir şekilde veteriner hekim kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyin.

Ankara Kedilerinin Ömrü Ne Kadardır?

Ankara kedilerinin uzun yaşadığı bilinmektedir. Yaklaşık olarak 12 – 18 yıl kadar yaşam ömrüne sahiplerdir. Tabi bu süre her kediye ve kedinin bakımına göre değişiklik göstermektedir. Kedinizin iyi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için ona gereken sevgiyi ve ihtiyaçlarını vermeniz gerekmektedir. Kedinizi düzenli veteriner kontrollerine götürmeyi ve gerekli bakımlarını yapmayı lütfen unutmayın ve ihmal etmeyin.

Ankara Kedisi Ve Çocukların Arası Nasıldır?

Ankara kedisi çocuklarla oldukça iyi anlaşır ve eğlenceli vakit geçirir. Ankara kedisi sosyal bir kedi olduğundan ve oyun oynamayı sevdiğinden genel olarak çocuklu aileler tarafından bakılan bir kedi cinsidir. Ankara kedisi çocuğunuzla oldukça iyi anlaşacaktır ve birlikte eğlenceli vakit geçireceklerdir.

Ankara kedisi fiziksel özellikleri

Ankara Kedisi Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Ankara Kedisi Nasıl Anlaşılır?

Ankara kedisi uzun tüy yapısına sahiptir. Burunları ise uzun ve ve üçgen yapıda olmaktadır. Gözleri yuvarlak yapıda ve iridir. Ankara kedileri orta kafa büyüklüğüne sahiptir. Vücutları ise kaslı yapıda ve atletiktir. 

Ankara Kedisi Neyi Sever?

Ankara kedileri sahiplerine bağlı yapıya sahiptir. Bu yüzden sahipleriyle vakit geçirmeyi severler. Ayrıca Ankara kedileri oyun oynamaktan ve sahiplerinden ilgi görmekten oldukça hoşlanmaktadır.

Ankara Kedileri Sağlıklı Mı?

Ankara kedileri genel olarak sağlıklı kedi ırkıdır. Ankara kedileri uzun yaşam ömrüne de sahiptir. Ama Ankara kedilerinin de diğer hayvanlar dostlarımız gibi sağlıklı kalabilmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne gitmesi gerekmektedir.

Ankara Kedileri Kaç Yavru Doğurur?

Ankara kedileri hamile kaldıkları zaman doğumda 4 - 5 arasında yavru doğurmaktadır. Tabi Ankara kedisinin doğurduğu yavru sayısı yaşına, bakımına ve sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Ankara Kedisi Kucak Sever Mi?

Ankara kedileri sahipleri tarafından sevilmeyi ve ilgiyi görmeyi çok seven bir yapıya sahiptir. Ama Ankara kedileri kucağa alınmaktan ve kucakta durmaktan pek hoşlanmayan yapıya sahiptir. Ankara kedileri kendisi isterse sahiplerinin kucağına gidecek yapıya sahiptir.

Ankara Kedisi Tüy Döker Mi?

Ankara kedileri uzun tüy yapısına sahiplerdir. Yaklaşık 2 yaşlarına gelene kadar Ankara kedilerinin tüyleri uzamaya devam etmektedir.  Ankara kedileri uzun tüylü olduklarından dolayı fazla tüy döktükleri düşünülmektedir. Sanılanın aksine Ankara kedileri fazla tüy dökümü yapmaz. Düzenli tarama ve bakım ile Ankara kedileri fazla tüy dökmez.

Ankara Kedisi ve Van Kedisi Farkı Nelerdir?

Ankara kedisi ve Van kedileri sıklıkla karıştırılan 2 kedi ırkıdır. Ankara kedilerinin göz yapıları yuvarlaktır. Göz renkleri mavi ve sarı renkte olur. Van kedilerinin göz yapıları ise badem şeklinde olur. Göz renklerinin tonu ise kehribardır. Ankara kedilerinin yüzleri sivri yapıya sahiptir. Van kedilerinin yüzleri ise daha yuvarlak olur. Ankara kedilerinin tüyleri bembeyaz yapıya sahiptir. Van kedilerinin tüyleri de beyazdır ama kuyruk ve baş kısımlarında sarımsı lekeler bulunur. Ankara kedisi ve Van kedisi arasındaki fiziksel özellik farklılıkları bu şekildedir.

Ankara Kedileri Ne Kadar Büyümektedir?

Ankara kedilerinin tamamiyle olgunlaşması doğumlarından 2 - 3 yıl kadar sonra olmaktadır. Olgunluğa ulaşmış olan Ankara kedileri boy olarak maksimum 60 cm kadar büyür. Ankara kedileri kilo olarak ise 4 - 5 kg arasında değişen ağırlığa sahiptir. Tabi Ankara kedilerinin fazla kilo almaması ve obez olmaması için düzenli ve yaşına uygun mama ile beslenmelidir.

 

* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir "veteriner hekim'in" görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. 

İrem KAPLANER
İçerik Editörü

Etiketler: Ankara Kedisi Özellikleri
Ağustos 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamıza göz atabilirsiniz.